Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya |
૬. પત્તસુત્તં
6. Pattasuttaṃ
અથ ખો મારસ્સ પાપિમતો એતદહોસિ – ‘‘અયં ખો સમણો ગોતમો પઞ્ચન્નં ઉપાદાનક્ખન્ધાનં ઉપાદાય ભિક્ખૂનં ધમ્મિયા કથાય સન્દસ્સેતિ સમાદપેતિ સમુત્તેજેતિ સમ્પહંસેતિ. તે ચ ભિક્ખૂ અટ્ઠિં કત્વા મનસિ કત્વા સબ્બચેતસા સમન્નાહરિત્વા ઓહિતસોતા ધમ્મં સુણન્તિ. યંનૂનાહં યેન સમણો ગોતમો તેનુપસઙ્કમેય્યં વિચક્ખુકમ્માયા’’તિ.
Atha kho mārassa pāpimato etadahosi – ‘‘ayaṃ kho samaṇo gotamo pañcannaṃ upādānakkhandhānaṃ upādāya bhikkhūnaṃ dhammiyā kathāya sandasseti samādapeti samuttejeti sampahaṃseti. Te ca bhikkhū aṭṭhiṃ katvā manasi katvā sabbacetasā samannāharitvā ohitasotā dhammaṃ suṇanti. Yaṃnūnāhaṃ yena samaṇo gotamo tenupasaṅkameyyaṃ vicakkhukammāyā’’ti.
તેન ખો પન સમયેન સમ્બહુલા પત્તા અબ્ભોકાસે નિક્ખિત્તા હોન્તિ. અથ ખો મારો પાપિમા બલીબદ્દવણ્ણં અભિનિમ્મિનિત્વા યેન તે પત્તા તેનુપસઙ્કમિ. અથ ખો અઞ્ઞતરો ભિક્ખુ અઞ્ઞતરં ભિક્ખું એતદવોચ – ‘‘ભિક્ખુ, ભિક્ખુ, એસો બલીબદ્દો પત્તે ભિન્દેય્યા’’તિ. એવં વુત્તે ભગવા તં ભિક્ખું એતદવોચ – ‘‘ન સો, ભિક્ખુ, બલીબદ્દો. મારો એસો પાપિમા તુમ્હાકં વિચક્ખુકમ્માય આગતો’’તિ. અથ ખો ભગવા ‘‘મારો અયં પાપિમા’’ ઇતિ વિદિત્વા મારં પાપિમન્તં ગાથાય અજ્ઝભાસિ –
Tena kho pana samayena sambahulā pattā abbhokāse nikkhittā honti. Atha kho māro pāpimā balībaddavaṇṇaṃ abhinimminitvā yena te pattā tenupasaṅkami. Atha kho aññataro bhikkhu aññataraṃ bhikkhuṃ etadavoca – ‘‘bhikkhu, bhikkhu, eso balībaddo patte bhindeyyā’’ti. Evaṃ vutte bhagavā taṃ bhikkhuṃ etadavoca – ‘‘na so, bhikkhu, balībaddo. Māro eso pāpimā tumhākaṃ vicakkhukammāya āgato’’ti. Atha kho bhagavā ‘‘māro ayaṃ pāpimā’’ iti viditvā māraṃ pāpimantaṃ gāthāya ajjhabhāsi –
‘‘રૂપં વેદયિતં સઞ્ઞા, વિઞ્ઞાણં યઞ્ચ સઙ્ખતં;
‘‘Rūpaṃ vedayitaṃ saññā, viññāṇaṃ yañca saṅkhataṃ;
નેસોહમસ્મિ નેતં મે, એવં તત્થ વિરજ્જતિ.
Nesohamasmi netaṃ me, evaṃ tattha virajjati.
‘‘એવં વિરત્તં ખેમત્તં, સબ્બસંયોજનાતિગં;
‘‘Evaṃ virattaṃ khemattaṃ, sabbasaṃyojanātigaṃ;
અન્વેસં સબ્બટ્ઠાનેસુ, મારસેનાપિ નાજ્ઝગા’’તિ.
Anvesaṃ sabbaṭṭhānesu, mārasenāpi nājjhagā’’ti.
અથ ખો મારો પાપિમા…પે॰… તત્થેવન્તરધાયીતિ.
Atha kho māro pāpimā…pe… tatthevantaradhāyīti.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૬. પત્તસુત્તવણ્ણના • 6. Pattasuttavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૬. પત્તસુત્તવણ્ણના • 6. Pattasuttavaṇṇanā