Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૫. ફુસિતકમ્પિયત્થેરઅપદાનં

    5. Phusitakampiyattheraapadānaṃ

    ૩૮.

    38.

    ‘‘વિપસ્સી નામ 1

    ‘‘Vipassī nāma 2

    સમ્બુદ્ધો, લોકજેટ્ઠો નરાસભો.

    Sambuddho, lokajeṭṭho narāsabho.

    ખીણાસવેહિ સહિતો, સઙ્ઘારામે વસી તદા.

    Khīṇāsavehi sahito, saṅghārāme vasī tadā.

    ૩૯.

    39.

    ‘‘આરામદ્વારા નિક્ખમ્મ, વિપસ્સી 3 લોકનાયકો;

    ‘‘Ārāmadvārā nikkhamma, vipassī 4 lokanāyako;

    સહ સતસહસ્સેહિ, અટ્ઠ 5 ખીણાસવેહિ સો.

    Saha satasahassehi, aṭṭha 6 khīṇāsavehi so.

    ૪૦.

    40.

    ‘‘અજિનેન નિવત્થોહં, વાકચીરધરોપિ ચ;

    ‘‘Ajinena nivatthohaṃ, vākacīradharopi ca;

    કુસુમોદકમાદાય 7, સમ્બુદ્ધં ઉપસઙ્કમિં.

    Kusumodakamādāya 8, sambuddhaṃ upasaṅkamiṃ.

    ૪૧.

    41.

    ‘‘સકં ચિત્તં પસાદેત્વા, વેદજાતો કતઞ્જલી;

    ‘‘Sakaṃ cittaṃ pasādetvā, vedajāto katañjalī;

    કુસુમોદકમાદાય, બુદ્ધમબ્ભુક્કિરિં અહં.

    Kusumodakamādāya, buddhamabbhukkiriṃ ahaṃ.

    ૪૨.

    42.

    ‘‘તેન કમ્મેન સમ્બુદ્ધો, જલજુત્તમનામકો 9;

    ‘‘Tena kammena sambuddho, jalajuttamanāmako 10;

    મમ કમ્મં પકિત્તેત્વા, અગમા યેન પત્થિતં.

    Mama kammaṃ pakittetvā, agamā yena patthitaṃ.

    ૪૩.

    43.

    ‘‘ફુસિતા પઞ્ચસહસ્સા, યેહિ પૂજેસહં જિનં;

    ‘‘Phusitā pañcasahassā, yehi pūjesahaṃ jinaṃ;

    અડ્ઢતેય્યસહસ્સેહિ, દેવરજ્જં અકારયિં.

    Aḍḍhateyyasahassehi, devarajjaṃ akārayiṃ.

    ૪૪.

    44.

    ‘‘અડ્ઢતેય્યસહસ્સેહિ, ચક્કવત્તી અહોસહં;

    ‘‘Aḍḍhateyyasahassehi, cakkavattī ahosahaṃ;

    અવસેસેન કમ્મેન, અરહત્તમપાપુણિં.

    Avasesena kammena, arahattamapāpuṇiṃ.

    ૪૫.

    45.

    ‘‘દેવરાજા યદા હોમિ 11, મનુજાધિપતી યદા 12;

    ‘‘Devarājā yadā homi 13, manujādhipatī yadā 14;

    તમેવ નામધેય્યં મે, ફુસિતો નામ હોમહં.

    Tameva nāmadheyyaṃ me, phusito nāma homahaṃ.

    ૪૬.

    46.

    ‘‘દેવભૂતસ્સ સન્તસ્સ, અથાપિ માનુસસ્સ વા;

    ‘‘Devabhūtassa santassa, athāpi mānusassa vā;

    સમન્તા બ્યામતો મય્હં, ફુસિતંવ પવસ્સતિ.

    Samantā byāmato mayhaṃ, phusitaṃva pavassati.

    ૪૭.

    47.

    ‘‘ભવા ઉગ્ઘાટિતા મય્હં, કિલેસા ઝાપિતા મમ;

    ‘‘Bhavā ugghāṭitā mayhaṃ, kilesā jhāpitā mama;

    સબ્બાસવપરિક્ખીણો, ફુસિતસ્સ ઇદં ફલં.

    Sabbāsavaparikkhīṇo, phusitassa idaṃ phalaṃ.

    ૪૮.

    48.

    ‘‘ચન્દનસ્સેવ મે કાયા, તથા ગન્ધો પવાયતિ;

    ‘‘Candanasseva me kāyā, tathā gandho pavāyati;

    સરીરતો મમ ગન્ધો, અડ્ઢકોસે પવાયતિ.

    Sarīrato mama gandho, aḍḍhakose pavāyati.

    ૪૯.

    49.

    ‘‘દિબ્બગન્ધં સમ્પવન્તં, પુઞ્ઞકમ્મસમઙ્ગિનં;

    ‘‘Dibbagandhaṃ sampavantaṃ, puññakammasamaṅginaṃ;

    ગન્ધં ઘત્વાન જાનન્તિ, ફુસિતો આગતો ઇધ.

    Gandhaṃ ghatvāna jānanti, phusito āgato idha.

    ૫૦.

    50.

    ‘‘સાખાપલાસકટ્ઠાનિ , તિણાનિપિ ચ સબ્બસો;

    ‘‘Sākhāpalāsakaṭṭhāni , tiṇānipi ca sabbaso;

    મમ સઙ્કપ્પમઞ્ઞાય, ગન્ધો સમ્પજ્જતે ખણે.

    Mama saṅkappamaññāya, gandho sampajjate khaṇe.

    ૫૧.

    51.

    ‘‘સતસહસ્સિતો 15 કપ્પે, ચન્દનં અભિપૂજયિં;

    ‘‘Satasahassito 16 kappe, candanaṃ abhipūjayiṃ;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, ફુસિતસ્સ ઇદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, phusitassa idaṃ phalaṃ.

    ૫૨.

    52.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા ફુસિતકમ્પિયો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā phusitakampiyo thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    ફુસિતકમ્પિયત્થેરસ્સાપદાનં પઞ્ચમં.

    Phusitakampiyattherassāpadānaṃ pañcamaṃ.







    Footnotes:
    1. સબ્બત્થપિ એવમેવ દિસ્સતિ
    2. sabbatthapi evameva dissati
    3. સબ્બત્થપિ એવમેવ દિસ્સતિ
    4. sabbatthapi evameva dissati
    5. સહસ્સસતસિસ્સેહિ, અટ્ઠ (ક॰), અટ્ઠ સતસહસ્સેહિ, સહ (?)
    6. sahassasatasissehi, aṭṭha (ka.), aṭṭha satasahassehi, saha (?)
    7. કુસુમ્ભોદક… (સી॰ સ્યા॰)
    8. kusumbhodaka… (sī. syā.)
    9. સબ્બત્થપિ એવમેવ દિસ્સતિ
    10. sabbatthapi evameva dissati
    11. અહોસિં (સ્યા॰ ક॰)
    12. તદા (સ્યા॰ ક॰)
    13. ahosiṃ (syā. ka.)
    14. tadā (syā. ka.)
    15. સબ્બત્થપિ એવમેવ દિસ્સતિ
    16. sabbatthapi evameva dissati



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૧-૧૦. થોમકત્થેરઅપદાનાદિવણ્ણના • 1-10. Thomakattheraapadānādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact