Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૬. પિયઙ્કરસુત્તવણ્ણના

    6. Piyaṅkarasuttavaṇṇanā

    ૨૪૦. પચ્ચન્તેતિ પરિયન્તે. પાટિયેક્કન્તિ સઙ્ગીતિકાલે વિસું. યમકવગ્ગાદિકા બ્રાહ્મણવગ્ગપરિયોસાના છબ્બીસતિ વગ્ગા એતિસ્સાતિ છબ્બીસતિવગ્ગા, તન્તીતિ પાળિ. ઉચ્ચારપસ્સાવાદિ એવરૂપં દુબ્ભોજનં, ‘‘અસુચિજેગુચ્છભાવેન દુટ્ઠુ ભોજન’’ન્તિ કત્વા, દુબ્ભોજનગ્ગહણેન વા વન્તગબ્ભમલાદીનિ અતિદિસતિ. છવિઆદીનિ છેત્વાતિ છવિઆદીનિ અતિવિજ્ઝ અતિવિય પવિસિત્વા. અટ્ઠિમિઞ્જં આહચ્ચ અટ્ઠાસિ પીતિસમુટ્ઠાનઉળારોળારરૂપપ્પવત્તિયા. તેનાહ ‘‘હદયઙ્ગમનીયો હુત્વા’’તિ.

    240.Paccanteti pariyante. Pāṭiyekkanti saṅgītikāle visuṃ. Yamakavaggādikā brāhmaṇavaggapariyosānā chabbīsati vaggā etissāti chabbīsativaggā, tantīti pāḷi. Uccārapassāvādi evarūpaṃ dubbhojanaṃ, ‘‘asucijegucchabhāvena duṭṭhu bhojana’’nti katvā, dubbhojanaggahaṇena vā vantagabbhamalādīni atidisati. Chaviādīni chetvāti chaviādīni ativijjha ativiya pavisitvā. Aṭṭhimiñjaṃ āhacca aṭṭhāsi pītisamuṭṭhānauḷāroḷārarūpappavattiyā. Tenāha ‘‘hadayaṅgamanīyo hutvā’’ti.

    ધમ્મતાય સમાદિણ્ણન્તિ કસ્સચિ સન્તિકે અગ્ગહેત્વા સયમેવ તસ્મિં ખણે સંયતા હોમાતિ યથાસંયતા. તતિયપદેનાતિ ‘‘સિક્ખેમ સુસીલ્ય’’ન્તિ ઇમિના પદેન. સેસાતિ વુત્તાવસેસા. તિસ્સો અદિન્નાદાનમિચ્છાચારસુરાપાનવિરતિયો. ગહિતા ગોબલીબદ્દઞાયેન. છાતકં દુબ્ભિક્ખઞ્ચ એત્થાતિ છાતકદુબ્ભિક્ખા, જિઘચ્છાદુબ્ભિક્ખાબહુલાયાતિ અત્થો. પિસાચયક્ખયોનિયાતિ પેત્તિવિસયસદિસયક્ખયોનિયા અપિ નામ મુચ્ચેમાતિ યોજના.

    Dhammatāyasamādiṇṇanti kassaci santike aggahetvā sayameva tasmiṃ khaṇe saṃyatā homāti yathāsaṃyatā. Tatiyapadenāti ‘‘sikkhema susīlya’’nti iminā padena. Sesāti vuttāvasesā. Tisso adinnādānamicchācārasurāpānaviratiyo. Gahitā gobalībaddañāyena. Chātakaṃ dubbhikkhañca etthāti chātakadubbhikkhā, jighacchādubbhikkhābahulāyāti attho. Pisācayakkhayoniyāti pettivisayasadisayakkhayoniyā api nāma muccemāti yojanā.

    પિયઙ્કરસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Piyaṅkarasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૬. પિયઙ્કરસુત્તં • 6. Piyaṅkarasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૬. પિયઙ્કરસુત્તવણ્ણના • 6. Piyaṅkarasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact