Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિનયવિનિચ્છય-ઉત્તરવિનિચ્છય • Vinayavinicchaya-uttaravinicchaya

    ભિક્ખુવિભઙ્ગો

    Bhikkhuvibhaṅgo

    પારાજિકકથા

    Pārājikakathā

    પઠમપારાજિકકથા

    Paṭhamapārājikakathā

    .

    6.

    તિવિધે તિલમત્તમ્પિ, મગ્ગે સેવનચેતનો;

    Tividhe tilamattampi, magge sevanacetano;

    અઙ્ગજાતં પવેસેન્તો, અલ્લોકાસે પરાજિતો.

    Aṅgajātaṃ pavesento, allokāse parājito.

    .

    7.

    પવેસનં પવિટ્ઠં વા, ઠિતમુદ્ધરણમ્પિ વા;

    Pavesanaṃ paviṭṭhaṃ vā, ṭhitamuddharaṇampi vā;

    સસિક્ખો સાદિયન્તો સો, ઠપેત્વા કિરિયં ચુતો.

    Sasikkho sādiyanto so, ṭhapetvā kiriyaṃ cuto.

    .

    8.

    સન્થતેનઙ્ગજાતેન, સન્થતં વા અસન્થતં;

    Santhatenaṅgajātena, santhataṃ vā asanthataṃ;

    મગ્ગં પન પવેસેન્તો, તથેવાસન્થતેન ચ.

    Maggaṃ pana pavesento, tathevāsanthatena ca.

    .

    9.

    ઉપાદિન્નેનુપાદિન્ને, અનુપાદિન્નકેન વા;

    Upādinnenupādinne, anupādinnakena vā;

    ઘટ્ટિતે અનુપાદિન્ને, સચે સાદિયતેત્થ સો.

    Ghaṭṭite anupādinne, sace sādiyatettha so.

    ૧૦.

    10.

    હોતિ પારાજિકક્ખેત્તે, પવિટ્ઠે તુ પરાજિતો;

    Hoti pārājikakkhette, paviṭṭhe tu parājito;

    ખેત્તે થુલ્લચ્ચયં તસ્સ, દુક્કટઞ્ચ વિનિદ્દિસે.

    Khette thullaccayaṃ tassa, dukkaṭañca viniddise.

    ૧૧.

    11.

    મતે અક્ખાયિતે ચાપિ, યેભુય્યક્ખાયિતેપિ ચ;

    Mate akkhāyite cāpi, yebhuyyakkhāyitepi ca;

    મેથુનં પટિસેવન્તો, હોતિ પારાજિકો નરો.

    Methunaṃ paṭisevanto, hoti pārājiko naro.

    ૧૨.

    12.

    યેભુય્યક્ખાયિતે ચાપિ, ઉપડ્ઢક્ખાયિતેપિ ચ;

    Yebhuyyakkhāyite cāpi, upaḍḍhakkhāyitepi ca;

    હોતિ થુલ્લચ્ચયાપત્તિ, સેસે આપત્તિ દુક્કટં.

    Hoti thullaccayāpatti, sese āpatti dukkaṭaṃ.

    ૧૩.

    13.

    નિમિત્તમત્તં સેસેત્વા, ખાયિતેપિ સરીરકે;

    Nimittamattaṃ sesetvā, khāyitepi sarīrake;

    નિમિત્તે મેથુનં તસ્મિં, સેવતોપિ પરાજયો.

    Nimitte methunaṃ tasmiṃ, sevatopi parājayo.

    ૧૪.

    14.

    ઉદ્ધુમાતાદિસમ્પત્તે, સબ્બત્થાપિ ચ દુક્કટં;

    Uddhumātādisampatte, sabbatthāpi ca dukkaṭaṃ;

    ખાયિતાક્ખાયિતં નામ, સબ્બં મતસરીરકે.

    Khāyitākkhāyitaṃ nāma, sabbaṃ matasarīrake.

    ૧૫.

    15.

    છિન્દિત્વા પન તચ્છેત્વા, નિમિત્તુપ્પાટિતે પન;

    Chinditvā pana tacchetvā, nimittuppāṭite pana;

    વણસઙ્ખેપતો તસ્મિં, સેવં થુલ્લચ્ચયં ફુસે.

    Vaṇasaṅkhepato tasmiṃ, sevaṃ thullaccayaṃ phuse.

    ૧૬.

    16.

    તતો મેથુનરાગેન, પતિતાય નિમિત્તતો;

    Tato methunarāgena, patitāya nimittato;

    તાયં ઉપક્કમન્તસ્સ, દુક્કટં મંસપેસિયં.

    Tāyaṃ upakkamantassa, dukkaṭaṃ maṃsapesiyaṃ.

    ૧૭.

    17.

    નખપિટ્ઠિપ્પમાણેપિ, મંસે ન્હારુમ્હિ વા સતિ;

    Nakhapiṭṭhippamāṇepi, maṃse nhārumhi vā sati;

    મેથુનં પટિસેવન્તો, જીવમાને પરાજિતો.

    Methunaṃ paṭisevanto, jīvamāne parājito.

    ૧૮.

    18.

    કણ્ણચ્છિદ્દક્ખિનાસાસુ, વત્થિકોસે વણેસુ વા;

    Kaṇṇacchiddakkhināsāsu, vatthikose vaṇesu vā;

    અઙ્ગજાતં પવેસેન્તો, રાગા થુલ્લચ્ચયં ફુસે.

    Aṅgajātaṃ pavesento, rāgā thullaccayaṃ phuse.

    ૧૯.

    19.

    અવસેસસરીરસ્મિં, ઉપકચ્છૂરુકાદિસુ;

    Avasesasarīrasmiṃ, upakacchūrukādisu;

    વસા મેથુનરાગસ્સ, સેવમાનસ્સ દુક્કટં.

    Vasā methunarāgassa, sevamānassa dukkaṭaṃ.

    ૨૦.

    20.

    અસ્સગોમહિસાદીનં, ઓટ્ઠગદ્રભદન્તિનં;

    Assagomahisādīnaṃ, oṭṭhagadrabhadantinaṃ;

    નાસાસુ વત્થિકોસેસુ, સેવં થુલ્લચ્ચયં ફુસે.

    Nāsāsu vatthikosesu, sevaṃ thullaccayaṃ phuse.

    ૨૧.

    21.

    તથા સબ્બતિરચ્છાનં, અક્ખિકણ્ણવણેસુપિ;

    Tathā sabbatiracchānaṃ, akkhikaṇṇavaṇesupi;

    અવસેસસરીરેસુ, સેવમાનસ્સ દુક્કટં.

    Avasesasarīresu, sevamānassa dukkaṭaṃ.

    ૨૨.

    22.

    તેસં અલ્લસરીરેસુ, મતાનં સેવતો પન;

    Tesaṃ allasarīresu, matānaṃ sevato pana;

    તિવિધાપિ સિયાપત્તિ, ખેત્તસ્મિં તિવિધે સતિ.

    Tividhāpi siyāpatti, khettasmiṃ tividhe sati.

    ૨૩.

    23.

    બહિ મેથુનરાગેન, નિમિત્તં ઇત્થિયા પન;

    Bahi methunarāgena, nimittaṃ itthiyā pana;

    નિમિત્તેન છુપન્તસ્સ, તસ્સ થુલ્લચ્ચયં સિયા.

    Nimittena chupantassa, tassa thullaccayaṃ siyā.

    ૨૪.

    24.

    કાયસંસગ્ગરાગેન, નિમિત્તેન મુખેન વા;

    Kāyasaṃsaggarāgena, nimittena mukhena vā;

    નિમિત્તં ઇત્થિયા તસ્સ, છુપતો ગરુકં સિયા.

    Nimittaṃ itthiyā tassa, chupato garukaṃ siyā.

    ૨૫.

    25.

    તથેવોભયરાગેન, નિમિત્તં પુરિસસ્સપિ;

    Tathevobhayarāgena, nimittaṃ purisassapi;

    નિમિત્તેન છુપન્તસ્સ, હોતિ આપત્તિ દુક્કટં.

    Nimittena chupantassa, hoti āpatti dukkaṭaṃ.

    ૨૬.

    26.

    નિમિત્તેન નિમિત્તં તુ, તિરચ્છાનગતિત્થિયા;

    Nimittena nimittaṃ tu, tiracchānagatitthiyā;

    થુલ્લચ્ચયં છુપન્તસ્સ, હોતિ મેથુનરાગતો.

    Thullaccayaṃ chupantassa, hoti methunarāgato.

    ૨૭.

    27.

    કાયસંસગ્ગરાગેન, તિરચ્છાનગતિત્થિયા;

    Kāyasaṃsaggarāgena, tiracchānagatitthiyā;

    નિમિત્તેન નિમિત્તસ્સ, છુપને દુક્કટં મતં.

    Nimittena nimittassa, chupane dukkaṭaṃ mataṃ.

    ૨૮.

    28.

    અઙ્ગજાતં પવેસેત્વા, તમાવટ્ટકતે મુખે;

    Aṅgajātaṃ pavesetvā, tamāvaṭṭakate mukhe;

    તત્થાકાસગતં કત્વા, નીહરન્તસ્સ દુક્કટં.

    Tatthākāsagataṃ katvā, nīharantassa dukkaṭaṃ.

    ૨૯.

    29.

    તથા ચતૂહિ પસ્સેહિ, ઇત્થિયા હેટ્ઠિમત્તલં;

    Tathā catūhi passehi, itthiyā heṭṭhimattalaṃ;

    અછુપન્તં પવેસેત્વા, નીહરન્તસ્સ દુક્કટં.

    Achupantaṃ pavesetvā, nīharantassa dukkaṭaṃ.

    ૩૦.

    30.

    ઉપ્પાટિતોટ્ઠમંસેસુ , બહિ નિક્ખન્તકેસુ વા;

    Uppāṭitoṭṭhamaṃsesu , bahi nikkhantakesu vā;

    દન્તેસુ વાયમન્તસ્સ, તસ્સ થુલ્લચ્ચયં સિયા.

    Dantesu vāyamantassa, tassa thullaccayaṃ siyā.

    ૩૧.

    31.

    અટ્ઠિસઙ્ઘટ્ટનં કત્વા, મગ્ગે દુવિધરાગતો;

    Aṭṭhisaṅghaṭṭanaṃ katvā, magge duvidharāgato;

    સુક્કે મુત્તેપિ વામુત્તે, વાયમન્તસ્સ દુક્કટં.

    Sukke muttepi vāmutte, vāyamantassa dukkaṭaṃ.

    ૩૨.

    32.

    ઇત્થિં મેથુનરાગેન, આલિઙ્ગન્તસ્સ દુક્કટં;

    Itthiṃ methunarāgena, āliṅgantassa dukkaṭaṃ;

    હત્થગ્ગાહપરામાસ-ચુમ્બનાદીસ્વયં નયો.

    Hatthaggāhaparāmāsa-cumbanādīsvayaṃ nayo.

    ૩૩.

    33.

    અપદે અહયો મચ્છા, કપોતા દ્વિપદેપિ ચ;

    Apade ahayo macchā, kapotā dvipadepi ca;

    ગોધા ચતુપ્પદે હેટ્ઠા, વત્થુ પારાજિકસ્સિમે.

    Godhā catuppade heṭṭhā, vatthu pārājikassime.

    ૩૪.

    34.

    સેવેતુકામતાચિત્તં, મગ્ગે મગ્ગપ્પવેસનં;

    Sevetukāmatācittaṃ, magge maggappavesanaṃ;

    ઇદમઙ્ગદ્વયં વુત્તં, પઠમન્તિમવત્થુનો.

    Idamaṅgadvayaṃ vuttaṃ, paṭhamantimavatthuno.

    ૩૫.

    35.

    દુક્કટં પઠમસ્સેવ, સામન્તમિતિ વણ્ણિતં;

    Dukkaṭaṃ paṭhamasseva, sāmantamiti vaṇṇitaṃ;

    સેસાનં પન તિણ્ણમ્પિ, થુલ્લચ્ચયમુદીરિતં.

    Sesānaṃ pana tiṇṇampi, thullaccayamudīritaṃ.

    ૩૬.

    36.

    ‘‘અનાપત્તી’’તિ ઞાતબ્બં, અજાનન્તસ્સ ભિક્ખુનો;

    ‘‘Anāpattī’’ti ñātabbaṃ, ajānantassa bhikkhuno;

    તથેવાસાદિયન્તસ્સ, જાનન્તસ્સાદિકમ્મિનો.

    Tathevāsādiyantassa, jānantassādikammino.

    ૩૭.

    37.

    વિનયે અનયૂપરમે પરમે;

    Vinaye anayūparame parame;

    સુજનસ્સ સુખાનયને નયને;

    Sujanassa sukhānayane nayane;

    પટુ હોતિ પધાનરતો ન રતો;

    Paṭu hoti padhānarato na rato;

    ઇધ યો પન સારમતે રમતે.

    Idha yo pana sāramate ramate.

    ૩૮.

    38.

    ઇમં હિતવિભાવનં ભાવનં;

    Imaṃ hitavibhāvanaṃ bhāvanaṃ;

    અવેદિ સુરસમ્ભવં સમ્ભવં;

    Avedi surasambhavaṃ sambhavaṃ;

    સ મારબળિસાસને સાસને;

    Sa mārabaḷisāsane sāsane;

    સમો ભવતુપાલિના પાલિના.

    Samo bhavatupālinā pālinā.

    ઇતિ વિનયવિનિચ્છયે પઠમપારાજિકકથા નિટ્ઠિતા.

    Iti vinayavinicchaye paṭhamapārājikakathā niṭṭhitā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact