Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / உதா³னபாளி • Udānapāḷi

    5. ஸோணவக்³கோ³ 1

    5. Soṇavaggo 2

    1. பியதரஸுத்தங்

    1. Piyatarasuttaṃ

    41. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. தேன கோ² பன ஸமயேன ராஜா பஸேனதி³ கோஸலோ மல்லிகாய தே³வியா ஸத்³தி⁴ங் உபரிபாஸாத³வரக³தோ ஹோதி. அத² கோ² ராஜா பஸேனதி³ கோஸலோ மல்லிகங் தே³விங் ஏதத³வோச – ‘‘அத்தி² நு கோ² தே, மல்லிகே, கோசஞ்ஞோ அத்தனா பியதரோ’’தி?

    41. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena rājā pasenadi kosalo mallikāya deviyā saddhiṃ uparipāsādavaragato hoti. Atha kho rājā pasenadi kosalo mallikaṃ deviṃ etadavoca – ‘‘atthi nu kho te, mallike, kocañño attanā piyataro’’ti?

    ‘‘நத்தி² கோ² மே, மஹாராஜ, கோசஞ்ஞோ அத்தனா பியதரோ. துய்ஹங் பன, மஹாராஜ, அத்த²ஞ்ஞோ கோசி அத்தனா பியதரோ’’தி? ‘‘மய்ஹம்பி கோ², மல்லிகே, நத்த²ஞ்ஞோ கோசி அத்தனா பியதரோ’’தி.

    ‘‘Natthi kho me, mahārāja, kocañño attanā piyataro. Tuyhaṃ pana, mahārāja, atthañño koci attanā piyataro’’ti? ‘‘Mayhampi kho, mallike, natthañño koci attanā piyataro’’ti.

    அத² கோ² ராஜா பஸேனதி³ கோஸலோ பாஸாதா³ ஓரோஹித்வா யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² ராஜா பஸேனதி³ கோஸலோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச –

    Atha kho rājā pasenadi kosalo pāsādā orohitvā yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho rājā pasenadi kosalo bhagavantaṃ etadavoca –

    ‘‘இதா⁴ஹங், ப⁴ந்தே, மல்லிகாய தே³வியா ஸத்³தி⁴ங் உபரிபாஸாத³வரக³தோ மல்லிகங் தே³விங் ஏதத³வோசங் – ‘அத்தி² நு கோ² தே, மல்லிகே, கோசஞ்ஞோ அத்தனா பியதரோ’தி? ஏவங் வுத்தே, மல்லிகா தே³வீ மங் ஏதத³வோச – ‘நத்தி² கோ² மே, மஹாராஜ, கோசஞ்ஞோ அத்தனா பியதரோ. துய்ஹங் பன, மஹாராஜ, அத்த²ஞ்ஞோ கோசி அத்தனா பியதரோ’தி? ஏவங் வுத்தே, அஹங், ப⁴ந்தே, மல்லிகங் தே³விங் ஏதத³வோசங் – ‘மய்ஹம்பி கோ², மல்லிகே, நத்த²ஞ்ஞோ கோசி அத்தனா பியதரோ’’’தி.

    ‘‘Idhāhaṃ, bhante, mallikāya deviyā saddhiṃ uparipāsādavaragato mallikaṃ deviṃ etadavocaṃ – ‘atthi nu kho te, mallike, kocañño attanā piyataro’ti? Evaṃ vutte, mallikā devī maṃ etadavoca – ‘natthi kho me, mahārāja, kocañño attanā piyataro. Tuyhaṃ pana, mahārāja, atthañño koci attanā piyataro’ti? Evaṃ vutte, ahaṃ, bhante, mallikaṃ deviṃ etadavocaṃ – ‘mayhampi kho, mallike, natthañño koci attanā piyataro’’’ti.

    அத² கோ² ப⁴க³வா ஏதமத்த²ங் விதி³த்வா தாயங் வேலாயங் இமங் உதா³னங் உதா³னேஸி –

    Atha kho bhagavā etamatthaṃ viditvā tāyaṃ velāyaṃ imaṃ udānaṃ udānesi –

    ‘‘ஸப்³பா³ தி³ஸா அனுபரிக³ம்ம சேதஸா,

    ‘‘Sabbā disā anuparigamma cetasā,

    நேவஜ்ஜ²கா³ பியதரமத்தனா க்வசி;

    Nevajjhagā piyataramattanā kvaci;

    ஏவங் பியோ புது² அத்தா பரேஸங்,

    Evaṃ piyo puthu attā paresaṃ,

    தஸ்மா ந ஹிங்ஸே பரமத்தகாமோ’’தி. பட²மங்;

    Tasmā na hiṃse paramattakāmo’’ti. paṭhamaṃ;







    Footnotes:
    1. மஹாவக்³க³ (அட்ட²கதா²ய ஸமேதி)
    2. mahāvagga (aṭṭhakathāya sameti)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / உதா³ன-அட்ட²கதா² • Udāna-aṭṭhakathā / 1. பியதரஸுத்தவண்ணனா • 1. Piyatarasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact