Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૯-૧૦. પઠમવિભઙ્ગસુત્તાદિવણ્ણના

    9-10. Paṭhamavibhaṅgasuttādivaṇṇanā

    ૪૭૯-૪૮૦. નેપક્કં વુચ્ચતિ પઞ્ઞાતિ આહ – ‘‘પઞ્ઞાયેતં નામ’’ન્તિ. નિપાયતિ સંકિલેસધમ્મે વિસોસેતિ નિક્ખામેતીતિ નિપકો, થિરતિક્ખસતિપુગ્ગલો, તસ્સ ભાવો નેપક્કન્તિ સતિયાપિ નેપક્કભાવો યુજ્જતેવ. એવઞ્હિ ‘‘સતિનેપક્કેના’’તિ ઇદં વચનં સમત્થિતં હોતિ, સતિયા ચ નેપક્કેનાતિ એવં વુચ્ચમાનેન સતિનિદ્દેસો નામ કતો હોતિયેવ. અસુકં નામ સુત્તં વા કમ્મટ્ઠાનં વા મે ભાસિતન્તિ. વોસ્સજ્જીયતિ સઙ્ખારગતં એતસ્મિં અધિગતેતિ વોસ્સગ્ગો, નિબ્બાનં. તં આરમ્મણં કરિત્વાતિ આહ – ‘‘નિબ્બાનારમ્મણં કત્વા’’તિ. ગચ્છન્તિયાતિ સઙ્ખારાનં ઉદયઞ્ચ વયઞ્ચ ઉદયબ્બયં ગચ્છન્તિયા બુજ્ઝન્તિયા. તેનાહ ‘‘ઉદયબ્બયપરિગ્ગાહિકાયા’’તિ. સદ્ધાસતિપઞ્ઞિન્દ્રિયાનિ પુબ્બભાગાનિ ‘‘ઇતિપિ સો ભગવા અરહં, ચિરકતમ્પિ ચિરભાસિતમ્પિ સરિતા અનુસ્સરિતા, ઉદયત્થગામિનિયા પઞ્ઞાયા’’તિ ચ વુત્તત્તા. ‘‘આરદ્ધવીરિયો વિહરતિ, સો અનુપ્પન્નાન’’ન્તિઆદિના ચ વુત્તત્તા વીરિયિન્દ્રિયં મિસ્સકં. ‘‘વોસ્સગ્ગારમ્મણં કરિત્વા’’તિ વુત્તત્તા સમાધિન્દ્રિયં નિબ્બત્તિતલોકુત્તરમેવ. અયમેવાતિ ય્વાયં નવમે વુત્તો. અયમેવ પુબ્બભાગમિસ્સકલોકુત્તરત્તધમ્મપરિચ્છેદો.

    479-480. Nepakkaṃ vuccati paññāti āha – ‘‘paññāyetaṃ nāma’’nti. Nipāyati saṃkilesadhamme visoseti nikkhāmetīti nipako, thiratikkhasatipuggalo, tassa bhāvo nepakkanti satiyāpi nepakkabhāvo yujjateva. Evañhi ‘‘satinepakkenā’’ti idaṃ vacanaṃ samatthitaṃ hoti, satiyā ca nepakkenāti evaṃ vuccamānena satiniddeso nāma kato hotiyeva. Asukaṃ nāma suttaṃ vā kammaṭṭhānaṃ vā me bhāsitanti. Vossajjīyati saṅkhāragataṃ etasmiṃ adhigateti vossaggo, nibbānaṃ. Taṃ ārammaṇaṃ karitvāti āha – ‘‘nibbānārammaṇaṃ katvā’’ti. Gacchantiyāti saṅkhārānaṃ udayañca vayañca udayabbayaṃ gacchantiyā bujjhantiyā. Tenāha ‘‘udayabbayapariggāhikāyā’’ti. Saddhāsatipaññindriyāni pubbabhāgāni ‘‘itipi so bhagavā arahaṃ, cirakatampi cirabhāsitampi saritā anussaritā, udayatthagāminiyā paññāyā’’ti ca vuttattā. ‘‘Āraddhavīriyo viharati, so anuppannāna’’ntiādinā ca vuttattā vīriyindriyaṃ missakaṃ. ‘‘Vossaggārammaṇaṃ karitvā’’ti vuttattā samādhindriyaṃ nibbattitalokuttarameva. Ayamevāti yvāyaṃ navame vutto. Ayameva pubbabhāgamissakalokuttarattadhammaparicchedo.

    સુદ્ધિકવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Suddhikavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya
    ૯. પઠમવિભઙ્ગસુત્તં • 9. Paṭhamavibhaṅgasuttaṃ
    ૧૦. દુતિયવિભઙ્ગસુત્તં • 10. Dutiyavibhaṅgasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૯-૧૦. પઠમવિભઙ્ગસુત્તાદિવણ્ણના • 9-10. Paṭhamavibhaṅgasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact