Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૧૦. પેસલાથેરીઅપદાનં

    10. Pesalātherīapadānaṃ

    ૨૨૦.

    220.

    ‘‘ઇમમ્હિ ભદ્દકે કપ્પે, બ્રહ્મબન્ધુ મહાયસો;

    ‘‘Imamhi bhaddake kappe, brahmabandhu mahāyaso;

    કસ્સપો નામ ગોત્તેન, ઉપ્પજ્જિ વદતં વરો.

    Kassapo nāma gottena, uppajji vadataṃ varo.

    ૨૨૧.

    221.

    ‘‘સાવત્થિયં પુરે વરે, ઉપાસકકુલે અહં;

    ‘‘Sāvatthiyaṃ pure vare, upāsakakule ahaṃ;

    પસૂતા તં 1 જિનવરં, દિસ્વા સુત્વા ચ દેસનં.

    Pasūtā taṃ 2 jinavaraṃ, disvā sutvā ca desanaṃ.

    ૨૨૨.

    222.

    ‘‘તં વીરં સરણં ગન્ત્વા, સીલાનિ ચ સમાદિયિં;

    ‘‘Taṃ vīraṃ saraṇaṃ gantvā, sīlāni ca samādiyiṃ;

    કદાચિ સો મહાવીરો, મહાજનસમાગમે.

    Kadāci so mahāvīro, mahājanasamāgame.

    ૨૨૩.

    223.

    ‘‘અત્તનો અભિસમ્બોધિં, પકાસેસિ નરાસભો;

    ‘‘Attano abhisambodhiṃ, pakāsesi narāsabho;

    અનનુસ્સુતધમ્મેસુ, પુબ્બે દુક્ખાદિકેસુ ચ.

    Ananussutadhammesu, pubbe dukkhādikesu ca.

    ૨૨૪.

    224.

    ‘‘ચક્ખુ ઞાણઞ્ચ પઞ્ઞા ચ, વિજ્જાલોકો ચ આસિ મે;

    ‘‘Cakkhu ñāṇañca paññā ca, vijjāloko ca āsi me;

    તં સુત્વા ઉગ્ગહેત્વાન, પરિપુચ્છિઞ્ચ ભિક્ખવો.

    Taṃ sutvā uggahetvāna, paripucchiñca bhikkhavo.

    ૨૨૫.

    225.

    ‘‘તેન કમ્મેન સુકતેન, ચેતનાપણિધીહિ ચ;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    જહિત્વા માનુસં દેહં, તાવતિંસમગચ્છહં.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    ૨૨૬.

    226.

    ‘‘પચ્છિમે ચ ભવે દાનિ, જાતા સેટ્ઠિમહાકુલે;

    ‘‘Pacchime ca bhave dāni, jātā seṭṭhimahākule;

    ઉપેચ્ચ બુદ્ધં સદ્ધમ્મં, સુત્વા સચ્ચૂપસંહિતં.

    Upecca buddhaṃ saddhammaṃ, sutvā saccūpasaṃhitaṃ.

    ૨૨૭.

    227.

    ‘‘પબ્બજિત્વાચિરેનેવ, સચ્ચત્થાનિ 3 વિચિન્તયં;

    ‘‘Pabbajitvācireneva, saccatthāni 4 vicintayaṃ;

    ખેપેત્વા આસવે સબ્બે, અરહત્તમપાપુણિં.

    Khepetvā āsave sabbe, arahattamapāpuṇiṃ.

    ૨૨૮.

    228.

    ‘‘ઇદ્ધીસુ ચ વસી હોમિ, દિબ્બાય સોતધાતુયા;

    ‘‘Iddhīsu ca vasī homi, dibbāya sotadhātuyā;

    ચેતોપરિયઞાણસ્સ, વસી હોમિ મહામુને.

    Cetopariyañāṇassa, vasī homi mahāmune.

    ૨૨૯.

    229.

    ‘‘પુબ્બેનિવાસં જાનામિ, દિબ્બચક્ખુ વિસોધિતં;

    ‘‘Pubbenivāsaṃ jānāmi, dibbacakkhu visodhitaṃ;

    સબ્બાસવપરિક્ખીણા, નત્થિ દાનિ પુનબ્ભવો.

    Sabbāsavaparikkhīṇā, natthi dāni punabbhavo.

    ૨૩૦.

    230.

    ‘‘અત્થધમ્મનિરુત્તીસુ, પટિભાને તથેવ ચ;

    ‘‘Atthadhammaniruttīsu, paṭibhāne tatheva ca;

    ઞાણં મે વિમલં સુદ્ધં, બુદ્ધસેટ્ઠસ્સ વાહસા.

    Ñāṇaṃ me vimalaṃ suddhaṃ, buddhaseṭṭhassa vāhasā.

    ૨૩૧.

    231.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં, ભવા સબ્બે સમૂહતા;

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ, bhavā sabbe samūhatā;

    નાગીવ બન્ધનં છેત્વા, વિહરામિ અનાસવા.

    Nāgīva bandhanaṃ chetvā, viharāmi anāsavā.

    ૨૩૨.

    232.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ, મમ બુદ્ધસ્સ સન્તિકે;

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi, mama buddhassa santike;

    તિસ્સો વિજ્જા અનુપ્પત્તા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૨૩૩.

    233.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો, વિમોક્ખાપિ ચ અટ્ઠિમે;

    ‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;

    છળભિઞ્ઞા સચ્છિકતા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં પેસલા 5 ભિક્ખુની ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ pesalā 6 bhikkhunī imā gāthāyo abhāsitthāti.

    પેસલાથેરિયાપદાનં દસમં.

    Pesalātheriyāpadānaṃ dasamaṃ.

    ખત્તિયાવગ્ગો ચતુત્થો.

    Khattiyāvaggo catuttho.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    ખત્તિયા બ્રાહ્મણી ચેવ, તથા ઉપ્પલદાયિકા;

    Khattiyā brāhmaṇī ceva, tathā uppaladāyikā;

    સિઙ્ગાલમાતા સુક્કા ચ, અભિરૂપા અડ્ઢકાસિકા.

    Siṅgālamātā sukkā ca, abhirūpā aḍḍhakāsikā.

    પુણ્ણા ચ અમ્બપાલી ચ, પેસલાતિ ચ તા દસ;

    Puṇṇā ca ambapālī ca, pesalāti ca tā dasa;

    ગાથાયો દ્વિસતાનેત્થ, દ્વિચત્તાલીસ ચુત્તરિ.

    Gāthāyo dvisatānettha, dvicattālīsa cuttari.

    અથ વગ્ગુદ્દાનં –

    Atha vagguddānaṃ –

    સુમેધા એકૂપોસથા, કુણ્ડલકેસી ખત્તિયા;

    Sumedhā ekūposathā, kuṇḍalakesī khattiyā;

    સહસ્સં તિસતા ગાથા, સત્તતાલીસ પિણ્ડિતા.

    Sahassaṃ tisatā gāthā, sattatālīsa piṇḍitā.

    સહ ઉદ્દાનગાથાહિ, ગણિતાયો વિભાવિભિ;

    Saha uddānagāthāhi, gaṇitāyo vibhāvibhi;

    સહસ્સં તિસતં ગાથા, સત્તપઞ્ઞાસમેવ ચાતિ.

    Sahassaṃ tisataṃ gāthā, sattapaññāsameva cāti.

    થેરિકાપદાનં સમત્તં.

    Therikāpadānaṃ samattaṃ.

    અપદાનપાળિ સમત્તા.

    Apadānapāḷi samattā.




    Footnotes:
    1. નં (સ્યા॰)
    2. naṃ (syā.)
    3. સબ્બત્થાનિ (સ્યા॰ ક॰)
    4. sabbatthāni (syā. ka.)
    5. સેલા (સ્યા॰ પી॰)
    6. selā (syā. pī.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact