Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாதபாளி • Suttanipātapāḷi

    14. போஸாலமாணவபுச்சா²

    14. Posālamāṇavapucchā

    1118.

    1118.

    ‘‘யோ அதீதங் ஆதி³ஸதி, (இச்சாயஸ்மா போஸாலோ) அனேஜோ சி²ன்னஸங்ஸயோ;

    ‘‘Yo atītaṃ ādisati, (iccāyasmā posālo) anejo chinnasaṃsayo;

    பாரகு³ங் ஸப்³ப³த⁴ம்மானங், அத்தி² பஞ்ஹேன ஆக³மங்.

    Pāraguṃ sabbadhammānaṃ, atthi pañhena āgamaṃ.

    1119.

    1119.

    ‘‘விபூ⁴தரூபஸஞ்ஞிஸ்ஸ , ஸப்³ப³காயப்பஹாயினோ;

    ‘‘Vibhūtarūpasaññissa , sabbakāyappahāyino;

    அஜ்ஜ²த்தஞ்ச ப³ஹித்³தா⁴ ச, நத்தி² கிஞ்சீதி பஸ்ஸதோ;

    Ajjhattañca bahiddhā ca, natthi kiñcīti passato;

    ஞாணங் ஸக்கானுபுச்சா²மி, கத²ங் நெய்யோ ததா²விதோ⁴’’.

    Ñāṇaṃ sakkānupucchāmi, kathaṃ neyyo tathāvidho’’.

    1120.

    1120.

    ‘‘விஞ்ஞாணட்டி²தியோ ஸப்³பா³, (போஸாலாதி ப⁴க³வா) அபி⁴ஜானங் ததா²க³தோ;

    ‘‘Viññāṇaṭṭhitiyo sabbā, (posālāti bhagavā) abhijānaṃ tathāgato;

    திட்ட²ந்தமேனங் ஜானாதி, விமுத்தங் தப்பராயணங்.

    Tiṭṭhantamenaṃ jānāti, vimuttaṃ tapparāyaṇaṃ.

    1121.

    1121.

    ‘‘ஆகிஞ்சஞ்ஞஸம்ப⁴வங் ஞத்வா, நந்தீ³ ஸங்யோஜனங் இதி;

    ‘‘Ākiñcaññasambhavaṃ ñatvā, nandī saṃyojanaṃ iti;

    ஏவமேதங் அபி⁴ஞ்ஞாய, ததோ தத்த² விபஸ்ஸதி;

    Evametaṃ abhiññāya, tato tattha vipassati;

    ஏதங் 1 ஞாணங் தத²ங் தஸ்ஸ, ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ வுஸீமதோ’’தி.

    Etaṃ 2 ñāṇaṃ tathaṃ tassa, brāhmaṇassa vusīmato’’ti.

    போஸாலமாணவபுச்சா² சுத்³த³ஸமா நிட்டி²தா.

    Posālamāṇavapucchā cuddasamā niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. ஏவங் (ஸ்யா॰ க॰)
    2. evaṃ (syā. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā / 14. போஸாலஸுத்தவண்ணனா • 14. Posālasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact