Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિનયવિનિચ્છય-ઉત્તરવિનિચ્છય • Vinayavinicchaya-uttaravinicchaya

    પાટિદેસનીયકથા

    Pāṭidesanīyakathā

    ૨૪૩૨.

    2432.

    અગિલાના સચે સપ્પિં, લદ્ધં વિઞ્ઞત્તિયા સયં;

    Agilānā sace sappiṃ, laddhaṃ viññattiyā sayaṃ;

    ‘‘ભુઞ્જિસ્સામી’’તિ ગહણે, દુક્કટં પરિદીપિતં.

    ‘‘Bhuñjissāmī’’ti gahaṇe, dukkaṭaṃ paridīpitaṃ.

    ૨૪૩૩.

    2433.

    અજ્ઝોહારવસેનેવ, પાટિદેસનિયં સિયા;

    Ajjhohāravaseneva, pāṭidesaniyaṃ siyā;

    તિપાટિદેસનીયં તુ, ગિલાનાય દ્વિદુક્કટં.

    Tipāṭidesanīyaṃ tu, gilānāya dvidukkaṭaṃ.

    ૨૪૩૪.

    2434.

    ગિલાના વિઞ્ઞાપેત્વાન, પચ્છા સેવન્તિયાપિ ચ;

    Gilānā viññāpetvāna, pacchā sevantiyāpi ca;

    ગિલાનાયાવસેસં વા, વિઞ્ઞત્તં ઞાતકાદિતો.

    Gilānāyāvasesaṃ vā, viññattaṃ ñātakādito.

    ૨૪૩૫.

    2435.

    અઞ્ઞસ્સત્થાય વા અત્ત-ધનેનુમ્મત્તિકાય વા;

    Aññassatthāya vā atta-dhanenummattikāya vā;

    અનાપત્તિ સમુટ્ઠાનં, અદ્ધાનસદિસં મતં.

    Anāpatti samuṭṭhānaṃ, addhānasadisaṃ mataṃ.

    પઠમં.

    Paṭhamaṃ.

    ૨૪૩૬.

    2436.

    અયમેવ ચ સેસેસુ, દુતિયાદીસુ નિચ્છયો;

    Ayameva ca sesesu, dutiyādīsu nicchayo;

    સમુટ્ઠાનાદિના સદ્ધિં, નત્થિ કાચિ વિસેસતા.

    Samuṭṭhānādinā saddhiṃ, natthi kāci visesatā.

    ૨૪૩૭.

    2437.

    અનાગતેસુ સબ્બેસુ, સપ્પિઆદીસુ પાળિયં;

    Anāgatesu sabbesu, sappiādīsu pāḷiyaṃ;

    ભુઞ્જન્તિયા તુ વિઞ્ઞત્વા, અટ્ઠસુપિ ચ દુક્કટં.

    Bhuñjantiyā tu viññatvā, aṭṭhasupi ca dukkaṭaṃ.

    ઇતિ વિનયવિનિચ્છયે

    Iti vinayavinicchaye

    પાટિદેસનીયકથા નિટ્ઠિતા.

    Pāṭidesanīyakathā niṭṭhitā.

    ૨૪૩૮.

    2438.

    સેખિયા પન યે ધમ્મા, ઉદ્દિટ્ઠા પઞ્ચસત્તતિ;

    Sekhiyā pana ye dhammā, uddiṭṭhā pañcasattati;

    તેસં મહાવિભઙ્ગે તુ, વુત્તો અત્થવિનિચ્છયો.

    Tesaṃ mahāvibhaṅge tu, vutto atthavinicchayo.

    ઇતિ વિનયવિનિચ્છયે

    Iti vinayavinicchaye

    સિક્ખાકરણીયકથા નિટ્ઠિતા.

    Sikkhākaraṇīyakathā niṭṭhitā.

    ૨૪૩૯.

    2439.

    ઉભતોપાતિમોક્ખાનં ;

    Ubhatopātimokkhānaṃ ;

    સવિભઙ્ગાનમેવ યો;

    Savibhaṅgānameva yo;

    અત્થો અટ્ઠકથાસારો;

    Attho aṭṭhakathāsāro;

    સો ચ વુત્તો વિસેસતો.

    So ca vutto visesato.

    ૨૪૪૦.

    2440.

    તઞ્ચ સબ્બં સમાદાય, વિનયસ્સ વિનિચ્છયો;

    Tañca sabbaṃ samādāya, vinayassa vinicchayo;

    ભિક્ખૂનં ભિક્ખુનીનઞ્ચ, હિતત્થાય કતો મયા.

    Bhikkhūnaṃ bhikkhunīnañca, hitatthāya kato mayā.

    ૨૪૪૧.

    2441.

    ઇમં પટિભાનજન્તુ નો જન્તુનો;

    Imaṃ paṭibhānajantu no jantuno;

    સુણન્તિ વિનયે હિ તે યે હિતે;

    Suṇanti vinaye hi te ye hite;

    જનસ્સ સુમતાયને તાયને;

    Janassa sumatāyane tāyane;

    ભવન્તિ પકતઞ્ઞુનો તઞ્ઞુનો.

    Bhavanti pakataññuno taññuno.

    ૨૪૪૨.

    2442.

    બહુસારનયે વિનયે પરમે;

    Bahusāranaye vinaye parame;

    અભિપત્થયતા હિ વિસારદતં;

    Abhipatthayatā hi visāradataṃ;

    પરમા પન બુદ્ધિમતા મહતી;

    Paramā pana buddhimatā mahatī;

    કરણીયતમા યતિનાદરતા.

    Karaṇīyatamā yatinādaratā.

    ૨૪૪૩.

    2443.

    અવગચ્છતિ યો પન ભિક્ખુ ઇમં;

    Avagacchati yo pana bhikkhu imaṃ;

    વિનયસ્સ વિનિચ્છયમત્થયુતં;

    Vinayassa vinicchayamatthayutaṃ;

    અમરં અજરં અરજં અરુજં;

    Amaraṃ ajaraṃ arajaṃ arujaṃ;

    અધિગચ્છતિ સન્તિપદં પન સો.

    Adhigacchati santipadaṃ pana so.

    ઇતિ વિનયવિનિચ્છયે

    Iti vinayavinicchaye

    ભિક્ખુનીવિભઙ્ગકથા નિટ્ઠિતા.

    Bhikkhunīvibhaṅgakathā niṭṭhitā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact