Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā

    ૨. નિદ્દેસવણ્ણના

    2. Niddesavaṇṇanā

    ૧. પઠમનયો સઙ્ગહાસઙ્ગહપદવણ્ણના

    1. Paṭhamanayo saṅgahāsaṅgahapadavaṇṇanā

    ૧. ખન્ધપદવણ્ણના

    1. Khandhapadavaṇṇanā

    . ‘‘અભિઞ્ઞેય્યધમ્મભાવેન વુત્તા ચત્તારો ખન્ધા હોન્તી’’તિઆદિના, ‘‘રૂપક્ખન્ધો અભિઞ્ઞેય્યો’’તિઆદિના ચ અભિઞ્ઞાતલક્ખણવિસયાતિ આહ ‘‘સભાવતો અભિઞ્ઞાતાન’’ન્તિ. પરિઞ્ઞેય્યતાદીતિ આદિ-સદ્દેન પહાતબ્બસચ્છિકાતબ્બભાવેતબ્બતા સઙ્ગય્હતિ. અધિપતિયાદીતિ અધિપતિપચ્ચયભાવઉપટ્ઠાનપદહનાદીનિ. સચ્ચાદિવિસેસો વિયાતિ દુક્ખસચ્ચાદિપરિયાયો અભિઞ્ઞેય્યપીળનટ્ઠાદિવિસેસો વિય. એવઞ્ચ કત્વાતિ નયમુખમાતિકાય અભિઞ્ઞેય્યનિસ્સયેન વુચ્ચમાનત્તા એવ. તેસં રૂપધમ્માનં પઞ્ચન્નં ખન્ધાનં ખન્ધભાવેન વિય રૂપક્ખન્ધભાવેન સભાગતા હોતિ, ન વેદનાક્ખન્ધાદિભાવેનાતિ સઙ્ગહલક્ખણમાહ. ઇતીતિ તસ્મા, યસ્મા રૂપધમ્મા અઞ્ઞમઞ્ઞં રૂપક્ખન્ધભાવેન સભાગા, તસ્માતિ અત્થો. રૂપક્ખન્ધભાવસઙ્ખાતેન રૂપક્ખન્ધભાવેન અત્થમુખેનેવ ગહણે. સદ્દદ્વારેન પન ગહણે રૂપક્ખન્ધવચનસઙ્ખાતેન વા રૂપક્ખન્ધવચનવચનીયતાસઙ્ખાતેન. ઇદાનિ તમેવત્થં પાકટતરં કાતું ‘‘રૂપક્ખન્ધોતિ હી’’તિઆદિ વુત્તં.

    6. ‘‘Abhiññeyyadhammabhāvena vuttā cattāro khandhā hontī’’tiādinā, ‘‘rūpakkhandho abhiññeyyo’’tiādinā ca abhiññātalakkhaṇavisayāti āha ‘‘sabhāvato abhiññātāna’’nti. Pariññeyyatādīti ādi-saddena pahātabbasacchikātabbabhāvetabbatā saṅgayhati. Adhipatiyādīti adhipatipaccayabhāvaupaṭṭhānapadahanādīni. Saccādiviseso viyāti dukkhasaccādipariyāyo abhiññeyyapīḷanaṭṭhādiviseso viya. Evañca katvāti nayamukhamātikāya abhiññeyyanissayena vuccamānattā eva. Tesaṃ rūpadhammānaṃ pañcannaṃ khandhānaṃ khandhabhāvena viya rūpakkhandhabhāvena sabhāgatā hoti, na vedanākkhandhādibhāvenāti saṅgahalakkhaṇamāha. Itīti tasmā, yasmā rūpadhammā aññamaññaṃ rūpakkhandhabhāvena sabhāgā, tasmāti attho. Rūpakkhandhabhāvasaṅkhātena rūpakkhandhabhāvena atthamukheneva gahaṇe. Saddadvārena pana gahaṇe rūpakkhandhavacanasaṅkhātena vā rūpakkhandhavacanavacanīyatāsaṅkhātena. Idāni tamevatthaṃ pākaṭataraṃ kātuṃ ‘‘rūpakkhandhoti hī’’tiādi vuttaṃ.

    પુરિમેનાતિ રૂપક્ખન્ધેન. સઞ્ઞાક્ખન્ધમૂલકાતિઆદીસુ ‘‘પુરિમેન યોજિયમાને’’તિઆદિં આનેત્વા યથારહં યોજેતબ્બં. અભેદતો પઞ્ચકપુચ્છાવિસ્સજ્જનં ખન્ધપદનિદ્દેસે સબ્બપચ્છિમમેવાતિ આહ ‘‘ભેદતો પઞ્ચકપુચ્છાવિસ્સજ્જનાનન્તર’’ન્તિ.

    Purimenāti rūpakkhandhena. Saññākkhandhamūlakātiādīsu ‘‘purimena yojiyamāne’’tiādiṃ ānetvā yathārahaṃ yojetabbaṃ. Abhedato pañcakapucchāvissajjanaṃ khandhapadaniddese sabbapacchimamevāti āha ‘‘bhedato pañcakapucchāvissajjanānantara’’nti.

    આયતનપદાદિવણ્ણના

    Āyatanapadādivaṇṇanā

    ૪૦. યદિપિ એકકેપિ સદિસં વિસ્સજ્જનં વિસ્સજ્જનં સમુદયમગ્ગસચ્ચાનં ‘‘સમુદયસચ્ચં એકેન ખન્ધેન…પે॰… મગ્ગસચ્ચં એકેન ખન્ધેન એકેનાયતનેન એકાય ધાતુયા સઙ્ગહિતં, ચતૂહિ ખન્ધેહિ એકાદસહિ આયતનેહિ સત્તરસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિત’’ન્તિ (ધાતુ॰ ૪૧) નિદ્દિટ્ઠત્તા. એત્થાતિ એતસ્મિં ઇન્દ્રિયપદનિદ્દેસે . ચક્ખુસોતચક્ખુસુખિન્દ્રિયદુકાનન્તિ ચક્ખુસોતદુકં ચક્ખુસુખિન્દ્રિયદુકન્તિ એતેસં દુકાનં. ચક્ખુસોતસુખિન્દ્રિયાનઞ્હિ ‘‘એકેન ખન્ધેન એકેનાયતનેન એકાય ધાતુયા સઙ્ગહિતં, ચતૂહિ ખન્ધેહિ એકાદસહિ આયતનેહિ સત્તરસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિત’’ન્તિ એકકે સદિસં વિસ્સજ્જનં. ચક્ખુસોતિન્દ્રિયદુકસ્સ પન ‘‘ચક્ખુન્દ્રિયઞ્ચ સોતિન્દ્રિયઞ્ચ એકેન ખન્ધેન દ્વીહાયતનેહિ દ્વીહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતા, ચતૂહિ ખન્ધેહિ દસહાયતનેહિ સોળસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા’’તિ, ‘‘ચક્ખુન્દ્રિયઞ્ચ સુખિન્દ્રિયઞ્ચ દ્વીહિ ખન્ધેહિ દ્વીહાયતનેહિ દ્વીહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતા, તીહિ ખન્ધેહિ દસહાયતનેહિ સોળસહિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા’’તિ ચક્ખુસુખિન્દ્રિયદુકસ્સ ચ અસદિસં વિસ્સજ્જનં. નાપિ દુકેહિ તિકસ્સાતિ ચક્ખુસોતચક્ખુસુખિન્દ્રિયાદિદુકેહિ ચક્ખુસોતસુખિન્દ્રિયાદિતિકસ્સ નાપિ સદિસં વિસ્સજ્જનં. ઇધાતિ સચ્ચપદનિદ્દેસે. તિકેન ચાતિ દુક્ખસમુદયમગ્ગાદિતિકેન ચ. ‘‘પઞ્ચહિ ખન્ધેહિ દ્વાદસહાયતનેહિ અટ્ઠારસહિ ધાતૂહિ સઙ્ગહિતા, ન કેહિચિ ખન્ધેહિ ન કેહિચિ આયતનેહિ ન કાહિચિ ધાતૂહિ અસઙ્ગહિતા’’તિ સદિસં વિસ્સજ્જનં.

    40. Yadipiekakepi sadisaṃ vissajjanaṃ vissajjanaṃ samudayamaggasaccānaṃ ‘‘samudayasaccaṃ ekena khandhena…pe… maggasaccaṃ ekena khandhena ekenāyatanena ekāya dhātuyā saṅgahitaṃ, catūhi khandhehi ekādasahi āyatanehi sattarasahi dhātūhi asaṅgahita’’nti (dhātu. 41) niddiṭṭhattā. Etthāti etasmiṃ indriyapadaniddese . Cakkhusotacakkhusukhindriyadukānanti cakkhusotadukaṃ cakkhusukhindriyadukanti etesaṃ dukānaṃ. Cakkhusotasukhindriyānañhi ‘‘ekena khandhena ekenāyatanena ekāya dhātuyā saṅgahitaṃ, catūhi khandhehi ekādasahi āyatanehi sattarasahi dhātūhi asaṅgahita’’nti ekake sadisaṃ vissajjanaṃ. Cakkhusotindriyadukassa pana ‘‘cakkhundriyañca sotindriyañca ekena khandhena dvīhāyatanehi dvīhi dhātūhi saṅgahitā, catūhi khandhehi dasahāyatanehi soḷasahi dhātūhi asaṅgahitā’’ti, ‘‘cakkhundriyañca sukhindriyañca dvīhi khandhehi dvīhāyatanehi dvīhi dhātūhi saṅgahitā, tīhi khandhehi dasahāyatanehi soḷasahi dhātūhi asaṅgahitā’’ti cakkhusukhindriyadukassa ca asadisaṃ vissajjanaṃ. Nāpi dukehi tikassāti cakkhusotacakkhusukhindriyādidukehi cakkhusotasukhindriyāditikassa nāpi sadisaṃ vissajjanaṃ. Idhāti saccapadaniddese. Tikena cāti dukkhasamudayamaggāditikena ca. ‘‘Pañcahi khandhehi dvādasahāyatanehi aṭṭhārasahi dhātūhi saṅgahitā, na kehici khandhehi na kehici āyatanehi na kāhici dhātūhi asaṅgahitā’’ti sadisaṃ vissajjanaṃ.

    ૬. પટિચ્ચસમુપ્પાદવણ્ણના

    6. Paṭiccasamuppādavaṇṇanā

    ૬૧. અવિજ્જાવચનેનાતિ ‘‘અવિજ્જાપચ્ચયા સઙ્ખારા’’તિ એત્થ અવિજ્જાગ્ગહણેન. વિસેસનં ન કત્તબ્બં, ‘‘સબ્બમ્પિ વિઞ્ઞાણ’’ન્તિ વત્તબ્બન્તિ અધિપ્પાયો. તત્થ કારણમાહ ‘‘કુસલાદીનમ્પી’’તિઆદિના. વિસ્સજ્જનાસદિસેન સબ્બવિઞ્ઞાણાદિસઙ્ગહણતો. તેસન્તિ વિઞ્ઞાણાદિપદાનં. ઇધાતિ ઇમસ્મિં પઠમનયે. અકમ્મજાનમ્પિ સઙ્ગહિતતા વિઞ્ઞાયતિ સદ્દાયતનસ્સપિ ગહિતત્તા.

    61. Avijjāvacanenāti ‘‘avijjāpaccayā saṅkhārā’’ti ettha avijjāggahaṇena. Visesanaṃ na kattabbaṃ, ‘‘sabbampi viññāṇa’’nti vattabbanti adhippāyo. Tattha kāraṇamāha ‘‘kusalādīnampī’’tiādinā. Vissajjanāsadisena sabbaviññāṇādisaṅgahaṇato. Tesanti viññāṇādipadānaṃ. Idhāti imasmiṃ paṭhamanaye. Akammajānampi saṅgahitatā viññāyati saddāyatanassapi gahitattā.

    ૭૧. જાયમાન…પે॰… માનાનન્તિ જાયમાનાદિઅવત્થાનં ધમ્માનં. જાયમાનાદિભાવમત્તત્તાતિ નિબ્બત્તનાદિઅવત્થામત્તભાવતો. વિનિબ્ભુજ્જિત્વાતિ અવત્થાભાવતો વિનિબ્ભોગં કત્વા. પરમત્થતો અવિજ્જમાનાનિ, સભાવમત્તભૂતાનીતિ પરમત્થધમ્માનં અવત્થાભાવમત્તભૂતાનિ . અપરમત્થસભાવાનિપિ રૂપધમ્મસ્સ નિબ્બત્તિઆદિભાવતો રુપ્પનભાવેન ગય્હન્તિ. તતો ‘‘રૂપક્ખન્ધસ્સ સભાગાનિ, અરૂપાનં પન જાતિજરામરણાની’’તિ આનેત્વા યોજના. એકેકભૂતાનીતિ યથા એકસ્મિં રૂપકલાપે જાતિઆદીનિ એકેકાનિયેવ હોન્તિ, એવં એકસ્મિં અરૂપકલાપેપીતિ વુત્તં. તેનાહ ‘‘રૂપકલાપજાતિઆદીનિ વિયા’’તિઆદિ. અનુભવનસઞ્જાનનવિજાનનકિચ્ચાનં વેદનાદીનં નિબ્બત્તિઆદિભૂતાનિપિ જાતિઆદીનિ તથા ન ગય્હન્તીતિ આહ ‘‘વેદિયન…પે॰… અગય્હમાનાની’’તિ. તેન વેદનાક્ખન્ધાદીહિ જાતિઆદીનં સઙ્ગહાભાવમાહ. ‘‘જાતિ, ભિક્ખવે, અનિચ્ચા સઙ્ખતા’’તિઆદિવચનતો જાતિઆદીનમ્પિ સઙ્ખતપરિયાયો અત્થીતિ સઙ્ખતાભિસઙ્ખરણકિચ્ચેન સઙ્ખારક્ખન્ધેન તેસં સઙ્ગહોતિ વુત્તં ‘‘સઙ્ખતા…પે॰… સભાગાની’’તિ. તેનેવ ચ સઙ્ખારક્ખન્ધસ્સ અનેકન્તપરમત્થકિચ્ચતા વેદિતબ્બા. તથા દુવિધાનીતિ વુત્તપ્પકારેન રૂપારૂપધમ્માનં નિબ્બત્તિઆદિભાવેન દ્વિપ્પકારાનિ. તેનાતિ યથાવુત્તસભાગત્થેન. તેહિ ખન્ધાદીહીતિ રૂપક્ખન્ધસઙ્ખારક્ખન્ધધમ્માયતનધમ્મધાતૂહિ.

    71. Jāyamāna…pe… mānānanti jāyamānādiavatthānaṃ dhammānaṃ. Jāyamānādibhāvamattattāti nibbattanādiavatthāmattabhāvato. Vinibbhujjitvāti avatthābhāvato vinibbhogaṃ katvā. Paramatthato avijjamānāni, sabhāvamattabhūtānīti paramatthadhammānaṃ avatthābhāvamattabhūtāni . Aparamatthasabhāvānipi rūpadhammassa nibbattiādibhāvato ruppanabhāvena gayhanti. Tato ‘‘rūpakkhandhassa sabhāgāni, arūpānaṃ pana jātijarāmaraṇānī’’ti ānetvā yojanā. Ekekabhūtānīti yathā ekasmiṃ rūpakalāpe jātiādīni ekekāniyeva honti, evaṃ ekasmiṃ arūpakalāpepīti vuttaṃ. Tenāha ‘‘rūpakalāpajātiādīni viyā’’tiādi. Anubhavanasañjānanavijānanakiccānaṃ vedanādīnaṃ nibbattiādibhūtānipi jātiādīni tathā na gayhantīti āha ‘‘vediyana…pe… agayhamānānī’’ti. Tena vedanākkhandhādīhi jātiādīnaṃ saṅgahābhāvamāha. ‘‘Jāti, bhikkhave, aniccā saṅkhatā’’tiādivacanato jātiādīnampi saṅkhatapariyāyo atthīti saṅkhatābhisaṅkharaṇakiccena saṅkhārakkhandhena tesaṃ saṅgahoti vuttaṃ ‘‘saṅkhatā…pe… sabhāgānī’’ti. Teneva ca saṅkhārakkhandhassa anekantaparamatthakiccatā veditabbā. Tathā duvidhānīti vuttappakārena rūpārūpadhammānaṃ nibbattiādibhāvena dvippakārāni. Tenāti yathāvuttasabhāgatthena. Tehi khandhādīhīti rūpakkhandhasaṅkhārakkhandhadhammāyatanadhammadhātūhi.

    પઠમનયસઙ્ગહાસઙ્ગહપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Paṭhamanayasaṅgahāsaṅgahapadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / ધાતુકથાપાળિ • Dhātukathāpāḷi / ૧. સઙ્ગહાસઙ્ગહપદનિદ્દેસો • 1. Saṅgahāsaṅgahapadaniddeso

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૧. પઠમનયો સઙ્ગહાસઙ્ગહપદવણ્ણના • 1. Paṭhamanayo saṅgahāsaṅgahapadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૧. પઠમનયો સઙ્ગહાસઙ્ગહપદવણ્ણના • 1. Paṭhamanayo saṅgahāsaṅgahapadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact