Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૨. ફુસતિસુત્તવણ્ણના

    2. Phusatisuttavaṇṇanā

    ૨૨. કમ્મં અફુસન્તન્તિ કમ્મફસ્સં અફુસન્તં, કમ્મં અકરોન્તન્તિ અત્થો. વિપાકો ન ફુસતીતિ વિપાકફસ્સો ન ફુસતિ, વિપાકો ન ઉપ્પજ્જતેવ કારણસ્સ અભાવતો. એવં બ્યતિરેકમુખેન કમ્મવટ્ટેન વિપાકવટ્ટં સમ્બન્ધં કત્વા અત્થં વત્વા ઇદાનિ કેવલં કમ્મવટ્ટવસેન અત્થં વદન્તો ‘‘કમ્મમેવા’’તિઆદિમાહ. તત્થ નાકરોતો કરિયતીતિ કમ્મં અકુબ્બતો ન કયિરતિ, અનભિસન્ધિકતકમ્મં નામ નત્થીતિ અત્થો. ઇદાનિ તમેવત્થં અન્વયતો દસ્સેતું ‘‘ફુસન્તઞ્ચા’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ તતોતિ ફુસનહેતુ. સેસં વુત્તનયમેવ. વુત્તમેવત્થં સકારણં કત્વા પરિવેઠિતવસેન વિભૂતં કત્વા દસ્સેતું ‘‘તસ્મા ફુસન્ત’’ન્તિઆદિ વુત્તં. ધમ્મતાતિ કારકસ્સેવ કમ્મવિપાકાનુબન્ધો, નાકારકસ્સાતિ અયં કમ્મવિપાકાનં સભાવો.

    22.Kammaṃ aphusantanti kammaphassaṃ aphusantaṃ, kammaṃ akarontanti attho. Vipāko na phusatīti vipākaphasso na phusati, vipāko na uppajjateva kāraṇassa abhāvato. Evaṃ byatirekamukhena kammavaṭṭena vipākavaṭṭaṃ sambandhaṃ katvā atthaṃ vatvā idāni kevalaṃ kammavaṭṭavasena atthaṃ vadanto ‘‘kammamevā’’tiādimāha. Tattha nākaroto kariyatīti kammaṃ akubbato na kayirati, anabhisandhikatakammaṃ nāma natthīti attho. Idāni tamevatthaṃ anvayato dassetuṃ ‘‘phusantañcā’’tiādi vuttaṃ. Tattha tatoti phusanahetu. Sesaṃ vuttanayameva. Vuttamevatthaṃ sakāraṇaṃ katvā pariveṭhitavasena vibhūtaṃ katvā dassetuṃ ‘‘tasmā phusanta’’ntiādi vuttaṃ. Dhammatāti kārakasseva kammavipākānubandho, nākārakassāti ayaṃ kammavipākānaṃ sabhāvo.

    પચ્ચેતિ ઉપગચ્છતિ અનુબન્ધતિ. પાપન્તિ પાપકં કમ્મં ફલઞ્ચ. અયઞ્ચ અત્થો અરઞ્ઞે લુદ્દકસ્સ ઉય્યોજનાય સુનખેહિ પરિવારિયમાનસ્સ ભિક્ખુનો ભયેન રુક્ખં આરુળ્હસ્સ ચીવરે લુદ્દસ્સ ઉપરિ પતિતે તસ્સ સુનખેહિ ખાદિત્વા મારિતવત્થુના દીપેતબ્બોતિ.

    Pacceti upagacchati anubandhati. Pāpanti pāpakaṃ kammaṃ phalañca. Ayañca attho araññe luddakassa uyyojanāya sunakhehi parivāriyamānassa bhikkhuno bhayena rukkhaṃ āruḷhassa cīvare luddassa upari patite tassa sunakhehi khāditvā māritavatthunā dīpetabboti.

    ફુસતિસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Phusatisuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૨. ફુસતિસુત્તં • 2. Phusatisuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૨. ફુસતિસુત્તવણ્ણના • 2. Phusatisuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact