Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૭. મિગજાલવગ્ગો

    7. Migajālavaggo

    ૧. પઠમમિગજાલસુત્તં

    1. Paṭhamamigajālasuttaṃ

    ૬૩. સાવત્થિનિદાનં . અથ ખો આયસ્મા મિગજાલો યેન ભગવા…પે॰… એકમન્તં નિસિન્નો ખો આયસ્મા મિગજાલો ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘‘એકવિહારી, એકવિહારી’તિ, ભન્તે, વુચ્ચતિ. કિત્તાવતા નુ ખો, ભન્તે, એકવિહારી હોતિ, કિત્તાવતા ચ પન સદુતિયવિહારી હોતી’’તિ?

    63. Sāvatthinidānaṃ . Atha kho āyasmā migajālo yena bhagavā…pe… ekamantaṃ nisinno kho āyasmā migajālo bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘‘ekavihārī, ekavihārī’ti, bhante, vuccati. Kittāvatā nu kho, bhante, ekavihārī hoti, kittāvatā ca pana sadutiyavihārī hotī’’ti?

    ‘‘સન્તિ ખો, મિગજાલ, ચક્ખુવિઞ્ઞેય્યા રૂપા ઇટ્ઠા કન્તા મનાપા પિયરૂપા કામૂપસંહિતા રજનીયા. તઞ્ચે ભિક્ખુ અભિનન્દતિ અભિવદતિ અજ્ઝોસાય તિટ્ઠતિ. તસ્સ તં અભિનન્દતો અભિવદતો અજ્ઝોસાય તિટ્ઠતો ઉપ્પજ્જતિ નન્દી 1. નન્દિયા સતિ સારાગો હોતિ; સારાગે સતિ સંયોગો હોતિ. નન્દિસંયોજનસંયુત્તો ખો, મિગજાલ, ભિક્ખુ સદુતિયવિહારીતિ વુચ્ચતિ. સન્તિ…પે॰… સન્તિ ખો, મિગજાલ, જિવ્હાવિઞ્ઞેય્યા રસા ઇટ્ઠા કન્તા મનાપા પિયરૂપા કામૂપસંહિતા રજનીયા. તઞ્ચે ભિક્ખુ અભિનન્દતિ અભિવદતિ અજ્ઝોસાય તિટ્ઠતિ. તસ્સ તં અભિનન્દતો અભિવદતો અજ્ઝોસાય તિટ્ઠતો ઉપ્પજ્જતિ નન્દી. નન્દિયા સતિ સારાગો હોતિ; સારાગે સતિ સંયોગો હોતિ. નન્દિસંયોજનસંયુત્તો ખો, મિગજાલ, ભિક્ખુ સદુતિયવિહારીતિ વુચ્ચતિ. એવંવિહારી ચ, મિગજાલ, ભિક્ખુ કિઞ્ચાપિ અરઞ્ઞવનપત્થાનિ પન્તાનિ સેનાસનાનિ પટિસેવતિ અપ્પસદ્દાનિ અપ્પનિગ્ઘોસાનિ વિજનવાતાનિ મનુસ્સરાહસ્સેય્યકાનિ 2 પટિસલ્લાનસારુપ્પાનિ; અથ ખો સદુતિયવિહારીતિ વુચ્ચતિ. તં કિસ્સ હેતુ? તણ્હા હિસ્સ દુતિયા, સાસ્સ અપ્પહીના. તસ્મા સદુતિયવિહારી’’તિ વુચ્ચતિ.

    ‘‘Santi kho, migajāla, cakkhuviññeyyā rūpā iṭṭhā kantā manāpā piyarūpā kāmūpasaṃhitā rajanīyā. Tañce bhikkhu abhinandati abhivadati ajjhosāya tiṭṭhati. Tassa taṃ abhinandato abhivadato ajjhosāya tiṭṭhato uppajjati nandī 3. Nandiyā sati sārāgo hoti; sārāge sati saṃyogo hoti. Nandisaṃyojanasaṃyutto kho, migajāla, bhikkhu sadutiyavihārīti vuccati. Santi…pe… santi kho, migajāla, jivhāviññeyyā rasā iṭṭhā kantā manāpā piyarūpā kāmūpasaṃhitā rajanīyā. Tañce bhikkhu abhinandati abhivadati ajjhosāya tiṭṭhati. Tassa taṃ abhinandato abhivadato ajjhosāya tiṭṭhato uppajjati nandī. Nandiyā sati sārāgo hoti; sārāge sati saṃyogo hoti. Nandisaṃyojanasaṃyutto kho, migajāla, bhikkhu sadutiyavihārīti vuccati. Evaṃvihārī ca, migajāla, bhikkhu kiñcāpi araññavanapatthāni pantāni senāsanāni paṭisevati appasaddāni appanigghosāni vijanavātāni manussarāhasseyyakāni 4 paṭisallānasāruppāni; atha kho sadutiyavihārīti vuccati. Taṃ kissa hetu? Taṇhā hissa dutiyā, sāssa appahīnā. Tasmā sadutiyavihārī’’ti vuccati.

    ‘‘સન્તિ ચ ખો, મિગજાલ, ચક્ખુવિઞ્ઞેય્યા રૂપા ઇટ્ઠા કન્તા મનાપા પિયરૂપા કામૂપસંહિતા રજનીયા. તઞ્ચે ભિક્ખુ નાભિનન્દતિ નાભિવદતિ નાજ્ઝોસાય તિટ્ઠતિ. તસ્સ તં અનભિનન્દતો અનભિવદતો અનજ્ઝોસાય તિટ્ઠતો નન્દી નિરુજ્ઝતિ. નન્દિયા અસતિ સારાગો ન હોતિ; સારાગે અસતિ સંયોગો ન હોતિ. નન્દિસંયોજનવિસંયુત્તો ખો, મિગજાલ, ભિક્ખુ એકવિહારીતિ વુચ્ચતિ…પે॰… સન્તિ ચ ખો, મિગજાલ, જિવ્હાવિઞ્ઞેય્યા રસા…પે॰… સન્તિ ચ ખો, મિગજાલ, મનોવિઞ્ઞેય્યા ધમ્મા ઇટ્ઠા કન્તા મનાપા પિયરૂપા કામૂપસંહિતા રજનીયા. તઞ્ચે ભિક્ખુ નાભિનન્દતિ નાભિવદતિ નાજ્ઝોસાય તિટ્ઠતિ. તસ્સ તં અનભિનન્દતો અનભિવદતો અનજ્ઝોસાય તિટ્ઠતો નન્દી નિરુજ્ઝતિ. નન્દિયા અસતિ સારાગો ન હોતિ; સારાગે અસતિ સંયોગો ન હોતિ. નન્દિસંયોજનવિપ્પયુત્તો ખો, મિગજાલ, ભિક્ખુ એકવિહારીતિ વુચ્ચતિ. એવંવિહારી ચ, મિગજાલ, ભિક્ખુ કિઞ્ચાપિ ગામન્તે વિહરતિ આકિણ્ણો ભિક્ખૂહિ ભિક્ખુનીહિ ઉપાસકેહિ ઉપાસિકાહિ રાજૂહિ રાજમહામત્તેહિ તિત્થિયેહિ તિત્થિયસાવકેહિ . અથ ખો એકવિહારીતિ વુચ્ચતિ. તં કિસ્સ હેતુ? તણ્હા હિસ્સ દુતિયા, સાસ્સ પહીના. તસ્મા એકવિહારીતિ વુચ્ચતી’’તિ. પઠમં.

    ‘‘Santi ca kho, migajāla, cakkhuviññeyyā rūpā iṭṭhā kantā manāpā piyarūpā kāmūpasaṃhitā rajanīyā. Tañce bhikkhu nābhinandati nābhivadati nājjhosāya tiṭṭhati. Tassa taṃ anabhinandato anabhivadato anajjhosāya tiṭṭhato nandī nirujjhati. Nandiyā asati sārāgo na hoti; sārāge asati saṃyogo na hoti. Nandisaṃyojanavisaṃyutto kho, migajāla, bhikkhu ekavihārīti vuccati…pe… santi ca kho, migajāla, jivhāviññeyyā rasā…pe… santi ca kho, migajāla, manoviññeyyā dhammā iṭṭhā kantā manāpā piyarūpā kāmūpasaṃhitā rajanīyā. Tañce bhikkhu nābhinandati nābhivadati nājjhosāya tiṭṭhati. Tassa taṃ anabhinandato anabhivadato anajjhosāya tiṭṭhato nandī nirujjhati. Nandiyā asati sārāgo na hoti; sārāge asati saṃyogo na hoti. Nandisaṃyojanavippayutto kho, migajāla, bhikkhu ekavihārīti vuccati. Evaṃvihārī ca, migajāla, bhikkhu kiñcāpi gāmante viharati ākiṇṇo bhikkhūhi bhikkhunīhi upāsakehi upāsikāhi rājūhi rājamahāmattehi titthiyehi titthiyasāvakehi . Atha kho ekavihārīti vuccati. Taṃ kissa hetu? Taṇhā hissa dutiyā, sāssa pahīnā. Tasmā ekavihārīti vuccatī’’ti. Paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. નન્દિ (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    2. મનુસ્સરાહસેય્યકાનિ (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    3. nandi (sī. syā. kaṃ. pī.)
    4. manussarāhaseyyakāni (sī. syā. kaṃ. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧. પઠમમિગજાલસુત્તવણ્ણના • 1. Paṭhamamigajālasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧. પઠમમિગજાલસુત્તવણ્ણના • 1. Paṭhamamigajālasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact