Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૫-૬. પઠમનોચેઅસ્સાદસુત્તાદિવણ્ણના
5-6. Paṭhamanoceassādasuttādivaṇṇanā
૧૭-૧૮. પઞ્ચમે નિસ્સટાતિ નિક્ખન્તા. વિસઞ્ઞુત્તાતિ નોસંયુત્તા. વિપ્પમુત્તાતિ નો અધિમુત્તા વિમરિયાદીકતેન ચેતસાતિ નિમ્મરિયાદીકતેન ચેતસા. યઞ્હિ કિલેસજાતં વા વટ્ટં વા અપ્પહીનં હોતિ, તેન સેખાનં ચિત્તં સમરિયાદીકતં નામ. યં પહીનં, તેન વિમરિયાદીકતં. ઇધ પન સબ્બસો કિલેસાનઞ્ચેવ વટ્ટસ્સ ચ પહીનત્તા વિમરિયાદીકતેન કિલેસવટ્ટમરિયાદં અતિક્કન્તેન ચિત્તેન વિહરિંસૂતિ અત્થો. છટ્ઠેપિ એસેવ નયો. છસુપિ પનેતેસુ સુત્તેસુ ચતુસચ્ચમેવ કથિતન્તિ વેદિતબ્બં.
17-18. Pañcame nissaṭāti nikkhantā. Visaññuttāti nosaṃyuttā. Vippamuttāti no adhimuttā vimariyādīkatena cetasāti nimmariyādīkatena cetasā. Yañhi kilesajātaṃ vā vaṭṭaṃ vā appahīnaṃ hoti, tena sekhānaṃ cittaṃ samariyādīkataṃ nāma. Yaṃ pahīnaṃ, tena vimariyādīkataṃ. Idha pana sabbaso kilesānañceva vaṭṭassa ca pahīnattā vimariyādīkatena kilesavaṭṭamariyādaṃ atikkantena cittena vihariṃsūti attho. Chaṭṭhepi eseva nayo. Chasupi panetesu suttesu catusaccameva kathitanti veditabbaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya
૫. પઠમનોચેઅસ્સાદસુત્તં • 5. Paṭhamanoceassādasuttaṃ
૬. દુતિયનોચેઅસ્સાદસુત્તં • 6. Dutiyanoceassādasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૫-૬. પઠમનોચેઅસ્સાદસુત્તાદિવણ્ણના • 5-6. Paṭhamanoceassādasuttādivaṇṇanā