Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā

    ૫. પઠમપવારણસિક્ખાપદવણ્ણના

    5. Paṭhamapavāraṇasikkhāpadavaṇṇanā

    ૨૩૬. યાવદત્થપવારણાય પવારિતા કિઞ્ચાપિ ‘‘પવારિતા’’ઇચ્ચેવ અધિપ્પેતા અટ્ઠુપ્પત્તિયાવ, અથ ખો પચ્છિમાવ ઇધાધિપ્પેતા.

    236.Yāvadatthapavāraṇāyapavāritā kiñcāpi ‘‘pavāritā’’icceva adhippetā aṭṭhuppattiyāva, atha kho pacchimāva idhādhippetā.

    ૨૩૭. ‘‘અલમેતં સબ્બ’’ન્તિ વુત્તત્તા અતિરિત્તં નામ હોતિ. ભિક્ખુસ્સ ઇદમ્પિ તે અધિકં, ઇતો અઞ્ઞં ન લચ્છતીતિ કિર અત્થો.

    237.‘‘Alametaṃ sabba’’nti vuttattā atirittaṃ nāma hoti. Bhikkhussa idampi te adhikaṃ, ito aññaṃ na lacchatīti kira attho.

    ૨૩૮-૯. ‘‘અસનં પઞ્ઞાયતી’’તિ એતેનેવ ‘‘ભુત્તાવી’’તિ એતસ્સ સિદ્ધત્તા વિસું અત્થસિદ્ધિ નત્થિ. યદિ અત્થિ, અઙ્ગાનં છક્કત્તદસ્સનન્તિ. વુત્તમ્પિ ચેતન્તિઆદિ પવારણઙ્ગાનં પઞ્ચકત્તદસ્સનં. વરકોતિ યો કોચિ વરકો. ‘‘પવારણં પન જનેતિયેવાતિ વિસું સિત્થં વોદકં કરોન્તિ, પવારણં ન જનેતિ. યાગું વા પિવન્તો પઠમં ઉદકં પિવતિ, વટ્ટતિ. અવસિટ્ઠં હેટ્ઠાસિત્થં પવારણં ન જનેતી’’તિ લિખિતં. ઉપતિસ્સત્થેરો ‘‘જનેતિયેવા’’તિ વદતિ, તં ન ઇચ્છન્તિ આચરિયા. ભજ્જિતપિટ્ઠન્તિ તણ્ડુલચુણ્ણમેવ. ભજ્જિતસત્તુયો પિણ્ડેત્વા કતમોદકો સત્તુમોદકો.

    238-9. ‘‘Asanaṃ paññāyatī’’ti eteneva ‘‘bhuttāvī’’ti etassa siddhattā visuṃ atthasiddhi natthi. Yadi atthi, aṅgānaṃ chakkattadassananti. Vuttampi cetantiādi pavāraṇaṅgānaṃ pañcakattadassanaṃ. Varakoti yo koci varako. ‘‘Pavāraṇaṃ pana janetiyevāti visuṃ sitthaṃ vodakaṃ karonti, pavāraṇaṃ na janeti. Yāguṃ vā pivanto paṭhamaṃ udakaṃ pivati, vaṭṭati. Avasiṭṭhaṃ heṭṭhāsitthaṃ pavāraṇaṃ na janetī’’ti likhitaṃ. Upatissatthero ‘‘janetiyevā’’ti vadati, taṃ na icchanti ācariyā. Bhajjitapiṭṭhanti taṇḍulacuṇṇameva. Bhajjitasattuyo piṇḍetvā katamodako sattumodako.

    ‘‘યાગુસિત્થમત્તાનેવ દ્વે…પે॰… પટિક્ખિપતિ, ન પવારેતી’’તિ વુત્તત્તા પરચઙ્કમચ્છાદયો પક્ખિપિત્વા પક્કયાગું પિવન્તો સચે અઞ્ઞં તાદિસંયેવ પટિક્ખિપતિ, પવારણા ન હોતીતિ કિર ધમ્મસિરિત્થેરો. સચે અઞ્ઞં પટિક્ખિપતિ, ન પવારેતિ. કસ્મા? અસનસઙ્ખાતસ્સ વિપ્પકતભોજનસ્સાભાવતો. ભોજનસાલાયં ભુઞ્જન્તો ચે, અત્તનો અપાપુણનકોટ્ઠાસં અભિહટં પટિક્ખિપતિ, ન પવારેતિ. કામં પટિક્ખિપતિ, પત્તે પન આરામિકો આકિરતિ, તતો ભુઞ્જિતું ન વટ્ટતિ. ઇદઞ્હિ બુદ્ધપ્પટિકુટ્ઠઅનેસનાય ઉપ્પન્નેયેવ સઙ્ગહં ગચ્છતિ. યથા હિ સઙ્ઘતો ઉદ્ધટપિણ્ડં દુસ્સીલો દેતિ, તં પટિક્ખિપતિ, ન પવારેતિ, એવંસમ્પદમિદં. ‘‘વિસભાગો લજ્જી ચે દેતિ, તં તેન સમ્ભોગં અકત્તુકામતાય પટિક્ખિપતિ, પવારેતીતિ અપરે’’તિ વુત્તં. પરિવેસનાયાતિ ભત્તગ્ગે. ‘‘મંસેન રસં, મંસઞ્ચ રસઞ્ચ મંસરસન્તિ આપજ્જનતો ‘મંસરસ’ન્તિ વુત્તે પટિક્ખેપતો હોતિ, મંસસ્સ રસં મંસરસન્તિ વિગ્ગહો નાધિપ્પેતો’’તિ વુત્તં. મંસકરમ્બકો નામ…પે॰… વટ્ટતીતિ સુદ્ધયાગુ એવ હોતિ. અપ્પવારણમિસ્સકકરમ્બકોયેવ હોતિ, તસ્મા ન પવારેતિ, તેન વુત્તં પરતો ‘‘ઇદઞ્ચ કરમ્બકેન ન સમાનેતબ્બ’’ન્તિઆદિ, તસ્મા ‘‘તં અભિહરિત્વા કઞ્જિયં ગણ્હથા’તિ વદન્તં પટિક્ખિપતિ, પવારણા ન હોતી’’તિ ચ ‘‘મિસ્સકયાગું ગણ્હથા’તિ અવુત્તત્તા ‘સમ્મિસ્સિતં વિસું કત્વા દેતી’તિ વુત્તત્તા’’તિ ચ વુત્તં, યસ્મા યાગુમિસ્સકન્તિ એત્થ પદદ્વયે પવારણારહસ્સ નામગ્ગહણં નત્થિ, તસ્મા તત્ર ચે યાગુ બહુતરા વા હોતિ સમસમા વા, ન પવારેતિ. કસ્મા? તત્થ અભિહારકપટિક્ખેપકાનં યાગુસઞ્ઞત્તા. યાગુ ચે મન્દા, ભત્તં બહુતરં, પવારેતિ. કસ્મા? તેસં ઉભિન્નમ્પિ તત્થ ભિન્નસઞ્ઞત્તાતિ તક્કો આચરિયસ્સ. ભત્તમિસ્સકે પવારણારહસ્સ નામસ્સ સબ્ભાવતો સબ્બદા પવારેતિ એવ. મિસ્સકે પન વુત્તનયેન કારણં વત્તબ્બં. વિસું કત્વા દેતીતિ યથા ભત્તસિટ્ઠં ન પતતિ, તથા ગાળ્હં હત્થેન પીળેત્વા પરિસ્સાવેત્વા દેતિ.

    ‘‘Yāgusitthamattāneva dve…pe… paṭikkhipati, na pavāretī’’ti vuttattā paracaṅkamacchādayo pakkhipitvā pakkayāguṃ pivanto sace aññaṃ tādisaṃyeva paṭikkhipati, pavāraṇā na hotīti kira dhammasiritthero. Sace aññaṃ paṭikkhipati, na pavāreti. Kasmā? Asanasaṅkhātassa vippakatabhojanassābhāvato. Bhojanasālāyaṃ bhuñjanto ce, attano apāpuṇanakoṭṭhāsaṃ abhihaṭaṃ paṭikkhipati, na pavāreti. Kāmaṃ paṭikkhipati, patte pana ārāmiko ākirati, tato bhuñjituṃ na vaṭṭati. Idañhi buddhappaṭikuṭṭhaanesanāya uppanneyeva saṅgahaṃ gacchati. Yathā hi saṅghato uddhaṭapiṇḍaṃ dussīlo deti, taṃ paṭikkhipati, na pavāreti, evaṃsampadamidaṃ. ‘‘Visabhāgo lajjī ce deti, taṃ tena sambhogaṃ akattukāmatāya paṭikkhipati, pavāretīti apare’’ti vuttaṃ. Parivesanāyāti bhattagge. ‘‘Maṃsena rasaṃ, maṃsañca rasañca maṃsarasanti āpajjanato ‘maṃsarasa’nti vutte paṭikkhepato hoti, maṃsassa rasaṃ maṃsarasanti viggaho nādhippeto’’ti vuttaṃ. Maṃsakarambako nāma…pe… vaṭṭatīti suddhayāgu eva hoti. Appavāraṇamissakakarambakoyeva hoti, tasmā na pavāreti, tena vuttaṃ parato ‘‘idañca karambakena na samānetabba’’ntiādi, tasmā ‘‘taṃ abhiharitvā kañjiyaṃ gaṇhathā’ti vadantaṃ paṭikkhipati, pavāraṇā na hotī’’ti ca ‘‘missakayāguṃ gaṇhathā’ti avuttattā ‘sammissitaṃ visuṃ katvā detī’ti vuttattā’’ti ca vuttaṃ, yasmā yāgumissakanti ettha padadvaye pavāraṇārahassa nāmaggahaṇaṃ natthi, tasmā tatra ce yāgu bahutarā vā hoti samasamā vā, na pavāreti. Kasmā? Tattha abhihārakapaṭikkhepakānaṃ yāgusaññattā. Yāgu ce mandā, bhattaṃ bahutaraṃ, pavāreti. Kasmā? Tesaṃ ubhinnampi tattha bhinnasaññattāti takko ācariyassa. Bhattamissake pavāraṇārahassa nāmassa sabbhāvato sabbadā pavāreti eva. Missake pana vuttanayena kāraṇaṃ vattabbaṃ. Visuṃ katvā detīti yathā bhattasiṭṭhaṃ na patati, tathā gāḷhaṃ hatthena pīḷetvā parissāvetvā deti.

    અકપ્પિયકતન્તિ એત્થ ‘‘કપ્પિયં અકારાપિતેહિ કદલિપ્ફલાદીહિ સદ્ધિં અતિરિત્તં કપ્પિયં કારાપેત્વાપિ તં કદલિપ્ફલાદિં ઠપેત્વા અવસેસં ભુઞ્જિતું વટ્ટતિ. અમિસ્સકરસત્તા પુન તાનિ કપ્પિયં કારાપેત્વા અઞ્ઞસ્મિં ભાજને ઠપેત્વા અતિરિત્તં કારેત્વા ભુઞ્જિતું વટ્ટતિ. કસ્મા? પુબ્બે તેસુ વિનયકમ્મસ્સ અનારુળ્હત્તા’’તિ વદન્તિ. ‘‘ભુત્તાવિના ચ પવારિતેન આસના વુટ્ઠિતેન કત’’ન્તિ વચનતો ભુત્તાવિના અપ્પવારિતેન આસના વુટ્ઠિતેન કત્તબ્બન્તિ સિદ્ધં, તસ્મા ‘‘પાતોવ અદ્ધાનં ગચ્છન્તેસુ દ્વીસુ એકો પવારિતો અવુટ્ઠિતો તત્થ નિસીદતિ, સો ઇતરેન પિણ્ડાય ચરિત્વા લદ્ધં ભિક્ખં અત્તના અભુત્વાપિ ‘અલમેતં સબ્બ’ન્તિ કાતું લભતિ એવા’’તિ વુત્તં, તં સુક્કપક્ખે ‘‘ભુત્તાવિના કતં હોતી’’તિ ઇમિનાવ સિદ્ધં, તસ્મિં પક્ખે અત્તનો સત્તઙ્ગાનિ ન પૂરેન્તિ, કણ્હપક્ખે પટિભાગેન સત્ત વુત્તાનીતિ વેદિતબ્બં. ભુત્તાવિના અપ્પવારિતેન આસના વુટ્ઠિતેન, અવુટ્ઠિતેન વા કતં હોતિ, વટ્ટતિ. ‘‘પવારિતેન આસના અવુટ્ઠિતેનેવા’’તિ ઇમં પન અત્થવિકપ્પં દીપેતું ‘‘સત્તઙ્ગાનિ વુત્તાની’’તિપિ વત્તું વટ્ટતિ. સો પુન કાતું ન લભતિ પઠમં કતસ્સ પુન તેનેવ કત્તબ્બપ્પસઙ્ગતો. યઞ્ચ અકતં, તં કત્તબ્બન્તિ હિ વુત્તં. અથ સોવ પઠમો પુન કત્તુકામો હોતિ, અઞ્ઞસ્મિં ભાજને પુબ્બે અકતં કાતું લભતિ. દુતિયો પઠમભાજનેપિ કાતું લભતિ. ‘‘યેન અકતં, તેન કાતબ્બ’’ન્તિ હિ વુત્તં. ઇમમેવત્થં સન્ધાય ‘‘યેન યં પઠમં કપ્પિયં કતં, તમેવ સો પુન કાતું ન લભતિ, અઞ્ઞેન કાતબ્બ’’ન્તિ લિખિતં. તત્થ ન્તિ તં પઠમં કતન્તિ અત્થો. પેસેત્વા કારેતબ્બન્તિ એત્થ અનુપસમ્પન્નો ચે ગતો, તત્રટ્ઠેન એકેન ભિક્ખુના પટિગ્ગાહેત્વા અપરેન કારેતબ્બન્તિ તત્થ એકોવ એવમેવ કાતું ન લભતીતિ. ‘‘યં કિઞ્ચિ ગિલાનં ઉદ્દિસ્સા’તિઆદિવચનતો વિહારાદીસુ ગિલાનસ્સ પાપુણનકોટ્ઠાસમ્પિ ગિલાનાતિરિત્તં નામ, તસ્મા વટ્ટતી’’તિ વદન્તિ. આહારત્થાયાતિ વિકાલે એવાતિ એકે.

    Akappiyakatanti ettha ‘‘kappiyaṃ akārāpitehi kadalipphalādīhi saddhiṃ atirittaṃ kappiyaṃ kārāpetvāpi taṃ kadalipphalādiṃ ṭhapetvā avasesaṃ bhuñjituṃ vaṭṭati. Amissakarasattā puna tāni kappiyaṃ kārāpetvā aññasmiṃ bhājane ṭhapetvā atirittaṃ kāretvā bhuñjituṃ vaṭṭati. Kasmā? Pubbe tesu vinayakammassa anāruḷhattā’’ti vadanti. ‘‘Bhuttāvinā ca pavāritena āsanā vuṭṭhitena kata’’nti vacanato bhuttāvinā appavāritena āsanā vuṭṭhitena kattabbanti siddhaṃ, tasmā ‘‘pātova addhānaṃ gacchantesu dvīsu eko pavārito avuṭṭhito tattha nisīdati, so itarena piṇḍāya caritvā laddhaṃ bhikkhaṃ attanā abhutvāpi ‘alametaṃ sabba’nti kātuṃ labhati evā’’ti vuttaṃ, taṃ sukkapakkhe ‘‘bhuttāvinā kataṃ hotī’’ti imināva siddhaṃ, tasmiṃ pakkhe attano sattaṅgāni na pūrenti, kaṇhapakkhe paṭibhāgena satta vuttānīti veditabbaṃ. Bhuttāvinā appavāritena āsanā vuṭṭhitena, avuṭṭhitena vā kataṃ hoti, vaṭṭati. ‘‘Pavāritena āsanā avuṭṭhitenevā’’ti imaṃ pana atthavikappaṃ dīpetuṃ ‘‘sattaṅgāni vuttānī’’tipi vattuṃ vaṭṭati. So puna kātuṃ na labhati paṭhamaṃ katassa puna teneva kattabbappasaṅgato. Yañca akataṃ, taṃ kattabbanti hi vuttaṃ. Atha sova paṭhamo puna kattukāmo hoti, aññasmiṃ bhājane pubbe akataṃ kātuṃ labhati. Dutiyo paṭhamabhājanepi kātuṃ labhati. ‘‘Yena akataṃ, tena kātabba’’nti hi vuttaṃ. Imamevatthaṃ sandhāya ‘‘yena yaṃ paṭhamaṃ kappiyaṃ kataṃ, tameva so puna kātuṃ na labhati, aññena kātabba’’nti likhitaṃ. Tattha tanti taṃ paṭhamaṃ katanti attho. Pesetvā kāretabbanti ettha anupasampanno ce gato, tatraṭṭhena ekena bhikkhunā paṭiggāhetvā aparena kāretabbanti tattha ekova evameva kātuṃ na labhatīti. ‘‘Yaṃ kiñci gilānaṃ uddissā’tiādivacanato vihārādīsu gilānassa pāpuṇanakoṭṭhāsampi gilānātirittaṃ nāma, tasmā vaṭṭatī’’ti vadanti. Āhāratthāyāti vikāle evāti eke.

    ૨૪૧. કાયકમ્મં અજ્ઝોહરણતો. વચીકમ્મં વાચાય ‘‘અતિરિત્તં કરોથ ભન્તે’’તિ અકારાપનેનાતિ વેદિતબ્બં.

    241. Kāyakammaṃ ajjhoharaṇato. Vacīkammaṃ vācāya ‘‘atirittaṃ karotha bhante’’ti akārāpanenāti veditabbaṃ.

    પઠમપવારણસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Paṭhamapavāraṇasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૪. ભોજનવગ્ગો • 4. Bhojanavaggo

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૫. પઠમપવારણસિક્ખાપદવણ્ણના • 5. Paṭhamapavāraṇasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૫. પઠમપવારણાસિક્ખાપદવણ્ણના • 5. Paṭhamapavāraṇāsikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૫. પઠમપવારણાસિક્ખાપદવણ્ણના • 5. Paṭhamapavāraṇāsikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૫. પઠમપવારણસિક્ખાપદં • 5. Paṭhamapavāraṇasikkhāpadaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact