Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā |
૩. પત્તવગ્ગો
3. Pattavaggo
૧. પત્તસિક્ખાપદવણ્ણના
1. Pattasikkhāpadavaṇṇanā
૫૯૮. બહૂ પત્તે સન્નિચયન્તિ એત્થ સન્નિચયન્તિ ભાવનપુંસકં, બહૂ પત્તે વા ગહેત્વા સન્નિચયં કરિસ્સન્તીતિ અત્થો. ‘‘અડ્ઢતેરસપલમાસાનં ગાહિકા’’તિ લિખિતં. એત્થ –
598.Bahūpatte sannicayanti ettha sannicayanti bhāvanapuṃsakaṃ, bahū patte vā gahetvā sannicayaṃ karissantīti attho. ‘‘Aḍḍhaterasapalamāsānaṃ gāhikā’’ti likhitaṃ. Ettha –
‘‘કુડુવો ચતુપલેય્યો, કુડુવાનં ચતુગ્ગુણં;
‘‘Kuḍuvo catupaleyyo, kuḍuvānaṃ catugguṇaṃ;
પત્થં ચતુગ્ગુણો માસા-તિ કમાહુ ચતુગ્ગુણ’’ન્તિ. –
Patthaṃ catugguṇo māsā-ti kamāhu catugguṇa’’nti. –
આદિં લોકવોહારં દસ્સેત્વાવ કેચિ પપઞ્ચેન્તિ.
Ādiṃ lokavohāraṃ dassetvāva keci papañcenti.
૬૦૨. ખાદનન્તિ ખાદનીયં સૂપાદિ. ‘‘બ્યઞ્જનસ્સ મત્તા નામ ઓદનતો ચતુત્થો ભાગો’’તિ (મ॰ નિ॰ અટ્ઠ॰ ૨.૩૮૭) બ્રહ્માયુસુત્તટ્ઠકથાયં વુત્તત્તા આલોપસ્સ ચતુત્થભાગં બ્યઞ્જનં અનુરૂપન્તિ ગહેતબ્બં. ‘‘ભિક્ખુનિયા પત્તસન્નિચયસ્સ વારિતત્તા તદનુલોમતો ભિક્ખૂનમ્પિ દુતિયો વારિતો’’તિ વુત્તં, તં ન યુત્તં, પાળિયઞ્હિ ‘‘સન્નિચયં કરેય્યાતિ અનધિટ્ઠિતો અવિકપ્પિતો’’તિ (પાચિ॰ ૭૩૫) વુત્તં. સો હિ કથિનક્ખન્ધકે (મહાવ॰ ૩૦૬ આદયો) નિચયસન્નિધિ વિય એકોપિ પુનદિવસે ‘‘સન્નિચયો’’તિ વુચ્ચતિ. અનન્તરસિક્ખાપદે પન ‘‘દુતિયો વારિતોતિ અધિટ્ઠાનં નિયતં, તસ્મા દ્વે પત્તે અધિટ્ઠાતું ન લભતિ. સચે એકતો અધિટ્ઠાતિ, દ્વેપિ ન અધિટ્ઠિતા હોન્તિ. વિસું વિસું અધિટ્ઠાતિ, દુતિયો અનધિટ્ઠિતો’’તિ વદન્તિ. વિકપ્પેતું પન બહૂપિ લભતિ. ઇદાનિ વત્તબ્બં સન્ધાય ‘‘નામમત્તે વિસેસો’’તિ વુત્તં. તત્થ નામન્તિ મજ્ઝિમો મજ્ઝિમોમકો મજ્ઝિમુક્કટ્ઠોતિઆદિ.
602.Khādananti khādanīyaṃ sūpādi. ‘‘Byañjanassa mattā nāma odanato catuttho bhāgo’’ti (ma. ni. aṭṭha. 2.387) brahmāyusuttaṭṭhakathāyaṃ vuttattā ālopassa catutthabhāgaṃ byañjanaṃ anurūpanti gahetabbaṃ. ‘‘Bhikkhuniyā pattasannicayassa vāritattā tadanulomato bhikkhūnampi dutiyo vārito’’ti vuttaṃ, taṃ na yuttaṃ, pāḷiyañhi ‘‘sannicayaṃ kareyyāti anadhiṭṭhito avikappito’’ti (pāci. 735) vuttaṃ. So hi kathinakkhandhake (mahāva. 306 ādayo) nicayasannidhi viya ekopi punadivase ‘‘sannicayo’’ti vuccati. Anantarasikkhāpade pana ‘‘dutiyo vāritoti adhiṭṭhānaṃ niyataṃ, tasmā dve patte adhiṭṭhātuṃ na labhati. Sace ekato adhiṭṭhāti, dvepi na adhiṭṭhitā honti. Visuṃ visuṃ adhiṭṭhāti, dutiyo anadhiṭṭhito’’ti vadanti. Vikappetuṃ pana bahūpi labhati. Idāni vattabbaṃ sandhāya ‘‘nāmamatte viseso’’ti vuttaṃ. Tattha nāmanti majjhimo majjhimomako majjhimukkaṭṭhotiādi.
૬૦૮. ‘‘પાકસ્સ હિ ઊનત્તા પત્તસઙ્ખ્યં ન ગચ્છતી’’તિ વચનતો અધિટ્ઠિતપત્તોપિ ખરપાકેન સેતત્તા અધિટ્ઠાનં વિજહતીતિ ચે? ન, અધિટ્ઠાનવિજહનેસુ નવસુ અનાગતત્તા, તસ્મા પઠમપાકાનં એવ ઊનત્તા પત્તસઙ્ખ્યં ન ગચ્છતિ, તસ્મિં સતિ અઞ્ઞં વિઞ્ઞાપેતું ન વટ્ટતિ. ‘‘ઊનપઞ્ચબન્ધનેના’’તિ હિ વુત્તં. છિદ્દે, રાજિયા વા હિ સતિ તેહિ અધિટ્ઠાનં વિજહતીતિ વિજહિતે નાયં પટિસેધો, તસ્મા પચ્ચુદ્ધરિત્વા, વિકપ્પેત્વાપિ અઞ્ઞં વિઞ્ઞાપેતું ન લભતિ.
608. ‘‘Pākassa hi ūnattā pattasaṅkhyaṃ na gacchatī’’ti vacanato adhiṭṭhitapattopi kharapākena setattā adhiṭṭhānaṃ vijahatīti ce? Na, adhiṭṭhānavijahanesu navasu anāgatattā, tasmā paṭhamapākānaṃ eva ūnattā pattasaṅkhyaṃ na gacchati, tasmiṃ sati aññaṃ viññāpetuṃ na vaṭṭati. ‘‘Ūnapañcabandhanenā’’ti hi vuttaṃ. Chidde, rājiyā vā hi sati tehi adhiṭṭhānaṃ vijahatīti vijahite nāyaṃ paṭisedho, tasmā paccuddharitvā, vikappetvāpi aññaṃ viññāpetuṃ na labhati.
એવં પત્તકારકો મૂલં લભિત્વાતિ એત્થ પચિત્વા ઠપિતદિવસતો પટ્ઠાય. દાતુકામો હુત્વાતિ એત્થ દિન્નદિવસતો, સુતદિવસતો વા પટ્ઠાય દસાહં વેદિતબ્બં. લિઙ્ગપરિવત્તેન પન દસાહાતિક્કમે પત્તસામિકસ્સ ભિક્ખુસ્સ, ભિક્ખુનિયા પન રત્તાતિક્કમે નિસ્સગ્ગિયં.
Evaṃ pattakārako mūlaṃ labhitvāti ettha pacitvā ṭhapitadivasato paṭṭhāya. Dātukāmo hutvāti ettha dinnadivasato, sutadivasato vā paṭṭhāya dasāhaṃ veditabbaṃ. Liṅgaparivattena pana dasāhātikkame pattasāmikassa bhikkhussa, bhikkhuniyā pana rattātikkame nissaggiyaṃ.
પત્તસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Pattasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૧. પત્તસિક્ખાપદં • 1. Pattasikkhāpadaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૧. પત્તસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Pattasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૧. પત્તસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Pattasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૧. પત્તસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Pattasikkhāpadavaṇṇanā