Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya |
9. பட²மபுக்³க³லஸுத்தங்
9. Paṭhamapuggalasuttaṃ
59. ‘‘அட்டி²மே பி⁴க்க²வே, புக்³க³லா ஆஹுனெய்யா பாஹுனெய்யா த³க்கி²ணெய்யா அஞ்ஜலிகரணீயா அனுத்தரங் புஞ்ஞக்கெ²த்தங் லோகஸ்ஸ? கதமே அட்ட²? ஸோதாபன்னோ, ஸோதாபத்திப²லஸச்சி²கிரியாய படிபன்னோ, ஸகதா³கா³மீ, ஸகதா³கா³மிப²லஸச்சி²கிரியாய படிபன்னோ, அனாகா³மீ, அனாகா³மிப²லஸச்சி²கிரியாய படிபன்னோ, அரஹா, அரஹத்தாய படிபன்னோ. இமே கோ², பி⁴க்க²வே, அட்ட² புக்³க³லா ஆஹுனெய்யா…பே॰… அனுத்தரங் புஞ்ஞக்கெ²த்தங் லோகஸ்ஸா’’தி.
59. ‘‘Aṭṭhime bhikkhave, puggalā āhuneyyā pāhuneyyā dakkhiṇeyyā añjalikaraṇīyā anuttaraṃ puññakkhettaṃ lokassa? Katame aṭṭha? Sotāpanno, sotāpattiphalasacchikiriyāya paṭipanno, sakadāgāmī, sakadāgāmiphalasacchikiriyāya paṭipanno, anāgāmī, anāgāmiphalasacchikiriyāya paṭipanno, arahā, arahattāya paṭipanno. Ime kho, bhikkhave, aṭṭha puggalā āhuneyyā…pe… anuttaraṃ puññakkhettaṃ lokassā’’ti.
‘‘சத்தாரோ ச படிபன்னா, சத்தாரோ ச ப²லே டி²தா;
‘‘Cattāro ca paṭipannā, cattāro ca phale ṭhitā;
ஏஸ ஸங்கோ⁴ உஜுபூ⁴தோ, பஞ்ஞாஸீலஸமாஹிதோ.
Esa saṅgho ujubhūto, paññāsīlasamāhito.
‘‘யஜமானானங் மனுஸ்ஸானங், புஞ்ஞபெக்கா²ன பாணினங்;
‘‘Yajamānānaṃ manussānaṃ, puññapekkhāna pāṇinaṃ;
கரோதங் ஓபதி⁴கங் புஞ்ஞங், ஸங்கே⁴ தி³ன்னங் மஹப்ப²ல’’ந்தி. நவமங்;
Karotaṃ opadhikaṃ puññaṃ, saṅghe dinnaṃ mahapphala’’nti. navamaṃ;
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 9-10. புக்³க³லஸுத்தத்³வயவண்ணனா • 9-10. Puggalasuttadvayavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 6-10. புக்³க³லஸுத்தாதி³வண்ணனா • 6-10. Puggalasuttādivaṇṇanā