Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi |
૪૦. પિલિન્દવચ્છવગ્ગો
40. Pilindavacchavaggo
૧. પિલિન્દવચ્છત્થેરઅપદાનં
1. Pilindavacchattheraapadānaṃ
૧.
1.
‘‘નગરે હંસવતિયા, આસિં દોવારિકો અહં;
‘‘Nagare haṃsavatiyā, āsiṃ dovāriko ahaṃ;
અક્ખોભં અમિતં ભોગં, ઘરે સન્નિચિતં મમ.
Akkhobhaṃ amitaṃ bhogaṃ, ghare sannicitaṃ mama.
૨.
2.
નિસજ્જ પાસાદવરે, એવં ચિન્તેસહં તદા.
Nisajja pāsādavare, evaṃ cintesahaṃ tadā.
(ચિન્તનાકારો)
(Cintanākāro)
૩.
3.
‘‘‘બહૂ મેધિગતા ભોગા, ફીતં અન્તેપુરં મમ;
‘‘‘Bahū medhigatā bhogā, phītaṃ antepuraṃ mama;
૪.
4.
‘‘‘અયઞ્ચ બુદ્ધો ઉપ્પન્નો, અધિચ્ચુપ્પત્તિકો મુનિ;
‘‘‘Ayañca buddho uppanno, adhiccuppattiko muni;
સંવિજ્જન્તિ ચ મે ભોગા, દાનં દસ્સામિ સત્થુનો.
Saṃvijjanti ca me bhogā, dānaṃ dassāmi satthuno.
૫.
5.
‘‘‘પદુમેન રાજપુત્તેન, દિન્નં દાનવરં જિને;
‘‘‘Padumena rājaputtena, dinnaṃ dānavaraṃ jine;
હત્થિનાગે ચ પલ્લઙ્કે, અપસ્સેનઞ્ચનપ્પકં.
Hatthināge ca pallaṅke, apassenañcanappakaṃ.
૬.
6.
‘‘‘અહમ્પિ દાનં દસ્સામિ, સઙ્ઘે ગણવરુત્તમે;
‘‘‘Ahampi dānaṃ dassāmi, saṅghe gaṇavaruttame;
અદિન્નપુબ્બમઞ્ઞેસં, ભવિસ્સં આદિકમ્મિકો.
Adinnapubbamaññesaṃ, bhavissaṃ ādikammiko.
૭.
7.
‘‘‘ચિન્તેત્વાહં બહુવિધં, યાગે યસ્સ સુખંફલં;
‘‘‘Cintetvāhaṃ bahuvidhaṃ, yāge yassa sukhaṃphalaṃ;
પરિક્ખારદાનમદ્દક્ખિં, મમ સઙ્કપ્પપૂરણં.
Parikkhāradānamaddakkhiṃ, mama saṅkappapūraṇaṃ.
૮.
8.
‘‘‘પરિક્ખારાનિ દસ્સામિ, સઙ્ઘે ગણવરુત્તમે;
‘‘‘Parikkhārāni dassāmi, saṅghe gaṇavaruttame;
અદિન્નપુબ્બમઞ્ઞેસં, ભવિસ્સં આદિકમ્મિકો’.
Adinnapubbamaññesaṃ, bhavissaṃ ādikammiko’.
(દાનવત્થુસમ્પાદનં)
(Dānavatthusampādanaṃ)
૯.
9.
‘‘નળકારે ઉપાગમ્મ, છત્તં કારેસિ તાવદે;
‘‘Naḷakāre upāgamma, chattaṃ kāresi tāvade;
છત્તસતસહસ્સાનિ, એકતો સન્નિપાતયિં.
Chattasatasahassāni, ekato sannipātayiṃ.
૧૦.
10.
‘‘દુસ્સસતસહસ્સાનિ, એકતો સન્નિપાતયિં;
‘‘Dussasatasahassāni, ekato sannipātayiṃ;
પત્તસતસહસ્સાનિ, એકતો સન્નિપાતયિં.
Pattasatasahassāni, ekato sannipātayiṃ.
૧૧.
11.
‘‘વાસિયો સત્થકે ચાપિ, સૂચિયો નખછેદને;
‘‘Vāsiyo satthake cāpi, sūciyo nakhachedane;
હેટ્ઠાછત્તે ઠપાપેસિં, કારેત્વા તદનુચ્છવે.
Heṭṭhāchatte ṭhapāpesiṃ, kāretvā tadanucchave.
૧૨.
12.
‘‘વિધૂપને તાલવણ્ટે, મોરહત્થે ચ ચામરે;
‘‘Vidhūpane tālavaṇṭe, morahatthe ca cāmare;
૧૩.
13.
‘‘સૂચિઘરે અંસબદ્ધે, અથોપિ કાયબન્ધને;
‘‘Sūcighare aṃsabaddhe, athopi kāyabandhane;
આધારકે ચ સુકતે, કારયિં તદનુચ્છવે.
Ādhārake ca sukate, kārayiṃ tadanucchave.
૧૪.
14.
‘‘પરિભોગભાજને ચ, અથોપિ લોહથાલકે;
‘‘Paribhogabhājane ca, athopi lohathālake;
ભેસજ્જે પૂરયિત્વાન, હેટ્ઠાછત્તે ઠપેસહં.
Bhesajje pūrayitvāna, heṭṭhāchatte ṭhapesahaṃ.
૧૫.
15.
‘‘વચં ઉસીરં લટ્ઠિમધું, પિપ્ફલી મરિચાનિ ચ;
‘‘Vacaṃ usīraṃ laṭṭhimadhuṃ, pipphalī maricāni ca;
હરીતકિં સિઙ્ગીવેરં, સબ્બં પૂરેસિ ભાજને.
Harītakiṃ siṅgīveraṃ, sabbaṃ pūresi bhājane.
૧૬.
16.
‘‘ઉપાહના પાદુકાયો, અથો ઉદકપુઞ્છને;
‘‘Upāhanā pādukāyo, atho udakapuñchane;
કત્તરદણ્ડે સુકતે, કારયિં તદનુચ્છવે.
Kattaradaṇḍe sukate, kārayiṃ tadanucchave.
૧૭.
17.
કુઞ્ચિકા પઞ્ચવણ્ણેહિ, સિબ્બિતે કુઞ્ચિકાઘરે.
Kuñcikā pañcavaṇṇehi, sibbite kuñcikāghare.
૧૮.
18.
‘‘આયોગે ધૂમનેત્તે ચ, અથોપિ દીપધારકે;
‘‘Āyoge dhūmanette ca, athopi dīpadhārake;
તુમ્બકે ચ કરણ્ડે ચ, કારયિં તદનુચ્છવે.
Tumbake ca karaṇḍe ca, kārayiṃ tadanucchave.
૧૯.
19.
‘‘સણ્ડાસે પિપ્ફલે ચેવ, અથોપિ મલહારકે;
‘‘Saṇḍāse pipphale ceva, athopi malahārake;
ભેસજ્જથવિકે ચેવ, કારયિં તદનુચ્છવે.
Bhesajjathavike ceva, kārayiṃ tadanucchave.
૨૦.
20.
‘‘આસન્દિયો પીઠકે ચ, પલ્લઙ્કે ચતુરોમયે;
‘‘Āsandiyo pīṭhake ca, pallaṅke caturomaye;
તદનુચ્છવે કારયિત્વા, હેટ્ઠાછત્તે ઠપેસહં.
Tadanucchave kārayitvā, heṭṭhāchatte ṭhapesahaṃ.
૨૧.
21.
૨૨.
22.
‘‘કુરુવિન્દે મધુસિત્થે, તેલં હત્થપ્પતાપકં;
‘‘Kuruvinde madhusitthe, telaṃ hatthappatāpakaṃ;
સિપાટિફલકે સુચી, મઞ્ચં અત્થરણેન ચ.
Sipāṭiphalake sucī, mañcaṃ attharaṇena ca.
૨૩.
23.
‘‘સેનાસને પાદપુઞ્છે, સયનાસનદણ્ડકે;
‘‘Senāsane pādapuñche, sayanāsanadaṇḍake;
૨૪.
24.
૨૫.
25.
નિસીદનં કણ્ડુચ્છાદિ, અથ અન્તરવાસકં.
Nisīdanaṃ kaṇḍucchādi, atha antaravāsakaṃ.
૨૬.
26.
‘‘ઉત્તરાસઙ્ગસઙ્ઘાટી, નત્થુકં મુખસોધનં;
‘‘Uttarāsaṅgasaṅghāṭī, natthukaṃ mukhasodhanaṃ;
૨૭.
27.
દાતબ્બં નામ યં અત્થિ, યઞ્ચ કપ્પતિ સત્થુનો.
Dātabbaṃ nāma yaṃ atthi, yañca kappati satthuno.
૨૮.
28.
‘‘સબ્બમેતં સમાનેત્વા, આનન્દં ઉપસઙ્કમિં;
‘‘Sabbametaṃ samānetvā, ānandaṃ upasaṅkamiṃ;
સિરસા અભિવાદેત્વા, ઇદં વચનમબ્રવિં.
Sirasā abhivādetvā, idaṃ vacanamabraviṃ.
(દાનોકાસયાચના)
(Dānokāsayācanā)
૨૯.
29.
સાધારણા સુખદુક્ખે, ઉભો ચ અનુવત્તકા.
Sādhāraṇā sukhadukkhe, ubho ca anuvattakā.
૩૦.
30.
‘‘‘અત્થિ ચેતસિકં દુક્ખં, તવાધેય્યં અરિન્દમ;
‘‘‘Atthi cetasikaṃ dukkhaṃ, tavādheyyaṃ arindama;
યદિ સક્કોસિ તં દુક્ખં, વિનોદેય્યાસિ ખત્તિય.
Yadi sakkosi taṃ dukkhaṃ, vinodeyyāsi khattiya.
૩૧.
31.
નિટ્ઠિતન્તિ વિજાનાહિ, મમાધેય્યં સચે તુવં.
Niṭṭhitanti vijānāhi, mamādheyyaṃ sace tuvaṃ.
૩૨.
32.
‘‘‘જાનાહિ ખો મહારાજ, દુક્ખં મે દુબ્બિનોદયં;
‘‘‘Jānāhi kho mahārāja, dukkhaṃ me dubbinodayaṃ;
પહુ સમાનો ગજ્જસુ, એકં તે દુચ્ચજં વરં.
Pahu samāno gajjasu, ekaṃ te duccajaṃ varaṃ.
૩૩.
33.
‘‘‘યાવતા વિજિતે અત્થિ, યાવતા મમ જીવિતં;
‘‘‘Yāvatā vijite atthi, yāvatā mama jīvitaṃ;
એતેહિ યદિ તે અત્થો, દસ્સામિ અવિકમ્પિતો.
Etehi yadi te attho, dassāmi avikampito.
૩૪.
34.
‘‘‘ગજ્જિતં ખો તયા દેવ, મિચ્છા તં બહુ ગજ્જિતં;
‘‘‘Gajjitaṃ kho tayā deva, micchā taṃ bahu gajjitaṃ;
૩૫.
35.
‘‘‘અતિબાળ્હં નિપીળેસિ, દદમાનસ્સ મે સતો;
‘‘‘Atibāḷhaṃ nipīḷesi, dadamānassa me sato;
કિં તે મે પીળિતેનત્થો, પત્થિતં તે કથેહિ મે.
Kiṃ te me pīḷitenattho, patthitaṃ te kathehi me.
૩૬.
36.
‘‘‘ઇચ્છામહં મહારાજ, બુદ્ધસેટ્ઠં અનુત્તરં;
‘‘‘Icchāmahaṃ mahārāja, buddhaseṭṭhaṃ anuttaraṃ;
૩૭.
37.
‘‘‘અઞ્ઞં તેહં વરં દમ્મિ, મા યાચિત્થો તથાગતં 35;
‘‘‘Aññaṃ tehaṃ varaṃ dammi, mā yācittho tathāgataṃ 36;
અદેય્યો કસ્સચિ બુદ્ધો, મણિ જોતિરસો યથા.
Adeyyo kassaci buddho, maṇi jotiraso yathā.
૩૮.
38.
૩૯.
39.
‘‘‘ઠપનીયો મહાવીરો, અદેય્યો કસ્સચિ જિનો;
‘‘‘Ṭhapanīyo mahāvīro, adeyyo kassaci jino;
ન મે પટિસ્સુતો બુદ્ધો, વરસ્સુ અમિતં ધનં.
Na me paṭissuto buddho, varassu amitaṃ dhanaṃ.
૪૦.
40.
‘‘‘વિનિચ્છયં પાપુણામ, પુચ્છિસ્સામ વિનિચ્છયે;
‘‘‘Vinicchayaṃ pāpuṇāma, pucchissāma vinicchaye;
૪૧.
41.
‘‘‘રઞ્ઞો હત્થે ગહેત્વાન, અગમાસિં વિનિચ્છયં;
‘‘‘Rañño hatthe gahetvāna, agamāsiṃ vinicchayaṃ;
પુરતો અક્ખદસ્સાનં, ઇદં વચનમબ્રવિં.
Purato akkhadassānaṃ, idaṃ vacanamabraviṃ.
૪૨.
42.
‘‘‘સુણન્તુ મે અક્ખદસ્સા, રાજા વરમદાસિ મે;
‘‘‘Suṇantu me akkhadassā, rājā varamadāsi me;
૪૩.
43.
‘‘‘તસ્સ મે વરદિન્નસ્સ, બુદ્ધસેટ્ઠં વરિં અહં;
‘‘‘Tassa me varadinnassa, buddhaseṭṭhaṃ variṃ ahaṃ;
સુદિન્નો હોતિ મે બુદ્ધો, છિન્દથ સંસયં મમ.
Sudinno hoti me buddho, chindatha saṃsayaṃ mama.
૪૪.
44.
‘‘‘સોસ્સામ તવ વચનં, ભૂમિપાલસ્સ રાજિનો;
‘‘‘Sossāma tava vacanaṃ, bhūmipālassa rājino;
ઉભિન્નં વચનં સુત્વા, છિન્દિસ્સામેત્થ સંસયં.
Ubhinnaṃ vacanaṃ sutvā, chindissāmettha saṃsayaṃ.
૪૫.
45.
ન કિઞ્ચિ ઠપયિત્વાન, જીવિતમ્પિ પવારયિ.
Na kiñci ṭhapayitvāna, jīvitampi pavārayi.
૪૬.
46.
ઇમં સુદુક્ખિતં ઞત્વા, અદાસિં સબ્બગાહિકં.
Imaṃ sudukkhitaṃ ñatvā, adāsiṃ sabbagāhikaṃ.
૪૭.
47.
૪૮.
48.
‘‘‘રાજા તત્થેવ ઠત્વાન, અક્ખદસ્સેતદબ્રવિ;
‘‘‘Rājā tattheva ṭhatvāna, akkhadassetadabravi;
સમ્મા મય્હમ્પિ દેય્યાથ, પુન બુદ્ધં લભામહં.
Sammā mayhampi deyyātha, puna buddhaṃ labhāmahaṃ.
૪૯.
49.
‘‘‘પૂરેત્વા તવ સઙ્કપ્પં, ભોજયિત્વા તથાગતં;
‘‘‘Pūretvā tava saṅkappaṃ, bhojayitvā tathāgataṃ;
(નિમન્તનકથા)
(Nimantanakathā)
૫૦.
50.
‘‘અક્ખદસ્સેભિવાદેત્વા, આનન્દઞ્ચાપિ ખત્તિયં;
‘‘Akkhadassebhivādetvā, ānandañcāpi khattiyaṃ;
તુટ્ઠો પમુદિતો હુત્વા, સમ્બુદ્ધમુપસઙ્કમિં.
Tuṭṭho pamudito hutvā, sambuddhamupasaṅkamiṃ.
૫૧.
51.
‘‘ઉપસઙ્કમ્મ સમ્બુદ્ધં, ઓઘતિણ્ણમનાસવં;
‘‘Upasaṅkamma sambuddhaṃ, oghatiṇṇamanāsavaṃ;
સિરસા અભિવાદેત્વા, ઇદં વચનમબ્રવિં.
Sirasā abhivādetvā, idaṃ vacanamabraviṃ.
૫૨.
52.
‘વસીસતસહસ્સેહિ , અધિવાસેહિ ચક્ખુમ;
‘Vasīsatasahassehi , adhivāsehi cakkhuma;
હાસયન્તો મમ ચિત્તં, નિવેસનમુપેહિ મે’.
Hāsayanto mama cittaṃ, nivesanamupehi me’.
૫૩.
53.
‘‘પદુમુત્તરો લોકવિદૂ, આહુતીનં પટિગ્ગહો;
‘‘Padumuttaro lokavidū, āhutīnaṃ paṭiggaho;
મમ સઙ્કપ્પમઞ્ઞાય, અધિવાસેસિ ચક્ખુમા.
Mama saṅkappamaññāya, adhivāsesi cakkhumā.
૫૪.
54.
‘‘અધિવાસનમઞ્ઞાય, અભિવાદિય સત્થુનો;
‘‘Adhivāsanamaññāya, abhivādiya satthuno;
હટ્ઠો ઉદગ્ગચિત્તોહં, નિવેસનમુપાગમિં.
Haṭṭho udaggacittohaṃ, nivesanamupāgamiṃ.
(દાનપટિયાદનં)
(Dānapaṭiyādanaṃ)
૫૫.
55.
‘‘મિત્તામચ્ચે સમાનેત્વા, ઇદં વચનમબ્રવિં;
‘‘Mittāmacce samānetvā, idaṃ vacanamabraviṃ;
‘સુદુલ્લભો મયા લદ્ધો, મણિ જોતિરસો યથા.
‘Sudullabho mayā laddho, maṇi jotiraso yathā.
૫૬.
56.
‘‘‘કેન તં પૂજયિસ્સામ, અપ્પમેય્યો અનૂપમો;
‘‘‘Kena taṃ pūjayissāma, appameyyo anūpamo;
અતુલો અસમો ધીરો, જિનો અપ્પટિપુગ્ગલો.
Atulo asamo dhīro, jino appaṭipuggalo.
૫૭.
57.
‘‘‘તથાસમસમો ચેવ, અદુતિયો નરાસભો;
‘‘‘Tathāsamasamo ceva, adutiyo narāsabho;
દુક્કરં અધિકારઞ્હિ, બુદ્ધાનુચ્છવિકં મયા.
Dukkaraṃ adhikārañhi, buddhānucchavikaṃ mayā.
૫૮.
58.
‘‘‘નાનાપુપ્ફે સમાનેત્વા, કરોમ પુપ્ફમણ્ડપં;
‘‘‘Nānāpupphe samānetvā, karoma pupphamaṇḍapaṃ;
બુદ્ધાનુચ્છવિકં એતં, સબ્બપૂજા ભવિસ્સતિ’.
Buddhānucchavikaṃ etaṃ, sabbapūjā bhavissati’.
૫૯.
59.
૬૦.
60.
‘‘સતાસનસહસ્સાનિ, છત્તચ્છાયાય પઞ્ઞપિં;
‘‘Satāsanasahassāni, chattacchāyāya paññapiṃ;
પચ્છિમં આસનં મય્હં, અધિકં સતમગ્ઘતિ.
Pacchimaṃ āsanaṃ mayhaṃ, adhikaṃ satamagghati.
૬૧.
61.
‘‘સતાસનસહસ્સાનિ, છત્તચ્છાયાય પઞ્ઞપિં;
‘‘Satāsanasahassāni, chattacchāyāya paññapiṃ;
પટિયાદેત્વા અન્નપાનં, કાલં આરોચયિં અહં.
Paṭiyādetvā annapānaṃ, kālaṃ ārocayiṃ ahaṃ.
૬૨.
62.
‘‘આરોચિતમ્હિ કાલમ્હિ, પદુમુત્તરો મહામુનિ;
‘‘Ārocitamhi kālamhi, padumuttaro mahāmuni;
વસીસતસહસ્સેહિ, નિવેસનમુપેસિ મે.
Vasīsatasahassehi, nivesanamupesi me.
૬૩.
63.
વસીસતસહસ્સેહિ, નિસીદિ પુરિસુત્તમો.
Vasīsatasahassehi, nisīdi purisuttamo.
૬૪.
64.
‘‘‘છત્તસતસહસ્સાનિ, સતસહસ્સમાસનં;
‘‘‘Chattasatasahassāni, satasahassamāsanaṃ;
કપ્પિયં અનવજ્જઞ્ચ, પટિગણ્હાહિ ચક્ખુમ’.
Kappiyaṃ anavajjañca, paṭigaṇhāhi cakkhuma’.
૬૫.
65.
‘‘પદુમુત્તરો લોકવિદૂ, આહુતીનં પટિગ્ગહો;
‘‘Padumuttaro lokavidū, āhutīnaṃ paṭiggaho;
મમં તારેતુકામો સો, સમ્પટિચ્છિ મહામુનિ.
Mamaṃ tāretukāmo so, sampaṭicchi mahāmuni.
(દાનકથા)
(Dānakathā)
૬૬.
66.
‘‘ભિક્ખુનો એકમેકસ્સ, પચ્ચેકં પત્તમદાસહં;
‘‘Bhikkhuno ekamekassa, paccekaṃ pattamadāsahaṃ;
૬૭.
67.
‘‘સત્તરત્તિન્દિવં બુદ્ધો, નિસીદિ પુપ્ફમણ્ડપે;
‘‘Sattarattindivaṃ buddho, nisīdi pupphamaṇḍape;
બોધયન્તો બહૂ સત્તે, ધમ્મચક્કં પવત્તયિ.
Bodhayanto bahū satte, dhammacakkaṃ pavattayi.
૬૮.
68.
‘‘ધમ્મચક્કં પવત્તેન્તો, હેટ્ઠતો પુપ્ફમણ્ડપે;
‘‘Dhammacakkaṃ pavattento, heṭṭhato pupphamaṇḍape;
ચુલ્લાસીતિસહસ્સાનં , ધમ્માભિસમયો અહુ.
Cullāsītisahassānaṃ , dhammābhisamayo ahu.
૬૯.
69.
‘‘સત્તમે દિવસે પત્તે, પદુમુત્તરો મહામુનિ;
‘‘Sattame divase patte, padumuttaro mahāmuni;
છત્તચ્છાયાયમાસીનો, ઇમા ગાથા અભાસથ.
Chattacchāyāyamāsīno, imā gāthā abhāsatha.
(બ્યાકરણં)
(Byākaraṇaṃ)
૭૦.
70.
‘‘‘અનૂનકં દાનવરં, યો મે પાદાસિ માણવો;
‘‘‘Anūnakaṃ dānavaraṃ, yo me pādāsi māṇavo;
તમહં કિત્તયિસ્સામિ, સુણાથ મમ ભાસતો.
Tamahaṃ kittayissāmi, suṇātha mama bhāsato.
૭૧.
71.
‘‘‘હત્થી અસ્સા રથા પત્તી, સેના ચ ચતુરઙ્ગિની;
‘‘‘Hatthī assā rathā pattī, senā ca caturaṅginī;
૭૨.
72.
‘‘‘હત્થિયાનં અસ્સયાનં, સિવિકા સન્દમાનિકા;
‘‘‘Hatthiyānaṃ assayānaṃ, sivikā sandamānikā;
ઉપટ્ઠિસ્સન્તિમં નિચ્ચં, સબ્બદાનસ્સિદં ફલં.
Upaṭṭhissantimaṃ niccaṃ, sabbadānassidaṃ phalaṃ.
૭૩.
73.
‘‘‘સટ્ઠિ રથસહસ્સાનિ, સબ્બાલઙ્કારભૂસિતા;
‘‘‘Saṭṭhi rathasahassāni, sabbālaṅkārabhūsitā;
પરિવારેસ્સન્તિમં નિચ્ચં, સબ્બદાનસ્સિદં ફલં.
Parivāressantimaṃ niccaṃ, sabbadānassidaṃ phalaṃ.
૭૪.
74.
‘‘‘સટ્ઠિ તૂરિયસહસ્સાનિ, ભેરિયો સમલઙ્કતા;
‘‘‘Saṭṭhi tūriyasahassāni, bheriyo samalaṅkatā;
વજ્જયિસ્સન્તિમં નિચ્ચં, સબ્બદાનસ્સિદં ફલં.
Vajjayissantimaṃ niccaṃ, sabbadānassidaṃ phalaṃ.
૭૫.
75.
‘‘‘છળાસીતિસહસ્સાનિ, નારિયો સમલઙ્કતા;
‘‘‘Chaḷāsītisahassāni, nāriyo samalaṅkatā;
૭૬.
76.
‘‘‘અળારપમ્હા હસુલા, સુસઞ્ઞા તનુમજ્ઝિમા;
‘‘‘Aḷārapamhā hasulā, susaññā tanumajjhimā;
પરિવારેસ્સન્તિમં નિચ્ચં, સબ્બદાનસ્સિદં ફલં.
Parivāressantimaṃ niccaṃ, sabbadānassidaṃ phalaṃ.
૭૭.
77.
‘‘‘તિંસકપ્પસહસ્સાનિ, દેવલોકે રમિસ્સતિ;
‘‘‘Tiṃsakappasahassāni, devaloke ramissati;
સહસ્સક્ખત્તું દેવિન્દો, દેવરજ્જં કરિસ્સતિ.
Sahassakkhattuṃ devindo, devarajjaṃ karissati.
૭૮.
78.
‘‘‘સહસ્સક્ખત્તું રાજા ચ, ચક્કવત્તી ભવિસ્સતિ;
‘‘‘Sahassakkhattuṃ rājā ca, cakkavattī bhavissati;
પદેસરજ્જં વિપુલં, ગણનાતો અસઙ્ખિયં.
Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ.
૭૯.
79.
‘‘‘દેવલોકે વસન્તસ્સ, પુઞ્ઞકમ્મસમઙ્ગિનો;
‘‘‘Devaloke vasantassa, puññakammasamaṅgino;
દેવલોકપરિયન્તં, રતનછત્તં ધરિસ્સતિ.
Devalokapariyantaṃ, ratanachattaṃ dharissati.
૮૦.
80.
‘‘‘ઇચ્છિસ્સતિ યદા છાયં 67, છદનં દુસ્સપુપ્ફજં;
‘‘‘Icchissati yadā chāyaṃ 68, chadanaṃ dussapupphajaṃ;
ઇમસ્સ ચિત્તમઞ્ઞાય, નિબદ્ધં છાદયિસ્સતિ.
Imassa cittamaññāya, nibaddhaṃ chādayissati.
૮૧.
81.
‘‘‘દેવલોકા ચવિત્વાન, સુક્કમૂલેન ચોદિતો;
‘‘‘Devalokā cavitvāna, sukkamūlena codito;
પુઞ્ઞકમ્મેન સંયુત્તો, બ્રહ્મબન્ધુ ભવિસ્સતિ.
Puññakammena saṃyutto, brahmabandhu bhavissati.
૮૨.
82.
‘‘‘કપ્પસતસહસ્સમ્હિ, ઓક્કાકકુલસમ્ભવો;
‘‘‘Kappasatasahassamhi, okkākakulasambhavo;
૮૩.
83.
‘‘‘સબ્બમેતં અભિઞ્ઞાય, ગોતમો સક્યપુઙ્ગવો;
‘‘‘Sabbametaṃ abhiññāya, gotamo sakyapuṅgavo;
ભિક્ખુસઙ્ઘે નિસીદિત્વા, એતદગ્ગે ઠપેસ્સતિ.
Bhikkhusaṅghe nisīditvā, etadagge ṭhapessati.
૮૪.
84.
દેવાનં અસુરાનઞ્ચ, ગન્ધબ્બાનઞ્ચ સક્કતો.
Devānaṃ asurānañca, gandhabbānañca sakkato.
૮૫.
85.
‘‘‘ભિક્ખૂનં ભિક્ખુનીનઞ્ચ, ગિહીનઞ્ચ તથેવ સો;
‘‘‘Bhikkhūnaṃ bhikkhunīnañca, gihīnañca tatheva so;
પિયો હુત્વાન સબ્બેસં, વિહરિસ્સતિનાસવો’.
Piyo hutvāna sabbesaṃ, viharissatināsavo’.
(દાનાનિસંસકથા)
(Dānānisaṃsakathā)
૮૬.
86.
‘‘સતસહસ્સે કતં કમ્મં, ફલં દસ્સેસિ મે ઇધ;
‘‘Satasahasse kataṃ kammaṃ, phalaṃ dassesi me idha;
૮૭.
87.
‘‘અહો મે સુકતં કમ્મં, પુઞ્ઞક્ખેત્તે અનુત્તરે;
‘‘Aho me sukataṃ kammaṃ, puññakkhette anuttare;
યત્થ કારં કરિત્વાન, પત્તોમ્હિ અચલં પદં.
Yattha kāraṃ karitvāna, pattomhi acalaṃ padaṃ.
૮૮.
88.
આદિપુબ્બઙ્ગમો આસિ, તસ્સ દાનસ્સિદં ફલં.
Ādipubbaṅgamo āsi, tassa dānassidaṃ phalaṃ.
(૧. છત્તાનિસંસો)
(1. Chattānisaṃso)
૮૯.
89.
અટ્ઠાનિસંસે અનુભોમિ, કમ્માનુચ્છવિકે મમ.
Aṭṭhānisaṃse anubhomi, kammānucchavike mama.
૯૦.
90.
‘‘સીતં ઉણ્હં ન જાનામિ, રજોજલ્લં ન લિમ્પતિ;
‘‘Sītaṃ uṇhaṃ na jānāmi, rajojallaṃ na limpati;
અનુપદ્દવો અનીતિ ચ, હોમિ અપચિતો સદા.
Anupaddavo anīti ca, homi apacito sadā.
૯૧.
91.
‘‘સુખુમચ્છવિકો હોમિ, વિસદં હોતિ માનસં;
‘‘Sukhumacchaviko homi, visadaṃ hoti mānasaṃ;
છત્તસતસહસ્સાનિ, ભવે સંસરતો મમ.
Chattasatasahassāni, bhave saṃsarato mama.
૯૨.
92.
‘‘સબ્બાલઙ્કારયુત્તાનિ , તસ્સ કમ્મસ્સ વાહસા;
‘‘Sabbālaṅkārayuttāni , tassa kammassa vāhasā;
ઇમં જાતિં ઠપેત્વાન, મત્થકે ધારયન્તિ મે.
Imaṃ jātiṃ ṭhapetvāna, matthake dhārayanti me.
૯૩.
93.
મમ સબ્બં કતં કમ્મં, વિમુત્તિછત્તપત્તિયા.
Mama sabbaṃ kataṃ kammaṃ, vimuttichattapattiyā.
(૨. દુસ્સાનિસંસો)
(2. Dussānisaṃso)
૯૪.
94.
‘‘દુસ્સાનિ સુગતે દત્વા, સઙ્ઘે ગણવરુત્તમે;
‘‘Dussāni sugate datvā, saṅghe gaṇavaruttame;
અટ્ઠાનિસંસે અનુભોમિ, કમ્માનુચ્છવિકે મમ.
Aṭṭhānisaṃse anubhomi, kammānucchavike mama.
૯૫.
95.
‘‘સુવણ્ણવણ્ણો વિરજો, સપ્પભાસો પતાપવા;
‘‘Suvaṇṇavaṇṇo virajo, sappabhāso patāpavā;
સિનિદ્ધં હોતિ મે ગત્તં, ભવે સંસરતો મમ.
Siniddhaṃ hoti me gattaṃ, bhave saṃsarato mama.
૯૬.
96.
‘‘દુસ્સસતસહસ્સાનિ, સેતા પીતા ચ લોહિતા;
‘‘Dussasatasahassāni, setā pītā ca lohitā;
ધારેન્તિ મત્થકે મય્હં, દુસ્સદાનસ્સિદં ફલં.
Dhārenti matthake mayhaṃ, dussadānassidaṃ phalaṃ.
૯૭.
97.
‘‘કોસેય્યકમ્બલિયાનિ, ખોમકપ્પાસિકાનિ ચ;
‘‘Koseyyakambaliyāni, khomakappāsikāni ca;
સબ્બત્થ પટિલભામિ, તેસં નિસ્સન્દતો અહં.
Sabbattha paṭilabhāmi, tesaṃ nissandato ahaṃ.
(૩. પત્તાનિસંસો)
(3. Pattānisaṃso)
૯૮.
98.
‘‘પત્તે સુગતે દત્વાન, સઙ્ઘે ગણવરુત્તમે;
‘‘Patte sugate datvāna, saṅghe gaṇavaruttame;
દસાનિસંસે અનુભોમિ, કમ્માનુચ્છવિકે મમ.
Dasānisaṃse anubhomi, kammānucchavike mama.
૯૯.
99.
‘‘સુવણ્ણથાલે મણિથાલે, રજતેપિ ચ થાલકે;
‘‘Suvaṇṇathāle maṇithāle, rajatepi ca thālake;
લોહિતઙ્ગમયે થાલે, પરિભુઞ્જામિ સબ્બદા.
Lohitaṅgamaye thāle, paribhuñjāmi sabbadā.
૧૦૦.
100.
‘‘અનુપદ્દવો અનીતિ ચ, હોમિ અપચિતો સદા;
‘‘Anupaddavo anīti ca, homi apacito sadā;
લાભી અન્નસ્સ પાનસ્સ, વત્થસ્સ સયનસ્સ ચ.
Lābhī annassa pānassa, vatthassa sayanassa ca.
૧૦૧.
101.
‘‘ન વિનસ્સન્તિ મે ભોગા, ઠિતચિત્તો ભવામહં;
‘‘Na vinassanti me bhogā, ṭhitacitto bhavāmahaṃ;
ધમ્મકામો સદા હોમિ, અપ્પક્લેસો અનાસવો.
Dhammakāmo sadā homi, appakleso anāsavo.
૧૦૨.
102.
‘‘દેવલોકે મનુસ્સે વા, અનુબન્ધા ઇમે ગુણા;
‘‘Devaloke manusse vā, anubandhā ime guṇā;
છાયા યથાપિ રુક્ખસ્સ, સબ્બત્થ ન જહન્તિ મં.
Chāyā yathāpi rukkhassa, sabbattha na jahanti maṃ.
(૪. વાસિઆનિસંસો)
(4. Vāsiānisaṃso)
૧૦૩.
103.
દત્વાન બુદ્ધસેટ્ઠસ્સ, સઙ્ઘસ્સ ચ તથેવહં.
Datvāna buddhaseṭṭhassa, saṅghassa ca tathevahaṃ.
૧૦૪.
104.
‘‘અટ્ઠાનિસંસે અનુભોમિ, કમ્માનુચ્છવિકે મમ;
‘‘Aṭṭhānisaṃse anubhomi, kammānucchavike mama;
સૂરો હોમવિસારી ચ, વેસારજ્જેસુ પારમી.
Sūro homavisārī ca, vesārajjesu pāramī.
૧૦૫.
105.
‘‘ધિતિવીરિયવા હોમિ, પગ્ગહીતમનો સદા;
‘‘Dhitivīriyavā homi, paggahītamano sadā;
કિલેસચ્છેદનં ઞાણં, સુખુમં અતુલં સુચિં;
Kilesacchedanaṃ ñāṇaṃ, sukhumaṃ atulaṃ suciṃ;
સબ્બત્થ પટિલભામિ, તસ્સ નિસ્સન્દતો અહં.
Sabbattha paṭilabhāmi, tassa nissandato ahaṃ.
(૫. સત્થકાનિસંસો)
(5. Satthakānisaṃso)
૧૦૬.
106.
‘‘અકક્કસે અફરુસે, સુધોતે સત્થકે બહૂ;
‘‘Akakkase apharuse, sudhote satthake bahū;
પસન્નચિત્તો દત્વાન, બુદ્ધે સઙ્ઘે તથેવ ચ.
Pasannacitto datvāna, buddhe saṅghe tatheva ca.
૧૦૭.
107.
‘‘પઞ્ચાનિસંસે અનુભોમિ, કમ્માનુચ્છવિકે મમ;
‘‘Pañcānisaṃse anubhomi, kammānucchavike mama;
૧૦૮.
108.
‘‘તણ્હાસલ્લસ્સ છિન્નત્તા, પઞ્ઞાસત્થં અનુત્તરં;
‘‘Taṇhāsallassa chinnattā, paññāsatthaṃ anuttaraṃ;
વજિરેન સમં ઞાણં, તેસં નિસ્સન્દતો લભે.
Vajirena samaṃ ñāṇaṃ, tesaṃ nissandato labhe.
(૬. સૂચિઆનિસંસો)
(6. Sūciānisaṃso)
૧૦૯.
109.
‘‘સૂચિયો સુગતે દત્વા, સઙ્ઘે ગણવરુત્તમે;
‘‘Sūciyo sugate datvā, saṅghe gaṇavaruttame;
પઞ્ચાનિસંસે અનુભોમિ, કમ્માનુચ્છવિકે મમ.
Pañcānisaṃse anubhomi, kammānucchavike mama.
૧૧૦.
110.
‘‘ન સંસયો કઙ્ખચ્છેદો, અભિરૂપો ચ ભોગવા;
‘‘Na saṃsayo kaṅkhacchedo, abhirūpo ca bhogavā;
તિક્ખપઞ્ઞો સદા હોમિ, સંસરન્તો ભવાભવે.
Tikkhapañño sadā homi, saṃsaranto bhavābhave.
૧૧૧.
111.
‘‘ગમ્ભીરં નિપુણં ઠાનં, અત્થં ઞાણેન પસ્સયિં;
‘‘Gambhīraṃ nipuṇaṃ ṭhānaṃ, atthaṃ ñāṇena passayiṃ;
વજિરગ્ગસમં ઞાણં, હોતિ મે તમઘાતનં.
Vajiraggasamaṃ ñāṇaṃ, hoti me tamaghātanaṃ.
(૭. નખચ્છેદનાનિસંસો)
(7. Nakhacchedanānisaṃso)
૧૧૨.
112.
‘‘નખચ્છેદને સુગતે, દત્વા સઙ્ઘે ગણુત્તમે;
‘‘Nakhacchedane sugate, datvā saṅghe gaṇuttame;
પઞ્ચાનિસંસે અનુભોમિ, કમ્માનુચ્છવિકે મમ.
Pañcānisaṃse anubhomi, kammānucchavike mama.
૧૧૩.
113.
ન્હાપિતે ભત્તકે સૂદે, સબ્બત્થેવ લભામહં.
Nhāpite bhattake sūde, sabbattheva labhāmahaṃ.
(૮. વિધૂપનતાલવણ્ટાનિસંસો)
(8. Vidhūpanatālavaṇṭānisaṃso)
૧૧૪.
114.
‘‘વિધૂપને સુગતે દત્વા, તાલવણ્ટે ચ સોભણે;
‘‘Vidhūpane sugate datvā, tālavaṇṭe ca sobhaṇe;
અટ્ઠાનિસંસે અનુભોમિ, કમ્માનુચ્છવિકે મમ.
Aṭṭhānisaṃse anubhomi, kammānucchavike mama.
૧૧૫.
115.
‘‘સીતં ઉણ્હં ન જાનામિ, પરિળાહો ન વિજ્જતિ;
‘‘Sītaṃ uṇhaṃ na jānāmi, pariḷāho na vijjati;
દરથં નાભિજાનામિ, ચિત્તસન્તાપનં મમ.
Darathaṃ nābhijānāmi, cittasantāpanaṃ mama.
૧૧૬.
116.
‘‘રાગગ્ગિ દોસમોહગ્ગિ, માનગ્ગિ દિટ્ઠિઅગ્ગિ ચ;
‘‘Rāgaggi dosamohaggi, mānaggi diṭṭhiaggi ca;
સબ્બગ્ગી નિબ્બુતા મય્હં, તસ્સ નિસ્સન્દતો મમ.
Sabbaggī nibbutā mayhaṃ, tassa nissandato mama.
(૯. મોરહત્થ-ચામરં)
(9. Morahattha-cāmaraṃ)
૧૧૭.
117.
‘‘મોરહત્થે ચામરિયો, દત્વા સઙ્ઘે ગણુત્તમે;
‘‘Morahatthe cāmariyo, datvā saṅghe gaṇuttame;
ઉપસન્તકિલેસોહં, વિહરામિ અનઙ્ગણો.
Upasantakilesohaṃ, viharāmi anaṅgaṇo.
(૧૦. પરિસ્સાવન-ધમ્મકરં)
(10. Parissāvana-dhammakaraṃ)
૧૧૮.
118.
પઞ્ચાનિસંસે અનુભોમિ, કમ્માનુચ્છવિકે મમ.
Pañcānisaṃse anubhomi, kammānucchavike mama.
૧૧૯.
119.
‘‘સબ્બેસં સમતિક્કમ્મ, દિબ્બં આયું લભામહં;
‘‘Sabbesaṃ samatikkamma, dibbaṃ āyuṃ labhāmahaṃ;
અપ્પસય્હો સદા હોમિ, ચોરપચ્ચત્થિકેહિ વા.
Appasayho sadā homi, corapaccatthikehi vā.
૧૨૦.
120.
‘‘સત્થેન વા વિસેન વા, વિહેસમ્પિ ન કુબ્બતે;
‘‘Satthena vā visena vā, vihesampi na kubbate;
અન્તરામરણં નત્થિ, તેસં નિસ્સન્દતો મમ.
Antarāmaraṇaṃ natthi, tesaṃ nissandato mama.
(૧૧. તેલધારાનિસંસો)
(11. Teladhārānisaṃso)
૧૨૧.
121.
‘‘તેલધારે સુગતે દત્વા, સઙ્ઘે ગણવરુત્તમે;
‘‘Teladhāre sugate datvā, saṅghe gaṇavaruttame;
પઞ્ચાનિસંસે અનુભોમિ, કમ્માનુચ્છવિકે મમ.
Pañcānisaṃse anubhomi, kammānucchavike mama.
૧૨૨.
122.
અવિક્ખિત્તમનો હોમિ, સબ્બારક્ખેહિ રક્ખિતો.
Avikkhittamano homi, sabbārakkhehi rakkhito.
(૧૨. સૂચિઘરાનિસંસો)
(12. Sūcigharānisaṃso)
૧૨૩.
123.
‘‘સૂચિઘરે સુગતે દત્વા, સઙ્ઘે ગણવરુત્તમે;
‘‘Sūcighare sugate datvā, saṅghe gaṇavaruttame;
તીણાનિસંસે અનુભોમિ, કમ્માનુચ્છવિકે મમ.
Tīṇānisaṃse anubhomi, kammānucchavike mama.
૧૨૪.
124.
‘‘ચેતોસુખં કાયસુખં, ઇરિયાપથજં સુખં;
‘‘Cetosukhaṃ kāyasukhaṃ, iriyāpathajaṃ sukhaṃ;
ઇમે ગુણે પટિલભે, તસ્સ નિસ્સન્દતો અહં.
Ime guṇe paṭilabhe, tassa nissandato ahaṃ.
(૧૩. અંસબદ્ધાનિસંસો)
(13. Aṃsabaddhānisaṃso)
૧૨૫.
125.
‘‘અંસબદ્ધે જિને દત્વા, સઙ્ઘે ગણવરુત્તમે;
‘‘Aṃsabaddhe jine datvā, saṅghe gaṇavaruttame;
તીણાનિસંસે અનુભોમિ, કમ્માનુચ્છવિકે મમ.
Tīṇānisaṃse anubhomi, kammānucchavike mama.
૧૨૬.
126.
‘‘સદ્ધમ્મે ગાધં 93 વિન્દામિ, સરામિ દુતિયં ભવં;
‘‘Saddhamme gādhaṃ 94 vindāmi, sarāmi dutiyaṃ bhavaṃ;
સબ્બત્થ સુચ્છવી હોમિ, તસ્સ નિસ્સન્દતો અહં.
Sabbattha succhavī homi, tassa nissandato ahaṃ.
(૧૪. કાયબન્ધનાનિસંસો)
(14. Kāyabandhanānisaṃso)
૧૨૭.
127.
‘‘કાયબન્ધે જિને દત્વા, સઙ્ઘે ગણવરુત્તમે;
‘‘Kāyabandhe jine datvā, saṅghe gaṇavaruttame;
છાનિસંસે અનુભોમિ, કમ્માનુચ્છવિકે મમ.
Chānisaṃse anubhomi, kammānucchavike mama.
૧૨૮.
128.
‘‘સમાધીસુ ન કમ્પામિ, વસી હોમિ સમાધિસુ;
‘‘Samādhīsu na kampāmi, vasī homi samādhisu;
અભેજ્જપરિસો હોમિ, આદેય્યવચનો સદા.
Abhejjapariso homi, ādeyyavacano sadā.
૧૨૯.
129.
‘‘ઉપટ્ઠિતસતિ હોમિ, તાસો મય્હં ન વિજ્જતિ;
‘‘Upaṭṭhitasati homi, tāso mayhaṃ na vijjati;
દેવલોકે મનુસ્સે વા, અનુબન્ધા ઇમે ગુણા.
Devaloke manusse vā, anubandhā ime guṇā.
(૧૫. આધારકાનિસંસો)
(15. Ādhārakānisaṃso)
૧૩૦.
130.
‘‘આધારકે જિને દત્વા, સઙ્ઘે ગણવરુત્તમે;
‘‘Ādhārake jine datvā, saṅghe gaṇavaruttame;
૧૩૧.
131.
‘‘યે કેચિ મે સુતા ધમ્મા, સતિઞાણપ્પબોધના;
‘‘Ye keci me sutā dhammā, satiñāṇappabodhanā;
(૧૬. ભાજનાનિસંસો)
(16. Bhājanānisaṃso)
૧૩૨.
132.
‘‘ભાજને પરિભોગે ચ, દત્વા બુદ્ધે ગણુત્તમે;
‘‘Bhājane paribhoge ca, datvā buddhe gaṇuttame;
તીણાનિસંસે અનુભોમિ, કમ્માનુચ્છવિકે મમ.
Tīṇānisaṃse anubhomi, kammānucchavike mama.
૧૩૩.
133.
‘‘સોણ્ણમયે મણિમયે, અથોપિ ફલિકામયે;
‘‘Soṇṇamaye maṇimaye, athopi phalikāmaye;
લોહિતઙ્ગમયે ચેવ, લભામિ ભાજને અહં.
Lohitaṅgamaye ceva, labhāmi bhājane ahaṃ.
૧૩૪.
134.
ઇત્થી પતિબ્બતા ચેવ, પરિભોગાનિ સબ્બદા.
Itthī patibbatā ceva, paribhogāni sabbadā.
૧૩૫.
135.
‘‘વિજ્જા મન્તપદે ચેવ, વિવિધે આગમે બહૂ;
‘‘Vijjā mantapade ceva, vividhe āgame bahū;
સબ્બં સિપ્પં નિસામેમિ, પરિભોગાનિ સબ્બદા.
Sabbaṃ sippaṃ nisāmemi, paribhogāni sabbadā.
(૧૭. થાલકાનિસંસો)
(17. Thālakānisaṃso)
૧૩૬.
136.
‘‘થાલકે સુગતે દત્વા, સઙ્ઘે ગણવરુત્તમે;
‘‘Thālake sugate datvā, saṅghe gaṇavaruttame;
તીણાનિસંસે અનુભોમિ, કમ્માનુચ્છવિકે મમ.
Tīṇānisaṃse anubhomi, kammānucchavike mama.
૧૩૭.
137.
‘‘સોણ્ણમયે મણિમયે, અથોપિ ફલિકામયે;
‘‘Soṇṇamaye maṇimaye, athopi phalikāmaye;
લોહિતઙ્ગમયે ચેવ, લભામિ થાલકે અહં.
Lohitaṅgamaye ceva, labhāmi thālake ahaṃ.
૧૩૮.
138.
મધુપાનકસઙ્ખે ચ, લભામિ થાલકે અહં.
Madhupānakasaṅkhe ca, labhāmi thālake ahaṃ.
૧૩૯.
139.
‘‘વત્તે ગુણે પટિપત્તિ, આચારકિરિયાસુ ચ;
‘‘Vatte guṇe paṭipatti, ācārakiriyāsu ca;
ઇમે ગુણે પટિલભે, તસ્સ નિસ્સન્દતો અહં.
Ime guṇe paṭilabhe, tassa nissandato ahaṃ.
(૧૮. ભેસજ્જાનિસંસો)
(18. Bhesajjānisaṃso)
૧૪૦.
140.
‘‘ભેસજ્જં સુગતે દત્વા, સઙ્ઘે ગણવરુત્તમે;
‘‘Bhesajjaṃ sugate datvā, saṅghe gaṇavaruttame;
દસાનિસંસે અનુભોમિ, કમ્માનુચ્છવિકે મમ.
Dasānisaṃse anubhomi, kammānucchavike mama.
૧૪૧.
141.
‘‘આયુવા બલવા ધીરો, વણ્ણવા યસવા સુખી;
‘‘Āyuvā balavā dhīro, vaṇṇavā yasavā sukhī;
અનુપદ્દવો અનીતિ ચ, હોમિ અપચિતો સદા;
Anupaddavo anīti ca, homi apacito sadā;
ન મે પિયવિયોગત્થિ, તસ્સ નિસ્સન્દતો મમ.
Na me piyaviyogatthi, tassa nissandato mama.
(૧૯. ઉપાહનાનિસંસો)
(19. Upāhanānisaṃso)
૧૪૨.
142.
‘‘ઉપાહને જિને દત્વા, સઙ્ઘે ગણવરુત્તમે;
‘‘Upāhane jine datvā, saṅghe gaṇavaruttame;
તીણાનિસંસે અનુભોમિ, કમ્માનુચ્છવિકે મમ.
Tīṇānisaṃse anubhomi, kammānucchavike mama.
૧૪૩.
143.
‘‘હત્થિયાનં અસ્સયાનં, સિવિકા સન્દમાનિકા;
‘‘Hatthiyānaṃ assayānaṃ, sivikā sandamānikā;
સટ્ઠિસતસહસ્સાનિ, પરિવારેન્તિ મં સદા.
Saṭṭhisatasahassāni, parivārenti maṃ sadā.
૧૪૪.
144.
નિબ્બત્તન્તિ પદુદ્ધારે, ભવે સંસરતો મમ.
Nibbattanti paduddhāre, bhave saṃsarato mama.
૧૪૫.
145.
ઇમે ગુણે પટિલભે, તસ્સ નિસ્સન્દતો અહં.
Ime guṇe paṭilabhe, tassa nissandato ahaṃ.
(૨૦. પાદુકાનિસંસો)
(20. Pādukānisaṃso)
૧૪૬.
146.
‘‘પાદુકે સુગતે દત્વા, સઙ્ઘે ગણવરુત્તમે;
‘‘Pāduke sugate datvā, saṅghe gaṇavaruttame;
ઇદ્ધિપાદુકમારુય્હ, વિહરામિ યદિચ્છકં.
Iddhipādukamāruyha, viharāmi yadicchakaṃ.
(૨૧. ઉદકપુઞ્છનાનિસંસો)
(21. Udakapuñchanānisaṃso)
૧૪૭.
147.
‘‘ઉદકપુચ્છનચોળે , દત્વા બુદ્ધે ગણુત્તમે;
‘‘Udakapucchanacoḷe , datvā buddhe gaṇuttame;
પઞ્ચાનિસંસે અનુભોમિ, કમ્માનુચ્છવિકે મમ.
Pañcānisaṃse anubhomi, kammānucchavike mama.
૧૪૮.
148.
‘‘સુવણ્ણવણ્ણો વિરજો, સપ્પભાસો પતાપવા;
‘‘Suvaṇṇavaṇṇo virajo, sappabhāso patāpavā;
સિનિદ્ધં હોતિ મે ગત્તં, રજોજલ્લં ન લિમ્પતિ;
Siniddhaṃ hoti me gattaṃ, rajojallaṃ na limpati;
ઇમે ગુણે પટિલભે, તસ્સ નિસ્સન્દતો અહં.
Ime guṇe paṭilabhe, tassa nissandato ahaṃ.
(૨૨. કત્તરદણ્ડાનિસંસો)
(22. Kattaradaṇḍānisaṃso)
૧૪૯.
149.
‘‘કત્તરદણ્ડે સુગતે, દત્વા સઙ્ઘે ગણુત્તમે;
‘‘Kattaradaṇḍe sugate, datvā saṅghe gaṇuttame;
છાનિસંસે અનુભોમિ, કમ્માનુચ્છવિકે મમ.
Chānisaṃse anubhomi, kammānucchavike mama.
૧૫૦.
150.
‘‘પુત્તા મય્હં બહૂ હોન્તિ, તાસો મય્હં ન વિજ્જતિ;
‘‘Puttā mayhaṃ bahū honti, tāso mayhaṃ na vijjati;
અપ્પસય્હો સદા હોમિ, સબ્બારક્ખેહિ રક્ખિતો;
Appasayho sadā homi, sabbārakkhehi rakkhito;
(૨૩. ઓસધઞ્જનાનિસંસો)
(23. Osadhañjanānisaṃso)
૧૫૧.
151.
‘‘ઓસધં અઞ્જનં દત્વા, બુદ્ધે સઙ્ઘે ગણુત્તમે;
‘‘Osadhaṃ añjanaṃ datvā, buddhe saṅghe gaṇuttame;
અટ્ઠાનિસંસે અનુભોમિ, કમ્માનુચ્છવિકે મમ.
Aṭṭhānisaṃse anubhomi, kammānucchavike mama.
૧૫૨.
152.
‘‘વિસાલનયનો હોમિ, સેતપીતો ચ લોહિતો;
‘‘Visālanayano homi, setapīto ca lohito;
અનાવિલપસન્નક્ખો, સબ્બરોગવિવજ્જિતો.
Anāvilapasannakkho, sabbarogavivajjito.
૧૫૩.
153.
‘‘લભામિ દિબ્બનયનં, પઞ્ઞાચક્ખું અનુત્તરં;
‘‘Labhāmi dibbanayanaṃ, paññācakkhuṃ anuttaraṃ;
ઇમે ગુણે પટિલભે, તસ્સ નિસ્સન્દતો અહં.
Ime guṇe paṭilabhe, tassa nissandato ahaṃ.
(૨૪. કુઞ્ચિકાનિસંસો)
(24. Kuñcikānisaṃso)
૧૫૪.
154.
‘‘કુઞ્ચિકે સુગતે દત્વા, સઙ્ઘે ગણવરુત્તમે;
‘‘Kuñcike sugate datvā, saṅghe gaṇavaruttame;
ધમ્મદ્વારવિવરણં, લભામિ ઞાણકુઞ્ચિકં.
Dhammadvāravivaraṇaṃ, labhāmi ñāṇakuñcikaṃ.
(૨૫. કુઞ્ચિકાઘરાનિસંસો)
(25. Kuñcikāgharānisaṃso)
૧૫૫.
155.
‘‘કુઞ્ચિકાનં ઘરે દત્વા, બુદ્ધે સઙ્ઘે ગણુત્તમે;
‘‘Kuñcikānaṃ ghare datvā, buddhe saṅghe gaṇuttame;
દ્વાનિસંસે અનુભોમિ, કમ્માનુચ્છવિકે મમ;
Dvānisaṃse anubhomi, kammānucchavike mama;
અપ્પકોધો અનાયાસો, સંસરન્તો ભવે અહં.
Appakodho anāyāso, saṃsaranto bhave ahaṃ.
(૨૬. આયોગાનિસંસો)
(26. Āyogānisaṃso)
૧૫૬.
156.
‘‘આયોગે સુગતે દત્વા, સઙ્ઘે ગણવરુત્તમે;
‘‘Āyoge sugate datvā, saṅghe gaṇavaruttame;
પઞ્ચાનિસંસે અનુભોમિ, કમ્માનુચ્છવિકે મમ.
Pañcānisaṃse anubhomi, kammānucchavike mama.
૧૫૭.
157.
‘‘સમાધીસુ ન કમ્પામિ, વસી હોમિ સમાધિસુ;
‘‘Samādhīsu na kampāmi, vasī homi samādhisu;
અભેજ્જપરિસો હોમિ, આદેય્યવચનો સદા;
Abhejjapariso homi, ādeyyavacano sadā;
જાયતિ ભોગસમ્પત્તિ, ભવે સંસરતો મમ.
Jāyati bhogasampatti, bhave saṃsarato mama.
(૨૭. ધૂમનેત્તાનિસંસો)
(27. Dhūmanettānisaṃso)
૧૫૮.
158.
‘‘ધૂમનેત્તે જિને દત્વા, સઙ્ઘે ગણવરુત્તમે;
‘‘Dhūmanette jine datvā, saṅghe gaṇavaruttame;
તીણાનિસંસે અનુભોમિ, કમ્માનુચ્છવિકે મમ.
Tīṇānisaṃse anubhomi, kammānucchavike mama.
૧૫૯.
159.
‘‘સતિ મે ઉજુકા હોતિ, સુસમ્બન્ધા ચ ન્હારવો;
‘‘Sati me ujukā hoti, susambandhā ca nhāravo;
(૨૮. દીપધારાનિસંસો)
(28. Dīpadhārānisaṃso)
૧૬૦.
160.
તીણાનિસંસે અનુભોમિ, કમ્માનુચ્છવિકે મમ.
Tīṇānisaṃse anubhomi, kammānucchavike mama.
૧૬૧.
161.
ઇમે ગુણે પટિલભે, તસ્સ નિસ્સન્દતો અહં.
Ime guṇe paṭilabhe, tassa nissandato ahaṃ.
(૨૯. તુમ્બક-કરણ્ડો)
(29. Tumbaka-karaṇḍo)
૧૬૨.
162.
‘‘તુમ્બકે ચ કરણ્ડે ચ, દત્વા બુદ્ધે ગણુત્તમે;
‘‘Tumbake ca karaṇḍe ca, datvā buddhe gaṇuttame;
દસાનિસંસે અનુભોમિ, કમ્માનુચ્છવિકે મમ.
Dasānisaṃse anubhomi, kammānucchavike mama.
૧૬૩.
163.
૧૬૪.
164.
‘‘વિપુલે ચ ગુણે લાભી, સમાવ ચલના મમ;
‘‘Vipule ca guṇe lābhī, samāva calanā mama;
સુવિવજ્જિતઉબ્બેગો, તુમ્બકે ચ કરણ્ડકે.
Suvivajjitaubbego, tumbake ca karaṇḍake.
૧૬૫.
165.
‘‘લભામિ ચતુરો વણ્ણે, હત્થિસ્સરતનાનિ ચ;
‘‘Labhāmi caturo vaṇṇe, hatthissaratanāni ca;
તાનિ મે ન વિનસ્સન્તિ, તુમ્બદાને ઇદં ફલં.
Tāni me na vinassanti, tumbadāne idaṃ phalaṃ.
(૩૦. મલહરણાનિસંસો)
(30. Malaharaṇānisaṃso)
૧૬૬.
166.
પઞ્ચાનિસંસે અનુભોમિ, કમ્માનુચ્છવિકે મમ.
Pañcānisaṃse anubhomi, kammānucchavike mama.
૧૬૭.
167.
‘‘સબ્બલક્ખણસમ્પન્નો, આયુપઞ્ઞાસમાહિતો;
‘‘Sabbalakkhaṇasampanno, āyupaññāsamāhito;
સબ્બાયાસવિનિમુત્તો, કાયો મે હોતિ સબ્બદા.
Sabbāyāsavinimutto, kāyo me hoti sabbadā.
(૩૧. પિપ્ફલાનિસંસો)
(31. Pipphalānisaṃso)
૧૬૮.
168.
‘‘તણુધારે સુનિસિતે, સઙ્ઘે દત્વાન પિપ્ફલે;
‘‘Taṇudhāre sunisite, saṅghe datvāna pipphale;
કિલેસકન્તનં ઞાણં, લભામિ અતુલં સુચિં.
Kilesakantanaṃ ñāṇaṃ, labhāmi atulaṃ suciṃ.
(૩૨. ભણ્ડાસાનિસંસો)
(32. Bhaṇḍāsānisaṃso)
૧૬૯.
169.
‘‘સણ્ડાસે સુગતે દત્વા, સઙ્ઘે ગણવરુત્તમે;
‘‘Saṇḍāse sugate datvā, saṅghe gaṇavaruttame;
(૩૩. નત્થુકાનિસંસો)
(33. Natthukānisaṃso)
૧૭૦.
170.
અટ્ઠાનિસંસે અનુભોમિ, કમ્માનુચ્છવિકે મમ.
Aṭṭhānisaṃse anubhomi, kammānucchavike mama.
૧૭૧.
171.
‘‘સદ્ધં સીલં હિરિઞ્ચાપિ, અથ ઓત્તપ્પિયં ગુણં;
‘‘Saddhaṃ sīlaṃ hiriñcāpi, atha ottappiyaṃ guṇaṃ;
સુતં ચાગઞ્ચ ખન્તિઞ્ચ, પઞ્ઞં મે અટ્ઠમં ગુણં.
Sutaṃ cāgañca khantiñca, paññaṃ me aṭṭhamaṃ guṇaṃ.
(૩૪. પીઠકાનિસંસો)
(34. Pīṭhakānisaṃso)
૧૭૨.
172.
‘‘પીઠકે સુગતે દત્વા, સઙ્ઘે ગણવરુત્તમે;
‘‘Pīṭhake sugate datvā, saṅghe gaṇavaruttame;
પઞ્ચાનિસંસે અનુભોમિ, કમ્માનુચ્છવિકે મમ.
Pañcānisaṃse anubhomi, kammānucchavike mama.
૧૭૩.
173.
‘‘ઉચ્ચે કુલે પજાયામિ, મહાભોગો ભવામહં;
‘‘Ucce kule pajāyāmi, mahābhogo bhavāmahaṃ;
સબ્બે મં અપચાયન્તિ, કિત્તિ અબ્ભુગ્ગતા મમ.
Sabbe maṃ apacāyanti, kitti abbhuggatā mama.
૧૭૪.
174.
‘‘કપ્પસતસહસ્સાનિ, પલ્લઙ્કા ચતુરસ્સકા;
‘‘Kappasatasahassāni, pallaṅkā caturassakā;
પરિવારેન્તિ મં નિચ્ચં, સંવિભાગરતો અહં.
Parivārenti maṃ niccaṃ, saṃvibhāgarato ahaṃ.
(૩૫. ભિસિઆનિસંસો)
(35. Bhisiānisaṃso)
૧૭૫.
175.
‘‘ભિસિયો સુગતે દત્વા, સઙ્ઘે ગણવરુત્તમે;
‘‘Bhisiyo sugate datvā, saṅghe gaṇavaruttame;
છાનિસંસે અનુભોમિ, કમ્માનુચ્છવિકે મમ.
Chānisaṃse anubhomi, kammānucchavike mama.
૧૭૬.
176.
‘‘સમસુગત્તોપચિતો, મુદુકો ચારુદસ્સનો;
‘‘Samasugattopacito, muduko cārudassano;
લભામિ ઞાણપરિવારં, ભિસિદાનસ્સિદં ફલં.
Labhāmi ñāṇaparivāraṃ, bhisidānassidaṃ phalaṃ.
૧૭૭.
177.
વરપોત્થકે કમ્બલે ચ, લભામિ વિવિધે અહં.
Varapotthake kambale ca, labhāmi vividhe ahaṃ.
૧૭૮.
178.
‘‘પાવારિકે ચ મુદુકે, મુદુકાજિનવેણિયો;
‘‘Pāvārike ca muduke, mudukājinaveṇiyo;
૧૭૯.
179.
‘‘યતો સરામિ અત્તાનં, યતો પત્તોસ્મિ વિઞ્ઞુતં;
‘‘Yato sarāmi attānaṃ, yato pattosmi viññutaṃ;
અતુચ્છો ઝાનમઞ્ચોમ્હિ, ભિસિદાનસ્સિદં ફલં.
Atuccho jhānamañcomhi, bhisidānassidaṃ phalaṃ.
(૩૬. બિબ્બોહનાનિસંસો)
(36. Bibbohanānisaṃso)
૧૮૦.
180.
‘‘બિબ્બોહને જિને દત્વા, સઙ્ઘે ગણવરુત્તમે;
‘‘Bibbohane jine datvā, saṅghe gaṇavaruttame;
છાનિસંસે અનુભોમિ, કમ્માનુચ્છવિકે મમ.
Chānisaṃse anubhomi, kammānucchavike mama.
૧૮૧.
181.
‘‘ઉણ્ણિકે પદુમકે ચ, અથો લોહિતચન્દને;
‘‘Uṇṇike padumake ca, atho lohitacandane;
બિબ્બોહને ઉપાધેમિ, ઉત્તમઙ્ગં સદા મમ.
Bibbohane upādhemi, uttamaṅgaṃ sadā mama.
૧૮૨.
182.
‘‘અટ્ઠઙ્ગિકે મગ્ગવરે, સામઞ્ઞે ચતુરો ફલે;
‘‘Aṭṭhaṅgike maggavare, sāmaññe caturo phale;
૧૮૩.
183.
‘‘દાને દમે સંયમે ચ, અપ્પમઞ્ઞાસુ રૂપિસુ;