Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૩. પેસલસુત્તં

    3. Pesalasuttaṃ

    ૨૧૧. એકં સમયં આયસ્મા વઙ્ગીસો આળવિયં વિહરતિ અગ્ગાળવે ચેતિયે આયસ્મતા નિગ્રોધકપ્પેન ઉપજ્ઝાયેન સદ્ધિં. તેન ખો પન સમયેન આયસ્મા વઙ્ગીસો અત્તનો પટિભાનેન અઞ્ઞે પેસલે ભિક્ખૂ અતિમઞ્ઞતિ. અથ ખો આયસ્મતો વઙ્ગીસસ્સ એતદહોસિ – ‘‘અલાભા વત મે, ન વત મે લાભા; દુલ્લદ્ધં વત મે, ન વત મે સુલદ્ધં; ય્વાહં અત્તનો પટિભાનેન અઞ્ઞે પેસલે ભિક્ખૂ અતિમઞ્ઞામી’’તિ. અથ ખો આયસ્મા વઙ્ગીસો અત્તનાવ અત્તનો વિપ્પટિસારં ઉપ્પાદેત્વા તાયં વેલાયં ઇમા ગાથાયો અભાસિ –

    211. Ekaṃ samayaṃ āyasmā vaṅgīso āḷaviyaṃ viharati aggāḷave cetiye āyasmatā nigrodhakappena upajjhāyena saddhiṃ. Tena kho pana samayena āyasmā vaṅgīso attano paṭibhānena aññe pesale bhikkhū atimaññati. Atha kho āyasmato vaṅgīsassa etadahosi – ‘‘alābhā vata me, na vata me lābhā; dulladdhaṃ vata me, na vata me suladdhaṃ; yvāhaṃ attano paṭibhānena aññe pesale bhikkhū atimaññāmī’’ti. Atha kho āyasmā vaṅgīso attanāva attano vippaṭisāraṃ uppādetvā tāyaṃ velāyaṃ imā gāthāyo abhāsi –

    ‘‘માનં પજહસ્સુ ગોતમ, માનપથઞ્ચ પજહસ્સુ;

    ‘‘Mānaṃ pajahassu gotama, mānapathañca pajahassu;

    અસેસં માનપથસ્મિં, સમુચ્છિતો વિપ્પટિસારીહુવા ચિરરત્તં.

    Asesaṃ mānapathasmiṃ, samucchito vippaṭisārīhuvā cirarattaṃ.

    ‘‘મક્ખેન મક્ખિતા પજા, માનહતા નિરયં પપતન્તિ;

    ‘‘Makkhena makkhitā pajā, mānahatā nirayaṃ papatanti;

    સોચન્તિ જના ચિરરત્તં, માનહતા નિરયં ઉપપન્ના.

    Socanti janā cirarattaṃ, mānahatā nirayaṃ upapannā.

    ‘‘ન હિ સોચતિ ભિક્ખુ કદાચિ, મગ્ગજિનો સમ્માપટિપન્નો;

    ‘‘Na hi socati bhikkhu kadāci, maggajino sammāpaṭipanno;

    કિત્તિઞ્ચ સુખઞ્ચ અનુભોતિ, ધમ્મદસોતિ તમાહુ પહિતત્તં.

    Kittiñca sukhañca anubhoti, dhammadasoti tamāhu pahitattaṃ.

    ‘‘તસ્મા અખિલોધ પધાનવા, નીવરણાનિ પહાય વિસુદ્ધો;

    ‘‘Tasmā akhilodha padhānavā, nīvaraṇāni pahāya visuddho;

    માનઞ્ચ પહાય અસેસં, વિજ્જાયન્તકરો સમિતાવી’’તિ.

    Mānañca pahāya asesaṃ, vijjāyantakaro samitāvī’’ti.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૩. પેસલસુત્તવણ્ણના • 3. Pesalasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૩. પેસલસુત્તવણ્ણના • 3. Pesalasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact