Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
4. பட²மமாரபாஸஸுத்தவண்ணனா
4. Paṭhamamārapāsasuttavaṇṇanā
140. உபாயமனஸிகாரேனாதி அனிச்சாதீ³ஸு அனிச்சாதி³தோ மனஸிகரணேன. உபாயவீரியேனாதி அனுப்பன்னாகுஸலானங் அனுப்பாத³னாய விதி⁴னா பவத்தவீரியேன. காரணவீரியேனாதி அனுப்பன்னானுப்பாத³னாதி³அத்த²ஸ்ஸ காரணபூ⁴தேன வீரியேன. அனுப்பன்னபாபகானுப்பாத³னாதி³அத்தா²னி ஹி வீரியானி யத³த்த²ங் ஹொந்தி, தங் அத்த²ங் ஸாதெ⁴ந்தியேவாதி ஏதஸ்ஸ அத்த²ஸ்ஸ தீ³பகோ ஸம்மா-ஸத்³தோ³. யோனிஸோஸம்மாஸத்³தே³ன ஹி உபாயகாரணத்த²தீ³பகதங் ஸந்தா⁴ய ‘‘உபாயவீரியேன காரணவீரியேனா’’தி வுத்தங். அரஹத்தப²லவிமுத்தி உக்கட்ட²னித்³தே³ஸேன. மாரேன ‘‘மய்ஹங் கோ², பி⁴க்க²வே’’திஆதி³கங் ப⁴க³வதோ வசனங் ஸுத்வா வுத்தங் ‘‘அரஹத்தங் பத்வாபி ந துஸ்ஸதீ’’திஆதி³.
140.Upāyamanasikārenāti aniccādīsu aniccādito manasikaraṇena. Upāyavīriyenāti anuppannākusalānaṃ anuppādanāya vidhinā pavattavīriyena. Kāraṇavīriyenāti anuppannānuppādanādiatthassa kāraṇabhūtena vīriyena. Anuppannapāpakānuppādanādiatthāni hi vīriyāni yadatthaṃ honti, taṃ atthaṃ sādhentiyevāti etassa atthassa dīpako sammā-saddo. Yonisosammāsaddena hi upāyakāraṇatthadīpakataṃ sandhāya ‘‘upāyavīriyena kāraṇavīriyenā’’ti vuttaṃ. Arahattaphalavimutti ukkaṭṭhaniddesena. Mārena ‘‘mayhaṃ kho, bhikkhave’’tiādikaṃ bhagavato vacanaṃ sutvā vuttaṃ ‘‘arahattaṃ patvāpi na tussatī’’tiādi.
கிலேஸபாஸேனாதி கிலேஸமாரஸ்ஸ உபாயபூ⁴தேன. கிலேஸமாரோ ஹி ஸத்தே காமகு³ணபாஸேஹி நிப³ந்த⁴தி, ந பன ஸயமேவ. தேனாஹ ‘‘யே தி³ப்³பா³ காமகு³ணஸங்கா²தா’’திஆதி³. மாரப³ந்த⁴னேதி கிலேஸமாரஸ்ஸ ப³ந்த⁴னட்டா²னே, ப⁴வசாரகேதி அத்தோ². ந மே ஸமண மொக்க²ஸீதி இத³ங் மாரோ ‘‘அனுத்தரா விமுத்தி அனுப்பத்தா, விமுத்தா ஸப்³ப³பாஸேஹீ’’தி ச ப⁴க³வதோ வசனங் அஸத்³த³ஹந்தோ வத³தி ஸத்³த³ஹந்தோபி வா ‘‘ஏவமயங் பரேஸங் ஸத்தானங் மொக்கா²ய உஸ்ஸாஹங் ந கரெய்யா’’தி அத்தனோ கோஹஞ்ஞே ட²த்வா வத³தி.
Kilesapāsenāti kilesamārassa upāyabhūtena. Kilesamāro hi satte kāmaguṇapāsehi nibandhati, na pana sayameva. Tenāha ‘‘ye dibbā kāmaguṇasaṅkhātā’’tiādi. Mārabandhaneti kilesamārassa bandhanaṭṭhāne, bhavacāraketi attho. Na me samaṇa mokkhasīti idaṃ māro ‘‘anuttarā vimutti anuppattā, vimuttā sabbapāsehī’’ti ca bhagavato vacanaṃ asaddahanto vadati saddahantopi vā ‘‘evamayaṃ paresaṃ sattānaṃ mokkhāya ussāhaṃ na kareyyā’’ti attano kohaññe ṭhatvā vadati.
பட²மமாரபாஸஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.
Paṭhamamārapāsasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 4. பட²மமாரபாஸஸுத்தங் • 4. Paṭhamamārapāsasuttaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 4. பட²மமாரபாஸஸுத்தவண்ணனா • 4. Paṭhamamārapāsasuttavaṇṇanā