Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૬. મોગ્ગલ્લાનસંયુત્તં
6. Moggallānasaṃyuttaṃ
૧-૮. પઠમઝાનપઞ્હાસુત્તાદિવણ્ણના
1-8. Paṭhamajhānapañhāsuttādivaṇṇanā
૩૩૨-૩૩૯. મોગ્ગલ્લાનસંયુત્તે કામસહગતાતિ પઞ્ચનીવરણસહગતા. તસ્સ હિ પઠમજ્ઝાનવુટ્ઠિતસ્સ પઞ્ચ નીવરણાનિ સન્તતો ઉપટ્ઠહિંસુ. તેનસ્સ તં પઠમજ્ઝાનં હાનભાગિયં નામ અહોસિ. તં પમાદં ઞત્વા સત્થા ‘‘મા પમાદો’’તિ ઓવાદં અદાસિ. દુતિયજ્ઝાનાદીસુપિ ઇમિનાવ નયેન અત્થો વેદિતબ્બો. આરમ્મણસહગતમેવ હેત્થ ‘‘સહગત’’ન્તિ વુત્તં.
332-339. Moggallānasaṃyutte kāmasahagatāti pañcanīvaraṇasahagatā. Tassa hi paṭhamajjhānavuṭṭhitassa pañca nīvaraṇāni santato upaṭṭhahiṃsu. Tenassa taṃ paṭhamajjhānaṃ hānabhāgiyaṃ nāma ahosi. Taṃ pamādaṃ ñatvā satthā ‘‘mā pamādo’’ti ovādaṃ adāsi. Dutiyajjhānādīsupi imināva nayena attho veditabbo. Ārammaṇasahagatameva hettha ‘‘sahagata’’nti vuttaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya
૧. પઠમઝાનપઞ્હાસુત્તં • 1. Paṭhamajhānapañhāsuttaṃ
૨. દુતિયઝાનપઞ્હાસુત્તં • 2. Dutiyajhānapañhāsuttaṃ
૩. તતિયઝાનપઞ્હાસુત્તં • 3. Tatiyajhānapañhāsuttaṃ
૪. ચતુત્થઝાનપઞ્હાસુત્તં • 4. Catutthajhānapañhāsuttaṃ
૫. આકાસાનઞ્ચાયતનપઞ્હાસુત્તં • 5. Ākāsānañcāyatanapañhāsuttaṃ
૬. વિઞ્ઞાણઞ્ચાયતનપઞ્હાસુત્તં • 6. Viññāṇañcāyatanapañhāsuttaṃ
૭. આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનપઞ્હાસુત્તં • 7. Ākiñcaññāyatanapañhāsuttaṃ
૮. નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનપઞ્હાસુત્તં • 8. Nevasaññānāsaññāyatanapañhāsuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧-૮. પઠમજ્ઝાનપઞ્હસુત્તાદિવણ્ણના • 1-8. Paṭhamajjhānapañhasuttādivaṇṇanā