Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā |
૭. ફલદાયકત્થેરઅપદાનવણ્ણના
7. Phaladāyakattheraapadānavaṇṇanā
અજ્ઝાયકો મન્તધરોતિઆદિકં આયસ્મતો ફલદાયકત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો અનેકેસુ ભવેસુ વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો પદુમુત્તરસ્સ ભગવતો કાલે બ્રાહ્મણકુલે નિબ્બત્તો વિઞ્ઞુતં પત્વા વેદત્તયાદિસકસિપ્પેસુ પારપ્પત્તો અનેકેસં બ્રાહ્મણસહસ્સાનિં પામોક્ખો આચરિયો સકસિપ્પાનં પરિયોસાનં અદિસ્વા તત્થ ચ સારં અપસ્સન્તો ઘરાવાસં પહાય ઇસિપબ્બજ્જં પબ્બજિત્વા હિમવન્તસ્સ અવિદૂરે અસ્સમં કારેત્વા સહ સિસ્સેહિ વાસં કપ્પેસિ, તસ્મિં સમયે પદુમુત્તરો ભગવા ભિક્ખાય ચરમાનો તસ્સાનુકમ્પાય તં પદેસં સમ્પાપુણિ. તાપસો ભગવન્તં દિસ્વા પસન્નમાનસો અત્તનો અત્થાય પુટકે નિક્ખિપિત્વા રુક્ખગ્ગે લગ્ગિતાનિ મધુરાનિ પદુમફલાનિ મધુના સહ અદાસિ. ભગવા તસ્સ સોમનસ્સુપ્પાદનત્થં પસ્સન્તસ્સેવ પરિભુઞ્જિત્વા આકાસે ઠિતો ફલદાનાનિસંસં કથેત્વા પક્કામિ.
Ajjhāyako mantadharotiādikaṃ āyasmato phaladāyakattherassa apadānaṃ. Ayampi purimabuddhesu katādhikāro anekesu bhavesu vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto padumuttarassa bhagavato kāle brāhmaṇakule nibbatto viññutaṃ patvā vedattayādisakasippesu pārappatto anekesaṃ brāhmaṇasahassāniṃ pāmokkho ācariyo sakasippānaṃ pariyosānaṃ adisvā tattha ca sāraṃ apassanto gharāvāsaṃ pahāya isipabbajjaṃ pabbajitvā himavantassa avidūre assamaṃ kāretvā saha sissehi vāsaṃ kappesi, tasmiṃ samaye padumuttaro bhagavā bhikkhāya caramāno tassānukampāya taṃ padesaṃ sampāpuṇi. Tāpaso bhagavantaṃ disvā pasannamānaso attano atthāya puṭake nikkhipitvā rukkhagge laggitāni madhurāni padumaphalāni madhunā saha adāsi. Bhagavā tassa somanassuppādanatthaṃ passantasseva paribhuñjitvā ākāse ṭhito phaladānānisaṃsaṃ kathetvā pakkāmi.
૭૫. સો તેન પુઞ્ઞેન દેવમનુસ્સેસુ સંસરન્તો ઉભયસમ્પત્તિયો અનુભવિત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે વિભવસમ્પન્ને એકસ્મિં કુલગેહે નિબ્બત્તો સત્તવસ્સિકોયેવ અરહત્તં પત્વા પુબ્બે કતકુસલકમ્મં સરિત્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો અજ્ઝાયકો મન્તધરોતિઆદિમાહ. તત્થ અજ્ઝેતિ ચિન્તેતીતિ અજ્ઝાયિ, અજ્ઝાયિયેવ અજ્ઝાયકો. એત્થ હિ અકારો ‘‘પટિસેધે વુદ્ધિતબ્ભાવે…પે॰… અકારો વિરહપ્પકે’’તિ એવં વુત્તેસુ દસસુ અત્થેસુ તબ્ભાવે વત્તતિ. સિસ્સાનં સવનધારણાદિવસેન હિતં અજ્ઝેતિ ચિન્તેતિ સજ્ઝાયં કરોતીતિ અજ્ઝાયકો, ચિન્તકોતિ અત્થો. આચરિયસ્સ સન્તિકે ઉગ્ગહિતં સબ્બં મન્તં મનેન ધારેતિ પવત્તેતીતિ મન્તધરો. તિણ્ણં વેદાન પારગૂતિ વેદં વુચ્ચતિ ઞાણં, વેદેન વેદિતબ્બા બુજ્ઝિતબ્બાતિ વેદા, ઇરુવેદયજુવેદસામવેદસઙ્ખાતા તયો ગન્થા, તેસં વેદાનં પારં પરિયોસાનં કોટિં ગતો પત્તોતિ પારગૂ. સેસં પાકટમેવાતિ
75. So tena puññena devamanussesu saṃsaranto ubhayasampattiyo anubhavitvā imasmiṃ buddhuppāde vibhavasampanne ekasmiṃ kulagehe nibbatto sattavassikoyeva arahattaṃ patvā pubbe katakusalakammaṃ saritvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento ajjhāyako mantadharotiādimāha. Tattha ajjheti cintetīti ajjhāyi, ajjhāyiyeva ajjhāyako. Ettha hi akāro ‘‘paṭisedhe vuddhitabbhāve…pe… akāro virahappake’’ti evaṃ vuttesu dasasu atthesu tabbhāve vattati. Sissānaṃ savanadhāraṇādivasena hitaṃ ajjheti cinteti sajjhāyaṃ karotīti ajjhāyako, cintakoti attho. Ācariyassa santike uggahitaṃ sabbaṃ mantaṃ manena dhāreti pavattetīti mantadharo. Tiṇṇaṃ vedāna pāragūti vedaṃ vuccati ñāṇaṃ, vedena veditabbā bujjhitabbāti vedā, iruvedayajuvedasāmavedasaṅkhātā tayo ganthā, tesaṃ vedānaṃ pāraṃ pariyosānaṃ koṭiṃ gato pattoti pāragū. Sesaṃ pākaṭamevāti
ફલદાયકત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.
Phaladāyakattheraapadānavaṇṇanā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૭. ફલદાયકત્થેરઅપદાનં • 7. Phaladāyakattheraapadānaṃ