Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૬. પિયઙ્કરસુત્તવણ્ણના
6. Piyaṅkarasuttavaṇṇanā
૨૪૦. છટ્ઠે જેતવનેતિ જેતવનસ્સ પચ્ચન્તે કોસમ્બકકુટિ નામ અત્થિ, તત્થ વિહરતિ. ધમ્મપદાનીતિ ઇધ પાટિયેક્કં સઙ્ગહં આરુળ્હા છબ્બીસતિવગ્ગા તન્તિ અધિપ્પેતા . તત્ર થેરો તસ્મિં સમયે અન્તોવિહારે નિસિન્નો મધુરસ્સરેન સરભઞ્ઞં કત્વા અપ્પમાદવગ્ગં ભાસતિ. એવં તોસેસીતિ સા કિર પુત્તં પિયઙ્કરં અઙ્કેનાદાય જેતવનસ્સ પચ્છિમભાગતો પટ્ઠાય ગોચરં પરિયેસન્તી અનુપુબ્બેન નગરાભિમુખી હુત્વા ઉચ્ચારપસ્સાવખેળસિઙ્ઘાણિકદુબ્ભોજનાનિ પરિયેસમાના થેરસ્સ વસનટ્ઠાનં પત્વા મધુરસ્સરં અસ્સોસિ. તસ્સા સો સદ્દો છવિઆદીનિ છેત્વા અટ્ઠિમિઞ્જં આહચ્ચ હદયઙ્ગમનીયો હુત્વા અટ્ઠાસિ. અથસ્સા ગોચરપરિયેસને ચિત્તમ્પિ ન ઉપ્પજ્જિ, ઓહિતસોતા ધમ્મમેવ સુણન્તી ઠિતા. યક્ખદારકસ્સ પન દહરતાય ધમ્મસ્સવને ચિત્તં નત્થિ. સો જિઘચ્છાય પીળિતત્તા, ‘‘કસ્મા અમ્મા ગતગતટ્ઠાને ખાણુકો વિય તિટ્ઠસિ? ન મય્હં ખાદનીયં વા ભોજનીયં વા પરિયેસસી’’તિ પુનપ્પુનં માતરં ચોદેતિ. સા ‘‘ધમ્મસ્સવનસ્સ મે અન્તરાયં કરોતી’’તિ પુત્તકં ‘‘મા સદ્દં કરિ, પિયઙ્કરા’’તિ એવં તોસેસિ. તત્થ મા સદ્દં કરીતિ સદ્દં મા કરિ.
240. Chaṭṭhe jetavaneti jetavanassa paccante kosambakakuṭi nāma atthi, tattha viharati. Dhammapadānīti idha pāṭiyekkaṃ saṅgahaṃ āruḷhā chabbīsativaggā tanti adhippetā . Tatra thero tasmiṃ samaye antovihāre nisinno madhurassarena sarabhaññaṃ katvā appamādavaggaṃ bhāsati. Evaṃ tosesīti sā kira puttaṃ piyaṅkaraṃ aṅkenādāya jetavanassa pacchimabhāgato paṭṭhāya gocaraṃ pariyesantī anupubbena nagarābhimukhī hutvā uccārapassāvakheḷasiṅghāṇikadubbhojanāni pariyesamānā therassa vasanaṭṭhānaṃ patvā madhurassaraṃ assosi. Tassā so saddo chaviādīni chetvā aṭṭhimiñjaṃ āhacca hadayaṅgamanīyo hutvā aṭṭhāsi. Athassā gocarapariyesane cittampi na uppajji, ohitasotā dhammameva suṇantī ṭhitā. Yakkhadārakassa pana daharatāya dhammassavane cittaṃ natthi. So jighacchāya pīḷitattā, ‘‘kasmā ammā gatagataṭṭhāne khāṇuko viya tiṭṭhasi? Na mayhaṃ khādanīyaṃ vā bhojanīyaṃ vā pariyesasī’’ti punappunaṃ mātaraṃ codeti. Sā ‘‘dhammassavanassa me antarāyaṃ karotī’’ti puttakaṃ ‘‘mā saddaṃ kari, piyaṅkarā’’ti evaṃ tosesi. Tattha mā saddaṃ karīti saddaṃ mā kari.
પાણેસુ ચાતિ ગાથાય સા અત્તનો ધમ્મતાય સમાદિણ્ણં પઞ્ચસીલં દસ્સેતિ. તત્થ સંયમામસેતિ સંયમામ સંયતા હોમ. ઇમિના પાણાતિપાતા વિરતિ ગહિતા, દુતિયપદેન મુસાવાદા વિરતિ, તતિયપદેન સેસા તિસ્સો વિરતિયો. અપિ મુચ્ચેમ પિસાચયોનિયાતિ અપિ નામ યક્ખલોકે ઉપ્પન્નાનિ પઞ્ચ વેરાનિ પહાય, યોનિસો પટિપજ્જિત્વા ઇમાય છાતકદુબ્ભિક્ખાય પિસાચયક્ખયોનિયા મુચ્ચેમ, તાતાતિ વદતિ. છટ્ઠં.
Pāṇesu cāti gāthāya sā attano dhammatāya samādiṇṇaṃ pañcasīlaṃ dasseti. Tattha saṃyamāmaseti saṃyamāma saṃyatā homa. Iminā pāṇātipātā virati gahitā, dutiyapadena musāvādā virati, tatiyapadena sesā tisso viratiyo. Api muccema pisācayoniyāti api nāma yakkhaloke uppannāni pañca verāni pahāya, yoniso paṭipajjitvā imāya chātakadubbhikkhāya pisācayakkhayoniyā muccema, tātāti vadati. Chaṭṭhaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૬. પિયઙ્કરસુત્તં • 6. Piyaṅkarasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૬. પિયઙ્કરસુત્તવણ્ણના • 6. Piyaṅkarasuttavaṇṇanā