Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૩. પાટિહીરસઞ્ઞકત્થેરઅપદાનં

    3. Pāṭihīrasaññakattheraapadānaṃ

    ૨૬.

    26.

    ‘‘પદુમુત્તરો નામ જિનો, આહુતીનં પટિગ્ગહો;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, āhutīnaṃ paṭiggaho;

    વસીસતસહસ્સેહિ, નગરં પાવિસી તદા.

    Vasīsatasahassehi, nagaraṃ pāvisī tadā.

    ૨૭.

    27.

    ‘‘નગરં પવિસન્તસ્સ, ઉપસન્તસ્સ તાદિનો;

    ‘‘Nagaraṃ pavisantassa, upasantassa tādino;

    રતનાનિ પજ્જોતિંસુ 1, નિગ્ઘોસો આસિ તાવદે.

    Ratanāni pajjotiṃsu 2, nigghoso āsi tāvade.

    ૨૮.

    28.

    ‘‘બુદ્ધસ્સ આનુભાવેન, ભેરી વજ્જુમઘટ્ટિતા;

    ‘‘Buddhassa ānubhāvena, bherī vajjumaghaṭṭitā;

    સયં વીણા પવજ્જન્તિ, બુદ્ધસ્સ પવિસતો પુરં.

    Sayaṃ vīṇā pavajjanti, buddhassa pavisato puraṃ.

    ૨૯.

    29.

    ‘‘બુદ્ધસેટ્ઠં નમસ્સામિ 3, પદુમુત્તરમહામુનિં;

    ‘‘Buddhaseṭṭhaṃ namassāmi 4, padumuttaramahāmuniṃ;

    પાટિહીરઞ્ચ પસ્સિત્વા, તત્થ ચિત્તં પસાદયિં.

    Pāṭihīrañca passitvā, tattha cittaṃ pasādayiṃ.

    ૩૦.

    30.

    ‘‘અહો બુદ્ધો અહો ધમ્મો, અહો નો સત્થુસમ્પદા;

    ‘‘Aho buddho aho dhammo, aho no satthusampadā;

    અચેતનાપિ તુરિયા, સયમેવ પવજ્જરે.

    Acetanāpi turiyā, sayameva pavajjare.

    ૩૧.

    31.

    ‘‘સતસહસ્સિતો કપ્પે, યં સઞ્ઞમલભિં તદા;

    ‘‘Satasahassito kappe, yaṃ saññamalabhiṃ tadā;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, બુદ્ધસઞ્ઞાયિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, buddhasaññāyidaṃ phalaṃ.

    ૩૨.

    32.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવો.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    ૩૩.

    33.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૩૪.

    34.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા પાટિહીરસઞ્ઞકો થેરો ઇમા ગાથાયો

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā pāṭihīrasaññako thero imā gāthāyo

    અભાસિત્થાતિ.

    Abhāsitthāti.

    પાટિહીરસઞ્ઞકત્થેરસ્સાપદાનં તતિયં.

    Pāṭihīrasaññakattherassāpadānaṃ tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. પનાદિંસુ (પી॰)
    2. panādiṃsu (pī.)
    3. ન પસ્સામિ (સી॰)
    4. na passāmi (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૧-૬૦. સકિંસમ્મજ્જકત્થેરઅપદાનાદિવણ્ણના • 1-60. Sakiṃsammajjakattheraapadānādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact