Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi

    ૫. પઞ્ચમવગ્ગો

    5. Pañcamavaggo

    (૪૭) ૫. પટિસમ્ભિદાકથા

    (47) 5. Paṭisambhidākathā

    ૪૩૨. સબ્બં ઞાણં પટિસમ્ભિદાતિ? આમન્તા. સમ્મુતિઞાણં પટિસમ્ભિદાતિ ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સમ્મુતિઞાણં પટિસમ્ભિદાતિ? આમન્તા. યે કેચિ સમ્મુતિં જાનન્તિ, સબ્બે તે પટિસમ્ભિદાપત્તાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સબ્બં ઞાણં પટિસમ્ભિદાતિ? આમન્તા. ચેતોપરિયાયે ઞાણં પટિસમ્ભિદાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… ચેતોપરિયાયે ઞાણં પટિસમ્ભિદાતિ? આમન્તા. યે કેચિ પરચિત્તં જાનન્તિ, સબ્બે તે પટિસમ્ભિદાપત્તાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    432. Sabbaṃ ñāṇaṃ paṭisambhidāti? Āmantā. Sammutiñāṇaṃ paṭisambhidāti ? Na hevaṃ vattabbe…pe… sammutiñāṇaṃ paṭisambhidāti? Āmantā. Ye keci sammutiṃ jānanti, sabbe te paṭisambhidāpattāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… sabbaṃ ñāṇaṃ paṭisambhidāti? Āmantā. Cetopariyāye ñāṇaṃ paṭisambhidāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… cetopariyāye ñāṇaṃ paṭisambhidāti? Āmantā. Ye keci paracittaṃ jānanti, sabbe te paṭisambhidāpattāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    સબ્બં ઞાણં પટિસમ્ભિદાતિ? આમન્તા. સબ્બા પઞ્ઞા પટિસમ્ભિદાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સબ્બા પઞ્ઞા પટિસમ્ભિદાતિ? આમન્તા. પથવીકસિણં સમાપત્તિં સમાપન્નસ્સ અત્થિ પઞ્ઞા, સા પઞ્ઞા પટિસમ્ભિદાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… આપોકસિણં…પે॰… તેજોકસિણં…પે॰… વાયોકસિણં…પે॰… નીલકસિણં…પે॰… પીતકસિણં…પે॰… લોહિતકસિણં…પે॰… ઓદાતકસિણં…પે॰… આકાસાનઞ્ચાયતનં…પે॰… વિઞ્ઞાણઞ્ચાયતનં…પે॰… આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનં…પે॰… નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનં સમાપન્નસ્સ…પે॰… દાનં દદન્તસ્સ…પે॰… ચીવરં દદન્તસ્સ…પે॰… પિણ્ડપાતં દદન્તસ્સ…પે॰… સેનાસનં દદન્તસ્સ…પે॰… ગિલાનપચ્ચયભેસજ્જપરિક્ખારં દદન્તસ્સ અત્થિ પઞ્ઞા, સા પઞ્ઞા પટિસમ્ભિદાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Sabbaṃ ñāṇaṃ paṭisambhidāti? Āmantā. Sabbā paññā paṭisambhidāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… sabbā paññā paṭisambhidāti? Āmantā. Pathavīkasiṇaṃ samāpattiṃ samāpannassa atthi paññā, sā paññā paṭisambhidāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… āpokasiṇaṃ…pe… tejokasiṇaṃ…pe… vāyokasiṇaṃ…pe… nīlakasiṇaṃ…pe… pītakasiṇaṃ…pe… lohitakasiṇaṃ…pe… odātakasiṇaṃ…pe… ākāsānañcāyatanaṃ…pe… viññāṇañcāyatanaṃ…pe… ākiñcaññāyatanaṃ…pe… nevasaññānāsaññāyatanaṃ samāpannassa…pe… dānaṃ dadantassa…pe… cīvaraṃ dadantassa…pe… piṇḍapātaṃ dadantassa…pe… senāsanaṃ dadantassa…pe… gilānapaccayabhesajjaparikkhāraṃ dadantassa atthi paññā, sā paññā paṭisambhidāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ૪૩૩. ન વત્તબ્બં – ‘‘સબ્બં ઞાણં પટિસમ્ભિદા’’તિ? આમન્તા. અત્થિ લોકુત્તરા પઞ્ઞા, સા પઞ્ઞા ન પટિસમ્ભિદાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… તેન હિ સબ્બં ઞાણં પટિસમ્ભિદાતિ.

    433. Na vattabbaṃ – ‘‘sabbaṃ ñāṇaṃ paṭisambhidā’’ti? Āmantā. Atthi lokuttarā paññā, sā paññā na paṭisambhidāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… tena hi sabbaṃ ñāṇaṃ paṭisambhidāti.

    પટિસમ્ભિદાકથા નિટ્ઠિતા.

    Paṭisambhidākathā niṭṭhitā.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૫. પટિસમ્ભિદાકથાવણ્ણના • 5. Paṭisambhidākathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૫. પટિસમ્ભિદાકથાવણ્ણના • 5. Paṭisambhidākathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૫. પટિસમ્ભિદાકથાવણ્ણના • 5. Paṭisambhidākathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact