Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૫-૭. પઠમવિત્થારસુત્તાદિવણ્ણના
5-7. Paṭhamavitthārasuttādivaṇṇanā
૪૮૫-૪૮૭. પઞ્ચમે તતો મુદુતરેહીતિ વિપસ્સનાવસેન નિસ્સક્કં વેદિતબ્બં. પરિપુણ્ણાનિ હિ પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ અરહત્તમગ્ગસ્સ વિપસ્સનિન્દ્રિયાનિ હોન્તિ, તતો મુદુતરાનિ અન્તરાપરિનિબ્બાયિસ્સ વિપસ્સનિન્દ્રિયાનિ, તતો મુદુતરાનિ ઉપહચ્ચપરિનિબ્બાયિસ્સ, તતો મુદુતરાનિ અસઙ્ખારપરિનિબ્બાયિસ્સ, તતો મુદુતરાનિ સસઙ્ખારપરિનિબ્બાયિસ્સ, તતો મુદુતરાનિ ઉદ્ધંસોતઅકનિટ્ઠગામિસ્સ વિપસ્સનિન્દ્રિયાનિ નામ હોન્તિ.
485-487. Pañcame tato mudutarehīti vipassanāvasena nissakkaṃ veditabbaṃ. Paripuṇṇāni hi pañcindriyāni arahattamaggassa vipassanindriyāni honti, tato mudutarāni antarāparinibbāyissa vipassanindriyāni, tato mudutarāni upahaccaparinibbāyissa, tato mudutarāni asaṅkhāraparinibbāyissa, tato mudutarāni sasaṅkhāraparinibbāyissa, tato mudutarāni uddhaṃsotaakaniṭṭhagāmissa vipassanindriyāni nāma honti.
ઇમસ્મિં પન ઠાને અરહત્તમગ્ગેયેવ ઠત્વા પઞ્ચ નિસ્સક્કાનિ નીહરિતબ્બાનિ. અરહત્તમગ્ગસ્સ હિ વિપસ્સનિન્દ્રિયેહિ મુદુતરાનિ પઠમઅન્તરાપરિનિબ્બાયિસ્સ વિપસ્સનિન્દ્રિયાનિ, તતો મુદુતરાનિ દુતિયઅન્તરાપરિનિબ્બાયિસ્સ, તતો મુદુતરાનિ તતિયઅન્તરાપરિનિબ્બાયિસ્સ, તતો મુદુતરાનિ ઉપહચ્ચપરિનિબ્બાયિસ્સ, તતો મુદુતરાનિ ઉદ્ધંસોતઅકનિટ્ઠગામિસ્સ વિપસ્સનિન્દ્રિયાનિ. અસઙ્ખારપરિનિબ્બાયિસ્સ સસઙ્ખારપરિનિબ્બાયિનોપિ એતેવ પઞ્ચ જના.
Imasmiṃ pana ṭhāne arahattamaggeyeva ṭhatvā pañca nissakkāni nīharitabbāni. Arahattamaggassa hi vipassanindriyehi mudutarāni paṭhamaantarāparinibbāyissa vipassanindriyāni, tato mudutarāni dutiyaantarāparinibbāyissa, tato mudutarāni tatiyaantarāparinibbāyissa, tato mudutarāni upahaccaparinibbāyissa, tato mudutarāni uddhaṃsotaakaniṭṭhagāmissa vipassanindriyāni. Asaṅkhāraparinibbāyissa sasaṅkhāraparinibbāyinopi eteva pañca janā.
ઇદાનિ તીણિ નિસ્સક્કાનિ. સકદાગામિમગ્ગસ્સ હિ ઇન્દ્રિયેહિ મુદુતરાનિ સોતાપત્તિમગ્ગિન્દ્રિયાનિ, સોતાપત્તિમગ્ગેયેવ ઇન્દ્રિયેહિ મુદુતરાનિ ધમ્માનુસારિમગ્ગિન્દ્રિયાનિ. તેહિપિ મુદુતરાનિ સદ્ધાનુસારિમગ્ગિન્દ્રિયાનિ. છટ્ઠસત્તમાનિ વુત્તનયાનેવ. ઇમેસુ પન તીસુપિ સુત્તેસુ પુબ્બભાગવિપસ્સનિન્દ્રિયાનેવ કથિતાનિ.
Idāni tīṇi nissakkāni. Sakadāgāmimaggassa hi indriyehi mudutarāni sotāpattimaggindriyāni, sotāpattimaggeyeva indriyehi mudutarāni dhammānusārimaggindriyāni. Tehipi mudutarāni saddhānusārimaggindriyāni. Chaṭṭhasattamāni vuttanayāneva. Imesu pana tīsupi suttesu pubbabhāgavipassanindriyāneva kathitāni.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya
૫. પઠમવિત્થારસુત્તં • 5. Paṭhamavitthārasuttaṃ
૬. દુતિયવિત્થારસુત્તં • 6. Dutiyavitthārasuttaṃ
૭. તતિયવિત્થારસુત્તં • 7. Tatiyavitthārasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૫-૭. પઠમવિત્થારસુત્તાદિવણ્ણના • 5-7. Paṭhamavitthārasuttādivaṇṇanā