Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā

    ૮. ફલકદાયકત્થેરઅપદાનવણ્ણના

    8. Phalakadāyakattheraapadānavaṇṇanā

    યાનકારો પુરે આસિન્તિઆદિકં આયસ્મતો ફલકદાયકત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો અનેકેસુ અત્તભાવેસુ કતપુઞ્ઞસમ્ભારો સિદ્ધત્થસ્સ ભગવતો કાલે વડ્ઢકિકુલે નિબ્બત્તો રતનત્તયે પસન્નો ચન્દનેન આલમ્બનફલકં કત્વા ભગવતો અદાસિ. ભગવા તસ્સાનુમોદનં અકાસિ.

    Yānakāro pure āsintiādikaṃ āyasmato phalakadāyakattherassa apadānaṃ. Ayampi purimabuddhesu katādhikāro anekesu attabhāvesu katapuññasambhāro siddhatthassa bhagavato kāle vaḍḍhakikule nibbatto ratanattaye pasanno candanena ālambanaphalakaṃ katvā bhagavato adāsi. Bhagavā tassānumodanaṃ akāsi.

    ૩૭. સો તેન પુઞ્ઞેન દેવમનુસ્સેસુ સંસરન્તો સબ્બત્થ કાલે ચિત્તસુખપીણિતો ઉભયસમ્પત્તિયો અનુભવિત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે કુલગેહે નિબ્બત્તો વિઞ્ઞુતં પત્વા સત્થુ ધમ્મદેસનં સુત્વા સઞ્જાતપ્પસાદો પબ્બજિત્વા વાયમન્તો નચિરસ્સેવ સહ પટિસમ્ભિદાહિ અરહત્તં પત્વા અત્તનો પુબ્બકમ્મં સરિત્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો યાનકારો પુરે આસિન્તિઆદિમાહ. તત્થ યાનકારોતિ યન્તિ એતેન ઇચ્છિતિચ્છિતટ્ઠાનન્તિ યાનં, તં કરોતીતિ યાનકારો, પુરે બુદ્ધદસ્સનસમયે અહં યાનકારો આસિં અહોસિન્તિ અત્થો. ચન્દનં ફલકં કત્વાતિ ચન્દતિ પરિળાહં વૂપસમેતીતિ ચન્દનં. અથ વા ચન્દન્તિ સુગન્ધવાસનત્થં સરીરં વિલિમ્પન્તિ એતેનાતિ ચન્દનં, તં આલમ્બનફલકં કત્વા. લોકબન્ધુનોતિ સકલલોકસ્સ બન્ધુ ઞાતિભૂતોતિ લોકબન્ધુ, તસ્સ લોકબન્ધુનો સત્થુસ્સ અદાસિન્તિ અત્થો. સેસં સુવિઞ્ઞેય્યમેવાતિ.

    37. So tena puññena devamanussesu saṃsaranto sabbattha kāle cittasukhapīṇito ubhayasampattiyo anubhavitvā imasmiṃ buddhuppāde kulagehe nibbatto viññutaṃ patvā satthu dhammadesanaṃ sutvā sañjātappasādo pabbajitvā vāyamanto nacirasseva saha paṭisambhidāhi arahattaṃ patvā attano pubbakammaṃ saritvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento yānakāro pure āsintiādimāha. Tattha yānakāroti yanti etena icchiticchitaṭṭhānanti yānaṃ, taṃ karotīti yānakāro, pure buddhadassanasamaye ahaṃ yānakāro āsiṃ ahosinti attho. Candanaṃ phalakaṃ katvāti candati pariḷāhaṃ vūpasametīti candanaṃ. Atha vā candanti sugandhavāsanatthaṃ sarīraṃ vilimpanti etenāti candanaṃ, taṃ ālambanaphalakaṃ katvā. Lokabandhunoti sakalalokassa bandhu ñātibhūtoti lokabandhu, tassa lokabandhuno satthussa adāsinti attho. Sesaṃ suviññeyyamevāti.

    ફલકદાયકત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.

    Phalakadāyakattheraapadānavaṇṇanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૮. ફલકદાયકત્થેરઅપદાનં • 8. Phalakadāyakattheraapadānaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact