Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
4. பியஸுத்தவண்ணனா
4. Piyasuttavaṇṇanā
115. ரஹஸி க³தஸ்ஸாதி ஜனஸம்பா³த⁴தோ அபக்கந்தஸ்ஸ. நிலீனஸ்ஸ தேனேவ ஜனவிவேகேன ஏகமந்தங் நிஸஜ்ஜாய ஏகீபா⁴வேன படிஸல்லீனஸ்ஸ விய. தேனாஹ ‘‘ஏகீபூ⁴தஸ்ஸா’’தி. ஸப்³ப³ஞ்ஞுபா⁴ஸிதங் கரொந்தோ ஆஹ தஸ்ஸ வசனங் ‘‘ஏவமேத’’ந்தி ஸம்படிச்சி²த்வா தஸ்ஸ வசனங் ததா²பச்சனுபா⁴ஸந்தோ. அந்தகேனாதி⁴பன்னத்தா ஏவ கெ²த்தவத்து²ஹிரஞ்ஞஸுவண்ணாதி³ மானுஸங் ப⁴வங் ஜஹதோ. அனுக³ந்தி அனுக³தங், தமேவ அனுகா³மீதி அத்தோ². நிசயந்தி உபரூபரி வட்³டி⁴யா நிசிதபூ⁴தங். ஸம்பராயிகந்தி ஸம்பராய ஹிதங்.
115.Rahasi gatassāti janasambādhato apakkantassa. Nilīnassa teneva janavivekena ekamantaṃ nisajjāya ekībhāvena paṭisallīnassa viya. Tenāha ‘‘ekībhūtassā’’ti. Sabbaññubhāsitaṃ karonto āha tassa vacanaṃ ‘‘evameta’’nti sampaṭicchitvā tassa vacanaṃ tathāpaccanubhāsanto. Antakenādhipannattā eva khettavatthuhiraññasuvaṇṇādi mānusaṃ bhavaṃ jahato. Anuganti anugataṃ, tameva anugāmīti attho. Nicayanti uparūpari vaḍḍhiyā nicitabhūtaṃ. Samparāyikanti samparāya hitaṃ.
பியஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.
Piyasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 4. பியஸுத்தங் • 4. Piyasuttaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 4. பியஸுத்தவண்ணனா • 4. Piyasuttavaṇṇanā