Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā

    5. பட²மஸீலஸுத்தவண்ணனா

    5. Paṭhamasīlasuttavaṇṇanā

    32. பஞ்சமே பாபகேன ச ஸீலேனாதி பாபகங் நாம ஸீலங் ஸீலபே⁴த³கரோ அஸங்வரோதி வத³ந்தி. தத்த² யதி³ அஸங்வரோ அஸீலமேவ தங்து³ஸ்ஸீல்யபா⁴வதோ, கத²ங் ஸீலந்தி வுச்சதி? தத்தா²யங் அதி⁴ப்பாயோ ஸியா – யதா² நாம லோகே அதி³ட்ட²ங் ‘‘தி³ட்ட²’’ந்தி வுச்சதி, அஸீலவா ‘‘ஸீலவா’’தி, ஏவமிதா⁴பி அஸீலம்பி அஸங்வரோபி ‘‘ஸீல’’ந்தி வோஹரீயதி. அத² வா ‘‘கதமே ச, த²பதி, அகுஸலா ஸீலா? அகுஸலங் காயகம்மங், அகுஸலங் வசீகம்மங், பாபகோ ஆஜீவோ’’தி (ம॰ நி॰ 2.264) வசனதோ அகுஸலத⁴ம்மேஸுபி அத்தே²வ ஸீலஸமஞ்ஞா, தஸ்மா பரிசயவஸேன ஸபா⁴வஸித்³தி⁴ விய பகதிபூ⁴தோ ஸப்³போ³ ஸமாசாரோ ‘‘ஸீல’’ந்தி வுச்சதி. தத்த² யங் அகோஸல்லஸம்பூ⁴தட்டே²ன அகுஸலங் லாமகங், தங் ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘பாபகேன ச ஸீலேனா’’தி. பாபிகாய ச தி³ட்டி²யாதி ஸப்³பா³பி மிச்சா²தி³ட்டி²யோ பாபிகாவ. விஸேஸதோ பன அஹேதுகதி³ட்டி², அகிரியதி³ட்டி², நத்தி²கதி³ட்டீ²தி இமா திவிதா⁴ தி³ட்டி²யோ பாபிகதரா. தத்த² பாபகேன ஸீலேன ஸமன்னாக³தோ புக்³க³லோ பயோக³விபன்னோ ஹோதி, பாபிகாய தி³ட்டி²யா ஸமன்னாக³தோ ஆஸயவிபன்னோ ஹோதி, ஏவங் பயோகா³ஸயவிபன்னோ புக்³க³லோ நிரயூபகோ³ ஹோதியேவ. தேன வுத்தங் ‘‘இமேஹி கோ², பி⁴க்க²வே, த்³வீஹி த⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தோ புக்³க³லோ யதா²ப⁴தங் நிக்கி²த்தோ, ஏவங் நிரயே’’தி. எத்த² ச ‘‘த்³வீஹி த⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தோ’’தி இத³ங் லக்க²ணவசனங் த³ட்ட²ப்³ப³ங், ந தந்தினித்³தே³ஸோ. யதா² தங் லோகே ‘‘யதி³மே ப்³யாதி⁴தா ஸியுங், இமேஸங் இத³ங் பே⁴ஸஜ்ஜங் தா³தப்³ப³’’ந்தி. அஞ்ஞேஸுபி ஈதி³ஸேஸு டா²னேஸு ஏஸேவ நயோ. து³ப்பஞ்ஞோதி நிப்பஞ்ஞோ.

    32. Pañcame pāpakena ca sīlenāti pāpakaṃ nāma sīlaṃ sīlabhedakaro asaṃvaroti vadanti. Tattha yadi asaṃvaro asīlameva taṃdussīlyabhāvato, kathaṃ sīlanti vuccati? Tatthāyaṃ adhippāyo siyā – yathā nāma loke adiṭṭhaṃ ‘‘diṭṭha’’nti vuccati, asīlavā ‘‘sīlavā’’ti, evamidhāpi asīlampi asaṃvaropi ‘‘sīla’’nti voharīyati. Atha vā ‘‘katame ca, thapati, akusalā sīlā? Akusalaṃ kāyakammaṃ, akusalaṃ vacīkammaṃ, pāpako ājīvo’’ti (ma. ni. 2.264) vacanato akusaladhammesupi attheva sīlasamaññā, tasmā paricayavasena sabhāvasiddhi viya pakatibhūto sabbo samācāro ‘‘sīla’’nti vuccati. Tattha yaṃ akosallasambhūtaṭṭhena akusalaṃ lāmakaṃ, taṃ sandhāyāha ‘‘pāpakena ca sīlenā’’ti. Pāpikāya ca diṭṭhiyāti sabbāpi micchādiṭṭhiyo pāpikāva. Visesato pana ahetukadiṭṭhi, akiriyadiṭṭhi, natthikadiṭṭhīti imā tividhā diṭṭhiyo pāpikatarā. Tattha pāpakena sīlena samannāgato puggalo payogavipanno hoti, pāpikāya diṭṭhiyā samannāgato āsayavipanno hoti, evaṃ payogāsayavipanno puggalo nirayūpago hotiyeva. Tena vuttaṃ ‘‘imehi kho, bhikkhave, dvīhi dhammehi samannāgato puggalo yathābhataṃ nikkhitto, evaṃ niraye’’ti. Ettha ca ‘‘dvīhi dhammehi samannāgato’’ti idaṃ lakkhaṇavacanaṃ daṭṭhabbaṃ, na tantiniddeso. Yathā taṃ loke ‘‘yadime byādhitā siyuṃ, imesaṃ idaṃ bhesajjaṃ dātabba’’nti. Aññesupi īdisesu ṭhānesu eseva nayo. Duppaññoti nippañño.

    பஞ்சமஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Pañcamasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi / 5. பட²மஸீலஸுத்தங் • 5. Paṭhamasīlasuttaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact