Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૧૦. પિયાલફલદાયકત્થેરઅપદાનં

    10. Piyālaphaladāyakattheraapadānaṃ

    ૬૬.

    66.

    ‘‘પારાવતો 1 તદા આસિં, પરં અનુપરોધકો;

    ‘‘Pārāvato 2 tadā āsiṃ, paraṃ anuparodhako;

    પબ્ભારે સેય્યં કપ્પેમિ, અવિદૂરે સિખિસત્થુનો.

    Pabbhāre seyyaṃ kappemi, avidūre sikhisatthuno.

    ૬૭.

    67.

    ‘‘સાયં પાતઞ્ચ પસ્સામિ, બુદ્ધં લોકગ્ગનાયકં;

    ‘‘Sāyaṃ pātañca passāmi, buddhaṃ lokagganāyakaṃ;

    દેય્યધમ્મો ચ મે નત્થિ, દ્વિપદિન્દસ્સ તાદિનો.

    Deyyadhammo ca me natthi, dvipadindassa tādino.

    ૬૮.

    68.

    ‘‘પિયાલફલમાદાય , અગમં બુદ્ધસન્તિકં;

    ‘‘Piyālaphalamādāya , agamaṃ buddhasantikaṃ;

    પટિગ્ગહેસિ ભગવા, લોકજેટ્ઠો નરાસભો.

    Paṭiggahesi bhagavā, lokajeṭṭho narāsabho.

    ૬૯.

    69.

    ‘‘તતો પરં ઉપાદાય, પરિચારિં વિનાયકં;

    ‘‘Tato paraṃ upādāya, paricāriṃ vināyakaṃ;

    તેન ચિત્તપ્પસાદેન, તત્થ કાલઙ્કતો અહં.

    Tena cittappasādena, tattha kālaṅkato ahaṃ.

    ૭૦.

    70.

    ‘‘એકત્તિંસે ઇતો કપ્પે, યં ફલં અદદિં અહં;

    ‘‘Ekattiṃse ito kappe, yaṃ phalaṃ adadiṃ ahaṃ;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, ફલદાનસ્સિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, phaladānassidaṃ phalaṃ.

    ૭૧.

    71.

    ‘‘ઇતો પન્નરસે કપ્પે, તયો આસું પિયાલિનો;

    ‘‘Ito pannarase kappe, tayo āsuṃ piyālino;

    સત્તરતનસમ્પન્ના, ચક્કવત્તી મહબ્બલા.

    Sattaratanasampannā, cakkavattī mahabbalā.

    ૭૨.

    72.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા પિયાલફલદાયકો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā piyālaphaladāyako thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    પિયાલફલદાયકત્થેરસ્સાપદાનં દસમં.

    Piyālaphaladāyakattherassāpadānaṃ dasamaṃ.

    સોભિતવગ્ગો ચુદ્દસમો.

    Sobhitavaggo cuddasamo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    સોભિતસુદસ્સનો ચ, ચન્દનો પુપ્ફછદનો;

    Sobhitasudassano ca, candano pupphachadano;

    રહો ચમ્પકપુપ્ફી ચ, અત્થસન્દસ્સકેન ચ.

    Raho campakapupphī ca, atthasandassakena ca.

    એકપસાદી 3 સાલદદો, દસમો ફલદાયકો;

    Ekapasādī 4 sāladado, dasamo phaladāyako;

    ગાથાયો સત્તતિ દ્વે ચ, ગણિતાયો વિભાવિભિ.

    Gāthāyo sattati dve ca, gaṇitāyo vibhāvibhi.







    Footnotes:
    1. પરોધકો (સ્યા॰)
    2. parodhako (syā.)
    3. એકરંસિ (સ્યા॰)
    4. ekaraṃsi (syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૧૦. પિયાલફલદાયકત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 10. Piyālaphaladāyakattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact