Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā

    ૪૦. પિલિન્દવચ્છવગ્ગો

    40. Pilindavacchavaggo

    ૧. પિલિન્દવચ્છત્થેરઅપદાનવણ્ણના

    1. Pilindavacchattheraapadānavaṇṇanā

    ચત્તાલીસમવગ્ગે અપદાને નગરે હંસવતિયાતિઆદિકં આયસ્મતો પિલિન્દવચ્છત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો પદુમુત્તરસ્સ ભગવતો કાલે હંસવતીનગરે દોવારિકકુલે નિબ્બત્તો મહદ્ધનો મહાભોગો અહોસિ. સો કોટિસન્નિચિતધનરાસિં ઓલોકેત્વા રહો નિસિન્નો ‘‘ઇમં સબ્બધનં મયા સમ્મા ગહેત્વા ગન્તું વટ્ટતી’’તિ ચિન્તેત્વા ‘‘બુદ્ધપ્પમુખસ્સ ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ સબ્બપરિક્ખારદાનં દાતું વટ્ટતી’’તિ સન્નિટ્ઠાનં કત્વા છત્તસતસહસ્સં આદિં કત્વા સબ્બપરિભોગપરિક્ખારાનિપિ સતસહસ્સવસેન કારેત્વા પદુમુત્તરં ભગવન્તં નિમન્તેત્વા બુદ્ધપ્પમુખસ્સ ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ મહાદાનં અદાસિ. એવં સત્તાહં દાનં દત્વા પરિયોસાનદિવસે નિબ્બાનાધિગમં પત્થેત્વા યાવજીવં પુઞ્ઞાનિ કત્વા જીવિતપરિયોસાને દેવલોકે નિબ્બત્તો છ કામાવચરે દિબ્બસમ્પત્તિયો અનુભવિત્વા મનુસ્સેસુ ચ ચક્કવત્તિઆદિસમ્પત્તિયો અનુભવિત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે બ્રાહ્મણકુલે નિબ્બત્તો સબ્બસિપ્પેસુ નિપ્ફત્તિં પત્તો ગોત્તવસેન પિલિન્દવચ્છોતિ પાકટો અહોસિ.

    Cattālīsamavagge apadāne nagare haṃsavatiyātiādikaṃ āyasmato pilindavacchattherassa apadānaṃ. Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto padumuttarassa bhagavato kāle haṃsavatīnagare dovārikakule nibbatto mahaddhano mahābhogo ahosi. So koṭisannicitadhanarāsiṃ oloketvā raho nisinno ‘‘imaṃ sabbadhanaṃ mayā sammā gahetvā gantuṃ vaṭṭatī’’ti cintetvā ‘‘buddhappamukhassa bhikkhusaṅghassa sabbaparikkhāradānaṃ dātuṃ vaṭṭatī’’ti sanniṭṭhānaṃ katvā chattasatasahassaṃ ādiṃ katvā sabbaparibhogaparikkhārānipi satasahassavasena kāretvā padumuttaraṃ bhagavantaṃ nimantetvā buddhappamukhassa bhikkhusaṅghassa mahādānaṃ adāsi. Evaṃ sattāhaṃ dānaṃ datvā pariyosānadivase nibbānādhigamaṃ patthetvā yāvajīvaṃ puññāni katvā jīvitapariyosāne devaloke nibbatto cha kāmāvacare dibbasampattiyo anubhavitvā manussesu ca cakkavattiādisampattiyo anubhavitvā imasmiṃ buddhuppāde brāhmaṇakule nibbatto sabbasippesu nipphattiṃ patto gottavasena pilindavacchoti pākaṭo ahosi.

    . સો એકદિવસં સત્થુ સન્તિકે ધમ્મદેસનં સુત્વા પટિલદ્ધસદ્ધો પબ્બજિત્વા નચિરસ્સેવ અરહા હુત્વા અત્તનો પુબ્બકમ્મં સરિત્વા સોમનસ્સજાતો ઉદાનવસેન તં પકાસેન્તો નગરે હંસવતિયાતિઆદિમાહ. તસ્સત્થો હેટ્ઠા વુત્તોવ. આસિં દોવારિકો અહન્તિ અહં હંસવતીનગરે રઞ્ઞો ગેહદ્વારે દ્વારપાલકો આસિં અહોસિન્તિ અત્થો. અક્ખોભં અમિતં ભોગન્તિ રઞ્ઞો વલ્લભત્તા અઞ્ઞેહિ ખોભેતું ચાલેતું અસક્કુણેય્યં અમિતં અપરિમાણભોગં ધનં મમ ઘરે સન્નિચિતં રાસીકતં અહોસીતિ અત્થો.

    1. So ekadivasaṃ satthu santike dhammadesanaṃ sutvā paṭiladdhasaddho pabbajitvā nacirasseva arahā hutvā attano pubbakammaṃ saritvā somanassajāto udānavasena taṃ pakāsento nagare haṃsavatiyātiādimāha. Tassattho heṭṭhā vuttova. Āsiṃ dovāriko ahanti ahaṃ haṃsavatīnagare rañño gehadvāre dvārapālako āsiṃ ahosinti attho. Akkhobhaṃ amitaṃ bhoganti rañño vallabhattā aññehi khobhetuṃ cāletuṃ asakkuṇeyyaṃ amitaṃ aparimāṇabhogaṃ dhanaṃ mama ghare sannicitaṃ rāsīkataṃ ahosīti attho.

    . બહૂ મેધિગતા ભોગાતિ અનેકા ભોગા મે મયા અધિગતા પત્તા પટિલદ્ધાતિ અત્થો . સત્થવાસિઆદીનં પરિક્ખારાનં નામાનિ નયાનુયોગેન સુવિઞ્ઞેય્યાનિ. પરિક્ખારદાનાનિસંસાનિ ચ સુવિઞ્ઞેય્યાનેવાતિ.

    3.Bahū medhigatā bhogāti anekā bhogā me mayā adhigatā pattā paṭiladdhāti attho . Satthavāsiādīnaṃ parikkhārānaṃ nāmāni nayānuyogena suviññeyyāni. Parikkhāradānānisaṃsāni ca suviññeyyānevāti.

    પિલિન્દવચ્છત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.

    Pilindavacchattheraapadānavaṇṇanā samattā.

    દુતિયતતિયચતુત્થપઞ્ચમાપદાનાનિ ઉત્તાનાનેવાતિ.

    Dutiyatatiyacatutthapañcamāpadānāni uttānānevāti.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૧. પિલિન્દવચ્છત્થેરઅપદાનં • 1. Pilindavacchattheraapadānaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact