Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
૫. પઠમકામભૂસુત્તવણ્ણના
5. Paṭhamakāmabhūsuttavaṇṇanā
૩૪૭. એલં વુચ્ચતિ દોસો, તં એતસ્સ નત્થીતિ નેલં, તં અઙ્ગં એતસ્સાતિ નેલઙ્ગો, સુવિસુદ્ધસીલગુણો. તેનાહ ‘‘નેલઙ્ગન્તિ ખો, ભન્તે, સીલાનમેતં અધિવચન’’ન્તિ. અટ્ઠકથાયં પન દોસાભાવમેવ દસ્સેતું ‘‘નેલઙ્ગોતિ નિદ્દોસો’’તિ વુત્તં. એતં ભિક્ખું આગચ્છન્તન્તિ મહાકપ્પિનત્થેરં સન્ધાય વુત્તં. અત્તનો દિટ્ઠેન કથેસીતિ અત્તનો સબ્બઞ્ઞુતઞ્ઞાણેન પચ્ચક્ખતો ઉપલક્ખિતેન અત્થેન કથેસિ. અયં પન નયગ્ગાહેનાતિ અયં પન ગહપતિ અસુત્વા કેવલં નયગ્ગાહેન આહ.
347. Elaṃ vuccati doso, taṃ etassa natthīti nelaṃ, taṃ aṅgaṃ etassāti nelaṅgo, suvisuddhasīlaguṇo. Tenāha ‘‘nelaṅganti kho, bhante, sīlānametaṃ adhivacana’’nti. Aṭṭhakathāyaṃ pana dosābhāvameva dassetuṃ ‘‘nelaṅgoti niddoso’’ti vuttaṃ. Etaṃ bhikkhuṃ āgacchantanti mahākappinattheraṃ sandhāya vuttaṃ. Attano diṭṭhena kathesīti attano sabbaññutaññāṇena paccakkhato upalakkhitena atthena kathesi. Ayaṃ pana nayaggāhenāti ayaṃ pana gahapati asutvā kevalaṃ nayaggāhena āha.
પઠમકામભૂસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Paṭhamakāmabhūsuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૫. પઠમકામભૂસુત્તં • 5. Paṭhamakāmabhūsuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૫. પઠમકામભૂસુત્તવણ્ણના • 5. Paṭhamakāmabhūsuttavaṇṇanā