Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૩. પઠમરૂપારામસુત્તવણ્ણના
3. Paṭhamarūpārāmasuttavaṇṇanā
૧૩૬. તતિયે રૂપસમ્મુદિતાતિ રૂપે સમ્મુદિતા પમોદિતા. દુક્ખાતિ દુક્ખિતા. સુખોતિ નિબ્બાનસુખેન સુખિતો. કેવલાતિ સકલા. યાવતત્થીતિ વુચ્ચતીતિ યત્તકા અત્થીતિ વુચ્ચતિ. એતે વોતિ એત્થ વો-કારો નિપાતમત્તં. પચ્ચનીકમિદં હોતિ, સબ્બલોકેન પસ્સતન્તિ યં ઇદં પસ્સન્તાનં પણ્ડિતાનં દસ્સનં, તં સબ્બલોકેન પચ્ચનીકં હોતિ વિરુદ્ધં. લોકો હિ પઞ્ચક્ખન્ધે નિચ્ચા સુખા અત્તા સુભાતિ મઞ્ઞતિ, પણ્ડિતા અનિચ્ચા દુક્ખા અનત્તા અસુભાતિ. સુખતો આહૂતિ સુખન્તિ કથેન્તિ. સુખતો વિદૂતિ સુખન્તિ જાનન્તિ. સબ્બમેતં નિબ્બાનમેવ સન્ધાય વુત્તં.
136. Tatiye rūpasammuditāti rūpe sammuditā pamoditā. Dukkhāti dukkhitā. Sukhoti nibbānasukhena sukhito. Kevalāti sakalā. Yāvatatthīti vuccatīti yattakā atthīti vuccati. Ete voti ettha vo-kāro nipātamattaṃ. Paccanīkamidaṃ hoti, sabbalokena passatanti yaṃ idaṃ passantānaṃ paṇḍitānaṃ dassanaṃ, taṃ sabbalokena paccanīkaṃ hoti viruddhaṃ. Loko hi pañcakkhandhe niccā sukhā attā subhāti maññati, paṇḍitā aniccā dukkhā anattā asubhāti. Sukhato āhūti sukhanti kathenti. Sukhato vidūti sukhanti jānanti. Sabbametaṃ nibbānameva sandhāya vuttaṃ.
સમ્મૂળ્હેત્થાતિ એત્થ નિબ્બાને સમ્મૂળ્હા. અવિદ્દસૂતિ બાલા. સબ્બેપિ હિ છન્નવુતિપાસણ્ડિનો ‘‘નિબ્બાનં પાપુણિસ્સામા’’તિ સઞ્ઞિનો હોન્તિ, તે પન ‘‘નિબ્બાનં નામ ઇદ’’ન્તિપિ ન જાનન્તિ. નિવુતાનન્તિ કિલેસનીવરણેન નિવુતાનં પરિયોનદ્ધાનં. અન્ધકારો અપસ્સતન્તિ અપસ્સન્તાનં અન્ધકારો હોતિ. કિં તં એવં હોતિ? નિબ્બાનં વા નિબ્બાનદસ્સનં વા અપસ્સન્તાનઞ્હિ બાલાનં નિબ્બાનમ્પિ નિબ્બાનદસ્સનમ્પિ કાળમેઘઅવચ્છાદિતં વિય ચન્દમણ્ડલં કટાહેન પટિકુજ્જિતપત્તો વિય ચ નિચ્ચકાલં તમો ચેવ અન્ધકારો ચ સમ્પજ્જતિ.
Sammūḷhetthāti ettha nibbāne sammūḷhā. Aviddasūti bālā. Sabbepi hi channavutipāsaṇḍino ‘‘nibbānaṃ pāpuṇissāmā’’ti saññino honti, te pana ‘‘nibbānaṃ nāma ida’’ntipi na jānanti. Nivutānanti kilesanīvaraṇena nivutānaṃ pariyonaddhānaṃ. Andhakāro apassatanti apassantānaṃ andhakāro hoti. Kiṃ taṃ evaṃ hoti? Nibbānaṃ vā nibbānadassanaṃ vā apassantānañhi bālānaṃ nibbānampi nibbānadassanampi kāḷameghaavacchāditaṃ viya candamaṇḍalaṃ kaṭāhena paṭikujjitapatto viya ca niccakālaṃ tamo ceva andhakāro ca sampajjati.
સતઞ્ચ વિવટં હોતિ, આલોકો પસ્સતામિવાતિ સતઞ્ચ સપ્પુરિસાનં પઞ્ઞાદસ્સનેન પસ્સન્તાનં નિબ્બાનં આલોકો વિય વિવટં હોતિ. સન્તિકે ન વિજાનન્તિ, મગા ધમ્મસ્સ અકોવિદાતિ યં અત્તનો સરીરે કેસે વા લોમાદીસુ વા અઞ્ઞતરકોટ્ઠાસં પરિચ્છિન્દિત્વા અનન્તરમેવ અધિગન્તબ્બતો અત્તનો વા ખન્ધાનં નિરોધમગ્ગતો સન્તિકે નિબ્બાનં. તં એવં સન્તિકે સમાનમ્પિ મગ્ગભૂતા જના મગ્ગામગ્ગધમ્મસ્સ ચતુસચ્ચધમ્મસ્સ વા અકોવિદા ન જાનન્તિ.
Satañca vivaṭaṃ hoti, āloko passatāmivāti satañca sappurisānaṃ paññādassanena passantānaṃ nibbānaṃ āloko viya vivaṭaṃ hoti. Santike na vijānanti, magā dhammassa akovidāti yaṃ attano sarīre kese vā lomādīsu vā aññatarakoṭṭhāsaṃ paricchinditvā anantarameva adhigantabbato attano vā khandhānaṃ nirodhamaggato santike nibbānaṃ. Taṃ evaṃ santike samānampi maggabhūtā janā maggāmaggadhammassa catusaccadhammassa vā akovidā na jānanti.
મારધેય્યાનુપન્નેહીતિ તેભૂમકવટ્ટં મારસ્સ નિવાસટ્ઠાનં અનુપન્નેહિ. કો નુ અઞ્ઞત્ર અરિયેભીતિ ઠપેત્વા અરિયે કો નુ અઞ્ઞો નિબ્બાનપદં જાનિતું અરહતિ. સમ્મદઞ્ઞાય પરિનિબ્બન્તીતિ અરહત્તપઞ્ઞાય સમ્મા જાનિત્વા અનન્તરમેવ અનાસવા હુત્વા કિલેસપરિનિબ્બાનેન પરિનિબ્બન્તિ. અથ વા સમ્મદઞ્ઞાય અનાસવા હુત્વા અન્તે ખન્ધપરિનિબ્બાનેન પરિનિબ્બાયન્તિ.
Māradheyyānupannehīti tebhūmakavaṭṭaṃ mārassa nivāsaṭṭhānaṃ anupannehi. Konu aññatra ariyebhīti ṭhapetvā ariye ko nu añño nibbānapadaṃ jānituṃ arahati. Sammadaññāya parinibbantīti arahattapaññāya sammā jānitvā anantarameva anāsavā hutvā kilesaparinibbānena parinibbanti. Atha vā sammadaññāya anāsavā hutvā ante khandhaparinibbānena parinibbāyanti.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૩. પઠમરૂપારામસુત્તં • 3. Paṭhamarūpārāmasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૩. પઠમરૂપારામસુત્તવણ્ણના • 3. Paṭhamarūpārāmasuttavaṇṇanā