Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / உதா³ன-அட்ட²கதா² • Udāna-aṭṭhakathā |
6. பிலிந்த³வச்ச²ஸுத்தவண்ணனா
6. Pilindavacchasuttavaṇṇanā
26. ச²ட்டே² பிலிந்த³வச்சோ²தி பிலிந்தா³திஸ்ஸ நாமங், வச்சோ²தி கொ³த்தவஸேன தே²ரங் ஸஞ்ஜானந்தி. வஸலவாதே³ன ஸமுதா³சரதீதி ‘‘ஏஹி, வஸல, அபேஹி, வஸலா’’திஆதி³னா பி⁴க்கூ² வஸலவாதே³ன வோஹரதி ஆலபதி. ஸம்ப³ஹுலா பி⁴க்கூ²தி ப³ஹூ பி⁴க்கூ². தே தே²ரங் ததா² ஸமுதா³சரந்தங் தி³ஸ்வா ‘‘அரஹாவ ஸமானோ அப்பஹீனவாஸனத்தா ஏவங் ப⁴ணதீ’’தி அஜானந்தா ‘‘தோ³ஸந்தரோ மஞ்ஞே அயங் தே²ரோ ஏவங் ஸமுதா³சரதீ’’தி சிந்தெத்வா உல்லபனாதி⁴ப்பாயா தங் ததோ வுட்டா²பேதுங் ப⁴க³வதோ ஆரோசேஸுங். தேன வுத்தங் – ‘‘ஆயஸ்மா, ப⁴ந்தே, பிலிந்த³வச்சோ² பி⁴க்கூ² வஸலவாதே³ன ஸமுதா³சரதீ’’தி. கேசி பனாஹு – ‘‘இமங் தே²ரங் பி⁴க்கூ² ‘அரஹா’தி ஸஞ்ஜானந்தி, அயஞ்ச பி⁴க்கூ² ப²ருஸவசனேன ஏவங் ஸமுதா³சரதி, ‘அபூ⁴தோ ஏவ நு கோ² இமஸ்மிங் உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மோ’தி வாஸனாவஸேன தஸ்ஸ ததா² ஸமுதா³சாரங் அஜானந்தா அரியபா⁴வஞ்சஸ்ஸ அஸத்³த³ஹந்தா உஜ்ஜா²னஸஞ்ஞினோ ப⁴க³வதோ தமத்த²ங் ஆரோசேஸு’’ந்தி. ப⁴க³வா தே²ரஸ்ஸ தோ³ஸந்தராபா⁴வங் பகாஸேதுகாமோ ஏகேன பி⁴க்கு²னா தங் பக்கோஸாபெத்வா ஸம்முகா² தஸ்ஸ ‘‘புப்³பா³சிண்ணவஸேனாயங் ததா² ஸமுதா³சரதி, ந ப²ருஸவசனாதி⁴ப்பாயோ’’தி ஆஹ. தேன வுத்தங் – ‘‘அத² கோ² ப⁴க³வா அஞ்ஞதரங் பி⁴க்கு²ங் ஆமந்தேஸீ’’திஆதி³.
26. Chaṭṭhe pilindavacchoti pilindātissa nāmaṃ, vacchoti gottavasena theraṃ sañjānanti. Vasalavādena samudācaratīti ‘‘ehi, vasala, apehi, vasalā’’tiādinā bhikkhū vasalavādena voharati ālapati. Sambahulā bhikkhūti bahū bhikkhū. Te theraṃ tathā samudācarantaṃ disvā ‘‘arahāva samāno appahīnavāsanattā evaṃ bhaṇatī’’ti ajānantā ‘‘dosantaro maññe ayaṃ thero evaṃ samudācaratī’’ti cintetvā ullapanādhippāyā taṃ tato vuṭṭhāpetuṃ bhagavato ārocesuṃ. Tena vuttaṃ – ‘‘āyasmā, bhante, pilindavaccho bhikkhū vasalavādena samudācaratī’’ti. Keci panāhu – ‘‘imaṃ theraṃ bhikkhū ‘arahā’ti sañjānanti, ayañca bhikkhū pharusavacanena evaṃ samudācarati, ‘abhūto eva nu kho imasmiṃ uttarimanussadhammo’ti vāsanāvasena tassa tathā samudācāraṃ ajānantā ariyabhāvañcassa asaddahantā ujjhānasaññino bhagavato tamatthaṃ ārocesu’’nti. Bhagavā therassa dosantarābhāvaṃ pakāsetukāmo ekena bhikkhunā taṃ pakkosāpetvā sammukhā tassa ‘‘pubbāciṇṇavasenāyaṃ tathā samudācarati, na pharusavacanādhippāyo’’ti āha. Tena vuttaṃ – ‘‘atha kho bhagavā aññataraṃ bhikkhuṃ āmantesī’’tiādi.
தத்த² புப்³பே³னிவாஸங் மனஸி கரித்வாதி ஸத்தா² ‘‘ஸச்சங் கிர த்வங், வச்ச², பி⁴க்கூ² வஸலவாதே³ன ஸமுதா³சரஸீ’’தி தே²ரங் புச்சி²த்வா தேன ‘‘ஏவங், ப⁴ந்தே’’தி வுத்தே ‘‘அயங் வச்சோ² கிலேஸவாஸனாய வஸலவாத³ங் ந பரிச்சஜதி, கிங் நு கோ² அதீதேஸுபி அத்தபா⁴வேஸு ப்³ராஹ்மணஜாதிகோ அஹோஸீ’’தி ஆவஜ்ஜெந்தோ புப்³பே³னிவாஸஞாணேன ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணேன வா தஸ்ஸ புப்³பே³னிவாஸங் அதீதாஸு ஜாதீஸு நிவுத்த²க்க²ந்த⁴ஸந்தானங் மனஸி கரித்வா ஹத்த²தலே ட²பிதங் ஆமலகங் விய பச்சக்க²கரணவஸேன அத்தனோ மனஸி கத்வா. பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸீதி தே பி⁴க்கூ² ஸஞ்ஞாபேதுங் ஆலபி, அபா⁴ஸி. தேன வுத்தங் ‘‘மா கோ² தும்ஹே, பி⁴க்க²வே’’திஆதி³.
Tattha pubbenivāsaṃ manasi karitvāti satthā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ, vaccha, bhikkhū vasalavādena samudācarasī’’ti theraṃ pucchitvā tena ‘‘evaṃ, bhante’’ti vutte ‘‘ayaṃ vaccho kilesavāsanāya vasalavādaṃ na pariccajati, kiṃ nu kho atītesupi attabhāvesu brāhmaṇajātiko ahosī’’ti āvajjento pubbenivāsañāṇena sabbaññutaññāṇena vā tassa pubbenivāsaṃ atītāsu jātīsu nivutthakkhandhasantānaṃ manasi karitvā hatthatale ṭhapitaṃ āmalakaṃ viya paccakkhakaraṇavasena attano manasi katvā. Bhikkhū āmantesīti te bhikkhū saññāpetuṃ ālapi, abhāsi. Tena vuttaṃ ‘‘mā kho tumhe, bhikkhave’’tiādi.
தத்த² மாதி படிஸேதே⁴ நிபாதோ, தஸ்ஸ ‘‘உஜ்ஜா²யித்தா²’’தி இமினா ஸம்ப³ந்தோ⁴. மா உஜ்ஜா²யித்தா²தி மா ஹெட்டா² கத்வா சிந்தயித்த², ஓலோகயித்தா²தி அத்தோ². வச்ச²ஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோதி ச உஜ்ஜா²யனஸ்ஸ உஸூயனத்த²த்தா ஸம்பதா³னவசனங். இதா³னிஸ்ஸ அனுஜ்ஜா²யிதப்³பே³ காரணங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, வச்சோ² தோ³ஸந்தரோ பி⁴க்கூ² வஸலவாதே³ன ஸமுதா³சரதீ’’தி ஆஹ. தஸ்ஸத்தோ² – பி⁴க்க²வே, அயங் வச்சோ² தோ³ஸந்தரோ தோ³ஸசித்தோ தோ³ஸேன ப்³யாபாதே³ன தூ³ஸிதசித்தோ ஹுத்வா பி⁴க்கூ² வஸலவாதே³ன ந ஸமுதா³சரதி , மக்³கே³னேவ சஸ்ஸ ப்³யாபாதோ³ ஸமுக்³கா⁴திதோ. ஏவங் அதோ³ஸந்தரத்தேபி தஸ்ஸ ததா² ஸமுதா³சாரஸ்ஸ புரிமஜாதிஸித்³த⁴ங் காரணங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘வச்ச²ஸ்ஸ, பி⁴க்க²வே’’திஆதி³மாஹ.
Tattha māti paṭisedhe nipāto, tassa ‘‘ujjhāyitthā’’ti iminā sambandho. Mā ujjhāyitthāti mā heṭṭhā katvā cintayittha, olokayitthāti attho. Vacchassa bhikkhunoti ca ujjhāyanassa usūyanatthattā sampadānavacanaṃ. Idānissa anujjhāyitabbe kāraṇaṃ dassento ‘‘na, bhikkhave, vaccho dosantaro bhikkhū vasalavādena samudācaratī’’ti āha. Tassattho – bhikkhave, ayaṃ vaccho dosantaro dosacitto dosena byāpādena dūsitacitto hutvā bhikkhū vasalavādena na samudācarati , maggeneva cassa byāpādo samugghātito. Evaṃ adosantarattepi tassa tathā samudācārassa purimajātisiddhaṃ kāraṇaṃ dassento ‘‘vacchassa, bhikkhave’’tiādimāha.
தத்த² அப்³போ³கிண்ணானீதி க²த்தியாதி³ஜாதிஅந்தரேஹி அவோமிஸ்ஸானி அனந்தரிதானி. பஞ்ச ஜாதிஸதானி ப்³ராஹ்மணகுலே பச்சாஜாதானீதி ஸப்³பா³னி தானி வச்ச²ஸ்ஸ பஞ்ச ஜாதிஸதானி படிபாடியா ப்³ராஹ்மணகுலே ஏவ ஜாதானி, அஹேஸுந்தி அத்தோ². ஸோ தஸ்ஸ வஸலவாதோ³ தீ³க⁴ரத்தங் ஸமுதா³சிண்ணோதி யோ ஏதரஹி கீ²ணாஸவேனபி ஸதா பவத்தியதி, ஸோ தஸ்ஸ வச்ச²ஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ வஸலவாதோ³ தீ³க⁴ரத்தங் இதோ ஜாதிதோ பட்டா²ய உத்³த⁴ங் ஆரோஹனவஸேன பஞ்சஜாதிஸதமத்தங் காலங் ப்³ராஹ்மணஜாதிகத்தா ஸமுதா³சிண்ணோ ஸமுதா³சரிதோ அஹோஸி. ப்³ராஹ்மணா ஹி ஜாதிஸித்³தே⁴ன மானேன த²த்³தா⁴ அஞ்ஞங் வஸலவாதே³ன ஸமுதா³சரந்தி. ‘‘அஜ்ஜா²சிண்ணோ’’திபி பட²ந்தி, ஸோ ஏவ அத்தோ². தேனாதி தேன தீ³க⁴ரத்தங் ததா² ஸமுதா³சிண்ணபா⁴வேன, ஏதேனஸ்ஸ ததா² ஸமுதா³சாரஸ்ஸ காரணங் வாஸனாதி த³ஸ்ஸேதி. கா பனாயங் வாஸனா நாம? யங் கிலேஸரஹிதஸ்ஸாபி ஸந்தானே அப்பஹீனகிலேஸானங் ஸமாசாரஸதி³ஸஸமாசாரஹேதுபூ⁴தங், அனாதி³காலபா⁴விதேஹி கிலேஸேஹி ஆஹிதங் ஸாமத்தி²யமத்தங், ததா²ரூபா அதி⁴முத்தீதி வத³ந்தி. தங் பனேதங் அபி⁴னீஹாரஸம்பத்தியா ஞெய்யாவரணப்பஹானவஸேன யத்த² கிலேஸா பஹீனா, தத்த² ப⁴க³வதோ ஸந்தானே நத்தி². யத்த² பன ததா² கிலேஸா ந பஹீனா, தத்த² ஸாவகானங் பச்சேகபு³த்³தா⁴னஞ்ச ஸந்தானே அத்தி², ததோ ததா²க³தோவ அனாவரணஞாணத³ஸ்ஸனோ.
Tattha abbokiṇṇānīti khattiyādijātiantarehi avomissāni anantaritāni. Pañca jātisatāni brāhmaṇakule paccājātānīti sabbāni tāni vacchassa pañca jātisatāni paṭipāṭiyā brāhmaṇakule eva jātāni, ahesunti attho. So tassa vasalavādo dīgharattaṃ samudāciṇṇoti yo etarahi khīṇāsavenapi satā pavattiyati, so tassa vacchassa bhikkhuno vasalavādo dīgharattaṃ ito jātito paṭṭhāya uddhaṃ ārohanavasena pañcajātisatamattaṃ kālaṃ brāhmaṇajātikattā samudāciṇṇo samudācarito ahosi. Brāhmaṇā hi jātisiddhena mānena thaddhā aññaṃ vasalavādena samudācaranti. ‘‘Ajjhāciṇṇo’’tipi paṭhanti, so eva attho. Tenāti tena dīgharattaṃ tathā samudāciṇṇabhāvena, etenassa tathā samudācārassa kāraṇaṃ vāsanāti dasseti. Kā panāyaṃ vāsanā nāma? Yaṃ kilesarahitassāpi santāne appahīnakilesānaṃ samācārasadisasamācārahetubhūtaṃ, anādikālabhāvitehi kilesehi āhitaṃ sāmatthiyamattaṃ, tathārūpā adhimuttīti vadanti. Taṃ panetaṃ abhinīhārasampattiyā ñeyyāvaraṇappahānavasena yattha kilesā pahīnā, tattha bhagavato santāne natthi. Yattha pana tathā kilesā na pahīnā, tattha sāvakānaṃ paccekabuddhānañca santāne atthi, tato tathāgatova anāvaraṇañāṇadassano.
ஏதமத்த²ங் விதி³த்வாதி ஏதங் ஆயஸ்மதோ பிலிந்த³வச்ச²ஸ்ஸ ஸதிபி வஸலஸமுதா³சாரே தோ³ஸந்தராபா⁴வஸங்கா²தங் அத்த²ங் விதி³த்வா. இமங் உதா³னந்தி தஸ்ஸ அக்³க³ப²லாதி⁴க³மவிபா⁴வனங் இமங் உதா³னங் உதா³னேஸி.
Etamatthaṃ viditvāti etaṃ āyasmato pilindavacchassa satipi vasalasamudācāre dosantarābhāvasaṅkhātaṃ atthaṃ viditvā. Imaṃ udānanti tassa aggaphalādhigamavibhāvanaṃ imaṃ udānaṃ udānesi.
தத்த² யம்ஹி ந மாயா வஸதி ந மானோதி யஸ்மிங் அரியபுக்³க³லே ஸந்ததோ³ஸப்படிச்சா²த³னலக்க²ணா மாயா, ‘‘ஸெய்யோஹமஸ்மீ’’திஆதி³னா ஸம்பக்³க³ஹவஸேன பவத்தோ உண்ணதிலக்க²ணோ மானோ ச ந வஸதி, மக்³கே³ன ஸமுக்³கா⁴திதத்தா ந பவத்ததி ந உப்பஜ்ஜதி. யோ வீதலோபோ⁴ அமமோ நிராஸோதி யோ ச ராகா³தி³பரியாயவஸேன பவத்தஸ்ஸ ஆரம்மணக்³க³ஹணலக்க²ணஸ்ஸ லோப⁴ஸ்ஸ ஸப்³ப³தா² விக³தத்தா வீதலோபோ⁴, ததோ ஏவ ரூபாதீ³ஸு கத்த²சி மமாயனாபா⁴வதோ அமமோ அபரிக்³க³ஹோ, அனாக³தானம்பி ப⁴வாதீ³னங் அனாஸீஸனதோ நிராஸோ. பனுண்ணகோதோ⁴தி குஜ்ஜ²னலக்க²ணஸ்ஸ கோத⁴ஸ்ஸ அனாகா³மிமக்³கே³ன ஸப்³ப³ஸோ பஹீனத்தா பனுண்ணகோதோ⁴ ஸமுச்சி²ன்னாகா⁴தோ. அபி⁴னிப்³பு³தத்தோதி யோ ஏவங் மாயாமானலோப⁴கோதா⁴னங் ஸமுக்³கா⁴தேன ததே³கட்ட²தாய ஸப்³ப³ஸ்ஸ ஸங்கிலேஸபக்க²ஸ்ஸ ஸுப்பஹீனத்தா ஸப்³ப³ஸோ கிலேஸபரினிப்³பா³னேன அபி⁴னிப்³பு³தசித்தோ ஸீதிபூ⁴தோ. ஸோ ப்³ராஹ்மணோ ஸோ ஸமணோ ஸ பி⁴க்கூ²தி ஸோ ஏவரூபோ கீ²ணாஸவோ ஸப்³ப³ஸோ பா³ஹிதபாபத்தா ப்³ராஹ்மணோ, ஸோ ஏவ ஸமிதபாபத்தா ஸமசரியாய ச ஸமணோ, ஸோ ஏவ ச ஸப்³ப³ஸோ பி⁴ன்னகிலேஸத்தா பி⁴க்கு² நாம. ஏவங்பூ⁴தோ ச, பி⁴க்க²வே, வச்சோ² ஸோ கத²ங் தோ³ஸந்தரோ கிஞ்சி காயகம்மாதி³ங் பவத்தெய்ய, கேவலங் பன வாஸனாய அப்பஹீனத்தா வஸலவாதே³ன ஸமுதா³சரதீதி.
Tattha yamhi na māyā vasati na mānoti yasmiṃ ariyapuggale santadosappaṭicchādanalakkhaṇā māyā, ‘‘seyyohamasmī’’tiādinā sampaggahavasena pavatto uṇṇatilakkhaṇo māno ca na vasati, maggena samugghātitattā na pavattati na uppajjati. Yo vītalobho amamo nirāsoti yo ca rāgādipariyāyavasena pavattassa ārammaṇaggahaṇalakkhaṇassa lobhassa sabbathā vigatattā vītalobho, tato eva rūpādīsu katthaci mamāyanābhāvato amamo apariggaho, anāgatānampi bhavādīnaṃ anāsīsanato nirāso. Panuṇṇakodhoti kujjhanalakkhaṇassa kodhassa anāgāmimaggena sabbaso pahīnattā panuṇṇakodho samucchinnāghāto. Abhinibbutattoti yo evaṃ māyāmānalobhakodhānaṃ samugghātena tadekaṭṭhatāya sabbassa saṃkilesapakkhassa suppahīnattā sabbaso kilesaparinibbānena abhinibbutacitto sītibhūto. So brāhmaṇoso samaṇo sa bhikkhūti so evarūpo khīṇāsavo sabbaso bāhitapāpattā brāhmaṇo, so eva samitapāpattā samacariyāya ca samaṇo, so eva ca sabbaso bhinnakilesattā bhikkhu nāma. Evaṃbhūto ca, bhikkhave, vaccho so kathaṃ dosantaro kiñci kāyakammādiṃ pavatteyya, kevalaṃ pana vāsanāya appahīnattā vasalavādena samudācaratīti.
ச²ட்ட²ஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.
Chaṭṭhasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / உதா³னபாளி • Udānapāḷi / 6. பிலிந்த³வச்ச²ஸுத்தங் • 6. Pilindavacchasuttaṃ