Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாதபாளி • Suttanipātapāḷi

    16. பிங்கி³யமாணவபுச்சா²

    16. Piṅgiyamāṇavapucchā

    1126.

    1126.

    ‘‘ஜிண்ணோஹமஸ்மி அப³லோ வீதவண்ணோ, (இச்சாயஸ்மா பிங்கி³யோ)

    ‘‘Jiṇṇohamasmi abalo vītavaṇṇo, (iccāyasmā piṅgiyo)

    நெத்தா ந ஸுத்³தா⁴ ஸவனங் ந பா²ஸு;

    Nettā na suddhā savanaṃ na phāsu;

    மாஹங் நஸ்ஸங் மோமுஹோ அந்தராவ

    Māhaṃ nassaṃ momuho antarāva

    ஆசிக்க² த⁴ம்மங் யமஹங் விஜஞ்ஞங்;

    Ācikkha dhammaṃ yamahaṃ vijaññaṃ;

    ஜாதிஜராய இத⁴ விப்பஹானங்’’.

    Jātijarāya idha vippahānaṃ’’.

    1127.

    1127.

    ‘‘தி³ஸ்வான ரூபேஸு விஹஞ்ஞமானே, (பிங்கி³யாதி ப⁴க³வா)

    ‘‘Disvāna rūpesu vihaññamāne, (piṅgiyāti bhagavā)

    ருப்பந்தி ரூபேஸு ஜனா பமத்தா;

    Ruppanti rūpesu janā pamattā;

    தஸ்மா துவங் பிங்கி³ய அப்பமத்தோ,

    Tasmā tuvaṃ piṅgiya appamatto,

    ஜஹஸ்ஸு ரூபங் அபுனப்³ப⁴வாய’’.

    Jahassu rūpaṃ apunabbhavāya’’.

    1128.

    1128.

    ‘‘தி³ஸா சதஸ்ஸோ விதி³ஸா சதஸ்ஸோ, உத்³த⁴ங் அதோ⁴ த³ஸ தி³ஸா இமாயோ;

    ‘‘Disā catasso vidisā catasso, uddhaṃ adho dasa disā imāyo;

    ந துய்ஹங் அதி³ட்ட²ங் அஸுதங் அமுதங் 1, அதோ² அவிஞ்ஞாதங் கிஞ்சனமத்தி² 2 லோகே;

    Na tuyhaṃ adiṭṭhaṃ asutaṃ amutaṃ 3, atho aviññātaṃ kiñcanamatthi 4 loke;

    ஆசிக்க² த⁴ம்மங் யமஹங் விஜஞ்ஞங், ஜாதிஜராய இத⁴ விப்பஹானங்’’.

    Ācikkha dhammaṃ yamahaṃ vijaññaṃ, jātijarāya idha vippahānaṃ’’.

    1129.

    1129.

    ‘‘தண்ஹாதி⁴பன்னே மனுஜே பெக்க²மானோ, (பிங்கி³யாதி ப⁴க³வா)

    ‘‘Taṇhādhipanne manuje pekkhamāno, (piṅgiyāti bhagavā)

    ஸந்தாபஜாதே ஜரஸா பரேதே;

    Santāpajāte jarasā parete;

    தஸ்மா துவங் பிங்கி³ய அப்பமத்தோ, ஜஹஸ்ஸு தண்ஹங் அபுனப்³ப⁴வாயா’’தி.

    Tasmā tuvaṃ piṅgiya appamatto, jahassu taṇhaṃ apunabbhavāyā’’ti.

    பிங்கி³யமாணவபுச்சா² ஸோளஸமா நிட்டி²தா.

    Piṅgiyamāṇavapucchā soḷasamā niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. அஸுதங் அமுதங் வா (ஸீ॰), அஸுதாமுதங் வா (ஸ்யா॰), அஸுதங்’முதங் வா (பீ॰)
    2. கிஞ்சி மத்தி² (ஸ்யா॰), கிஞ்சி நத்தி² (பீ॰), கிஞ்சினமத்தி² (க॰)
    3. asutaṃ amutaṃ vā (sī.), asutāmutaṃ vā (syā.), asutaṃ’mutaṃ vā (pī.)
    4. kiñci matthi (syā.), kiñci natthi (pī.), kiñcinamatthi (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā / 16. பிங்கி³யஸுத்தவண்ணனா • 16. Piṅgiyasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact