Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિનયવિનિચ્છય-ઉત્તરવિનિચ્છય • Vinayavinicchaya-uttaravinicchaya

    પાટિદેસનીયકથા

    Pāṭidesanīyakathā

    ૧૮૩૦.

    1830.

    યો ચન્તરઘરં ભિક્ખુ, પવિટ્ઠાય તુ હત્થતો;

    Yo cantaragharaṃ bhikkhu, paviṭṭhāya tu hatthato;

    અઞ્ઞાતિકાય યં કિઞ્ચિ, તસ્સ ભિક્ખુનિયા પન.

    Aññātikāya yaṃ kiñci, tassa bhikkhuniyā pana.

    ૧૮૩૧.

    1831.

    સહત્થા પટિગ્ગણ્હેય્ય, ખાદનં ભોજનમ્પિ વા;

    Sahatthā paṭiggaṇheyya, khādanaṃ bhojanampi vā;

    ગહણે દુક્કટં ભોગે, પાટિદેસનિયં સિયા.

    Gahaṇe dukkaṭaṃ bhoge, pāṭidesaniyaṃ siyā.

    ૧૮૩૨.

    1832.

    રથિકાયપિ વા બ્યૂહે, સન્ધિસિઙ્ઘાટકેસુ વા;

    Rathikāyapi vā byūhe, sandhisiṅghāṭakesu vā;

    હત્થિસાલાદિકે ઠત્વા, ગણ્હતોપિ અયં નયો.

    Hatthisālādike ṭhatvā, gaṇhatopi ayaṃ nayo.

    ૧૮૩૩.

    1833.

    રથિકાય સચે ઠત્વા, દેતિ ભિક્ખુનિ ભોજનં;

    Rathikāya sace ṭhatvā, deti bhikkhuni bhojanaṃ;

    આપત્તિ અન્તરારામે, ઠત્વા ગણ્હાતિ ભિક્ખુ ચે.

    Āpatti antarārāme, ṭhatvā gaṇhāti bhikkhu ce.

    ૧૮૩૪.

    1834.

    એત્થન્તરઘરં તસ્સા, પવિટ્ઠાય હિ વાક્યતો;

    Etthantaragharaṃ tassā, paviṭṭhāya hi vākyato;

    ભિક્ખુસ્સ ચ ઠિતટ્ઠાનં, નપ્પમાણન્તિ વણ્ણિતં.

    Bhikkhussa ca ṭhitaṭṭhānaṃ, nappamāṇanti vaṇṇitaṃ.

    ૧૮૩૫.

    1835.

    તસ્મા ભિક્ખુનિયા ઠત્વા, આરામાદીસુ દેન્તિયા;

    Tasmā bhikkhuniyā ṭhatvā, ārāmādīsu dentiyā;

    વીથિયાદીસુ ચે ઠત્વા, ન દોસો પટિગણ્હતો.

    Vīthiyādīsu ce ṭhatvā, na doso paṭigaṇhato.

    ૧૮૩૬.

    1836.

    યામકાલિકસત્તાહ-કાલિકં યાવજીવિકં;

    Yāmakālikasattāha-kālikaṃ yāvajīvikaṃ;

    આહારત્થાય ગહણે, અજ્ઝોહારે ચ દુક્કટં.

    Āhāratthāya gahaṇe, ajjhohāre ca dukkaṭaṃ.

    ૧૮૩૭.

    1837.

    આમિસેન અસમ્ભિન્ન-રસં સન્ધાય ભાસિતં;

    Āmisena asambhinna-rasaṃ sandhāya bhāsitaṃ;

    પાટિદેસનિયાપત્તિ, સમ્ભિન્નેકરસે સિયા.

    Pāṭidesaniyāpatti, sambhinnekarase siyā.

    ૧૮૩૮.

    1838.

    એકતોઉપસમ્પન્ન-હત્થતો પટિગણ્હતો;

    Ekatoupasampanna-hatthato paṭigaṇhato;

    કાલિકાનં ચતુન્નમ્પિ, આહારત્થાય દુક્કટં.

    Kālikānaṃ catunnampi, āhāratthāya dukkaṭaṃ.

    ૧૮૩૯.

    1839.

    ઞાતિકાયપિ અઞ્ઞાતિ-સઞ્ઞિનો વિમતિસ્સ વા;

    Ñātikāyapi aññāti-saññino vimatissa vā;

    દુક્કટં ઞાતિસઞ્ઞિસ્સ, તથા અઞ્ઞાતિકાય વા.

    Dukkaṭaṃ ñātisaññissa, tathā aññātikāya vā.

    ૧૮૪૦.

    1840.

    દાપેન્તિયા અનાપત્તિ, દદમાનાય વા પન;

    Dāpentiyā anāpatti, dadamānāya vā pana;

    નિક્ખિપિત્વાન્તરારામા-દીસુ ઠત્વાપિ દેન્તિયા.

    Nikkhipitvāntarārāmā-dīsu ṭhatvāpi dentiyā.

    ૧૮૪૧.

    1841.

    ગામતો નીહરિત્વા વા, દેતિ ચે બહિ વટ્ટતિ;

    Gāmato nīharitvā vā, deti ce bahi vaṭṭati;

    ‘‘પચ્ચયે સતિ ભુઞ્જા’’તિ, દેતિ ચે કાલિકત્તયં.

    ‘‘Paccaye sati bhuñjā’’ti, deti ce kālikattayaṃ.

    ૧૮૪૨.

    1842.

    હત્થતો સામણેરીનં, સિક્ખમાનાય વા તથા;

    Hatthato sāmaṇerīnaṃ, sikkhamānāya vā tathā;

    ઇદં એળકલોમેન, સમુટ્ઠાનં સમં મતં.

    Idaṃ eḷakalomena, samuṭṭhānaṃ samaṃ mataṃ.

    પઠમપાટિદેસનીયકથા.

    Paṭhamapāṭidesanīyakathā.

    ૧૮૪૩.

    1843.

    અવુત્તે ‘‘અપસક્કા’’તિ, એકેનાપિ ચ ભિક્ખુના;

    Avutte ‘‘apasakkā’’ti, ekenāpi ca bhikkhunā;

    સચેજ્ઝોહરણત્થાય, આમિસં પટિગણ્હતિ.

    Sacejjhoharaṇatthāya, āmisaṃ paṭigaṇhati.

    ૧૮૪૪.

    1844.

    ગહણે દુક્કટં ભોગે, પાટિદેસનિયં સિયા;

    Gahaṇe dukkaṭaṃ bhoge, pāṭidesaniyaṃ siyā;

    એકતોઉપસમ્પન્નં, ન વારેન્તસ્સ દુક્કટં.

    Ekatoupasampannaṃ, na vārentassa dukkaṭaṃ.

    ૧૮૪૫.

    1845.

    તથેવાનુપસમ્પન્ના-યુપસમ્પન્નસઞ્ઞિનો;

    Tathevānupasampannā-yupasampannasaññino;

    તત્થ વેમતિકસ્સાપિ, હોતિ આપત્તિ દુક્કટં.

    Tattha vematikassāpi, hoti āpatti dukkaṭaṃ.

    ૧૮૪૬.

    1846.

    અનાપત્તિત્તનો ભત્તં, પદાપેતિ ન દેતિ ચે;

    Anāpattittano bhattaṃ, padāpeti na deti ce;

    તથા અઞ્ઞસ્સ ભત્તં વા, ન દાપેતિ પદેતિ ચે.

    Tathā aññassa bhattaṃ vā, na dāpeti padeti ce.

    ૧૮૪૭.

    1847.

    યં ન દિન્નં તં દાપેતિ, ન દિન્નં યત્થ વાપિ ચ;

    Yaṃ na dinnaṃ taṃ dāpeti, na dinnaṃ yattha vāpi ca;

    તત્થ તમ્પિ ચ સબ્બેસં, સમં દાપેતિ ભિક્ખુની.

    Tattha tampi ca sabbesaṃ, samaṃ dāpeti bhikkhunī.

    ૧૮૪૮.

    1848.

    વોસાસન્તી ઠિતા સિક્ખ-માના વા સામણેરિકા;

    Vosāsantī ṭhitā sikkha-mānā vā sāmaṇerikā;

    ભોજનાનિ ચ પઞ્ચેવ, વિના, ઉમ્મત્તકાદિનો.

    Bhojanāni ca pañceva, vinā, ummattakādino.

    ૧૮૪૯.

    1849.

    કથિનેન સમુટ્ઠાનં, સમાનન્તિ પકાસિતં;

    Kathinena samuṭṭhānaṃ, samānanti pakāsitaṃ;

    ક્રિયાક્રિયમિદં વુત્તં, તિચિત્તઞ્ચ તિવેદનં.

    Kriyākriyamidaṃ vuttaṃ, ticittañca tivedanaṃ.

    દુતિયપાટિદેસનીયકથા.

    Dutiyapāṭidesanīyakathā.

    ૧૮૫૦.

    1850.

    સેક્ખન્તિ સમ્મતે ભિક્ખુ, લદ્ધસમ્મુતિકે કુલે;

    Sekkhanti sammate bhikkhu, laddhasammutike kule;

    ઘરૂપચારોક્કમના, પુબ્બેવ અનિમન્તિતો.

    Gharūpacārokkamanā, pubbeva animantito.

    ૧૮૫૧.

    1851.

    અગિલાનો ગહેત્વા ચે, પરિભુઞ્જેય્ય આમિસં;

    Agilāno gahetvā ce, paribhuñjeyya āmisaṃ;

    ગહણે દુક્કટં ભોગે, પાટિદેસનિયં સિયા.

    Gahaṇe dukkaṭaṃ bhoge, pāṭidesaniyaṃ siyā.

    ૧૮૫૨.

    1852.

    યામકાલિકસત્તાહ-કાલિકે યાવજીવિકે;

    Yāmakālikasattāha-kālike yāvajīvike;

    ગહણે પરિભોગે ચ, હોતિ આપત્તિ દુક્કટં.

    Gahaṇe paribhoge ca, hoti āpatti dukkaṭaṃ.

    ૧૮૫૩.

    1853.

    અસેક્ખસમ્મતે સેક્ખ-સમ્મતન્તિ ચ સઞ્ઞિનો;

    Asekkhasammate sekkha-sammatanti ca saññino;

    તત્થ વેમતિકસ્સાપિ, તથેવ પરિદીપિતં.

    Tattha vematikassāpi, tatheva paridīpitaṃ.

    ૧૮૫૪.

    1854.

    અનાપત્તિ ગિલાનસ્સ, ગિલાનસ્સાવસેસકે;

    Anāpatti gilānassa, gilānassāvasesake;

    નિમન્તિતસ્સ વા ભિક્ખા, અઞ્ઞેસં તત્થ દીયતિ.

    Nimantitassa vā bhikkhā, aññesaṃ tattha dīyati.

    ૧૮૫૫.

    1855.

    ઘરતો નીહરિત્વા વા, દેન્તિ ચે યત્થ કત્થચિ;

    Gharato nīharitvā vā, denti ce yattha katthaci;

    નિચ્ચભત્તાદિકે વાપિ, તથા ઉમ્મત્તકાદિનો.

    Niccabhattādike vāpi, tathā ummattakādino.

    ૧૮૫૬.

    1856.

    અનાગતે હિ ભિક્ખુમ્હિ, ઘરતો પઠમં પન;

    Anāgate hi bhikkhumhi, gharato paṭhamaṃ pana;

    નીહરિત્વા સચે દ્વારે, સમ્પત્તે દેન્તિ વટ્ટતિ.

    Nīharitvā sace dvāre, sampatte denti vaṭṭati.

    ૧૮૫૭.

    1857.

    ભિક્ખું પન ચ દિસ્વાવ, નીહરિત્વાન ગેહતો;

    Bhikkhuṃ pana ca disvāva, nīharitvāna gehato;

    ન વટ્ટતિ સચે દેન્તિ, સમુટ્ઠાનેળકૂપમં.

    Na vaṭṭati sace denti, samuṭṭhāneḷakūpamaṃ.

    તતિયપાટિદેસનીયકથા.

    Tatiyapāṭidesanīyakathā.

    ૧૮૫૮.

    1858.

    ગહટ્ઠેનાગહટ્ઠેન , ઇત્થિયા પુરિસેન વા;

    Gahaṭṭhenāgahaṭṭhena , itthiyā purisena vā;

    આરામં ઉપચારં વા, પવિસિત્વા સચે પન.

    Ārāmaṃ upacāraṃ vā, pavisitvā sace pana.

    ૧૮૫૯.

    1859.

    ‘‘ઇત્થન્નામસ્સ તે ભત્તં, યાગુ વા આહરીયતિ’’;

    ‘‘Itthannāmassa te bhattaṃ, yāgu vā āharīyati’’;

    એવમારોચિતં વુત્તં, પટિસંવિદિતન્તિ હિ.

    Evamārocitaṃ vuttaṃ, paṭisaṃviditanti hi.

    ૧૮૬૦.

    1860.

    આહરીયતુ તં પચ્છા, યથારોચિતમેવ વા;

    Āharīyatu taṃ pacchā, yathārocitameva vā;

    તસ્સ વા પરિવારમ્પિ, અઞ્ઞં કત્વા બહું પન.

    Tassa vā parivārampi, aññaṃ katvā bahuṃ pana.

    ૧૮૬૧.

    1861.

    યાગુયા વિદિતં કત્વા, પૂવં ભત્તં હરન્તિ ચે;

    Yāguyā viditaṃ katvā, pūvaṃ bhattaṃ haranti ce;

    ઇદમ્પિ વિદિતં વુત્તં, વટ્ટતીતિ કુરુન્દિયં.

    Idampi viditaṃ vuttaṃ, vaṭṭatīti kurundiyaṃ.

    ૧૮૬૨.

    1862.

    કુલાનિ પન અઞ્ઞાનિ, દેય્યધમ્મં પનત્તનો;

    Kulāni pana aññāni, deyyadhammaṃ panattano;

    હરન્તિ તેન સદ્ધિં ચે, સબ્બં વટ્ટતિ તમ્પિ ચ.

    Haranti tena saddhiṃ ce, sabbaṃ vaṭṭati tampi ca.

    ૧૮૬૩.

    1863.

    અનારોચિતમેવં યં, યં આરામમનાભતં;

    Anārocitamevaṃ yaṃ, yaṃ ārāmamanābhataṃ;

    તં અસંવિદિતં નામ, સહધમ્મિકઞાપિતં.

    Taṃ asaṃviditaṃ nāma, sahadhammikañāpitaṃ.

    ૧૮૬૪.

    1864.

    યં અસંવિદિતં કત્વા, આભતં પન તં બહિ;

    Yaṃ asaṃviditaṃ katvā, ābhataṃ pana taṃ bahi;

    આરામં પન પેસેત્વા, કારાપેત્વા તમાહરે.

    Ārāmaṃ pana pesetvā, kārāpetvā tamāhare.

    ૧૮૬૫.

    1865.

    ગન્ત્વા વા અન્તરામગ્ગે, ગહેતબ્બં તુ ભિક્ખુના;

    Gantvā vā antarāmagge, gahetabbaṃ tu bhikkhunā;

    સચે એવમકત્વા તં, આરામે ઉપચારતો.

    Sace evamakatvā taṃ, ārāme upacārato.

    ૧૮૬૬.

    1866.

    ગહેત્વાજ્ઝોહરન્તસ્સ, ગહણે દુક્કટં સિયા;

    Gahetvājjhoharantassa, gahaṇe dukkaṭaṃ siyā;

    અજ્ઝોહારપયોગેસુ, પાટિદેસનિયં મતં.

    Ajjhohārapayogesu, pāṭidesaniyaṃ mataṃ.

    ૧૮૬૭.

    1867.

    પટિસંવિદિતેયેવ, અસંવિદિતસઞ્ઞિનો;

    Paṭisaṃviditeyeva, asaṃviditasaññino;

    તત્થ વેમતિકસ્સાપિ, હોતિ આપત્તિ દુક્કટં.

    Tattha vematikassāpi, hoti āpatti dukkaṭaṃ.

    ૧૮૬૮.

    1868.

    પટિસંવિદિતે તસ્સ, ગિલાનસ્સાવસેસકે;

    Paṭisaṃvidite tassa, gilānassāvasesake;

    બહારામે ગહેત્વા વા, અન્તોયેવસ્સ ભુઞ્જતો.

    Bahārāme gahetvā vā, antoyevassa bhuñjato.

    ૧૮૬૯.

    1869.

    તત્થજાતફલાદીનિ, અનાપત્તેવ ખાદતો;

    Tatthajātaphalādīni, anāpatteva khādato;

    સમુટ્ઠાનાદયો સબ્બે, કથિનેન સમા મતા.

    Samuṭṭhānādayo sabbe, kathinena samā matā.

    ચતુત્થપાટિદેસનીયકથા.

    Catutthapāṭidesanīyakathā.

    ઇતિ વિનયવિનિચ્છયે પાટિદેસનીયકથા નિટ્ઠિતા.

    Iti vinayavinicchaye pāṭidesanīyakathā niṭṭhitā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact