Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya |
૧૦. ફગ્ગુનપઞ્હાસુત્તં
10. Phaggunapañhāsuttaṃ
૮૩. અથ ખો આયસ્મા ફગ્ગુનો…પે॰… એકમન્તં નિસિન્નો ખો આયસ્મા ફગ્ગુનો ભગવન્તં એતદવોચ –
83. Atha kho āyasmā phagguno…pe… ekamantaṃ nisinno kho āyasmā phagguno bhagavantaṃ etadavoca –
‘‘અત્થિ નુ ખો, ભન્તે, તં ચક્ખુ, યેન ચક્ખુના અતીતે બુદ્ધે પરિનિબ્બુતે છિન્નપપઞ્ચે છિન્નવટુમે પરિયાદિન્નવટ્ટે સબ્બદુક્ખવીતિવટ્ટે પઞ્ઞાપયમાનો પઞ્ઞાપેય્ય…પે॰… અત્થિ નુ ખો, ભન્તે, સા જિવ્હા, યાય જિવ્હાય અતીતે બુદ્ધે પરિનિબ્બુતે છિન્નપપઞ્ચે છિન્નવટુમે પરિયાદિન્નવટ્ટે સબ્બદુક્ખવીતિવટ્ટે પઞ્ઞાપયમાનો પઞ્ઞાપેય્ય…પે॰… અત્થિ નુ ખો સો, ભન્તે, મનો, યેન મનેન અતીતે બુદ્ધે પરિનિબ્બુતે છિન્નપપઞ્ચે છિન્નવટુમે પરિયાદિન્નવટ્ટે સબ્બદુક્ખવીતિવટ્ટે પઞ્ઞાપયમાનો પઞ્ઞાપેય્યા’’તિ?
‘‘Atthi nu kho, bhante, taṃ cakkhu, yena cakkhunā atīte buddhe parinibbute chinnapapañce chinnavaṭume pariyādinnavaṭṭe sabbadukkhavītivaṭṭe paññāpayamāno paññāpeyya…pe… atthi nu kho, bhante, sā jivhā, yāya jivhāya atīte buddhe parinibbute chinnapapañce chinnavaṭume pariyādinnavaṭṭe sabbadukkhavītivaṭṭe paññāpayamāno paññāpeyya…pe… atthi nu kho so, bhante, mano, yena manena atīte buddhe parinibbute chinnapapañce chinnavaṭume pariyādinnavaṭṭe sabbadukkhavītivaṭṭe paññāpayamāno paññāpeyyā’’ti?
‘‘નત્થિ ખો તં, ફગ્ગુન, ચક્ખુ, યેન ચક્ખુના અતીતે બુદ્ધે પરિનિબ્બુતે છિન્નપપઞ્ચે છિન્નવટુમે પરિયાદિન્નવટ્ટે સબ્બદુક્ખવીતિવટ્ટે પઞ્ઞાપયમાનો પઞ્ઞાપેય્ય …પે॰… નત્થિ ખો સા , ફગ્ગુન, જિવ્હા, યાય જિવ્હાય અતીતે બુદ્ધે પરિનિબ્બુતે છિન્નપપઞ્ચે છિન્નવટુમે પરિયાદિન્નવટ્ટે સબ્બદુક્ખવીતિવટ્ટે પઞ્ઞાપયમાનો પઞ્ઞાપેય્ય…પે॰… નત્થિ ખો સો, ફગ્ગુન, મનો, યેન મનેન અતીતે બુદ્ધે પરિનિબ્બુતે છિન્નપપઞ્ચે છિન્નવટુમે પરિયાદિન્નવટ્ટે સબ્બદુક્ખવીતિવટ્ટે પઞ્ઞાપયમાનો પઞ્ઞાપેય્યા’’તિ. દસમં.
‘‘Natthi kho taṃ, phagguna, cakkhu, yena cakkhunā atīte buddhe parinibbute chinnapapañce chinnavaṭume pariyādinnavaṭṭe sabbadukkhavītivaṭṭe paññāpayamāno paññāpeyya …pe… natthi kho sā , phagguna, jivhā, yāya jivhāya atīte buddhe parinibbute chinnapapañce chinnavaṭume pariyādinnavaṭṭe sabbadukkhavītivaṭṭe paññāpayamāno paññāpeyya…pe… natthi kho so, phagguna, mano, yena manena atīte buddhe parinibbute chinnapapañce chinnavaṭume pariyādinnavaṭṭe sabbadukkhavītivaṭṭe paññāpayamāno paññāpeyyā’’ti. Dasamaṃ.
ગિલાનવગ્ગો અટ્ઠમો.
Gilānavaggo aṭṭhamo.
તસ્સુદ્દાનં –
Tassuddānaṃ –
ગિલાનેન દુવે વુત્તા, રાધેન અપરે તયો;
Gilānena duve vuttā, rādhena apare tayo;
અવિજ્જાય ચ દ્વે વુત્તા, ભિક્ખુ લોકો ચ ફગ્ગુનોતિ.
Avijjāya ca dve vuttā, bhikkhu loko ca phaggunoti.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧૦. ફગ્ગુનપઞ્હાસુત્તવણ્ણના • 10. Phaggunapañhāsuttavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧૦. ફગ્ગુનપઞ્હાસુત્તવણ્ણના • 10. Phaggunapañhāsuttavaṇṇanā