Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā

    ૪. પત્તિકથાવણ્ણના

    4. Pattikathāvaṇṇanā

    ૮૩૭-૮૪૦. ઇદાનિ પત્તિકથા નામ હોતિ. તત્થ ‘‘યં યં પટિલબ્ભતિ, તસ્સ તસ્સ પટિલાભો પત્તિ નામ. સા ચ અસઙ્ખતા’’તિ યેસં લદ્ધિ, સેય્યથાપિ પુબ્બસેલિયાનઞ્ઞેવ; તે સન્ધાય પુચ્છા સકવાદિસ્સ, પટિઞ્ઞા ઇતરસ્સ. સેસમિધાપિ હેટ્ઠા વુત્તનયત્તા યથાપાળિમેવ નિય્યાતીતિ . ન વત્તબ્બન્તિઆદિ યાય લદ્ધિયા પત્તિ અસઙ્ખતાતિ મઞ્ઞતિ, તં પકાસેતું વુત્તં. તત્થ સકવાદી ‘‘ન હેવં વત્તબ્બે’’તિ પટિક્ખિપન્તો કેવલં પત્તિયા રૂપાદિભાવં ન સમ્પટિચ્છતિ. ન હિ પત્તિ નામ કોચિ ધમ્મો અત્થિ, ન પન અસઙ્ખતભાવં અનુજાનાતિ. ઇતરો પન પટિક્ખેપમત્તેનેવ અસઙ્ખતાતિ લદ્ધિં પતિટ્ઠપેતિ, સા અયોનિસો પતિટ્ઠાપિતત્તા અપ્પતિટ્ઠિતાયેવાતિ.

    837-840. Idāni pattikathā nāma hoti. Tattha ‘‘yaṃ yaṃ paṭilabbhati, tassa tassa paṭilābho patti nāma. Sā ca asaṅkhatā’’ti yesaṃ laddhi, seyyathāpi pubbaseliyānaññeva; te sandhāya pucchā sakavādissa, paṭiññā itarassa. Sesamidhāpi heṭṭhā vuttanayattā yathāpāḷimeva niyyātīti . Na vattabbantiādi yāya laddhiyā patti asaṅkhatāti maññati, taṃ pakāsetuṃ vuttaṃ. Tattha sakavādī ‘‘na hevaṃ vattabbe’’ti paṭikkhipanto kevalaṃ pattiyā rūpādibhāvaṃ na sampaṭicchati. Na hi patti nāma koci dhammo atthi, na pana asaṅkhatabhāvaṃ anujānāti. Itaro pana paṭikkhepamatteneva asaṅkhatāti laddhiṃ patiṭṭhapeti, sā ayoniso patiṭṭhāpitattā appatiṭṭhitāyevāti.

    પત્તિકથાવણ્ણના.

    Pattikathāvaṇṇanā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / (૧૮૯) ૪. પત્તિકથા • (189) 4. Pattikathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact