Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā |
૧૦. પથવીધાતુસનિદસ્સનાતિઆદિકથાવણ્ણના
10. Pathavīdhātusanidassanātiādikathāvaṇṇanā
૪૬૫-૪૭૦. ઇદાનિ પથવીધાતુ સનિદસ્સનાતિઆદિકથા નામ હોતિ. તત્થ યેસં પાસાણઉદકજાલરુક્ખચલનાનઞ્ચેવ પઞ્ચિન્દ્રિયપતિટ્ઠોકાસાનઞ્ચ વણ્ણાયતનં કાયવિઞ્ઞત્તિકાલે હત્થપાદાદિરૂપઞ્ચ દિસ્વા ‘‘પથવીધાતુઆદયો સનિદસ્સના’’તિ લદ્ધિ, સેય્યથાપિ અન્ધકાનં; તે સન્ધાય સબ્બકથાસુ આદિપુચ્છા સકવાદિસ્સ, પટિઞ્ઞા ઇતરસ્સ. સેસં સબ્બત્થ પાળિઅનુસારેન ચેવ હેટ્ઠા વુત્તનયેન ચ વેદિતબ્બન્તિ. પથવીધાતુ સનિદસ્સનાતિ આદિં કત્વા કાયકમ્મં સનિદસ્સનન્તિ પરિયોસાનકથા નિટ્ઠિતા.
465-470. Idāni pathavīdhātu sanidassanātiādikathā nāma hoti. Tattha yesaṃ pāsāṇaudakajālarukkhacalanānañceva pañcindriyapatiṭṭhokāsānañca vaṇṇāyatanaṃ kāyaviññattikāle hatthapādādirūpañca disvā ‘‘pathavīdhātuādayo sanidassanā’’ti laddhi, seyyathāpi andhakānaṃ; te sandhāya sabbakathāsu ādipucchā sakavādissa, paṭiññā itarassa. Sesaṃ sabbattha pāḷianusārena ceva heṭṭhā vuttanayena ca veditabbanti. Pathavīdhātu sanidassanāti ādiṃ katvā kāyakammaṃ sanidassananti pariyosānakathā niṭṭhitā.
છટ્ઠો વગ્ગો.
Chaṭṭho vaggo.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi
(૬૦) ૮. પથવીધાતુ સનિદસ્સનાતિઆદિકથા • (60) 8. Pathavīdhātu sanidassanātiādikathā
(૬૧) ૯. ચક્ખુન્દ્રિયં સનિદસ્સનન્તિઆદિકથા • (61) 9. Cakkhundriyaṃ sanidassanantiādikathā
(૬૨) ૧૦. કાયકમ્મં સનિદસ્સનન્તિકથા • (62) 10. Kāyakammaṃ sanidassanantikathā