Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિભઙ્ગ-અનુટીકા • Vibhaṅga-anuṭīkā |
૬. પટિચ્ચસમુપ્પાદવિભઙ્ગો
6. Paṭiccasamuppādavibhaṅgo
૧. સુત્તન્તભાજનીયં
1. Suttantabhājanīyaṃ
ઉદ્દેસવારવણ્ણના
Uddesavāravaṇṇanā
૨૨૫. ‘‘વુત્તત્તા’’તિ ઇદં નિસ્સક્કં કિં લક્ખણં? હેતુલક્ખણં. યદિ એવં તંહેતુકો વિભજ્જવાદિભાવો આપજ્જતિ. ન હિ મોગ્ગલિપુત્તતિસ્સત્થેરેન વુત્તત્તા બુદ્ધસાવકા વિભજ્જવાદિનો અહેસુન્તિ? નયિદમેવં. તિવિધો હિ હેતુ ઞાપકો, કારકો, સમ્પાપકોતિ. તેસુ ઞાપકહેતુ ઇધાધિપ્પેતો, તસ્મા તેન મહાથેરેન ‘‘કિં વાદી, ભન્તે, સમ્માસમ્બુદ્ધો’’તિ પુટ્ઠેન ‘‘વિભજ્જવાદી, મહારાજા’’તિ તદા વુત્તવચનેન ઞાયતિ ‘‘સમ્માસમ્બુદ્ધસાવકા વિભજ્જવાદિનો’’તિ ઇમમત્થં દસ્સેતિ કિં…પે॰… વુત્તત્તા…પે॰… વિભજ્જવાદિનો’’તિ. ‘‘અહઞ્હિ, બ્રાહ્મણ, વિનયાય ધમ્મં દેસેમિ રાગસ્સા’’તિઆદિં વત્વા ‘‘નો ચ ખો યં ત્વં સન્ધાય વદેસી’’તિઆદિના (પારા॰ ૫-૯) વેરઞ્જબ્રાહ્મણસ્સ ભગવતા વેનયિકાદિભાવો વિભજ્જ વુત્તોતિ તં અનુવદન્તા સાવકાપિ તથા વદન્તીતિ આહ ‘‘તે હિ વેનયિકાદિભાવં વિભજ્જ વદન્તી’’તિ. ચીવરાદીનન્તિ આદિ-સદ્દેન સોમનસ્સાદીનં સઙ્ગહો દટ્ઠબ્બો. તાનિપિ હિ સેવિતબ્બાસેવિતબ્બભાવેન વિભજ્જ વુત્તાનિ. વિભજ્જવાદિપરિસા વિભજ્જવાદિમણ્ડલન્તિ એતસ્મિં અત્થે યથા તં ઓતિણ્ણો નામ હોતિ, તંદસ્સનત્થં ‘‘આચરિયે અનબ્ભાચિક્ખન્તેના’’તિઆદિ વુત્તં. સકસમયાવોક્કમાદિ હિ પરમત્થતો તદોતારો. ‘‘અસંકિલિટ્ઠાપિ અવિજ્જા અત્થિ અમગ્ગવજ્ઝા, યાય નિવુતા ખીણાસવાપિ નામગોત્તાદીસુ એકચ્ચં ન જાનન્તિ, સા કુસલચિત્તુપ્પાદેસુપિ પવત્તતી’’તિ નિકાયન્તરિયા. તં સન્ધાયાહ ‘‘અવિજ્જા પુઞ્ઞાનેઞ્જાભિસઙ્ખારાનં હેતુપચ્ચયો હોતીતિઆદિં વદન્તો’’તિ. ઉપલક્ખણઞ્હેતં સહજાતકોટિયા. આદિ-સદ્દેન અકુસલચિત્તેનપિ ઞાણં ઉપ્પજ્જતિ, યા સંકિલિટ્ઠા પઞ્ઞાતિ, અચેતસિકં સીલં, અવિઞ્ઞત્તિસઙ્ખાતં રૂપભાવં દુસ્સિલ્યન્તિ એવમાદિં સઙ્ગણ્હાતિ. પરસમયાયૂહનં પરસમયે બ્યાપારાપત્તિયા. યો તત્થ સકસમયેન વિરુદ્ધો અત્થો, તસ્સ વા દીપનેન સિયા, પરસમયે વાદારોપનેન વા . તેસુ પુરિમં ‘‘આચરિયે અનબ્ભાચિક્ખન્તેના’’તિ ઇમિના અપનીતન્તિ ઇતરં દસ્સેતિ ‘‘પરસમયં…પે॰… અનાયૂહન્તેના’’તિ. અસમ્પિણ્ડેન્તેનાતિ ઉપચયત્થં સન્ધાય વદન્તિ. આયૂહન-સદ્દો પન ઉપચયત્થો ન હોતીતિ કેચિવાદો ન સારતો ગહેતબ્બો.
225. ‘‘Vuttattā’’ti idaṃ nissakkaṃ kiṃ lakkhaṇaṃ? Hetulakkhaṇaṃ. Yadi evaṃ taṃhetuko vibhajjavādibhāvo āpajjati. Na hi moggaliputtatissattherena vuttattā buddhasāvakā vibhajjavādino ahesunti? Nayidamevaṃ. Tividho hi hetu ñāpako, kārako, sampāpakoti. Tesu ñāpakahetu idhādhippeto, tasmā tena mahātherena ‘‘kiṃ vādī, bhante, sammāsambuddho’’ti puṭṭhena ‘‘vibhajjavādī, mahārājā’’ti tadā vuttavacanena ñāyati ‘‘sammāsambuddhasāvakā vibhajjavādino’’ti imamatthaṃ dasseti kiṃ…pe… vuttattā…pe… vibhajjavādino’’ti. ‘‘Ahañhi, brāhmaṇa, vinayāya dhammaṃ desemi rāgassā’’tiādiṃ vatvā ‘‘no ca kho yaṃ tvaṃ sandhāya vadesī’’tiādinā (pārā. 5-9) verañjabrāhmaṇassa bhagavatā venayikādibhāvo vibhajja vuttoti taṃ anuvadantā sāvakāpi tathā vadantīti āha ‘‘te hi venayikādibhāvaṃ vibhajja vadantī’’ti. Cīvarādīnanti ādi-saddena somanassādīnaṃ saṅgaho daṭṭhabbo. Tānipi hi sevitabbāsevitabbabhāvena vibhajja vuttāni. Vibhajjavādiparisā vibhajjavādimaṇḍalanti etasmiṃ atthe yathā taṃ otiṇṇo nāma hoti, taṃdassanatthaṃ ‘‘ācariye anabbhācikkhantenā’’tiādi vuttaṃ. Sakasamayāvokkamādi hi paramatthato tadotāro. ‘‘Asaṃkiliṭṭhāpi avijjā atthi amaggavajjhā, yāya nivutā khīṇāsavāpi nāmagottādīsu ekaccaṃ na jānanti, sā kusalacittuppādesupi pavattatī’’ti nikāyantariyā. Taṃ sandhāyāha ‘‘avijjā puññāneñjābhisaṅkhārānaṃ hetupaccayo hotītiādiṃ vadanto’’ti. Upalakkhaṇañhetaṃ sahajātakoṭiyā. Ādi-saddena akusalacittenapi ñāṇaṃ uppajjati, yā saṃkiliṭṭhā paññāti, acetasikaṃ sīlaṃ, aviññattisaṅkhātaṃ rūpabhāvaṃ dussilyanti evamādiṃ saṅgaṇhāti. Parasamayāyūhanaṃ parasamaye byāpārāpattiyā. Yo tattha sakasamayena viruddho attho, tassa vā dīpanena siyā, parasamaye vādāropanena vā . Tesu purimaṃ ‘‘ācariye anabbhācikkhantenā’’ti iminā apanītanti itaraṃ dasseti ‘‘parasamayaṃ…pe… anāyūhantenā’’ti. Asampiṇḍentenāti upacayatthaṃ sandhāya vadanti. Āyūhana-saddo pana upacayattho na hotīti kecivādo na sārato gahetabbo.
તબ્બિપરિયાયેનાતિ યથાવિનયં અવટ્ઠાનેન. સાવજ્જસ્સ અનવજ્જતાદીપનાદિના કમ્મન્તરં ભિન્દન્તો વિનાસેન્તો, આલોળેન્તો વા ધમ્મતં ધમ્મસભાવં વિલોમેતિ વિપરીતતો દહતિ. મહાપદેસેતિ મહાઅપદેસે, બુદ્ધાદયો મહન્તે મહન્તે અપદિસિત્વા વુત્તાનિ મહાકારણાનિ. મહાપદેસેતિ વા મહાઓકાસે, મહન્તાનિ ધમ્મસ્સ પતિટ્ઠાનટ્ઠાનાનીતિ વુત્તં હોતિ. તત્રાયં વચનત્થો – અપદિસીયતીતિ અપદેસો, બુદ્ધો અપદેસો એતસ્સાતિ બુદ્ધાપદેસો. એસ નયો સેસેસુપિ. અત્થતો ચાયં મહાપદેસો ‘‘સમ્મુખા મેતં ભગવતો સુત’’ન્તિઆદિના કેનચિ આભતસ્સ ‘‘ધમ્મો’’તિ વા ‘‘અધમ્મો’’તિ વા વિનિચ્છયને કારણં. કિં પન તન્તિ? તસ્સ યથાભતસ્સ સુત્તોતરણાદિ એવ. યદિ એવં કથં ચત્તારોતિ? ધમ્મસ્સ દ્વે સમ્પદાયો ભગવા, સાવકા ચ. તેસુ સાવકા સઙ્ઘગણપુગ્ગલવસેન તિવિધા. એવં ‘‘અમુમ્હા મયા અયં ધમ્મો પટિગ્ગહિતો’’તિ અપદિસિતબ્બાનં ભેદેન ચત્તારો. તેનાહ ‘‘સમ્મુખા મેતં ભગવતો સુત’’ન્તિઆદિ. નેત્તિયમ્પિ વુત્તં ‘‘બુદ્ધાપદેસો સઙ્ઘાપદેસો સમ્બહુલત્થેરાપદેસો એકત્થેરાપદેસો’’તિ.
Tabbipariyāyenāti yathāvinayaṃ avaṭṭhānena. Sāvajjassa anavajjatādīpanādinā kammantaraṃ bhindanto vināsento, āloḷento vā dhammataṃ dhammasabhāvaṃ vilometi viparītato dahati. Mahāpadeseti mahāapadese, buddhādayo mahante mahante apadisitvā vuttāni mahākāraṇāni. Mahāpadeseti vā mahāokāse, mahantāni dhammassa patiṭṭhānaṭṭhānānīti vuttaṃ hoti. Tatrāyaṃ vacanattho – apadisīyatīti apadeso, buddho apadeso etassāti buddhāpadeso. Esa nayo sesesupi. Atthato cāyaṃ mahāpadeso ‘‘sammukhā metaṃ bhagavato suta’’ntiādinā kenaci ābhatassa ‘‘dhammo’’ti vā ‘‘adhammo’’ti vā vinicchayane kāraṇaṃ. Kiṃ pana tanti? Tassa yathābhatassa suttotaraṇādi eva. Yadi evaṃ kathaṃ cattāroti? Dhammassa dve sampadāyo bhagavā, sāvakā ca. Tesu sāvakā saṅghagaṇapuggalavasena tividhā. Evaṃ ‘‘amumhā mayā ayaṃ dhammo paṭiggahito’’ti apadisitabbānaṃ bhedena cattāro. Tenāha ‘‘sammukhā metaṃ bhagavato suta’’ntiādi. Nettiyampi vuttaṃ ‘‘buddhāpadeso saṅghāpadeso sambahulattherāpadeso ekattherāpadeso’’ti.
સુત્તસુત્તાનુલોમઆચરિયવાદઅત્તનોમતિમહાપદેસેતિ એત્થ તિસ્સો સઙ્ગીતિયો આરુળ્હાનિ તીણિ પિટકાનિ અત્થસૂચનાદિઅત્થેન સુત્તં. યથાવુત્તસ્સ સુત્તસ્સ અનુલોમતો યથાવુત્તા એવ ચત્તારો મહાપદેસા સુત્તાનુલોમં. પાળિયા અત્થગાહણેન ધમ્મતાયં પતિટ્ઠાપનતો અટ્ઠકથા આચરિયવાદો. નયગ્ગાહેન અનુબુદ્ધિયા અત્તનો પટિભાનં અત્તનોમતિ. એત્થ ચ સુત્તઆચરિયવાદઅત્તનોમતીનમ્પિ કેનચિ આભતસ્સ ધમ્માધમ્માદિભાવવિનિચ્છયને કારણભાવસભાવતો મહાપદેસતા વુત્તાતિ વેદિતબ્બા. સન્તિટ્ઠતિ અપ્પટિબાહન્તો, અવિલોમેન્તો ચ. તબ્બિપરિયાયેન અતિધાવતિ. એકસ્સ પદસ્સ એકેન પકારેન અત્થં વત્વા તસ્સેવ પુન પકારન્તરેન અત્થં વદન્તો વા અપરેહિ પરિયાયેહિ નિદ્દિસતિ નામ યથા ‘‘અવિજ્જા દુક્ખસચ્ચસ્સ યાથાવસરસલક્ખણં પટિવિજ્ઝિતું ન દેતી’’તિઆદિં વત્વા પુન ‘‘અયં અવિજ્જા દુક્ખાદીસુ અઞ્ઞાણ’’ન્તિ વુત્તાપિ ‘‘દુક્ખસચ્ચસ્સ એકદેસો હોતી’’તિઆદિવચનં. અથ વા હેતુભાવેન વુત્તસ્સ અત્થસ્સ પુન ફલભાવેન વચનં તમેવત્થં પુનરાવત્તેત્વા નિદ્દિસનં યથા ‘‘વિઞ્ઞાણપચ્ચયા નામરૂપ’’ન્તિ વત્વા પુન ‘‘નામરૂપપચ્ચયા સળાયતન’’ન્તિ વચનં. અથ વા ‘‘સબ્બમેતં ભવચક્કં કમ્મઞ્ચેવ વિપાકો ચ. કિલેસકમ્મવિપાકવસેન તિવિધ’’ન્તિ ચ આદિના વુત્તસ્સેવત્થસ્સ દુવિધતિવિધાદિવિભાગદસ્સનં તમેવત્થં પુનરાવત્તેત્વા નિદ્દિસનન્તિ એવમેત્થ અત્થો વેદિતબ્બો.
Suttasuttānulomaācariyavādaattanomatimahāpadeseti ettha tisso saṅgītiyo āruḷhāni tīṇi piṭakāni atthasūcanādiatthena suttaṃ. Yathāvuttassa suttassa anulomato yathāvuttā eva cattāro mahāpadesā suttānulomaṃ. Pāḷiyā atthagāhaṇena dhammatāyaṃ patiṭṭhāpanato aṭṭhakathā ācariyavādo. Nayaggāhena anubuddhiyā attano paṭibhānaṃ attanomati. Ettha ca suttaācariyavādaattanomatīnampi kenaci ābhatassa dhammādhammādibhāvavinicchayane kāraṇabhāvasabhāvato mahāpadesatā vuttāti veditabbā. Santiṭṭhati appaṭibāhanto, avilomento ca. Tabbipariyāyena atidhāvati. Ekassa padassa ekena pakārena atthaṃ vatvā tasseva puna pakārantarena atthaṃ vadanto vā aparehi pariyāyehi niddisati nāma yathā ‘‘avijjā dukkhasaccassa yāthāvasarasalakkhaṇaṃ paṭivijjhituṃ na detī’’tiādiṃ vatvā puna ‘‘ayaṃ avijjā dukkhādīsu aññāṇa’’nti vuttāpi ‘‘dukkhasaccassa ekadeso hotī’’tiādivacanaṃ. Atha vā hetubhāvena vuttassa atthassa puna phalabhāvena vacanaṃ tamevatthaṃ punarāvattetvā niddisanaṃ yathā ‘‘viññāṇapaccayā nāmarūpa’’nti vatvā puna ‘‘nāmarūpapaccayā saḷāyatana’’nti vacanaṃ. Atha vā ‘‘sabbametaṃ bhavacakkaṃ kammañceva vipāko ca. Kilesakammavipākavasena tividha’’nti ca ādinā vuttassevatthassa duvidhatividhādivibhāgadassanaṃ tamevatthaṃ punarāvattetvā niddisananti evamettha attho veditabbo.
સત્તવોહારોતિ ‘‘સત્તો’’તિ સમઞ્ઞા. યે હિ ધમ્મે સમૂહભૂતે સન્તાનવસેન વત્તમાને ઉપાદાય સત્તપઞ્ઞત્તિ, તસ્સા તતો અઞ્ઞથાનાઞ્ઞથાઅચ્ચન્તાભાવસઙ્ખાતે અન્તે અનુપગમ્મ યાથાવતો સઙ્ગહણં, બોધનઞ્ચ ધમ્મતાયં અકુસલસ્સ દુક્કરં દુરભિસમ્ભવન્તિ. અવિજ્જાદિકસ્સ પચ્ચયધમ્મસ્સ સઙ્ખારાદિપચ્ચયુપ્પન્નધમ્મં પતિ હેતુઆદિના પચ્ચયેન પચ્ચયભાવો પચ્ચયાકારો, પટિચ્ચસમુપ્પાદોતિ અત્થો.
Sattavohāroti ‘‘satto’’ti samaññā. Ye hi dhamme samūhabhūte santānavasena vattamāne upādāya sattapaññatti, tassā tato aññathānāññathāaccantābhāvasaṅkhāte ante anupagamma yāthāvato saṅgahaṇaṃ, bodhanañca dhammatāyaṃ akusalassa dukkaraṃ durabhisambhavanti. Avijjādikassa paccayadhammassa saṅkhārādipaccayuppannadhammaṃ pati hetuādinā paccayena paccayabhāvo paccayākāro, paṭiccasamuppādoti attho.
વુત્તનયેનાતિ ‘‘આચરિયે અનબ્ભાચિક્ખન્તેના’’તિઆદિના વુત્તનયેન. કામઞ્ચેત્થ સબ્બાપિ અત્થવણ્ણના ઇમિનાવ નયેન કાતબ્બા, પટિચ્ચસમુપ્પાદવણ્ણનાય પન ગરુતરભાવં દસ્સેન્તો એવં વદતિ.
Vuttanayenāti ‘‘ācariye anabbhācikkhantenā’’tiādinā vuttanayena. Kāmañcettha sabbāpi atthavaṇṇanā imināva nayena kātabbā, paṭiccasamuppādavaṇṇanāya pana garutarabhāvaṃ dassento evaṃ vadati.
પાળિધમ્મન્તિ તેપિટકબુદ્ધવચનં. પટિચ્ચસમુપ્પાદન્તિ પટિચ્ચસમુપ્પાદપાળિં.
Pāḷidhammanti tepiṭakabuddhavacanaṃ. Paṭiccasamuppādanti paṭiccasamuppādapāḷiṃ.
અત્થં કત્વાતિ હિતં કત્વા. યથાયં હિતાવહો હોતિ, એવં કત્વા. અટ્ઠિં કત્વાતિ વા અત્તાનં અત્થિકં કત્વા. સુતચિન્તામયાદિં ઞાણવિસેસં. તદઙ્ગવિક્ખમ્ભનાદિના કિલેસક્ખયવિસેસં.
Atthaṃ katvāti hitaṃ katvā. Yathāyaṃ hitāvaho hoti, evaṃ katvā. Aṭṭhiṃ katvāti vā attānaṃ atthikaṃ katvā. Sutacintāmayādiṃ ñāṇavisesaṃ. Tadaṅgavikkhambhanādinā kilesakkhayavisesaṃ.
ભવાદીસુ આદીનવપ્પટિચ્છાદનતો, બલવૂપનિસ્સયતો, કમ્મસ્સ વિસેસહેતુભાવતો ચ વટ્ટસ્સ મૂલકારણં અવિજ્જા. વિપાકવટ્ટનિમિત્તસ્સ કમ્મવટ્ટસ્સ કારણભૂતમ્પિ કિલેસવટ્ટં અવિજ્જામૂલકન્તિ દસ્સનત્થં અવિજ્જા આદિતો વુત્તા. તણ્હાપિ હિ અવિજ્જાય પટિચ્છાદિતાદીનવે એવ વિસયે અસ્સાદાનુપસ્સિનો પવત્તતિ, ન અઞ્ઞથા. મૂલાદિદસ્સનસામઞ્ઞઞ્ચાતિ વલ્લિયા મૂલમજ્ઝપરિયોસાનસ્સ દસ્સનેન પટિચ્ચસમુપ્પાદસ્સ તંદસ્સનસામઞ્ઞઞ્ચ યોજેતબ્બં, સમન્તચક્ખુના સબ્બસ્સ દિટ્ઠત્તેપિ દેસનાકાલે દેસનાઞાણચક્ખુના બોધેતબ્બતાવસેન એકદેસદસ્સનસ્સ અધિપ્પેતત્તા.
Bhavādīsu ādīnavappaṭicchādanato, balavūpanissayato, kammassa visesahetubhāvato ca vaṭṭassa mūlakāraṇaṃ avijjā. Vipākavaṭṭanimittassa kammavaṭṭassa kāraṇabhūtampi kilesavaṭṭaṃ avijjāmūlakanti dassanatthaṃ avijjā ādito vuttā. Taṇhāpi hi avijjāya paṭicchāditādīnave eva visaye assādānupassino pavattati, na aññathā. Mūlādidassanasāmaññañcāti valliyā mūlamajjhapariyosānassa dassanena paṭiccasamuppādassa taṃdassanasāmaññañca yojetabbaṃ, samantacakkhunā sabbassa diṭṭhattepi desanākāle desanāñāṇacakkhunā bodhetabbatāvasena ekadesadassanassa adhippetattā.
દિટ્ઠિસહિતાય માનસહિતાય વા તણ્હાય ‘‘અહ’’ન્તિ, ઇતરાય ‘‘મમ’’ન્તિ અભિવદતો. ‘‘અભિનન્દનતો’’તિ હિ ઇમિના સપ્પીતિકાય તણ્હાય પવત્તિ દસ્સિતા. ‘‘અભિવદતો’’તિ ઇમિના તતો બલવતરાય દિટ્ઠિસહિતાય માનસહિતાય વા. ‘‘અજ્ઝોસાય તિટ્ઠતો’’તિ ઇમિના પન તતોપિ બલવતમાય દિટ્ઠિસહિતાય, કેવલાય વા તણ્હાય પવત્તિ દસ્સિતા. ગિલિત્વા પરિનિટ્ઠાપેત્વા ઠાનઞ્હિ અજ્ઝોસાનં. તપ્પચ્ચયન્તિ તણ્હાપચ્ચયં. કથં પન નન્દિવચનેન ચતુબ્બિધમ્પિ ઉપાદાનં વુત્તન્તિ આહ ‘‘નન્દિતા’’તિઆદિ. તત્થ નન્દિતાતદવિપ્પયોગતાહીતિ નન્દિભાવેન સભાવતો તણ્હુપાદાનં, તાય નન્દિયા તણ્હાય અવિપ્પયોગેન અવિનાભાવેન દિટ્ઠુપાદાનં વુત્તન્તિ વેદિતબ્બં. ‘‘દિટ્ઠાભિનન્દનભાવેના’’તિ ઇમિના દિટ્ઠિયાપિ નન્દિભાવમાહ.
Diṭṭhisahitāya mānasahitāya vā taṇhāya ‘‘aha’’nti, itarāya ‘‘mama’’nti abhivadato. ‘‘Abhinandanato’’ti hi iminā sappītikāya taṇhāya pavatti dassitā. ‘‘Abhivadato’’ti iminā tato balavatarāya diṭṭhisahitāya mānasahitāya vā. ‘‘Ajjhosāya tiṭṭhato’’ti iminā pana tatopi balavatamāya diṭṭhisahitāya, kevalāya vā taṇhāya pavatti dassitā. Gilitvā pariniṭṭhāpetvā ṭhānañhi ajjhosānaṃ. Tappaccayanti taṇhāpaccayaṃ. Kathaṃ pana nandivacanena catubbidhampi upādānaṃ vuttanti āha ‘‘nanditā’’tiādi. Tattha nanditātadavippayogatāhīti nandibhāvena sabhāvato taṇhupādānaṃ, tāya nandiyā taṇhāya avippayogena avinābhāvena diṭṭhupādānaṃ vuttanti veditabbaṃ. ‘‘Diṭṭhābhinandanabhāvenā’’ti iminā diṭṭhiyāpi nandibhāvamāha.
પટિસન્ધિપવત્તિફસ્સાદયોતિ પટિસન્ધિયં પવત્તે ચ ઉપ્પન્નફસ્સમનોસઞ્ચેતનાવિઞ્ઞાણાનિ. ‘‘વિપાકવટ્ટભૂતે’’તિ ચ ઇદં પવત્તવિસેસનં દટ્ઠબ્બં. વટ્ટૂપત્થમ્ભકાતિ વટ્ટત્તયૂપનિસ્સયા. ઇતરેતિ અકમ્મજા. તસ્મિન્તિ યથાવુત્તે આહારચતુક્કે. વત્તું વટ્ટન્તીતિ તણ્હાનિદાનૂપનિસ્સયતો ‘‘તણ્હાનિદાના’’તિ વત્તું યુજ્જન્તિ.
Paṭisandhipavattiphassādayoti paṭisandhiyaṃ pavatte ca uppannaphassamanosañcetanāviññāṇāni. ‘‘Vipākavaṭṭabhūte’’ti ca idaṃ pavattavisesanaṃ daṭṭhabbaṃ. Vaṭṭūpatthambhakāti vaṭṭattayūpanissayā. Itareti akammajā. Tasminti yathāvutte āhāracatukke. Vattuṃ vaṭṭantīti taṇhānidānūpanissayato ‘‘taṇhānidānā’’ti vattuṃ yujjanti.
યથા અરિયમગ્ગો અન્તદ્વયવજ્જિતમજ્ઝિમપટિપદાભાવતો ‘‘ઞાયો’’તિ વુચ્ચતિ, એવં પટિચ્ચસમુપ્પાદોપીતિ આહ ‘‘ઞાયોતિ મગ્ગો, સોયેવ વા પટિચ્ચસમુપ્પાદો’’તિ. અત્તનો પટિવેધાય સંવત્તતિ અસમ્મોહપટિવેધેન પટિવિજ્ઝિતબ્બત્તા. સંવત્તતીતિ ચ નિમિત્તસ્સ કત્તૂપચારવસેનેતં વુત્તં યથા ‘‘અરિયભાવકરાનિ સચ્ચાનિ અરિયસચ્ચાની’’તિ. પકતિઆદયો હેટ્ઠા સચ્ચવિભઙ્ગે હેતુવિપ્પટિપત્તિકથાયં દસ્સિતા એવ. અકારણં ‘‘કારણ’’ન્તિ ગણ્હન્તિ યથા કાપિલાદયો. ન કિઞ્ચિ કારણં બુજ્ઝન્તિ યથા તં અઞ્ઞે બાલપુથુજ્જના. ઇતરાસન્તિ મજ્ઝતો પટ્ઠાય યાવ પરિયોસાના દેસનાદીનં તિસ્સન્નં. તદત્થતાસમ્ભવેપીતિ યથાસકેહિ કારણેહિ પવત્તિદસ્સનત્થતાસમ્ભવેપિ. અત્થન્તરસબ્ભાવતોતિ પયોજનન્તરસબ્ભાવતો. વુત્તાનિ હિ અટ્ઠકથાયં (વિભ॰ અટ્ઠ॰ ૨૨૫) ‘‘જરામરણાદિકસ્સ દુક્ખસ્સ અત્તના અધિગતકારણસન્દસ્સનત્થં. આહારનિદાનવવત્થાપનાનુસારેન યાવ અતીતં અદ્ધાનં અતિહરિત્વા પુન અતીતદ્ધતો પભુતિ હેતુફલપટિપાટિસન્દસ્સનત્થં. અનાગતદ્ધહેતુસમુટ્ઠાનતો પભુતિ અનાગતદ્ધસન્દસ્સનત્થ’’ન્તિ તિસ્સન્નં યથાક્કમં તીણિ પયોજનાનિ.
Yathā ariyamaggo antadvayavajjitamajjhimapaṭipadābhāvato ‘‘ñāyo’’ti vuccati, evaṃ paṭiccasamuppādopīti āha ‘‘ñāyoti maggo, soyeva vā paṭiccasamuppādo’’ti. Attano paṭivedhāya saṃvattati asammohapaṭivedhena paṭivijjhitabbattā. Saṃvattatīti ca nimittassa kattūpacāravasenetaṃ vuttaṃ yathā ‘‘ariyabhāvakarāni saccāni ariyasaccānī’’ti. Pakatiādayo heṭṭhā saccavibhaṅge hetuvippaṭipattikathāyaṃ dassitā eva. Akāraṇaṃ ‘‘kāraṇa’’nti gaṇhanti yathā kāpilādayo. Na kiñci kāraṇaṃ bujjhanti yathā taṃ aññe bālaputhujjanā. Itarāsanti majjhato paṭṭhāya yāva pariyosānā desanādīnaṃ tissannaṃ. Tadatthatāsambhavepīti yathāsakehi kāraṇehi pavattidassanatthatāsambhavepi. Atthantarasabbhāvatoti payojanantarasabbhāvato. Vuttāni hi aṭṭhakathāyaṃ (vibha. aṭṭha. 225) ‘‘jarāmaraṇādikassa dukkhassa attanā adhigatakāraṇasandassanatthaṃ. Āhāranidānavavatthāpanānusārena yāva atītaṃ addhānaṃ atiharitvā puna atītaddhato pabhuti hetuphalapaṭipāṭisandassanatthaṃ. Anāgataddhahetusamuṭṭhānato pabhuti anāgataddhasandassanattha’’nti tissannaṃ yathākkamaṃ tīṇi payojanāni.
તંતંફલપટિવેધોતિ જાતિઆદીનં જરામરણાદિતંતંફલાવગમો. અનુવિલોકયતોતિ પુરિમે વિકપ્પે વિપસ્સનાનિમિત્તં અનુવિલોકનં, દુતિયે દેસનાનિમિત્તં. કામુપાદાનભૂતા તણ્હા મનોસઞ્ચેતનાહારસઙ્ખાતસ્સ ભવસ્સ, તંસમ્પયુત્તાનં, તન્નિમિત્તાનઞ્ચ સેસાહારાનં વિસેસપચ્ચયો હોતીતિ આહ ‘‘આહારતણ્હાદયો પચ્ચુપ્પન્નદ્ધા’’તિ. આદિ-સદ્દેન યાવ વિઞ્ઞાણં ગહેતબ્બં. આહારતણ્હાદયોતિ એત્થ પચ્ચુપ્પન્નકમ્મવટ્ટપરિયાપન્ને આહારે ગહેત્વા અદ્ધયોજનં કત્વા અનાગતવિપાકવટ્ટપરિયાપન્ને ગહેત્વા યોજેતું વુત્તં ‘‘આહારા વા તણ્હાય પભાવેતબ્બા અનાગતો અદ્ધા’’તિ. પભાવેતબ્બાતિ આયતિં ઉપ્પાદેતબ્બા. યુજ્જતીતિ ફલભૂતે આહારે પચ્ચુપ્પન્ને પચ્ચક્ખતો દસ્સેત્વા ‘‘તંનિદાનં તણ્હં તસ્સા નિદાન’’ન્તિઆદિના ફલપરમ્પરાય કારણપરમ્પરાય ચ દસ્સનં તથાબુજ્ઝનકાનં પુગ્ગલાનં અજ્ઝાસયાનુલોમતો, ધમ્મસભાવાવિલોમનતો ચ યુત્તિયા સઙ્ગય્હતિ. યદિ તણ્હાદયો અતીતો અદ્ધા, તણ્હાગ્ગહણેનેવ સઙ્ખારાવિજ્જા ગહિતાતિ કિમત્થં પુન તે ગહિતાતિ આહ ‘‘સઙ્ખારાવિજ્જા તતોપિ અતીતતરો અદ્ધા વુત્તો સંસારસ્સ અનાદિભાવદસ્સનત્થ’’ન્તિ. અતીતન્તિ વા અતીતતાસામઞ્ઞેન અતીતતરમ્પિ સઙ્ગહિતં દટ્ઠબ્બં.
Taṃtaṃphalapaṭivedhoti jātiādīnaṃ jarāmaraṇāditaṃtaṃphalāvagamo. Anuvilokayatoti purime vikappe vipassanānimittaṃ anuvilokanaṃ, dutiye desanānimittaṃ. Kāmupādānabhūtā taṇhā manosañcetanāhārasaṅkhātassa bhavassa, taṃsampayuttānaṃ, tannimittānañca sesāhārānaṃ visesapaccayo hotīti āha ‘‘āhārataṇhādayo paccuppannaddhā’’ti. Ādi-saddena yāva viññāṇaṃ gahetabbaṃ. Āhārataṇhādayoti ettha paccuppannakammavaṭṭapariyāpanne āhāre gahetvā addhayojanaṃ katvā anāgatavipākavaṭṭapariyāpanne gahetvā yojetuṃ vuttaṃ ‘‘āhārā vā taṇhāya pabhāvetabbā anāgato addhā’’ti. Pabhāvetabbāti āyatiṃ uppādetabbā. Yujjatīti phalabhūte āhāre paccuppanne paccakkhato dassetvā ‘‘taṃnidānaṃ taṇhaṃ tassā nidāna’’ntiādinā phalaparamparāya kāraṇaparamparāya ca dassanaṃ tathābujjhanakānaṃ puggalānaṃ ajjhāsayānulomato, dhammasabhāvāvilomanato ca yuttiyā saṅgayhati. Yadi taṇhādayo atīto addhā, taṇhāggahaṇeneva saṅkhārāvijjā gahitāti kimatthaṃ puna te gahitāti āha ‘‘saṅkhārāvijjā tatopi atītataro addhā vutto saṃsārassa anādibhāvadassanattha’’nti. Atītanti vā atītatāsāmaññena atītatarampi saṅgahitaṃ daṭṭhabbaṃ.
પુનબ્ભવાભિનિબ્બત્તિઆહારકાતિ પુનબ્ભવૂપપત્તિપચ્ચયા. ઇતિ વચનતોતિ એવં વુત્તવચનસબ્ભાવતો. વિઞ્ઞાણાહારો તાવ પુનબ્ભવાભિનિબ્બત્તિયા હેતુ, ઇતરે પન કથન્તિ આહ ‘‘તંસમ્પયુત્તત્તા…પે॰… કબળીકારાહારસ્સા’’તિ. તસ્સ આયતિં પુનબ્ભવાભિનિબ્બત્તિઆહારકા ચત્તારો આહારાતિ સમ્બન્ધો. સદ્ધાદીનં ઉપનિસ્સયતા પરિચ્ચાગાદિકાલે, રાગાદીનં ગધિતસ્સ ભોજનાદિકાલે. તેન યથાક્કમં કુસલાકુસલકમ્મવિઞ્ઞાણાયૂહનં દસ્સિતં. તસ્માતિ યસ્મા આયતિં પુનબ્ભવાભિનિબ્બત્તિઆહારકા ચત્તારો આહારા ગય્હન્તિ, તસ્મા. પુરિમોયેવત્થોતિ ‘‘આહારતણ્હાદયો પચ્ચુપ્પન્નદ્ધા’’તિઆદિના વુત્તઅત્થો. અતીતેતિ અતીતે અદ્ધનિ. તતો પરન્તિ તતો અતીતદ્ધતો પરં પચ્ચુપ્પન્ને અનાગતે ચ અદ્ધનિ ‘‘સઙ્ખારપચ્ચયા વિઞ્ઞાણ’’ન્તિઆદિના. પચ્ચક્ખાનન્તિ પચ્ચુપ્પન્નભવપરિયાપન્નતાય પચ્ચક્ખભૂતાનં. પચ્ચુપ્પન્નં હેતુન્તિ એતરહિ વત્તમાનં તણ્હાદિકં આહારાદીનં હેતું.
Punabbhavābhinibbattiāhārakāti punabbhavūpapattipaccayā. Iti vacanatoti evaṃ vuttavacanasabbhāvato. Viññāṇāhāro tāva punabbhavābhinibbattiyā hetu, itare pana kathanti āha ‘‘taṃsampayuttattā…pe… kabaḷīkārāhārassā’’ti. Tassa āyatiṃ punabbhavābhinibbattiāhārakā cattāro āhārāti sambandho. Saddhādīnaṃ upanissayatā pariccāgādikāle, rāgādīnaṃ gadhitassa bhojanādikāle. Tena yathākkamaṃ kusalākusalakammaviññāṇāyūhanaṃ dassitaṃ. Tasmāti yasmā āyatiṃ punabbhavābhinibbattiāhārakā cattāro āhārā gayhanti, tasmā. Purimoyevatthoti ‘‘āhārataṇhādayo paccuppannaddhā’’tiādinā vuttaattho. Atīteti atīte addhani. Tato paranti tato atītaddhato paraṃ paccuppanne anāgate ca addhani ‘‘saṅkhārapaccayā viññāṇa’’ntiādinā. Paccakkhānanti paccuppannabhavapariyāpannatāya paccakkhabhūtānaṃ. Paccuppannaṃ hetunti etarahi vattamānaṃ taṇhādikaṃ āhārādīnaṃ hetuṃ.
સુત્તં આહરતિ ‘‘આસવસમુદયા અવિજ્જાસમુદયો’’તિ (મ॰ નિ॰ ૧.૧૦૩). વટ્ટહેતુનોતિ વિપાકવટ્ટહેતુનો, સકલવટ્ટહેતુનો વા. અકુસલઞ્હિ કમ્મં કમ્મવટ્ટસ્સ કિલેસવટ્ટસ્સ ચ પચ્ચયો હોતિયેવ. ‘‘ભવતણ્હાયપિ હેતુભૂતા’’તિ ઇમિના કિલેસવટ્ટસ્સાપિ અવિજ્જાય પચ્ચયભાવમાહ. એવઞ્ચેતં, ભિક્ખવે, વુચ્ચતી’’તિઆદિના વટ્ટસીસાનમ્પિ અવિજ્જાતણ્હાનં સપ્પચ્ચયતાદસ્સનાપદેસેન સબ્બેસમ્પિ સઙ્ખતધમ્માનં હેતુફલપરમ્પરાવિચ્છેદવુત્તિયા પુરિમાય કોટિયા અપઞ્ઞાયનં વિભાવેતિ.
Suttaṃāharati ‘‘āsavasamudayā avijjāsamudayo’’ti (ma. ni. 1.103). Vaṭṭahetunoti vipākavaṭṭahetuno, sakalavaṭṭahetuno vā. Akusalañhi kammaṃ kammavaṭṭassa kilesavaṭṭassa ca paccayo hotiyeva. ‘‘Bhavataṇhāyapi hetubhūtā’’ti iminā kilesavaṭṭassāpi avijjāya paccayabhāvamāha. Evañcetaṃ, bhikkhave, vuccatī’’tiādinā vaṭṭasīsānampi avijjātaṇhānaṃ sappaccayatādassanāpadesena sabbesampi saṅkhatadhammānaṃ hetuphalaparamparāvicchedavuttiyā purimāya koṭiyā apaññāyanaṃ vibhāveti.
અવિજ્જં તણ્હા અનુવત્તતીતિ દુક્ખે તણ્હં અભિભવિત્વા પવત્તિયા તતો અવિજ્જાય બલવભાવમાહ. અવિજ્જાભિભૂતા હિ સત્તા સતિપિ તણ્હાપરિતસ્સિતે એકન્તાનત્થસઞ્ઞિતં અત્તકિલમથાનુયોગદુક્ખમનુયુઞ્જન્તિ. તણ્હં અવિજ્જા અનુવત્તતીતિ સુખે અવિજ્જં અભિભવિત્વા પવત્તિયા તતો તણ્હાય બલવભાવમાહ. યદિપિ સાવજ્જસુખાનુભવે બલવતીયેવ અવિજ્જા વિજ્જમાનઆદીનવં પટિચ્છાદેન્તી તિટ્ઠતિ, તણ્હા પન તતોપિ બલવતરતાય સત્તે વિપુલાનત્થસઞ્હિતે અનરિયે સુખે નિયોજેતીતિ અવિજ્જાય તદનુવત્તનં વુત્તં.
Avijjaṃ taṇhā anuvattatīti dukkhe taṇhaṃ abhibhavitvā pavattiyā tato avijjāya balavabhāvamāha. Avijjābhibhūtā hi sattā satipi taṇhāparitassite ekantānatthasaññitaṃ attakilamathānuyogadukkhamanuyuñjanti. Taṇhaṃ avijjā anuvattatīti sukhe avijjaṃ abhibhavitvā pavattiyā tato taṇhāya balavabhāvamāha. Yadipi sāvajjasukhānubhave balavatīyeva avijjā vijjamānaādīnavaṃ paṭicchādentī tiṭṭhati, taṇhā pana tatopi balavataratāya satte vipulānatthasañhite anariye sukhe niyojetīti avijjāya tadanuvattanaṃ vuttaṃ.
આયતનછક્કં વા કાયોતિ સમ્બન્ધો. ચક્ખાદિનિસ્સયે સેસધમ્મેતિ ચક્ખાદિનિસ્સયભૂતે, તપ્પટિબદ્ધે ચ સસન્તાનપરિયાપન્ને ધમ્મે. ચક્ખાદિનિસ્સિતે એવ કત્વાતિ ચક્ખાદિગ્ગહણેનેવ ગહિતે કત્વા. ચક્ખાદિકાયન્તિ ચક્ખાદિધમ્મસમૂહં પરેસં પઞ્ચક્ખન્ધં. ફસ્સેન ફુટ્ઠોતિ આરમ્મણં ફુસન્તેન વિય ઉપ્પન્નેન સુખવેદનિયેન, દુક્ખવેદનિયેન ચ ફસ્સેન ફુટ્ઠો. ફસ્સે હિ તથા ઉપ્પન્ને તંસમઙ્ગીપુગ્ગલો ફુટ્ઠોતિ વોહારો હોતીતિ.
Āyatanachakkaṃ vā kāyoti sambandho. Cakkhādinissaye sesadhammeti cakkhādinissayabhūte, tappaṭibaddhe ca sasantānapariyāpanne dhamme. Cakkhādinissite eva katvāti cakkhādiggahaṇeneva gahite katvā. Cakkhādikāyanti cakkhādidhammasamūhaṃ paresaṃ pañcakkhandhaṃ. Phassena phuṭṭhoti ārammaṇaṃ phusantena viya uppannena sukhavedaniyena, dukkhavedaniyena ca phassena phuṭṭho. Phasse hi tathā uppanne taṃsamaṅgīpuggalo phuṭṭhoti vohāro hotīti.
યથા સળાયતનાનિ ફસ્સસ્સ વિસેસપચ્ચયો, એવં વેદનાયપીતિ દસ્સેન્તો ‘‘સળાયતનાનં વેદનાય વિસેસપચ્ચયભાવ’’ન્તિ આહ. તન્નિસ્સિતન્તિ સળાયતનનિસ્સિતં. અતીતદ્ધાવિજ્જાતણ્હામૂલકોતિ અતીતદ્ધભૂતઅવિજ્જાતણ્હામૂલકો. કાયસ્સ ભેદા કાયૂપગોતિ ઉભયત્થાપિ કાયસદ્દેન ઉપાદિન્નક્ખન્ધપઞ્ચકો ગહિતો. તદુપગતા ઉપપજ્જનં પટિસન્ધિગ્ગહણં. ઉભયમૂલોતિ અવિજ્જાતણ્હામૂલો.
Yathā saḷāyatanāni phassassa visesapaccayo, evaṃ vedanāyapīti dassento ‘‘saḷāyatanānaṃ vedanāya visesapaccayabhāva’’nti āha. Tannissitanti saḷāyatananissitaṃ. Atītaddhāvijjātaṇhāmūlakoti atītaddhabhūtaavijjātaṇhāmūlako. Kāyassa bhedā kāyūpagoti ubhayatthāpi kāyasaddena upādinnakkhandhapañcako gahito. Tadupagatā upapajjanaṃ paṭisandhiggahaṇaṃ. Ubhayamūloti avijjātaṇhāmūlo.
અનભિસમયભૂતત્તાતિ અભિસમયસ્સ પટિપક્ખભૂતત્તા. અવિજ્જાયાતિ અવિજ્જાય સતિ.
Anabhisamayabhūtattāti abhisamayassa paṭipakkhabhūtattā. Avijjāyāti avijjāya sati.
ગહણન્તિ ગહેતબ્બતં. તસ્માતિ યસ્મા સતિ સઙ્ખારસદ્દેન આગતસઙ્ખારત્તેપિ અવિજ્જાપચ્ચયા સઙ્ખારા પધાનતાય વિસું વુત્તા ગોબલીબદ્દઞાયેન, તસ્મા. તત્થ વુત્તમ્પીતિ સઙ્ખારસદ્દેન આગતસઙ્ખારેસુ વુત્તમ્પિ અભિસઙ્ખરણકસઙ્ખારં વજ્જેત્વા અગ્ગહેત્વા ઇતરે સઙ્ખારા યોજેતબ્બા. એવઞ્હિ અત્થસ્સ ઉદ્ધરણુદ્ધરિતબ્બતાદ્વયં અસઙ્કરતો દસ્સિતં હોતિ. ‘‘ઇધ વણ્ણેતબ્બભાવેના’’તિ ઇમિના અવિજ્જાપચ્ચયા સઙ્ખારાનં સતિપિ સઙ્ખારસદ્દેન આગતસઙ્ખારભાવે યથાવુત્તમેવ પધાનભાવં ઉલ્લિઙ્ગેતિ. ‘‘અવિજ્જાપચ્ચયા સઙ્ખારા’’તિ તદેકદેસો વુત્તોતિ સમ્બન્ધો. ઇમસ્મિં અત્થવિકપ્પે સઙ્ગણ્હનવસેન સઙ્ખારસદ્દેન આગતસઙ્ખારેહિ સઙ્ગહિતાપિ અવિજ્જાપચ્ચયા સઙ્ખારા ઇધ વણ્ણેતબ્બભાવેન પધાનાતિ વિસું ગહિતા, પુરિમસ્મિં તે વજ્જેત્વાતિ અયં વિસેસો. તેનાહ ‘‘વણ્ણેતબ્બસબ્બસઙ્ગહણવસેન દુવિધતા વુત્તા’’તિ. સામઞ્ઞતો સઙ્ગય્હમાનમ્પિ પધાનભાવજોતનત્થં વિસું ગય્હતિ યથા તં ‘‘પુઞ્ઞઞાણસમ્ભારા’’તિ.
Gahaṇanti gahetabbataṃ. Tasmāti yasmā sati saṅkhārasaddena āgatasaṅkhārattepi avijjāpaccayā saṅkhārā padhānatāya visuṃ vuttā gobalībaddañāyena, tasmā. Tattha vuttampīti saṅkhārasaddena āgatasaṅkhāresu vuttampi abhisaṅkharaṇakasaṅkhāraṃ vajjetvā aggahetvā itare saṅkhārā yojetabbā. Evañhi atthassa uddharaṇuddharitabbatādvayaṃ asaṅkarato dassitaṃ hoti. ‘‘Idha vaṇṇetabbabhāvenā’’ti iminā avijjāpaccayā saṅkhārānaṃ satipi saṅkhārasaddena āgatasaṅkhārabhāve yathāvuttameva padhānabhāvaṃ ulliṅgeti. ‘‘Avijjāpaccayā saṅkhārā’’ti tadekadeso vuttoti sambandho. Imasmiṃ atthavikappe saṅgaṇhanavasena saṅkhārasaddena āgatasaṅkhārehi saṅgahitāpi avijjāpaccayā saṅkhārā idha vaṇṇetabbabhāvena padhānāti visuṃ gahitā, purimasmiṃ te vajjetvāti ayaṃ viseso. Tenāha ‘‘vaṇṇetabbasabbasaṅgahaṇavasena duvidhatā vuttā’’ti. Sāmaññato saṅgayhamānampi padhānabhāvajotanatthaṃ visuṃ gayhati yathā taṃ ‘‘puññañāṇasambhārā’’ti.
યેન કુસલાકુસલધમ્મા ‘‘વિપાકધમ્મા’’તિ વુચ્ચન્તિ, તં આયૂહનં, કિં પન તન્તિ? અનુપચ્છિન્નતણ્હાવિજ્જામાને સન્તાને સબ્યાપારતા. તેનાહ ‘‘પટિસન્ધિ…પે॰… આયૂહનરસા’’તિ. ચેતનાપધાનત્તા પન તસ્સ ચેતનાકિચ્ચં કત્વા વુત્તં. રાસિકરણં, આયૂહનન્તિ ચ રાસિભૂતસ્સ રૂપારૂપસઙ્ખાતસ્સ ફલસ્સ નિબ્બત્તનતો વુત્તં. ‘‘અનારમ્મણતા અબ્યાકતતા’’તિ ઇદં અબ્યાકતસ્સેવ અનારમ્મણત્તા અબ્યાકતસમ્બન્ધિની અનારમ્મણતાતિ કત્વા વુત્તં. આયતનં, ઘટનન્તિ ચ તંતંદ્વારિકધમ્મપ્પવત્તનમેવ દટ્ઠબ્બં.
Yena kusalākusaladhammā ‘‘vipākadhammā’’ti vuccanti, taṃ āyūhanaṃ, kiṃ pana tanti? Anupacchinnataṇhāvijjāmāne santāne sabyāpāratā. Tenāha ‘‘paṭisandhi…pe… āyūhanarasā’’ti. Cetanāpadhānattā pana tassa cetanākiccaṃ katvā vuttaṃ. Rāsikaraṇaṃ, āyūhananti ca rāsibhūtassa rūpārūpasaṅkhātassa phalassa nibbattanato vuttaṃ. ‘‘Anārammaṇatā abyākatatā’’ti idaṃ abyākatasseva anārammaṇattā abyākatasambandhinī anārammaṇatāti katvā vuttaṃ. Āyatanaṃ, ghaṭananti ca taṃtaṃdvārikadhammappavattanameva daṭṭhabbaṃ.
અનનુબોધાદયો અવિજ્જાપદનિદ્દેસે આગતા. અવિજ્જાપદસમ્બન્ધેન દિટ્ઠિવિપ્પયુત્તાતિ ઇત્થિલિઙ્ગનિદ્દેસો. અસણ્ઠાનત્તાતિ અવિગ્ગહત્તા.
Ananubodhādayo avijjāpadaniddese āgatā. Avijjāpadasambandhena diṭṭhivippayuttāti itthiliṅganiddeso. Asaṇṭhānattāti aviggahattā.
સોકાદીનં સબ્ભાવાતિ ‘‘જાતિપચ્ચયા જરામરણ’’ન્તિ અનિટ્ઠાપેત્વા તદનન્તરં સોકાદીનમ્પિ વુત્તાનં વિજ્જમાનત્તા તેસં વસેન અઙ્ગબહુત્તપ્પસઙ્ગે પટિચ્ચસમુપ્પાદઙ્ગાનં બહુભાવે આપન્ને. દ્વાદસેવાતિ કથં દ્વાદસેવ, નનુ સોકાદયોપિ ધમ્મન્તરભૂતા પટિચ્ચસમુપ્પાદદેસનાયં વુત્તાતિ? સચ્ચં વુત્તા, ન પન અઙ્ગન્તરભાવેનાતિ દસ્સેન્તો ‘‘ન હી’’તિઆદિમાહ. તત્થ ફલેનાતિ ફલભૂતેન જરામરણઙ્ગસઙ્ગહિતેન સોકાદિના. મૂલઙ્ગં દસ્સેતુન્તિ ઇમાય પટિચ્ચસમુપ્પાદદેસનાય મૂલભૂતં અવિજ્જઙ્ગં સોચનાદીહિ સમ્મોહાપત્તિકથનેન દસ્સેતું તે સોકાદયો વુત્તા ભવચક્કસ્સ અવિચ્છેદદસ્સનત્થં. જરામરણં કારણં એતેસન્તિ જરામરણકારણા , સોકાદયો, તબ્ભાવો જરામરણકારણતા. જરામરણં નિમિત્તં એતસ્સાતિ જરામરણનિમિત્તં. તં તન્નિમિત્તાનન્તિ એત્થ તન્તિ સુત્તં. તન્નિમિત્તાનં દુક્ખનિમિત્તાનં સોકાદીનં. તતો પરાયાતિ અનાગતે દુતિયત્તભાવતો પરાય તતિયત્તભાવાદીસુ પટિસન્ધિયા. હેતુહેતુભૂતાતિ કારણસ્સ કારણભૂતા. પટિસન્ધિયા હિ સઙ્ખારા કારણં, તેસં અવિજ્જા. સુત્તન્તિ ‘‘અસ્સુતવા પુથુજ્જનો’’તિ (મ॰ નિ॰ ૧.૨, ૧૭; સં॰ નિ॰ ૨.૬૧; ધ॰ સ॰ ૧૦૦૭) ઇમં સુત્તં સન્ધાય વદતિ. અવિજ્જા સોકાદીનં કારણન્તિ દસ્સિતા અસ્સુતવતાય અવિજ્જાભિભવનદીપનિયા તદુપ્પત્તિવચનતો. ‘‘ન સોકાદીનં બાલસ્સ જરામરણનિમિત્તતામત્તસ્સ સાધકં સુત્ત’’ન્તિ વુત્તમત્થં પાકટં કાતું ‘‘ન ચા’’તિઆદિ વુત્તં. તેન ન ચ જરામરણનિમિત્તમેવ દુક્ખં દુક્ખં, અથ ખો અવિજ્જાનિમિત્તમ્પેત્થ વુત્તનયેન યોજેતબ્બન્તિ દસ્સેતિ. એવં જરામરણેન સોકાદીનં એકસઙ્ખેપં કત્વા દ્વાદસેવ પટિચ્ચસમુપ્પાદઙ્ગાનિ વેદિતબ્બાનિ.
Sokādīnaṃsabbhāvāti ‘‘jātipaccayā jarāmaraṇa’’nti aniṭṭhāpetvā tadanantaraṃ sokādīnampi vuttānaṃ vijjamānattā tesaṃ vasena aṅgabahuttappasaṅge paṭiccasamuppādaṅgānaṃ bahubhāve āpanne. Dvādasevāti kathaṃ dvādaseva, nanu sokādayopi dhammantarabhūtā paṭiccasamuppādadesanāyaṃ vuttāti? Saccaṃ vuttā, na pana aṅgantarabhāvenāti dassento ‘‘na hī’’tiādimāha. Tattha phalenāti phalabhūtena jarāmaraṇaṅgasaṅgahitena sokādinā. Mūlaṅgaṃ dassetunti imāya paṭiccasamuppādadesanāya mūlabhūtaṃ avijjaṅgaṃ socanādīhi sammohāpattikathanena dassetuṃ te sokādayo vuttā bhavacakkassa avicchedadassanatthaṃ. Jarāmaraṇaṃ kāraṇaṃ etesanti jarāmaraṇakāraṇā , sokādayo, tabbhāvo jarāmaraṇakāraṇatā. Jarāmaraṇaṃ nimittaṃ etassāti jarāmaraṇanimittaṃ. Taṃ tannimittānanti ettha tanti suttaṃ. Tannimittānaṃ dukkhanimittānaṃ sokādīnaṃ. Tato parāyāti anāgate dutiyattabhāvato parāya tatiyattabhāvādīsu paṭisandhiyā. Hetuhetubhūtāti kāraṇassa kāraṇabhūtā. Paṭisandhiyā hi saṅkhārā kāraṇaṃ, tesaṃ avijjā. Suttanti ‘‘assutavā puthujjano’’ti (ma. ni. 1.2, 17; saṃ. ni. 2.61; dha. sa. 1007) imaṃ suttaṃ sandhāya vadati. Avijjā sokādīnaṃ kāraṇanti dassitā assutavatāya avijjābhibhavanadīpaniyā taduppattivacanato. ‘‘Na sokādīnaṃ bālassa jarāmaraṇanimittatāmattassa sādhakaṃ sutta’’nti vuttamatthaṃ pākaṭaṃ kātuṃ ‘‘na cā’’tiādi vuttaṃ. Tena na ca jarāmaraṇanimittameva dukkhaṃ dukkhaṃ, atha kho avijjānimittampettha vuttanayena yojetabbanti dasseti. Evaṃ jarāmaraṇena sokādīnaṃ ekasaṅkhepaṃ katvā dvādaseva paṭiccasamuppādaṅgāni veditabbāni.
કસ્મા પનેત્થ જરામરણન્તા એવ દેસના કતા, કિં તતો પરા પવત્તિ નત્થીતિ? નો નત્થિ, અપ્પહીનકિલેસસ્સ હિ કમ્મતો, વિઞ્ઞાણાદિપરિયોસાનભૂતાય ચ ચુતિયા પટિસન્ધિપાતુભાવોતિ પવત્તિતદુપરમભૂતં જરામરણં પુનબ્ભવાભિનિબ્બત્તિનિમિત્તં. તં પન કમ્મૂપપત્તિભવતો જાતિયા દસ્સિતત્તા ‘‘ભવપચ્ચયા જાતી’’તિ ઇમિનાવ પકાસિતન્તિ ન પુન વુચ્ચતિ, ન તતો પરં પવત્તિયા અભાવતો. એકકમ્મનિબ્બત્તસ્સ ચ સન્તાનસ્સ જરામરણં પરિયોસાનં. સતિ કિલેસવટ્ટે કમ્મુના તતો પુનબ્ભવૂપપત્તિ, અસતિ પન તસ્મિં ‘‘એસેવન્તો દુક્ખસ્સા’’તિ જરામરણપરિયોસાનાવ દેસના કતા. યસ્મા પન ન અમરણા જરા અત્થિ સબ્બેસં ઉપ્પત્તિમન્તાનં પાકાનન્તરભેદતો, ન ચાજરં મરણં અપાકભેદાભાવા, તસ્મા તદુભયમેકમઙ્ગં કતં, ન નામરૂપં વિય ઉભયટ્ઠાને એકજ્ઝં ઉપ્પત્તિયા, સળાયતનં વિય વા આયતનભાવેન કિચ્ચસમતાય. યા પનાયં ઓસાનં ગતા પુનબ્ભવાભિનિબ્બત્તિ દીપિતા, તાય ‘‘વિઞ્ઞાણપચ્ચયા નામરૂપ’’ન્તિઆદિ, કિલેસકમ્માભાવે તદભાવતો ‘‘અવિજ્જાપચ્ચયા સઙ્ખારા’’તિ એવમાદિ એવ વા અત્થતો પકાસિતો હોતીતિ વટ્ટત્તયસ્સ અનવટ્ઠાનેન પરિબ્ભમનં દસ્સિતં હોતિ. અથ વા જરાગહણેન પરિપક્કપરિપક્કતરાદિક્કમેન વત્તમાનં નામરૂપાદિ, સોકાદિ ચ ગય્હતિ, તથાસ્સ પરિપાકકાલવત્તિની અવિજ્જા ચ. યથાહ –
Kasmā panettha jarāmaraṇantā eva desanā katā, kiṃ tato parā pavatti natthīti? No natthi, appahīnakilesassa hi kammato, viññāṇādipariyosānabhūtāya ca cutiyā paṭisandhipātubhāvoti pavattitaduparamabhūtaṃ jarāmaraṇaṃ punabbhavābhinibbattinimittaṃ. Taṃ pana kammūpapattibhavato jātiyā dassitattā ‘‘bhavapaccayā jātī’’ti imināva pakāsitanti na puna vuccati, na tato paraṃ pavattiyā abhāvato. Ekakammanibbattassa ca santānassa jarāmaraṇaṃ pariyosānaṃ. Sati kilesavaṭṭe kammunā tato punabbhavūpapatti, asati pana tasmiṃ ‘‘esevanto dukkhassā’’ti jarāmaraṇapariyosānāva desanā katā. Yasmā pana na amaraṇā jarā atthi sabbesaṃ uppattimantānaṃ pākānantarabhedato, na cājaraṃ maraṇaṃ apākabhedābhāvā, tasmā tadubhayamekamaṅgaṃ kataṃ, na nāmarūpaṃ viya ubhayaṭṭhāne ekajjhaṃ uppattiyā, saḷāyatanaṃ viya vā āyatanabhāvena kiccasamatāya. Yā panāyaṃ osānaṃ gatā punabbhavābhinibbatti dīpitā, tāya ‘‘viññāṇapaccayā nāmarūpa’’ntiādi, kilesakammābhāve tadabhāvato ‘‘avijjāpaccayā saṅkhārā’’ti evamādi eva vā atthato pakāsito hotīti vaṭṭattayassa anavaṭṭhānena paribbhamanaṃ dassitaṃ hoti. Atha vā jarāgahaṇena paripakkaparipakkatarādikkamena vattamānaṃ nāmarūpādi, sokādi ca gayhati, tathāssa paripākakālavattinī avijjā ca. Yathāha –
‘‘સ ખો સો, ભિક્ખવે, કુમારો વુદ્ધિમન્વાય ઇન્દ્રિયાનં પરિપાકમન્વાય પઞ્ચહિ કામગુણેહિ સમપ્પિતો સમઙ્ગીભૂતો પરિચારેતિ ચક્ખુવિઞ્ઞેય્યેહિ રૂપેહિ…પે॰… કાયવિઞ્ઞેય્યેહિ ફોટ્ઠબ્બેહિ…પે॰… રજનીયેહિ. સો ચક્ખુના રૂપં દિસ્વા પિયરૂપે રૂપે સારજ્જતિ, અપ્પિયરૂપે રૂપે બ્યાપજ્જતિ, અનુપટ્ઠિતકાયસતિ ચ વિહરતિ પરિત્તચેતસો, તઞ્ચ ચેતોવિમુત્તિં પઞ્ઞાવિમુત્તિં યથાભૂતં નપ્પજાનાતિ, યત્થસ્સ તે પાપકા અકુસલા ધમ્મા અપરિસેસા નિરુજ્ઝન્તી’’તિઆદિ (મ॰ નિ॰ ૧.૪૦૮).