Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya

    5. பட²மஸமஜீவீஸுத்தங்

    5. Paṭhamasamajīvīsuttaṃ

    55. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ப⁴க்³கே³ஸு விஹரதி ஸுஸுமாரகி³ரே 1 பே⁴ஸகளாவனே 2 மிக³தா³யே. அத² கோ² ப⁴க³வா புப்³ப³ண்ஹஸமயங் நிவாஸெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய யேன நகுலபிதுனோ க³ஹபதிஸ்ஸ நிவேஸனங் தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா பஞ்ஞத்தே ஆஸனே நிஸீதி³. அத² கோ² நகுலபிதா ச க³ஹபதி நகுலமாதா ச க³ஹபதானீ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமிங்ஸு; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³ங்ஸு. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² நகுலபிதா க³ஹபதி ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச –

    55. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā bhaggesu viharati susumāragire 3 bhesakaḷāvane 4 migadāye. Atha kho bhagavā pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya yena nakulapituno gahapatissa nivesanaṃ tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā paññatte āsane nisīdi. Atha kho nakulapitā ca gahapati nakulamātā ca gahapatānī yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdiṃsu. Ekamantaṃ nisinno kho nakulapitā gahapati bhagavantaṃ etadavoca –

    ‘‘யதோ மே, ப⁴ந்தே, நகுலமாதா க³ஹபதானீ த³ஹரஸ்ஸேவ த³ஹரா ஆனீதா, நாபி⁴ஜானாமி நகுலமாதரங் க³ஹபதானிங் மனஸாபி அதிசரிதா, குதோ பன காயேன! இச்செ²ய்யாம மயங், ப⁴ந்தே, தி³ட்டே² சேவ த⁴ம்மே அஞ்ஞமஞ்ஞங் பஸ்ஸிதுங் அபி⁴ஸம்பராயஞ்ச அஞ்ஞமஞ்ஞங் பஸ்ஸிது’’ந்தி. நகுலமாதாபி கோ² க³ஹபதானீ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘யதோஹங், ப⁴ந்தே, நகுலபிதுனோ க³ஹபதிஸ்ஸ த³ஹரஸ்ஸேவ த³ஹரா ஆனீதா, நாபி⁴ஜானாமி நகுலபிதரங் க³ஹபதிங் மனஸாபி அதிசரிதா, குதோ பன காயேன! இச்செ²ய்யாம மயங், ப⁴ந்தே , தி³ட்டே² சேவ த⁴ம்மே அஞ்ஞமஞ்ஞங் பஸ்ஸிதுங் அபி⁴ஸம்பராயஞ்ச அஞ்ஞமஞ்ஞங் பஸ்ஸிது’’ந்தி.

    ‘‘Yato me, bhante, nakulamātā gahapatānī daharasseva daharā ānītā, nābhijānāmi nakulamātaraṃ gahapatāniṃ manasāpi aticaritā, kuto pana kāyena! Iccheyyāma mayaṃ, bhante, diṭṭhe ceva dhamme aññamaññaṃ passituṃ abhisamparāyañca aññamaññaṃ passitu’’nti. Nakulamātāpi kho gahapatānī bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘yatohaṃ, bhante, nakulapituno gahapatissa daharasseva daharā ānītā, nābhijānāmi nakulapitaraṃ gahapatiṃ manasāpi aticaritā, kuto pana kāyena! Iccheyyāma mayaṃ, bhante , diṭṭhe ceva dhamme aññamaññaṃ passituṃ abhisamparāyañca aññamaññaṃ passitu’’nti.

    ‘‘ஆகங்கெ²ய்யுங் சே, க³ஹபதயோ, உபோ⁴ ஜானிபதயோ தி³ட்டே² சேவ த⁴ம்மே அஞ்ஞமஞ்ஞங் பஸ்ஸிதுங் அபி⁴ஸம்பராயஞ்ச அஞ்ஞமஞ்ஞங் பஸ்ஸிதுங் உபோ⁴வ 5 அஸ்ஸு ஸமஸத்³தா⁴ ஸமஸீலா ஸமசாகா³ ஸமபஞ்ஞா, தே தி³ட்டே² சேவ த⁴ம்மே அஞ்ஞமஞ்ஞங் பஸ்ஸந்தி அபி⁴ஸம்பராயஞ்ச அஞ்ஞமஞ்ஞங் பஸ்ஸந்தீ’’தி 6.

    ‘‘Ākaṅkheyyuṃ ce, gahapatayo, ubho jānipatayo diṭṭhe ceva dhamme aññamaññaṃ passituṃ abhisamparāyañca aññamaññaṃ passituṃ ubhova 7 assu samasaddhā samasīlā samacāgā samapaññā, te diṭṭhe ceva dhamme aññamaññaṃ passanti abhisamparāyañca aññamaññaṃ passantī’’ti 8.

    ‘‘உபோ⁴ ஸத்³தா⁴ வத³ஞ்ஞூ ச, ஸஞ்ஞதா த⁴ம்மஜீவினோ;

    ‘‘Ubho saddhā vadaññū ca, saññatā dhammajīvino;

    தே ஹொந்தி ஜானிபதயோ, அஞ்ஞமஞ்ஞங் பியங்வதா³.

    Te honti jānipatayo, aññamaññaṃ piyaṃvadā.

    ‘‘அத்தா²ஸங் பசுரா ஹொந்தி, பா²ஸுகங் உபஜாயதி;

    ‘‘Atthāsaṃ pacurā honti, phāsukaṃ upajāyati;

    அமித்தா து³ம்மனா ஹொந்தி, உபி⁴ன்னங் ஸமஸீலினங்.

    Amittā dummanā honti, ubhinnaṃ samasīlinaṃ.

    ‘‘இத⁴ த⁴ம்மங் சரித்வான, ஸமஸீலப்³ப³தா உபோ⁴;

    ‘‘Idha dhammaṃ caritvāna, samasīlabbatā ubho;

    நந்தி³னோ தே³வலோகஸ்மிங், மோத³ந்தி காமகாமினோ’’தி. பஞ்சமங்;

    Nandino devalokasmiṃ, modanti kāmakāmino’’ti. pañcamaṃ;







    Footnotes:
    1. ஸுங்ஸுமாரகி³ரே (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    2. பே⁴ஸகலாவனே (ஸீ॰ பீ॰ க॰)
    3. suṃsumāragire (sī. syā. kaṃ. pī.)
    4. bhesakalāvane (sī. pī. ka.)
    5. உபோ⁴ ச (ஸீ॰ பீ॰)
    6. பஸ்ஸிஸ்ஸந்தீதி (க॰)
    7. ubho ca (sī. pī.)
    8. passissantīti (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 5-6. ஸமஜீவீஸுத்தத்³வயவண்ணனா • 5-6. Samajīvīsuttadvayavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 5-6. ஸமஜீவீஸுத்தாதி³வண்ணனா • 5-6. Samajīvīsuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact