Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / உதா³னபாளி • Udānapāḷi

    3. பட²மஸத்தஸுத்தங்

    3. Paṭhamasattasuttaṃ

    63. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. தேன கோ² பன ஸமயேன ஸாவத்தி²யா மனுஸ்ஸா யேபு⁴ய்யேன காமேஸு அதிவேலங் ஸத்தா ( ) 1 ரத்தா கி³த்³தா⁴ க³தி⁴தா 2 முச்சி²தா அஜ்ஜோ²பன்னா ஸம்மத்தகஜாதா காமேஸு விஹரந்தி.

    63. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena sāvatthiyā manussā yebhuyyena kāmesu ativelaṃ sattā ( ) 3 rattā giddhā gadhitā 4 mucchitā ajjhopannā sammattakajātā kāmesu viharanti.

    அத² கோ² ஸம்ப³ஹுலா பி⁴க்கூ² புப்³ப³ண்ஹஸமயங் நிவாஸெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய ஸாவத்தி²யங் பிண்டா³ய பாவிஸிங்ஸு. ஸாவத்தி²யங் பிண்டா³ய சரித்வா பச்சா²ப⁴த்தங் பிண்ட³பாதபடிக்கந்தா யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமிங்ஸு; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³ங்ஸு. ஏகமந்தங் நிஸின்னா கோ² தே பி⁴க்கூ² ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘இத⁴, ப⁴ந்தே, ஸாவத்தி²யா மனுஸ்ஸா யேபு⁴ய்யேன காமேஸு அதிவேலங் ஸத்தா ரத்தா கி³த்³தா⁴ க³தி⁴தா முச்சி²தா அஜ்ஜோ²பன்னா ஸம்மத்தகஜாதா காமேஸு விஹரந்தீ’’தி.

    Atha kho sambahulā bhikkhū pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya sāvatthiyaṃ piṇḍāya pāvisiṃsu. Sāvatthiyaṃ piṇḍāya caritvā pacchābhattaṃ piṇḍapātapaṭikkantā yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdiṃsu. Ekamantaṃ nisinnā kho te bhikkhū bhagavantaṃ etadavocuṃ – ‘‘idha, bhante, sāvatthiyā manussā yebhuyyena kāmesu ativelaṃ sattā rattā giddhā gadhitā mucchitā ajjhopannā sammattakajātā kāmesu viharantī’’ti.

    அத² கோ² ப⁴க³வா ஏதமத்த²ங் விதி³த்வா தாயங் வேலாயங் இமங் உதா³னங் உதா³னேஸி –

    Atha kho bhagavā etamatthaṃ viditvā tāyaṃ velāyaṃ imaṃ udānaṃ udānesi –

    ‘‘காமேஸு ஸத்தா காமஸங்க³ஸத்தா,

    ‘‘Kāmesu sattā kāmasaṅgasattā,

    ஸங்யோஜனே வஜ்ஜமபஸ்ஸமானா;

    Saṃyojane vajjamapassamānā;

    ந ஹி ஜாது ஸங்யோஜனஸங்க³ஸத்தா,

    Na hi jātu saṃyojanasaṅgasattā,

    ஓக⁴ங் தரெய்யுங் விபுலங் மஹந்த’’ந்தி. ததியங்;

    Oghaṃ tareyyuṃ vipulaṃ mahanta’’nti. tatiyaṃ;







    Footnotes:
    1. (ஹொந்தி) (ப³ஹூஸு) அட்ட²கதா²ய ஸங்ஸந்தே³தப்³ப³ங்
    2. க³தி²தா (ஸீ॰)
    3. (honti) (bahūsu) aṭṭhakathāya saṃsandetabbaṃ
    4. gathitā (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / உதா³ன-அட்ட²கதா² • Udāna-aṭṭhakathā / 3. பட²மஸத்தஸுத்தவண்ணனா • 3. Paṭhamasattasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact