Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / உதா³ன-அட்ட²கதா² • Udāna-aṭṭhakathā |
5. ஸோணவக்³கோ³
5. Soṇavaggo
1. பியதரஸுத்தவண்ணனா
1. Piyatarasuttavaṇṇanā
41. மஹாவக்³க³ஸ்ஸ பட²மே மல்லிகாய தே³வியா ஸத்³தி⁴ந்தி மல்லிகாய நாம அத்தனோ மஹேஸியா ஸஹ. உபரிபாஸாத³வரக³தோதி பாஸாத³வரஸ்ஸ உபரி க³தோ. கோசஞ்ஞோ அத்தனா பியதரோதி கோசி அஞ்ஞோ அத்தனா பியாயிதப்³ப³தரோ. அத்தி² நு கோ² தேதி ‘‘கிங் தே அத்தீ²’’தி தே³விங் புச்ச²தி.
41. Mahāvaggassa paṭhame mallikāya deviyā saddhinti mallikāya nāma attano mahesiyā saha. Uparipāsādavaragatoti pāsādavarassa upari gato. Kocañño attanā piyataroti koci añño attanā piyāyitabbataro. Atthi nu kho teti ‘‘kiṃ te atthī’’ti deviṃ pucchati.
கஸ்மா புச்ச²தி? அயஞ்ஹி ஸாவத்தி²யங் து³க்³க³தமாலாகாரஸ்ஸ தீ⁴தா. ஏகதி³வஸங் ஆபணதோ பூவங் க³ஹெத்வா மாலாராமங் க³ந்த்வா ‘‘கா²தி³ஸ்ஸாமீ’’தி க³ச்ச²ந்தீ படிபதே² பி⁴க்கு²ஸங்க⁴பரிவுதங் ப⁴க³வந்தங் பி⁴க்கா²சாரங் பவிஸந்தங் தி³ஸ்வா பஸன்னசித்தா தங் ப⁴க³வதோ அதா³ஸி. ஸத்தா² ததா²ரூபே டா²னே நிஸீத³னாகாரங் த³ஸ்ஸேஸி. ஆனந்த³த்தே²ரோ சீவரங் பஞ்ஞாபெத்வா அதா³ஸி. ப⁴க³வா தத்த² நிஸீதி³த்வா தங் பூவங் பரிபு⁴ஞ்ஜித்வா முக²ங் விக்கா²லெத்வா ஸிதங் பாத்வாகாஸி. தே²ரோ ‘‘கோ இமிஸ்ஸா, ப⁴ந்தே, தா³னஸ்ஸ விபாகோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி புச்சி². ‘‘அஜ்ஜேஸா, ஆனந்த³, ததா²க³தஸ்ஸ பட²மங் போ⁴ஜனங் அதா³ஸி, அஜ்ஜேவ கோஸலரஞ்ஞோ அக்³க³மஹேஸீ ப⁴விஸ்ஸதி பியா மனாபா’’தி. தங் தி³வஸமேவ ச ராஜா காஸிகா³மே பா⁴கி³னெய்யேன ஸத்³தி⁴ங் யுஜ்ஜி²த்வா பராஜிதோ பலாயித்வா ஆக³தோ நக³ரங் பவிஸந்தோ ‘‘ப³லகாயஸ்ஸ ஆக³மனங் ஆக³மெஸ்ஸாமீ’’தி தங் மாலாராமங் பாவிஸி. ஸா ராஜானங் ஆக³தங் பஸ்ஸித்வா தஸ்ஸ வத்தமகாஸி. ராஜா தஸ்ஸா வத்தே பஸீதி³த்வா பிதரங் பக்கோஸாபெத்வா மஹந்தங் இஸ்ஸரியங் த³த்வா தங் அந்தேபுரங் படிஹராபெத்வா அக்³க³மஹேஸிட்டா²னே ட²பேஸி. அதே²கதி³வஸங் ராஜா சிந்தேஸி – ‘‘மயா இமிஸ்ஸா மஹந்தங் இஸ்ஸரியங் தி³ன்னங், யங்னூனாஹங் இமங் புச்செ²ய்யங் ‘கோ தே பியோ’தி? ஸா ‘த்வங் மே, மஹாராஜ, பியோ’தி வத்வா, புன மங் புச்சி²ஸ்ஸதி, அத²ஸ்ஸாஹங் ‘மய்ஹம்பி த்வங்யேவ பியா’தி வக்கா²மீ’’தி. இதி ஸோ அஞ்ஞமஞ்ஞங் விஸ்ஸாஸஜனநத்த²ங் ஸம்மோத³னீயங் கரொந்தோ புச்சி².
Kasmā pucchati? Ayañhi sāvatthiyaṃ duggatamālākārassa dhītā. Ekadivasaṃ āpaṇato pūvaṃ gahetvā mālārāmaṃ gantvā ‘‘khādissāmī’’ti gacchantī paṭipathe bhikkhusaṅghaparivutaṃ bhagavantaṃ bhikkhācāraṃ pavisantaṃ disvā pasannacittā taṃ bhagavato adāsi. Satthā tathārūpe ṭhāne nisīdanākāraṃ dassesi. Ānandatthero cīvaraṃ paññāpetvā adāsi. Bhagavā tattha nisīditvā taṃ pūvaṃ paribhuñjitvā mukhaṃ vikkhāletvā sitaṃ pātvākāsi. Thero ‘‘ko imissā, bhante, dānassa vipāko bhavissatī’’ti pucchi. ‘‘Ajjesā, ānanda, tathāgatassa paṭhamaṃ bhojanaṃ adāsi, ajjeva kosalarañño aggamahesī bhavissati piyā manāpā’’ti. Taṃ divasameva ca rājā kāsigāme bhāgineyyena saddhiṃ yujjhitvā parājito palāyitvā āgato nagaraṃ pavisanto ‘‘balakāyassa āgamanaṃ āgamessāmī’’ti taṃ mālārāmaṃ pāvisi. Sā rājānaṃ āgataṃ passitvā tassa vattamakāsi. Rājā tassā vatte pasīditvā pitaraṃ pakkosāpetvā mahantaṃ issariyaṃ datvā taṃ antepuraṃ paṭiharāpetvā aggamahesiṭṭhāne ṭhapesi. Athekadivasaṃ rājā cintesi – ‘‘mayā imissā mahantaṃ issariyaṃ dinnaṃ, yaṃnūnāhaṃ imaṃ puccheyyaṃ ‘ko te piyo’ti? Sā ‘tvaṃ me, mahārāja, piyo’ti vatvā, puna maṃ pucchissati, athassāhaṃ ‘mayhampi tvaṃyeva piyā’ti vakkhāmī’’ti. Iti so aññamaññaṃ vissāsajananatthaṃ sammodanīyaṃ karonto pucchi.
தே³வீ பன பண்டி³தா பு³த்³து⁴பட்டா²யிகா ஸங்கு⁴பட்டா²யிகா ‘‘நாயங் பஞ்ஹோ ரஞ்ஞோ முக²ங் உல்லோகெத்வா கதே²தப்³போ³’’தி சிந்தெத்வா யதா²பூ⁴தமேவ வத³ந்தீ ‘‘நத்தி² கோ² மே, மஹாராஜ, கோசஞ்ஞோ அத்தனா பியதரோ’’தி ஆஹ. வத்வாபி அத்தனா ப்³யாகதமத்த²ங் உபாயேன ரஞ்ஞோ பச்சக்க²ங் காதுகாமா ‘‘துய்ஹங் பன, மஹாராஜ, அத்த²ஞ்ஞோ கோசி அத்தனா பியதரோ’’தி ததே²வ ராஜானங் புச்சி² யதா² ரஞ்ஞா ஸயங் புட்டா². ராஜாபி தாய ஸரஸலக்க²ணேன கதி²தத்தா நிவத்திதுங் அஸக்கொந்தோ ஸயம்பி ஸரஸலக்க²ணேனேவ கதெ²ந்தோ ததே²வ ப்³யாகாஸி யதா² தே³வியா ப்³யாகதங்.
Devī pana paṇḍitā buddhupaṭṭhāyikā saṅghupaṭṭhāyikā ‘‘nāyaṃ pañho rañño mukhaṃ ulloketvā kathetabbo’’ti cintetvā yathābhūtameva vadantī ‘‘natthi kho me, mahārāja, kocañño attanā piyataro’’ti āha. Vatvāpi attanā byākatamatthaṃ upāyena rañño paccakkhaṃ kātukāmā ‘‘tuyhaṃ pana, mahārāja, atthañño koci attanā piyataro’’ti tatheva rājānaṃ pucchi yathā raññā sayaṃ puṭṭhā. Rājāpi tāya sarasalakkhaṇena kathitattā nivattituṃ asakkonto sayampi sarasalakkhaṇeneva kathento tatheva byākāsi yathā deviyā byākataṃ.
ப்³யாகரித்வா ச மந்த³தா⁴துகதாய ஏவங் சிந்தேஸி – ‘‘அஹங் ராஜா பத²விஸ்ஸரோ மஹந்தங் பத²விமண்ட³லங் அபி⁴விஜிய அஜ்ஜா²வஸாமி, மய்ஹங் தாவ யுத்தங் ‘அத்தனா பியதரங் அஞ்ஞங் ந பஸ்ஸாமீ’தி, அயங் பன வஸலீ ஹீனஜச்சா ஸமானா மயா உச்சே டா²னே ட²பிதா ஸாமிபூ⁴தங் மங் ந ததா² பியாயதி, ‘அத்தாவ பியதரோ’தி மம ஸம்முகா² வத³தி, யாவ கக்க²ளா வதாய’’ந்தி அனத்தமனோ ஹுத்வா ‘‘நனு தே தீணி ரதனானி பியதரானீ’’தி சோதே³ஸி. தே³வீ ‘ரதனத்தயங்பாஹங் தே³வ அத்தனோ ஸக்³க³ஸுக²ங் மொக்க²ஸுக²ஞ்ச பத்த²யந்தீ ஸம்பியாயாமி, தஸ்மா அத்தாவ மே பியதரோ’’தி ஆஹ. ஸப்³போ³ சாயங் லோகோ அத்தத³த்த²மேவ பரங் பியாயதி, புத்தங் பத்தெ²ந்தோபி ‘‘அயங் மங் ஜிண்ணகாலே போஸெஸ்ஸதீ’’தி பத்தே²தி, தீ⁴தரங் ‘‘மம குலங் வட்³டி⁴ஸ்ஸதீ’’தி, ப⁴ரியங் ‘‘மய்ஹங் பாதே³ பரிசரிஸ்ஸதீ’’தி, அஞ்ஞேபி ஞாதிமித்தப³ந்த⁴வே தங்தங்கிச்சவஸேன, இதி அத்தத³த்த²மேவ ஸம்பஸ்ஸந்தோ லோகோ பரங் பியாயதீதி. அயஞ்ஹி தே³வியா அதி⁴ப்பாயோ.
Byākaritvā ca mandadhātukatāya evaṃ cintesi – ‘‘ahaṃ rājā pathavissaro mahantaṃ pathavimaṇḍalaṃ abhivijiya ajjhāvasāmi, mayhaṃ tāva yuttaṃ ‘attanā piyataraṃ aññaṃ na passāmī’ti, ayaṃ pana vasalī hīnajaccā samānā mayā ucce ṭhāne ṭhapitā sāmibhūtaṃ maṃ na tathā piyāyati, ‘attāva piyataro’ti mama sammukhā vadati, yāva kakkhaḷā vatāya’’nti anattamano hutvā ‘‘nanu te tīṇi ratanāni piyatarānī’’ti codesi. Devī ‘ratanattayaṃpāhaṃ deva attano saggasukhaṃ mokkhasukhañca patthayantī sampiyāyāmi, tasmā attāva me piyataro’’ti āha. Sabbo cāyaṃ loko attadatthameva paraṃ piyāyati, puttaṃ patthentopi ‘‘ayaṃ maṃ jiṇṇakāle posessatī’’ti pattheti, dhītaraṃ ‘‘mama kulaṃ vaḍḍhissatī’’ti, bhariyaṃ ‘‘mayhaṃ pāde paricarissatī’’ti, aññepi ñātimittabandhave taṃtaṃkiccavasena, iti attadatthameva sampassanto loko paraṃ piyāyatīti. Ayañhi deviyā adhippāyo.
அத² ராஜா சிந்தேஸி – ‘‘அயங் மல்லிகா குஸலா பண்டி³தா நிபுணா ‘அத்தாவ மே பியதரோ’தி வத³தி, மய்ஹம்பி அத்தாவ பியதரோ ஹுத்வா உபட்டா²தி, ஹந்தா³ஹங் இமமத்த²ங் ஸத்து² ஆரோசெஸ்ஸாமி, யதா² ச மே ஸத்தா² ப்³யாகரிஸ்ஸதி, ததா² நங் தா⁴ரெஸ்ஸாமீ’’தி. ஏவங் பன சிந்தெத்வா ஸத்து² ஸந்திகங் உபஸங்கமித்வா தமத்த²ங் ஆரோசேஸி. தேன வுத்தங் – ‘‘அத² கோ² ராஜா பஸேனதி³ கோஸலோ…பே॰… பியதரோ’’தி.
Atha rājā cintesi – ‘‘ayaṃ mallikā kusalā paṇḍitā nipuṇā ‘attāva me piyataro’ti vadati, mayhampi attāva piyataro hutvā upaṭṭhāti, handāhaṃ imamatthaṃ satthu ārocessāmi, yathā ca me satthā byākarissati, tathā naṃ dhāressāmī’’ti. Evaṃ pana cintetvā satthu santikaṃ upasaṅkamitvā tamatthaṃ ārocesi. Tena vuttaṃ – ‘‘atha kho rājā pasenadi kosalo…pe… piyataro’’ti.
ஏதமத்த²ங் விதி³த்வாதி ஏதங் ‘‘லோகே ஸப்³ப³ஸத்தானங் அத்தாவ அத்தனோ பியதரோ’’தி ரஞ்ஞா வுத்தமத்த²ங் ஸப்³ப³ஸோ ஜானித்வா தத³த்த²பரிதீ³பனங் இமங் உதா³னங் உதா³னேஸி.
Etamatthaṃ viditvāti etaṃ ‘‘loke sabbasattānaṃ attāva attano piyataro’’ti raññā vuttamatthaṃ sabbaso jānitvā tadatthaparidīpanaṃ imaṃ udānaṃ udānesi.
தத்த² ஸப்³பா³ தி³ஸா அனுபரிக³ம்ம சேதஸாதி ஸப்³பா³ அனவஸேஸா த³ஸபி தி³ஸா பரியேஸனவஸேன சித்தேன அனுக³ந்த்வா. நேவஜ்ஜ²கா³ பியதரமத்தனா க்வசீதி அத்தனா அதிஸயேன பியங் அஞ்ஞங் கோசி புரிஸோ ஸப்³பு³ஸ்ஸாஹேன பரியேஸந்தோ க்வசி கத்த²சி ஸப்³ப³தி³ஸாஸு நேவ அதி⁴க³ச்செ²ய்ய ந பஸ்ஸெய்ய. ஏவங் பியோ புது² அத்தா பரேஸந்தி ஏவங் கஸ்ஸசி அத்தனா பியதரஸ்ஸ அனுபலப்³ப⁴னவஸேன புது² விஸுங் விஸுங் தேஸங் தேஸங் ஸத்தானங் அத்தாவ பியோ. தஸ்மா ந ஹிங்ஸே பரமத்தகாமோதி யஸ்மா ஏவங் ஸப்³போ³பி ஸத்தோ அத்தானங் பியாயதி அத்தனோ ஸுக²காமோ து³க்க²ப்படிகூலோ, தஸ்மா அத்தகாமோ அத்தனோ ஹிதஸுக²ங் இச்ச²ந்தோ பரங் ஸத்தங் அந்தமஸோ குந்த²கிபில்லிகங் உபாதா³ய ந ஹிங்ஸே ந ஹனெய்ய ந பாணிலெட்³டு³த³ண்டா³தீ³ஹிபி விஹேடெ²ய்ய. பரஸ்ஸ ஹி அத்தனா கதே து³க்கே² தங் ததோ ஸங்கமந்தங் விய காலந்தரே அத்தனி ஸந்தி³ஸ்ஸதி. அயஞ்ஹி கம்மானங் த⁴ம்மதாதி.
Tattha sabbā disā anuparigamma cetasāti sabbā anavasesā dasapi disā pariyesanavasena cittena anugantvā. Nevajjhagā piyataramattanā kvacīti attanā atisayena piyaṃ aññaṃ koci puriso sabbussāhena pariyesanto kvaci katthaci sabbadisāsu neva adhigaccheyya na passeyya. Evaṃ piyo puthu attā paresanti evaṃ kassaci attanā piyatarassa anupalabbhanavasena puthu visuṃ visuṃ tesaṃ tesaṃ sattānaṃ attāva piyo. Tasmā na hiṃse paramattakāmoti yasmā evaṃ sabbopi satto attānaṃ piyāyati attano sukhakāmo dukkhappaṭikūlo, tasmā attakāmo attano hitasukhaṃ icchanto paraṃ sattaṃ antamaso kunthakipillikaṃ upādāya na hiṃse na haneyya na pāṇileḍḍudaṇḍādīhipi viheṭheyya. Parassa hi attanā kate dukkhe taṃ tato saṅkamantaṃ viya kālantare attani sandissati. Ayañhi kammānaṃ dhammatāti.
பட²மஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.
Paṭhamasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / உதா³னபாளி • Udānapāḷi / 1. பியதரஸுத்தங் • 1. Piyatarasuttaṃ