Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૪. પટિપત્તિવગ્ગવણ્ણના

    4. Paṭipattivaggavaṇṇanā

    ૩૧-૪૦. અયાથાવપટિપત્તિ, ન યથાપટિપત્તિ, હેતુમ્હિપિ ફલેપિ અયાથાવવત્થુસાધનતો. એકં સુત્તં ધમ્મવસેન કથિતં પટિપત્તિવસેન. એકં સુત્તં પુગ્ગલવસેન કથિતં પટિપન્નકવસેન. સંસારમહોઘસ્સ પરતીરભાવતો યો નં અધિગચ્છતિ, તં પારેતિ ગમેતીતિ પારં, નિબ્બાનં, તબ્બિધુરતાય નત્થિ એત્થ પારન્તિ અપારં, સંસારોતિ વુત્તં – ‘‘અપારાપારન્તિ વટ્ટતો નિબ્બાન’’ન્તિ. પારઙ્ગતાતિ અસેક્ખે સન્ધાય. યેપિ ગચ્છન્તીતિ સેક્ખે. યેપિ ગમિસ્સન્તીતિ કલ્યાણપુથુજ્જને. પારગામિનોતિ એત્થ કિત-સદ્દો તિકાલવાચીતિ એવં વુત્તં.

    31-40.Ayāthāvapaṭipatti, na yathāpaṭipatti, hetumhipi phalepi ayāthāvavatthusādhanato. Ekaṃ suttaṃ dhammavasena kathitaṃ paṭipattivasena. Ekaṃ suttaṃ puggalavasena kathitaṃ paṭipannakavasena. Saṃsāramahoghassa paratīrabhāvato yo naṃ adhigacchati, taṃ pāreti gametīti pāraṃ, nibbānaṃ, tabbidhuratāya natthi ettha pāranti apāraṃ, saṃsāroti vuttaṃ – ‘‘apārāpāranti vaṭṭato nibbāna’’nti. Pāraṅgatāti asekkhe sandhāya. Yepi gacchantīti sekkhe. Yepi gamissantīti kalyāṇaputhujjane. Pāragāminoti ettha kita-saddo tikālavācīti evaṃ vuttaṃ.

    તીરન્તિ ઓરિમતીરમાહ. તેન વુત્તં ‘‘વટ્ટમેવ અનુધાવતી’’તિ. એકન્તકાળકત્તા ચિત્તસ્સ અપભસ્સરભાવકરણતો કણ્હાભિજાતિહેતુતો ચ વુત્તં ‘‘કણ્હન્તિ અકુસલધમ્મ’’ન્તિ. વોદાનભાવતો ચિત્તસ્સ પભસ્સરભાવકરણતો સુક્કાભિજાતિહેતુતો ચ વુત્તં – ‘‘સુક્કન્તિ કુસલધમ્મ’’ન્તિ. કિલેસમાર-અભિસઙ્ખારમાર-મચ્ચુમારાનં પવત્તિટ્ઠાનતાય ઓકં વુચ્ચતિ વટ્ટં, તબ્બિધુરતાય અનોકન્તિ નિબ્બાનન્તિ આહ – ‘‘ઓકા અનોકન્તિ વટ્ટતો નિબ્બાન’’ન્તિ.

    Tīranti orimatīramāha. Tena vuttaṃ ‘‘vaṭṭameva anudhāvatī’’ti. Ekantakāḷakattā cittassa apabhassarabhāvakaraṇato kaṇhābhijātihetuto ca vuttaṃ ‘‘kaṇhanti akusaladhamma’’nti. Vodānabhāvato cittassa pabhassarabhāvakaraṇato sukkābhijātihetuto ca vuttaṃ – ‘‘sukkanti kusaladhamma’’nti. Kilesamāra-abhisaṅkhāramāra-maccumārānaṃ pavattiṭṭhānatāya okaṃ vuccati vaṭṭaṃ, tabbidhuratāya anokanti nibbānanti āha – ‘‘okā anokanti vaṭṭato nibbāna’’nti.

    પરમત્થતો સમણા વુચ્ચન્તિ અરિયા, સમણાનં ભાવો સામઞ્ઞં, અરિયમગ્ગો, તેન અરણીયતો ઉપગન્તબ્બતો સામઞ્ઞત્થો નિબ્બાનન્તિ આહ – ‘‘સામઞ્ઞત્થન્તિ નિબ્બાનં, તં હી’’તિઆદિ. બ્રહ્મઞ્ઞત્થન્તિ એત્થાપિ ઇમિના નયેન અત્થો વેદિતબ્બો. બ્રહ્મઞ્ઞેન અરિયમગ્ગેન. રાગક્ખયોતિ એત્થ ઇતિ-સદ્દો આદિસદ્દત્થો. તેન ‘‘દોસક્ખયો મોહક્ખયો’’તિ પદદ્વયં સઙ્ગણ્હાતિ. વટ્ટતિયેવાતિ વદન્તિ ‘‘રાગક્ખયો’’તિ. પરિયાયેન હિ અરહત્તસ્સ વત્તબ્બત્તાતિ.

    Paramatthato samaṇā vuccanti ariyā, samaṇānaṃ bhāvo sāmaññaṃ, ariyamaggo, tena araṇīyato upagantabbato sāmaññattho nibbānanti āha – ‘‘sāmaññatthanti nibbānaṃ, taṃ hī’’tiādi. Brahmaññatthanti etthāpi iminā nayena attho veditabbo. Brahmaññena ariyamaggena. Rāgakkhayoti ettha iti-saddo ādisaddattho. Tena ‘‘dosakkhayo mohakkhayo’’ti padadvayaṃ saṅgaṇhāti. Vaṭṭatiyevāti vadanti ‘‘rāgakkhayo’’ti. Pariyāyena hi arahattassa vattabbattāti.

    પટિપત્તિવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Paṭipattivaggavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૪. પટિપત્તિવગ્ગવણ્ણના • 4. Paṭipattivaggavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact