Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā |
૩. પાયસદાયકત્થેરઅપદાનવણ્ણના
3. Pāyasadāyakattheraapadānavaṇṇanā
સુવણ્ણવણ્ણો સમ્બુદ્ધોતિઆદિકં આયસ્મતો પાયસદાયકત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો વિપસ્સિસ્સ ભગવતો કાલે એકસ્મિં વિભવસમ્પન્ને કુલગેહે નિબ્બત્તો વિઞ્ઞુતં પત્વા ઘરાવાસં વસન્તો હત્થિઅસ્સધનધઞ્ઞસત્તરતનાદિવિભવસમ્પન્નો સદ્ધાસમ્પન્નો કમ્મફલં સદ્દહિત્વા સહસ્સમત્તા સુવણ્ણપાતિયો કારેત્વા તસ્મિં ખીરપાયસસહસ્સસ્સ પૂરેત્વા તા સબ્બા ગાહાપેત્વા સિમ્બલિવનં અગમાસિ. તસ્મિં સમયે વિપસ્સી ભગવા છબ્બણ્ણરંસિયો વિસ્સજ્જેત્વા આકાસે ચઙ્કમં માપેત્વા ચઙ્કમતિ. સો પન સેટ્ઠિ તં અચ્છરિયં દિસ્વા અતીવ પસન્નો પાતિયો ઠપેત્વા વન્દિત્વા આરોચેસિ પટિગ્ગહણાય. અથ ભગવા અનુકમ્પં ઉપાદાય પટિગ્ગહેસિ, પટિગ્ગહેત્વા ચ પન તસ્સ સોમનુસ્સુપ્પાદનત્થં સહસ્સમત્તેહિ ભિક્ખુસઙ્ઘેહિ સદ્ધિં પરિભુઞ્જિ, તદવસેસં અનેકસહસ્સભિક્ખૂ પરિભુઞ્જિંસુ. સો તેન પુઞ્ઞેન સુગતીસુયેવ સંસરન્તો ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે કુલગેહે નિબ્બત્તો વિઞ્ઞુતં પત્તો સદ્ધાજાતો પબ્બજિત્વા નચિરસ્સેવ અરહા અહોસિ.
Suvaṇṇavaṇṇo sambuddhotiādikaṃ āyasmato pāyasadāyakattherassa apadānaṃ. Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto vipassissa bhagavato kāle ekasmiṃ vibhavasampanne kulagehe nibbatto viññutaṃ patvā gharāvāsaṃ vasanto hatthiassadhanadhaññasattaratanādivibhavasampanno saddhāsampanno kammaphalaṃ saddahitvā sahassamattā suvaṇṇapātiyo kāretvā tasmiṃ khīrapāyasasahassassa pūretvā tā sabbā gāhāpetvā simbalivanaṃ agamāsi. Tasmiṃ samaye vipassī bhagavā chabbaṇṇaraṃsiyo vissajjetvā ākāse caṅkamaṃ māpetvā caṅkamati. So pana seṭṭhi taṃ acchariyaṃ disvā atīva pasanno pātiyo ṭhapetvā vanditvā ārocesi paṭiggahaṇāya. Atha bhagavā anukampaṃ upādāya paṭiggahesi, paṭiggahetvā ca pana tassa somanussuppādanatthaṃ sahassamattehi bhikkhusaṅghehi saddhiṃ paribhuñji, tadavasesaṃ anekasahassabhikkhū paribhuñjiṃsu. So tena puññena sugatīsuyeva saṃsaranto imasmiṃ buddhuppāde kulagehe nibbatto viññutaṃ patto saddhājāto pabbajitvā nacirasseva arahā ahosi.
૨૬. સો અપરભાગે અત્તનો કુસલં પચ્ચવેક્ખમાનો તં સરિત્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો સુવણ્ણવણ્ણો સમ્બુદ્ધોતિઆદિમાહ. તં હેટ્ઠા વુત્તમેવ.
26. So aparabhāge attano kusalaṃ paccavekkhamāno taṃ saritvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento suvaṇṇavaṇṇo sambuddhotiādimāha. Taṃ heṭṭhā vuttameva.
૨૮. ચઙ્કમં સુસમારૂળ્હોતિ ચદિનન્તો પદવિક્ખેપં કરોન્તો કમતિ ગચ્છતીતિ ચઙ્કમં, ચઙ્કમસ્સ પદવિક્ખેપસ્સ આધારભૂતપથવિપદેસો ચઙ્કમં નામાતિ અત્થો, એતં ચઙ્કમંસુ વિસેસેન આરૂળ્હોતિ સમ્બન્ધો. અમ્બરે અનિલાયનેતિ વરીયતિ છાદિયતિ અનેનાતિ વરં, ન બરન્તિ અમ્બરં, સેતવત્થસદિસં આકાસન્તિ અત્થો. નત્થિ નિલીયનં ગોપનં એત્થાતિ અનિલં, આ સમન્તતો યન્તિ ગચ્છન્તિ અનેન ઇદ્ધિમન્તોતિ આયનં, અનિલઞ્ચ તં આયનઞ્ચેતિ અનિલાયનં, તસ્મિં અમ્બરે અનિલાયને ચઙ્કમં માપયિન્તિ અત્થો. સેસં સબ્બત્થ ઉત્તાનમેવાતિ.
28.Caṅkamaṃ susamārūḷhoti cadinanto padavikkhepaṃ karonto kamati gacchatīti caṅkamaṃ, caṅkamassa padavikkhepassa ādhārabhūtapathavipadeso caṅkamaṃ nāmāti attho, etaṃ caṅkamaṃsu visesena ārūḷhoti sambandho. Ambare anilāyaneti varīyati chādiyati anenāti varaṃ, na baranti ambaraṃ, setavatthasadisaṃ ākāsanti attho. Natthi nilīyanaṃ gopanaṃ etthāti anilaṃ, ā samantato yanti gacchanti anena iddhimantoti āyanaṃ, anilañca taṃ āyanañceti anilāyanaṃ, tasmiṃ ambare anilāyane caṅkamaṃ māpayinti attho. Sesaṃ sabbattha uttānamevāti.
પાયસદાયકત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.
Pāyasadāyakattheraapadānavaṇṇanā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૩. પાયસદાયકત્થેરઅપદાનં • 3. Pāyasadāyakattheraapadānaṃ