Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā |
પટિચ્ચવારો
Paṭiccavāro
પચ્ચયપચ્ચનીયવણ્ણના
Paccayapaccanīyavaṇṇanā
૮૬-૮૭. રૂપસમુટ્ઠાપકવસેનેવ વેદિતબ્બન્તિ ઇદં અટ્ઠકથાવચનં અનન્તરં ‘‘ચિત્તસમુટ્ઠાનઞ્ચ રૂપ’’ન્તિ પાળિયં આગતત્તા વુત્તં, પઞ્ચવિઞ્ઞાણાનં પન અહેતુકપટિસન્ધિચિત્તાનઞ્ચ વસેન યોજના સમ્ભવતીતિ કત્વા વુત્તં ‘‘સબ્બસઙ્ગાહિકવસેન પનેતં ન ન સક્કા યોજેતુ’’ન્તિ.
86-87. Rūpasamuṭṭhāpakavasenevaveditabbanti idaṃ aṭṭhakathāvacanaṃ anantaraṃ ‘‘cittasamuṭṭhānañca rūpa’’nti pāḷiyaṃ āgatattā vuttaṃ, pañcaviññāṇānaṃ pana ahetukapaṭisandhicittānañca vasena yojanā sambhavatīti katvā vuttaṃ ‘‘sabbasaṅgāhikavasena panetaṃ na na sakkā yojetu’’nti.
૯૩. સહજાતપુરેજાતપચ્ચયાતિ ઇદં પચ્ચયેન પચ્ચયધમ્મોપલક્ખણન્તિ દસ્સેતું ‘‘સહજાતા ચ હેતુઆદયો…પે॰… અત્થો દટ્ઠબ્બો’’તિ વત્વા ‘‘ન હી’’તિઆદિના તમેવત્થં સમત્થેતિ.
93. Sahajātapurejātapaccayāti idaṃ paccayena paccayadhammopalakkhaṇanti dassetuṃ ‘‘sahajātā ca hetuādayo…pe… attho daṭṭhabbo’’ti vatvā ‘‘na hī’’tiādinā tamevatthaṃ samattheti.
૯૪-૯૭. સો પચ્ચયોતિ સો પટિચ્ચટ્ઠફરણકો પચ્ચયો.
94-97. So paccayoti so paṭiccaṭṭhapharaṇako paccayo.
૯૯-૧૦૨. ચિત્તસમુટ્ઠાનાદયોતિ આદિ-સદ્દેન બાહિરરૂપઆહારસમુટ્ઠાનાદયો રૂપકોટ્ઠાસા સઙ્ગય્હન્તિ. તસ્સાતિ મગ્ગપચ્ચયં લભન્તસ્સ રૂપસ્સ. એવમેવ પનાતિ ઇમિના યથા નમગ્ગપચ્ચયે વુત્તં, એવમેવ નહેતુપચ્ચયાદીસુ યં હેતુપચ્ચયં લભતિ, તસ્સ પરિહીનત્તાતિ ઇમમત્થં ઉપસંહરતિ. તેનાહ ‘‘એકચ્ચરૂપસ્સ પચ્ચયુપ્પન્નતા દટ્ઠબ્બા’’તિ.
99-102. Cittasamuṭṭhānādayoti ādi-saddena bāhirarūpaāhārasamuṭṭhānādayo rūpakoṭṭhāsā saṅgayhanti. Tassāti maggapaccayaṃ labhantassa rūpassa. Evameva panāti iminā yathā namaggapaccaye vuttaṃ, evameva nahetupaccayādīsu yaṃ hetupaccayaṃ labhati, tassa parihīnattāti imamatthaṃ upasaṃharati. Tenāha ‘‘ekaccarūpassa paccayuppannatā daṭṭhabbā’’ti.
૧૦૭-૧૩૦. સબ્બત્થાતિ પન્નરસમૂલકાદીસુ સબ્બેસુ નયેસુ. કામં સુદ્ધિકનયાદીસુ વિસદિસવિસ્સજ્જના, ઇધાધિપ્પેતત્થં પન દસ્સેતું ‘‘એકેસૂ’’તિઆદિ વુત્તં. ઇધાતિ એતેસુ નાહારમૂલકાદિનયેસુ. ગણનાયેવ ન સરૂપદસ્સનન્તિ સુદ્ધિકનયે વિય ગણનાય એવ ન સરૂપદસ્સનં અધિપ્પેતન્તિ અત્થો.
107-130. Sabbatthāti pannarasamūlakādīsu sabbesu nayesu. Kāmaṃ suddhikanayādīsu visadisavissajjanā, idhādhippetatthaṃ pana dassetuṃ ‘‘ekesū’’tiādi vuttaṃ. Idhāti etesu nāhāramūlakādinayesu. Gaṇanāyeva na sarūpadassananti suddhikanaye viya gaṇanāya eva na sarūpadassanaṃ adhippetanti attho.
પચ્ચયપચ્ચનીયવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Paccayapaccanīyavaṇṇanā niṭṭhitā.
પચ્ચયાનુલોમપચ્ચનીયવણ્ણના
Paccayānulomapaccanīyavaṇṇanā
૧૩૧-૧૮૯. તિણ્ણન્તિ હેતુ અધિપતિ મગ્ગોતિ ઇમેસં તિણ્ણં પચ્ચયાનં. સાધારણાનન્તિ યે તેસં તિણ્ણં સાધારણા પચ્ચયા પચ્ચનીકતો ન લબ્ભન્તિ, યસ્મા તેસં સઙ્ગણ્હનવસેન વુત્તં, તસ્મા. મગ્ગપચ્ચયેતિ મગ્ગપચ્ચયે અનુલોમતો ઠિતે. ઇતરેહીતિ હેતુઅધિપતિપચ્ચયેહિ. સાધારણા સત્તેવાતિ મગ્ગપચ્ચયવજ્જે સત્તેવ. હેતુપચ્ચયોપિ પચ્ચનીયતો ન લબ્ભતીતિ હેતુરહિતેસુ અધિપતિનો અભાવા. સો પનાતિ હેતુપચ્ચયો અસાધારણોતિ કત્વા ન વુત્તો સાધારણાનં અલબ્ભમાનાનં વુચ્ચમાનત્તા. ન હિ હેતુપચ્ચયો મગ્ગપચ્ચયસ્સ સાધારણો. યેહીતિ યેહિ પચ્ચયેહિ. તેતિ અનન્તરપચ્ચયાદયો. એકન્તિકત્તાતિ અવિનાભાવતો. અરૂપટ્ઠાનિકાતિ અરૂપપચ્ચયા અરૂપધમ્માનંયેવ પચ્ચયભૂતા અનન્તરપચ્ચયાદયો. તેનાતિ ‘‘એકન્તિકાનં અરૂપટ્ઠાનિકા’’તિ ઇધાધિપ્પેતત્તા. તેહીતિ પુરેજાતાસેવનપચ્ચયેહિ. તેસં વસેનાતિ તેસં ઊનતરગણનાનં એકકાદીનં વસેન. તસ્સ તસ્સાતિ પચ્ચનીયતો યોજિતસ્સ તસ્સ તસ્સ દુકાદિકસ્સ બહુગણનસ્સ. ગણનાતિ ઊનતરગણના. અનુલોમતો ઠિતસ્સપીતિ પિ-સદ્દેન અનુલોમતો ઠિતો વા હોતુ પચ્ચનીયતો યોજિતો વા, ઊનતરગણનાય સમાનન્તિ દસ્સેતિ. નયિદં લક્ખણં એકન્તિકન્તિ ઇમિના યથાવુત્તલક્ખણં યેભુય્યવસેન વુત્તન્તિ દસ્સેતિ.
131-189. Tiṇṇanti hetu adhipati maggoti imesaṃ tiṇṇaṃ paccayānaṃ. Sādhāraṇānanti ye tesaṃ tiṇṇaṃ sādhāraṇā paccayā paccanīkato na labbhanti, yasmā tesaṃ saṅgaṇhanavasena vuttaṃ, tasmā. Maggapaccayeti maggapaccaye anulomato ṭhite. Itarehīti hetuadhipatipaccayehi. Sādhāraṇā sattevāti maggapaccayavajje satteva. Hetupaccayopi paccanīyato na labbhatīti heturahitesu adhipatino abhāvā. So panāti hetupaccayo asādhāraṇoti katvā na vutto sādhāraṇānaṃ alabbhamānānaṃ vuccamānattā. Na hi hetupaccayo maggapaccayassa sādhāraṇo. Yehīti yehi paccayehi. Teti anantarapaccayādayo. Ekantikattāti avinābhāvato. Arūpaṭṭhānikāti arūpapaccayā arūpadhammānaṃyeva paccayabhūtā anantarapaccayādayo. Tenāti ‘‘ekantikānaṃ arūpaṭṭhānikā’’ti idhādhippetattā. Tehīti purejātāsevanapaccayehi. Tesaṃ vasenāti tesaṃ ūnataragaṇanānaṃ ekakādīnaṃ vasena. Tassa tassāti paccanīyato yojitassa tassa tassa dukādikassa bahugaṇanassa. Gaṇanāti ūnataragaṇanā. Anulomato ṭhitassapīti pi-saddena anulomato ṭhito vā hotu paccanīyato yojito vā, ūnataragaṇanāya samānanti dasseti. Nayidaṃ lakkhaṇaṃ ekantikanti iminā yathāvuttalakkhaṇaṃ yebhuyyavasena vuttanti dasseti.
પચ્ચયાનુલોમપચ્ચનીયવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Paccayānulomapaccanīyavaṇṇanā niṭṭhitā.
પચ્ચયપચ્ચનીયાનુલોમવણ્ણના
Paccayapaccanīyānulomavaṇṇanā
૧૯૦. સબ્બેસુપીતિ પચ્છાજાતં ઠપેત્વા સબ્બેસુપિ પચ્ચયેસુ. સો હિ અનુલોમતો અલબ્ભમાનભાવેન ગહિતો ‘‘સબ્બેસૂ’’તિ એત્થ સઙ્ગહં ન લભતિ. અરૂપાવચરવિપાકસ્સ આરુપ્પે ઉપ્પન્નલોકુત્તરવિપાકસ્સ ચ પુરેજાતાસેવનાનં અલબ્ભનતોતિ ‘‘કિઞ્ચિ નિદસ્સનવસેન દસ્સેન્તો’’તિ આહ.
190. Sabbesupīti pacchājātaṃ ṭhapetvā sabbesupi paccayesu. So hi anulomato alabbhamānabhāvena gahito ‘‘sabbesū’’ti ettha saṅgahaṃ na labhati. Arūpāvacaravipākassa āruppe uppannalokuttaravipākassa ca purejātāsevanānaṃ alabbhanatoti ‘‘kiñci nidassanavasena dassento’’ti āha.
અવસેસાનં લાભમત્તન્તિ અવસેસાનં એકચ્ચાનં લાભં. તેનાહ ‘‘ન સબ્બેસં અવસેસાનં લાભ’’ન્તિ . પચ્છાજાતે પસઙ્ગો નત્થીતિ પચ્છાજાતો અનુલોમતો તિટ્ઠતીતિ અયં પસઙ્ગો એવ નત્થિ. પુરેજા…પે॰… લબ્ભતીતિ ઇમિના વિપ્પયુત્તે પચ્ચનીયતો ઠિતે પુરેજાતો લબ્ભતીતિ અયમ્પિ અત્થતો આપન્નો હોતીતિ તં નિદ્ધારેત્વા તત્થ યં વત્તબ્બં, તં દસ્સેતું ‘‘પુરેજાતો પન વિપ્પયુત્તે પચ્ચનીયતો ઠિતે અનુલોમતો લબ્ભતીતિ ઇદમ્પી’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ ‘‘અવસેસા સબ્બેપીતિ અત્થે ગય્હમાને આપજ્જેય્યા’’તિ ઇદં તસ્સા અત્થાપત્તિયા સબ્ભાવદસ્સનમત્તં દટ્ઠબ્બં, અત્થો પન તાદિસો ન ઉપલબ્ભતીતિ અયમેત્થ અધિપ્પાયો. તેનાહ ‘‘યમ્પિ કેચી’’તિઆદિ.
Avasesānaṃ lābhamattanti avasesānaṃ ekaccānaṃ lābhaṃ. Tenāha ‘‘na sabbesaṃ avasesānaṃ lābha’’nti . Pacchājāte pasaṅgo natthīti pacchājāto anulomato tiṭṭhatīti ayaṃ pasaṅgo eva natthi. Purejā…pe… labbhatīti iminā vippayutte paccanīyato ṭhite purejāto labbhatīti ayampi atthato āpanno hotīti taṃ niddhāretvā tattha yaṃ vattabbaṃ, taṃ dassetuṃ ‘‘purejāto pana vippayutte paccanīyato ṭhite anulomato labbhatīti idampī’’tiādi vuttaṃ. Tattha ‘‘avasesā sabbepīti atthe gayhamāne āpajjeyyā’’ti idaṃ tassā atthāpattiyā sabbhāvadassanamattaṃ daṭṭhabbaṃ, attho pana tādiso na upalabbhatīti ayamettha adhippāyo. Tenāha ‘‘yampi kecī’’tiādi.
તત્થ કેચીતિ પદકારે સન્ધાયાહ. તે હિ ‘‘અરૂપધાતુયા ચવિત્વા કામધાતું ઉપપજ્જન્તસ્સ ગતિનિમિત્તં આરમ્મણપુરેજાતં હોતીતિ ઞાપેતું ‘નવિપ્પયુત્તપચ્ચયા પુરેજાતે’તિ અયમત્થો નિદ્ધારિતો’’તિ વદન્તિ, તં ન યુજ્જતિ આરુપ્પે રૂપં આરબ્ભ ચિત્તુપ્પાદસ્સ અસમ્ભવતો. તથા હેકે અસઞ્ઞભવાનન્તરસ્સ વિય આરુપ્પાનન્તરસ્સ કામાવચરપટિસન્ધિવિઞ્ઞાણસ્સ પુરિમાનુપટ્ઠિતારમ્મણં ઇચ્છન્તિ. તેનેવાહ ‘‘તમ્પિ તેસં રુચિમત્તમેવા’’તિઆદિ. યુજ્જમાનકપચ્ચયુપ્પન્નવસેન વાતિ યસ્મિં યસ્મિં પચ્ચયે અનુલોમતો ઠિતે યં યં પચ્ચયુપ્પન્નં ભવિતું યુજ્જતિ, તસ્સ તસ્સ વસેનાતિ અત્થો. ન વિચારિતં સુવિઞ્ઞેય્યત્તાતિ અધિપ્પાયો. નવાતિ આરમ્મણઅનન્તરસમનન્તરૂપનિસ્સયપુરેજાતાસેવનસમ્પયુત્તનત્થિવિગતપચ્ચયા. તમ્પિ તેસં નવન્નં પચ્ચયાનં અનુલોમતો અલબ્ભમાનતં.
Tattha kecīti padakāre sandhāyāha. Te hi ‘‘arūpadhātuyā cavitvā kāmadhātuṃ upapajjantassa gatinimittaṃ ārammaṇapurejātaṃ hotīti ñāpetuṃ ‘navippayuttapaccayā purejāte’ti ayamattho niddhārito’’ti vadanti, taṃ na yujjati āruppe rūpaṃ ārabbha cittuppādassa asambhavato. Tathā heke asaññabhavānantarassa viya āruppānantarassa kāmāvacarapaṭisandhiviññāṇassa purimānupaṭṭhitārammaṇaṃ icchanti. Tenevāha ‘‘tampi tesaṃ rucimattamevā’’tiādi. Yujjamānakapaccayuppannavasena vāti yasmiṃ yasmiṃ paccaye anulomato ṭhite yaṃ yaṃ paccayuppannaṃ bhavituṃ yujjati, tassa tassa vasenāti attho. Na vicāritaṃ suviññeyyattāti adhippāyo. Navāti ārammaṇaanantarasamanantarūpanissayapurejātāsevanasampayuttanatthivigatapaccayā. Tampi tesaṃ navannaṃ paccayānaṃ anulomato alabbhamānataṃ.
૧૯૧-૧૯૫. ન અઞ્ઞમઞ્ઞેન ઘટિતસ્સ મૂલસ્સાતિ અઞ્ઞમઞ્ઞપચ્ચયેન પચ્ચનીયતો ઠિતેન યોજિતસ્સ સત્તમસ્સ મૂલસ્સ વિત્થારિતત્તા. સબ્બં સદિસન્તિ સબ્બપાળિગમનં સદિસં.
191-195. Na aññamaññena ghaṭitassa mūlassāti aññamaññapaccayena paccanīyato ṭhitena yojitassa sattamassa mūlassa vitthāritattā. Sabbaṃ sadisanti sabbapāḷigamanaṃ sadisaṃ.
ઇમસ્મિં…પે॰… વેદિતબ્બોતિ એત્થ ઇમસ્મિં એત્થાતિ દ્વે ભુમ્મનિદ્દેસા. તેસુ પઠમસ્સ વિસયો પચ્ચનીયાનુલોમેતિ અટ્ઠકથાયમેવ દસ્સિતોતિ અદસ્સિતસ્સ વિસયં દસ્સેતું ‘‘એતેસૂ’’તિઆદિ વુત્તં. પિ-સદ્દેનાતિ ‘‘ઇમેસમ્પી’’તિ એત્થ પિ-સદ્દેન. કિસ્મિઞ્ચિ પચ્ચયે. કમ્મપચ્ચયં લભન્તાનિપિ ચક્ખાદીનિ વિપાકવિઞ્ઞાણાદીનિ ચ ઇન્દ્રિયં ન લભન્તીતિ કત્વા ‘‘યેભુય્યેના’’તિ વુત્તં, કતિપયં ન લભતીતિ વુત્તં હોતિ. મગ્ગપચ્ચયન્તિઆદીસુપિ એસેવ નયો. યથાવુત્તાનીતિ પઞ્ચવોકારપવત્તિઅસઞ્ઞભવપરિયાપન્નાનિ કટત્તારૂપાનેવ વદતિ, ન ચિત્તસમુટ્ઠાનરૂપાનીતિ અધિપ્પાયો. યે રૂપધમ્માનં પચ્ચયા હોન્તીતિ યે હેતુઅધિપતિસહજાતાદિપચ્ચયા રૂપધમ્માનં પચ્ચયા હોન્તિ, એતેયેવ હેતુઅધિપતિઆદિકે છ પચ્ચયે ન લભન્તિ. એતેયેવાતિ વચનેન અઞ્ઞે કતિપયે લભન્તીતિ સિદ્ધં હોતીતિ તં દસ્સેન્તો ‘‘પચ્છાજાતા…પે॰… લભતી’’તિ આહ. અયઞ્ચ પચ્ચયલાભો ન જનકવસેન વેદિતબ્બોતિ દસ્સેતું ‘‘લબ્ભમાના…પે॰… દસ્સન’’ન્તિ વુત્તં. ધમ્મવસેનાતિ પચ્ચયુપ્પન્નધમ્મવસેન. ઇન્દ્રિયન્તિ ઇન્દ્રિયપચ્ચયં. યદિ એવન્તિ કટત્તારૂપં યં યં ન લભતિ, તં તં યદિ વત્તબ્બં, એવં સન્તે રૂપધમ્મેસુ ભૂતરૂપાનિયેવ અઞ્ઞમઞ્ઞપચ્ચયં લભન્તીતિ આહ ‘‘ઉપાદારૂપાનિ…પે॰… વત્તબ્બ’’ન્તિ. તં પન ઉપાદારૂપાનં અઞ્ઞમઞ્ઞપચ્ચયાલાભવચનં. અરૂપિન્દ્રિયાલાભન્તિ અરૂપીનં ઇન્દ્રિયાનં વસેન ઇન્દ્રિયપચ્ચયાલાભં.
Imasmiṃ…pe… veditabboti ettha imasmiṃ etthāti dve bhummaniddesā. Tesu paṭhamassa visayo paccanīyānulometi aṭṭhakathāyameva dassitoti adassitassa visayaṃ dassetuṃ ‘‘etesū’’tiādi vuttaṃ. Pi-saddenāti ‘‘imesampī’’ti ettha pi-saddena. Kismiñci paccaye. Kammapaccayaṃ labhantānipi cakkhādīni vipākaviññāṇādīni ca indriyaṃ na labhantīti katvā ‘‘yebhuyyenā’’ti vuttaṃ, katipayaṃ na labhatīti vuttaṃ hoti. Maggapaccayantiādīsupi eseva nayo. Yathāvuttānīti pañcavokārapavattiasaññabhavapariyāpannāni kaṭattārūpāneva vadati, na cittasamuṭṭhānarūpānīti adhippāyo. Ye rūpadhammānaṃ paccayā hontīti ye hetuadhipatisahajātādipaccayā rūpadhammānaṃ paccayā honti, eteyeva hetuadhipatiādike cha paccaye na labhanti. Eteyevāti vacanena aññe katipaye labhantīti siddhaṃ hotīti taṃ dassento ‘‘pacchājātā…pe… labhatī’’ti āha. Ayañca paccayalābho na janakavasena veditabboti dassetuṃ ‘‘labbhamānā…pe… dassana’’nti vuttaṃ. Dhammavasenāti paccayuppannadhammavasena. Indriyanti indriyapaccayaṃ. Yadi evanti kaṭattārūpaṃ yaṃ yaṃ na labhati, taṃ taṃ yadi vattabbaṃ, evaṃ sante rūpadhammesu bhūtarūpāniyeva aññamaññapaccayaṃ labhantīti āha ‘‘upādārūpāni…pe… vattabba’’nti. Taṃ pana upādārūpānaṃ aññamaññapaccayālābhavacanaṃ. Arūpindriyālābhanti arūpīnaṃ indriyānaṃ vasena indriyapaccayālābhaṃ.
૧૯૬-૧૯૭. બહુગણનમ્પિ ઊનતરગણનેન યોજિતં ઊનતરગણમેવ હોતીતિ કત્વા વુત્તં ‘‘યદિપિ તિકાદીસુ ‘હેતુયા પઞ્ચા’તિ ઇદં નત્થી’’તિ. અનુત્તાનં દુવિઞ્ઞેય્યતાય ગમ્ભીરં. યથા ચ ભૂતરૂપાનિ નારમ્મણપચ્ચયા અઞ્ઞમઞ્ઞપચ્ચયા ઉપ્પજ્જન્તિ, એવં પટિસન્ધિક્ખણે વત્થુરૂપન્તિ આહ ‘‘વત્થુપિ પન લભતી’’તિ. યથા હેટ્ઠા એકમૂલકં ‘‘દુમૂલક’’ન્તિ વુત્તં, એવં ઇધાપિ દુમૂલકં ‘‘તિમૂલક’’ન્તિ વદન્તિ.
196-197. Bahugaṇanampi ūnataragaṇanena yojitaṃ ūnataragaṇameva hotīti katvā vuttaṃ ‘‘yadipi tikādīsu ‘hetuyā pañcā’ti idaṃ natthī’’ti. Anuttānaṃ duviññeyyatāya gambhīraṃ. Yathā ca bhūtarūpāni nārammaṇapaccayā aññamaññapaccayā uppajjanti, evaṃ paṭisandhikkhaṇe vatthurūpanti āha ‘‘vatthupi pana labhatī’’ti. Yathā heṭṭhā ekamūlakaṃ ‘‘dumūlaka’’nti vuttaṃ, evaṃ idhāpi dumūlakaṃ ‘‘timūlaka’’nti vadanti.
૨૦૩-૨૩૩. ચેતનામત્તસઙ્ગાહકેતિ ચેતનામત્તંયેવ પચ્ચયુપ્પન્નં ગહેત્વા ઠિતે પઞ્હે. તત્થ હિ ‘‘નકમ્મપચ્ચયા હેતુપચ્ચયા’’તિ વત્તું સક્કા. એવંપકારેતિ ઇદં ‘‘તીણીતિઆદીસૂ’’તિ એત્થ આદિ-સદ્દસ્સ અત્થવચનન્તિ દસ્સેન્તો ‘‘આદિ-સદ્દો હિ પકારત્થોવ હોતી’’તિ આહ. રૂપમ્પિ લબ્ભતિ ચેતનામત્તમેવ અસઙ્ગણ્હનતો.
203-233. Cetanāmattasaṅgāhaketi cetanāmattaṃyeva paccayuppannaṃ gahetvā ṭhite pañhe. Tattha hi ‘‘nakammapaccayā hetupaccayā’’ti vattuṃ sakkā. Evaṃpakāreti idaṃ ‘‘tīṇītiādīsū’’ti ettha ādi-saddassa atthavacananti dassento ‘‘ādi-saddo hi pakāratthova hotī’’ti āha. Rūpampi labbhati cetanāmattameva asaṅgaṇhanato.
પચ્ચયપચ્ચનીયાનુલોમવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Paccayapaccanīyānulomavaṇṇanā niṭṭhitā.
પટિચ્ચવારવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Paṭiccavāravaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / પટ્ઠાનપાળિ • Paṭṭhānapāḷi / ૧. કુસલત્તિકં • 1. Kusalattikaṃ
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૧. પટિચ્ચવારવણ્ણના • 1. Paṭiccavāravaṇṇanā