Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    ૨. પઠમસંખિત્તસુત્તવણ્ણના

    2. Paṭhamasaṃkhittasuttavaṇṇanā

    ૪૮૨. દુતિયે તતોતિ વિપસ્સનામગ્ગફલવસેન નિસ્સક્કં વેદિતબ્બં. સમત્તાનિ હિ પરિપુણ્ણાનિ પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ અરહત્તમગ્ગસ્સ વિપસ્સનિન્દ્રિયાનિ નામ હોન્તિ. તતો મુદુતરેહીતિ તેહિ અરહત્તમગ્ગસ્સ વિપસ્સનિન્દ્રિયેહિ મુદુતરાનિ અનાગામિમગ્ગસ્સ વિપસ્સનિન્દ્રિયાનિ નામ હોન્તિ, તતો મુદુતરાનિ સકદાગામિમગ્ગસ્સ, તતો મુદુતરાનિ સોતાપત્તિમગ્ગસ્સ વિપસ્સનિન્દ્રિયાનિ નામ હોન્તિ, તતો મુદુતરાનિ ધમ્માનુસારિમગ્ગસ્સ, તતો મુદુતરાનિ સદ્ધાનુસારિમગ્ગસ્સ વિપસ્સનિન્દ્રિયાનિ નામ હોન્તિ.

    482. Dutiye tatoti vipassanāmaggaphalavasena nissakkaṃ veditabbaṃ. Samattāni hi paripuṇṇāni pañcindriyāni arahattamaggassa vipassanindriyāni nāma honti. Tato mudutarehīti tehi arahattamaggassa vipassanindriyehi mudutarāni anāgāmimaggassa vipassanindriyāni nāma honti, tato mudutarāni sakadāgāmimaggassa, tato mudutarāni sotāpattimaggassa vipassanindriyāni nāma honti, tato mudutarāni dhammānusārimaggassa, tato mudutarāni saddhānusārimaggassa vipassanindriyāni nāma honti.

    તથા સમત્તાનિ પરિપુણ્ણાનિ પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ અરહત્તમગ્ગિન્દ્રિયાનિ નામ હોન્તિ, તતો મુદુતરાનિ અનાગામિમગ્ગિન્દ્રિયાનિ નામ હોન્તિ, તતો મુદુતરાનિ સકદાગામિમગ્ગિન્દ્રિયાનિ નામ હોન્તિ, તતો મુદુતરાનિ સોતાપત્તિમગ્ગિન્દ્રિયાનિ નામ હોન્તિ, તતો મુદુતરાનિ ધમ્માનુસારિમગ્ગિન્દ્રિયાનિ, તતો મુદુતરાનિ સદ્ધાનુસારિમગ્ગિન્દ્રિયાનિ નામ હોન્તિ.

    Tathā samattāni paripuṇṇāni pañcindriyāni arahattamaggindriyāni nāma honti, tato mudutarāni anāgāmimaggindriyāni nāma honti, tato mudutarāni sakadāgāmimaggindriyāni nāma honti, tato mudutarāni sotāpattimaggindriyāni nāma honti, tato mudutarāni dhammānusārimaggindriyāni, tato mudutarāni saddhānusārimaggindriyāni nāma honti.

    સમત્તાનિ પરિપુણ્ણાનિ પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ અરહત્તફલિન્દ્રિયાનિ નામ હોન્તિ, તતો મુદુતરાનિ અનાગામિફલિન્દ્રિયાનિ, તતો મુદુતરાનિ સકદાગામિફલિન્દ્રિયાનિ, તતો મુદુતરાનિ સોતાપત્તિફલિન્દ્રિયાનિ નામ હોન્તિ. ધમ્માનુસારિસદ્ધાનુસારિનો પન દ્વેપિ સોતાપત્તિમગ્ગટ્ઠપુગ્ગલા, મગ્ગટ્ઠપુગ્ગલવસેન નેસં નાનત્તં જાતન્તિ આગમનેનપિ મગ્ગેનપિ. સદ્ધાનુસારી પુગ્ગલો હિ ઉદ્દિસાપેન્તો પરિપુચ્છન્તો અનુપુબ્બેન મગ્ગં પાપુણાતિ, ધમ્માનુસારી એકેન વા દ્વીહિ વા સવનેહિ. એવં તાવ નેસં આગમનેન નાનત્તં વેદિતબ્બં.

    Samattāni paripuṇṇāni pañcindriyāni arahattaphalindriyāni nāma honti, tato mudutarāni anāgāmiphalindriyāni, tato mudutarāni sakadāgāmiphalindriyāni, tato mudutarāni sotāpattiphalindriyāni nāma honti. Dhammānusārisaddhānusārino pana dvepi sotāpattimaggaṭṭhapuggalā, maggaṭṭhapuggalavasena nesaṃ nānattaṃ jātanti āgamanenapi maggenapi. Saddhānusārī puggalo hi uddisāpento paripucchanto anupubbena maggaṃ pāpuṇāti, dhammānusārī ekena vā dvīhi vā savanehi. Evaṃ tāva nesaṃ āgamanena nānattaṃ veditabbaṃ.

    ધમ્માનુસારિસ્સ પન મગ્ગો તિક્ખો હોતિ, સૂરં ઞાણં વહતિ, અસઙ્ખારેન અપ્પયોગેન કિલેસે છિન્દતિ કદલિક્ખન્ધં વિય તિખિણા અસિધારા. સદ્ધાનુસારિસ્સ ન તસ્સ વિય મગ્ગો તિક્ખો હોતિ, ન સૂરં ઞાણં વહતિ, સસઙ્ખારેન સપ્પયોગેન કિલેસે છિન્દતિ કદલિક્ખન્ધં વિય અતિખિણા અસિધારા. કિલેસક્ખયે પન તેસં નાનત્તં નત્થિ. અવસેસા ચ કિલેસા ખીયન્તિ.

    Dhammānusārissa pana maggo tikkho hoti, sūraṃ ñāṇaṃ vahati, asaṅkhārena appayogena kilese chindati kadalikkhandhaṃ viya tikhiṇā asidhārā. Saddhānusārissa na tassa viya maggo tikkho hoti, na sūraṃ ñāṇaṃ vahati, sasaṅkhārena sappayogena kilese chindati kadalikkhandhaṃ viya atikhiṇā asidhārā. Kilesakkhaye pana tesaṃ nānattaṃ natthi. Avasesā ca kilesā khīyanti.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૨. પઠમસંખિત્તસુત્તં • 2. Paṭhamasaṃkhittasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૨. પઠમસંખિત્તસુત્તવણ્ણના • 2. Paṭhamasaṃkhittasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact