Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૩-૫. પઠમસમિદ્ધિમારપઞ્હાસુત્તાદિવણ્ણના
3-5. Paṭhamasamiddhimārapañhāsuttādivaṇṇanā
૬૫-૬૭. તતિયે સમિદ્ધીતિ અત્તભાવસ્સ સમિદ્ધતાય એવં લદ્ધનામો. તસ્સ કિર થેરસ્સ અત્તભાવો અભિરૂપો અહોસિ પાસાદિકો, ઉક્ખિત્તમાલાપુટો વિય અલઙ્કતમાલાગબ્ભો વિય ચ સબ્બાકારપારિપૂરિયા સમિદ્ધો. તસ્મા સમિદ્ધિત્વેવ સઙ્ખં ગતો. મારોતિ મરણં પુચ્છતિ. મારપઞ્ઞત્તીતિ મારોતિ પઞ્ઞત્તિ નામં નામધેય્યં. અત્થિ તત્થ મારો વા મારપઞ્ઞત્તિ વાતિ તત્થ મરણં વા મરણન્તિ ઇદં નામં વા અત્થીતિ દસ્સેતિ. ચતુત્થં ઉત્તાનમેવ, તથા પઞ્ચમં.
65-67. Tatiye samiddhīti attabhāvassa samiddhatāya evaṃ laddhanāmo. Tassa kira therassa attabhāvo abhirūpo ahosi pāsādiko, ukkhittamālāpuṭo viya alaṅkatamālāgabbho viya ca sabbākārapāripūriyā samiddho. Tasmā samiddhitveva saṅkhaṃ gato. Māroti maraṇaṃ pucchati. Mārapaññattīti māroti paññatti nāmaṃ nāmadheyyaṃ. Atthi tattha māro vā mārapaññatti vāti tattha maraṇaṃ vā maraṇanti idaṃ nāmaṃ vā atthīti dasseti. Catutthaṃ uttānameva, tathā pañcamaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya
૩. પઠમસમિદ્ધિમારપઞ્હાસુત્તં • 3. Paṭhamasamiddhimārapañhāsuttaṃ
૪. સમિદ્ધિસત્તપઞ્હાસુત્તં • 4. Samiddhisattapañhāsuttaṃ
૫. સમિદ્ધિદુક્ખપઞ્હાસુત્તં • 5. Samiddhidukkhapañhāsuttaṃ