Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    ૮. પિણ્ડસુત્તવણ્ણના

    8. Piṇḍasuttavaṇṇanā

    ૧૫૪. અટ્ઠમે પાહુનકાનિ ભવન્તીતિ તથારૂપે નક્ખત્તે તત્થ તત્થ પેસેતબ્બાનિ પાહુનકાનિ ભવન્તિ, આગન્તુકપણ્ણાકારદાનાનિ વા. સયંચરણદિવસે સમવયજાતિગોત્તા કુમારકા તતો તતો સન્નિપતન્તિ. કુમારિકાયોપિ અત્તનો અત્તનો વિભવાનુરૂપેન અલઙ્કતા તહં તહં વિચરન્તિ. તત્ર કુમારિકાયોપિ યથારુચિકાનં કુમારકાનં પણ્ણાકારં પેસેન્તિ, કુમારકાપિ કુમારિકાનં અઞ્ઞસ્મિં અસતિ અન્તમસો માલાગુળેનપિ પરિક્ખિપન્તિ. અન્વાવિટ્ઠાતિ અનુ આવિટ્ઠા. તંદિવસં કિર પઞ્ચસતા કુમારિકાયો ઉય્યાનકીળં ગચ્છન્તિયો પટિપથે સત્થારં દિસ્વા છણપૂવં દદેય્યું. સત્થા તાસં દાનાનુમોદનત્થં પકિણ્ણકધમ્મદેસનં દેસેય્ય, દેસનાપરિયોસાને સબ્બાપિ સોતાપત્તિફલે પતિટ્ઠહેય્યું. મારો તાસં સમ્પત્તિયા અન્તરાયં કરિસ્સામીતિ અન્વાવિસિ. પાળિયં પન મા સમણો ગોતમો પિણ્ડમલત્થાતિ એત્તકંયેવ વુત્તન્તિ.

    154. Aṭṭhame pāhunakāni bhavantīti tathārūpe nakkhatte tattha tattha pesetabbāni pāhunakāni bhavanti, āgantukapaṇṇākāradānāni vā. Sayaṃcaraṇadivase samavayajātigottā kumārakā tato tato sannipatanti. Kumārikāyopi attano attano vibhavānurūpena alaṅkatā tahaṃ tahaṃ vicaranti. Tatra kumārikāyopi yathārucikānaṃ kumārakānaṃ paṇṇākāraṃ pesenti, kumārakāpi kumārikānaṃ aññasmiṃ asati antamaso mālāguḷenapi parikkhipanti. Anvāviṭṭhāti anu āviṭṭhā. Taṃdivasaṃ kira pañcasatā kumārikāyo uyyānakīḷaṃ gacchantiyo paṭipathe satthāraṃ disvā chaṇapūvaṃ dadeyyuṃ. Satthā tāsaṃ dānānumodanatthaṃ pakiṇṇakadhammadesanaṃ deseyya, desanāpariyosāne sabbāpi sotāpattiphale patiṭṭhaheyyuṃ. Māro tāsaṃ sampattiyā antarāyaṃ karissāmīti anvāvisi. Pāḷiyaṃ pana mā samaṇo gotamo piṇḍamalatthāti ettakaṃyeva vuttanti.

    કિં પન સત્થા મારાવટ્ટનં અજાનિત્વા પવિટ્ઠોતિ? આમ અજાનિત્વા. કસ્મા? અનાવજ્જનતાય. બુદ્ધાનઞ્હિ – ‘‘અસુકટ્ઠાને ભત્તં લભિસ્સામ, ન લભિસ્સામા’’તિ આવજ્જનં ન અનનુચ્છવિકં. પવિટ્ઠો પન મનુસ્સાનં ઉપચારભેદં દિસ્વા, ‘‘કિં ઇદ’’ન્તિ? આવજ્જેન્તો ઞત્વા, ‘‘આમિસત્થં મારાવટ્ટનં ભિન્દિતું અનનુચ્છવિક’’ન્તિ અભિન્દિત્વાવ નિક્ખન્તો.

    Kiṃ pana satthā mārāvaṭṭanaṃ ajānitvā paviṭṭhoti? Āma ajānitvā. Kasmā? Anāvajjanatāya. Buddhānañhi – ‘‘asukaṭṭhāne bhattaṃ labhissāma, na labhissāmā’’ti āvajjanaṃ na ananucchavikaṃ. Paviṭṭho pana manussānaṃ upacārabhedaṃ disvā, ‘‘kiṃ ida’’nti? Āvajjento ñatvā, ‘‘āmisatthaṃ mārāvaṭṭanaṃ bhindituṃ ananucchavika’’nti abhinditvāva nikkhanto.

    ઉપસઙ્કમીતિ અમિત્તવિજયેન વિય તુટ્ઠો સકલગામે કટચ્છુમત્તમ્પિ ભત્તં અલભિત્વા ગામતો નિક્ખમન્તં ભગવન્તં ગામિયમનુસ્સવેસેન ઉપસઙ્કમિ. તથાહં કરિસ્સામીતિ ઇદં સો મુસા ભાસતિ. એવં કિરસ્સ અહોસિ – ‘‘મયા એવં વુત્તે પુન પવિસિસ્સતિ, અથ નં ગામદારકા ‘સકલગામે ચરિત્વા કટચ્છુભિક્ખમ્પિ અલભિત્વા ગામતો નિક્ખમ્મ પુન પવિટ્ઠોસી’તિઆદીનિ વત્વા ઉપ્પણ્ડેસ્સન્તી’’તિ. ભગવા પન – ‘‘સચાયં મં એવં વિહેઠેસ્સતિ મુદ્ધમસ્સેવ સત્તધા ફલિસ્સતી’’તિ તસ્મિં અનુકમ્પાય અપવિસિત્વા ગાથાદ્વયમાહ.

    Upasaṅkamīti amittavijayena viya tuṭṭho sakalagāme kaṭacchumattampi bhattaṃ alabhitvā gāmato nikkhamantaṃ bhagavantaṃ gāmiyamanussavesena upasaṅkami. Tathāhaṃ karissāmīti idaṃ so musā bhāsati. Evaṃ kirassa ahosi – ‘‘mayā evaṃ vutte puna pavisissati, atha naṃ gāmadārakā ‘sakalagāme caritvā kaṭacchubhikkhampi alabhitvā gāmato nikkhamma puna paviṭṭhosī’tiādīni vatvā uppaṇḍessantī’’ti. Bhagavā pana – ‘‘sacāyaṃ maṃ evaṃ viheṭhessati muddhamasseva sattadhā phalissatī’’ti tasmiṃ anukampāya apavisitvā gāthādvayamāha.

    તત્થ પસવીતિ જનેસિ નિપ્ફાદેસિ. આસજ્જાતિ આસાદેત્વા ઘટ્ટેત્વા. ન મે પાપં વિપચ્ચતીતિ મમ પાપં ન પચ્ચતિ. નિપ્ફલં એતન્તિ કિં નુ ત્વં એવં મઞ્ઞસિ? મા એવં મઞ્ઞિ, અત્થિ તયા કતસ્સ પાપસ્સ ફલન્તિ દીપેતિ. કિઞ્ચનન્તિ મદ્દિતું સમત્થં રાગકિઞ્ચનાદિ કિલેસજાતં. આભસ્સરા યથાતિ યથા આભસ્સરા દેવા સપ્પીતિકજ્ઝાનેન યાપેન્તા પીતિભક્ખા નામ હોન્તિ, એવં ભવિસ્સામાતિ. અટ્ઠમં.

    Tattha pasavīti janesi nipphādesi. Āsajjāti āsādetvā ghaṭṭetvā. Na me pāpaṃ vipaccatīti mama pāpaṃ na paccati. Nipphalaṃ etanti kiṃ nu tvaṃ evaṃ maññasi? Mā evaṃ maññi, atthi tayā katassa pāpassa phalanti dīpeti. Kiñcananti maddituṃ samatthaṃ rāgakiñcanādi kilesajātaṃ. Ābhassarā yathāti yathā ābhassarā devā sappītikajjhānena yāpentā pītibhakkhā nāma honti, evaṃ bhavissāmāti. Aṭṭhamaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૮. પિણ્ડસુત્તં • 8. Piṇḍasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૮. પિણ્ડસુત્તવણ્ણના • 8. Piṇḍasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact