Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / દીઘનિકાય (ટીકા) • Dīghanikāya (ṭīkā) |
૯. પોટ્ઠપાદસુત્તવણ્ણના
9. Poṭṭhapādasuttavaṇṇanā
પોટ્ઠપાદપરિબ્બાજકવત્થુવણ્ણના
Poṭṭhapādaparibbājakavatthuvaṇṇanā
૪૦૬. સાવત્થિયન્તિ સમીપત્થે ભુમ્મન્તિ આહ ‘‘સાવત્થિં ઉપનિસ્સાયા’’તિ. જેતસ્સ કુમારસ્સ વનેતિ જેતેન નામ રાજકુમારેન રોપિતે ઉપવને. નિવાસફાસુતાદિના પબ્બજિતા આરમન્તિ એત્થાતિ આરામો, વિહારો. ફોટો પાદેસુ જાતોતિ પોટ્ઠપાદો. વત્થચ્છાયાછાદનપબ્બજૂપગતત્તા છન્નપરિબ્બાજકો. બ્રાહ્મણમહાસાલોતિ મહાવિભવતાય મહાસારતાપત્તો બ્રાહ્મણો. સમયન્તિ સામઞ્ઞનિદ્દેસો, તં તં સમયન્તિ અત્થો. પવદન્તીતિ પકારતો વદન્તિ, અત્તના અત્તના ઉગ્ગહિતનિયામેન યથા તથા સમયં વદન્તીતિ અત્થો. ‘‘પભુતયો’’તિ ઇમિના તોદેય્યજાણુસોણીસોણદણ્ડાદિકે સઙ્ગણ્હાતિ, પરિબ્બાજકાદયોતિ આદિ-સદ્દેન છન્નપરિબ્બાજકાદિકે. તિન્દુકાચીરમેત્થ અત્થીતિ તિન્દુકાચીરો, આરામો. તથા એકા સાલા એત્થાતિ એકસાલકો, તસ્મિં તિન્દુકાચીરે એકસાલકે.
406.Sāvatthiyanti samīpatthe bhummanti āha ‘‘sāvatthiṃ upanissāyā’’ti. Jetassa kumārassa vaneti jetena nāma rājakumārena ropite upavane. Nivāsaphāsutādinā pabbajitā āramanti etthāti ārāmo, vihāro. Phoṭo pādesu jātoti poṭṭhapādo. Vatthacchāyāchādanapabbajūpagatattā channaparibbājako. Brāhmaṇamahāsāloti mahāvibhavatāya mahāsāratāpatto brāhmaṇo. Samayanti sāmaññaniddeso, taṃ taṃ samayanti attho. Pavadantīti pakārato vadanti, attanā attanā uggahitaniyāmena yathā tathā samayaṃ vadantīti attho. ‘‘Pabhutayo’’ti iminā todeyyajāṇusoṇīsoṇadaṇḍādike saṅgaṇhāti, paribbājakādayoti ādi-saddena channaparibbājakādike. Tindukācīramettha atthīti tindukācīro, ārāmo. Tathā ekā sālā etthāti ekasālako, tasmiṃ tindukācīre ekasālake.
અનેકાકારાનવસેસઞેય્યત્થવિભાવનતો, અપરાપરુપ્પત્તિતો ચ ભગવતો ઞાણં તત્થ પત્થટં વિય હોતીતિ વુત્તં ‘‘સબ્બઞ્ઞુતઞ્ઞાણં પત્થરિત્વા’’તિ, યતો તસ્સ ઞાણજાલતા વુચ્ચતિ, વેનેય્યાનં તદન્તોગધતા હેટ્ઠા વુત્તાયેવ. વેનેય્યસત્તપરિગ્ગણ્હનત્થં સમન્નાહારે કતે પઠમં નેસં વેનેય્યભાવેનેવ ઉપટ્ઠાનં હોતિ, અથ સરણગમનાદિવસેન કિચ્ચનિપ્ફત્તિ વીમંસીયતીતિ આહ ‘‘કિં નુ ખો ભવિસ્સતીતિ ઉપપરિક્ખન્તો’’તિ . નિરોધન્તિ સઞ્ઞાનિરોધં. નિરોધા વુટ્ઠાનન્તિ તતો નિરોધતો વુટ્ઠાનં સઞ્ઞુપ્પત્તિં. સબ્બબુદ્ધાનં ઞાણેન સંસન્દિત્વાતિ યથા તે નિરોધં, નિરોધતો વુટ્ઠાનઞ્ચ બ્યાકરિંસુ, બ્યાકરિસ્સન્તિ ચ, તથા બ્યાકરણવસેન સંસન્દિત્વા. હત્થિસારિપુત્તોતિ હત્થિસારિનો પુત્તો. ‘‘યુગન્ધરપબ્બતં પરિક્ખિપિત્વા’’તિ ઇદં પરિકપ્પવચનં ‘‘તાદિસં અત્થિ ચે, તં વિયા’’તિ. મેઘવણ્ણન્તિ રત્તમેઘવણ્ણં, સઞ્ઝાપ્પભાનુરઞ્જિતમેઘસઙ્કાસન્તિ અત્થો. પચ્ચગ્ઘન્તિ અભિનવં આદિતો તથાલદ્ધવોહારેન , અનઞ્ઞપરિભોગતાય , તથા વા સત્થુ અધિટ્ઠાનેન સો પત્તો સબ્બકાલં ‘‘પચ્ચગ્ઘં’’ ત્વેવ વુચ્ચતિ, સિલાદિવુત્તરતનલક્ખણૂપપત્તિયા વા સો પત્તો ‘‘પચ્ચગ્ઘ’’ન્તિ વુચ્ચતિ.
Anekākārānavasesañeyyatthavibhāvanato, aparāparuppattito ca bhagavato ñāṇaṃ tattha patthaṭaṃ viya hotīti vuttaṃ ‘‘sabbaññutaññāṇaṃ pattharitvā’’ti, yato tassa ñāṇajālatā vuccati, veneyyānaṃ tadantogadhatā heṭṭhā vuttāyeva. Veneyyasattapariggaṇhanatthaṃ samannāhāre kate paṭhamaṃ nesaṃ veneyyabhāveneva upaṭṭhānaṃ hoti, atha saraṇagamanādivasena kiccanipphatti vīmaṃsīyatīti āha ‘‘kiṃ nu kho bhavissatīti upaparikkhanto’’ti . Nirodhanti saññānirodhaṃ. Nirodhā vuṭṭhānanti tato nirodhato vuṭṭhānaṃ saññuppattiṃ. Sabbabuddhānaṃ ñāṇena saṃsanditvāti yathā te nirodhaṃ, nirodhato vuṭṭhānañca byākariṃsu, byākarissanti ca, tathā byākaraṇavasena saṃsanditvā. Hatthisāriputtoti hatthisārino putto. ‘‘Yugandharapabbataṃ parikkhipitvā’’ti idaṃ parikappavacanaṃ ‘‘tādisaṃ atthi ce, taṃ viyā’’ti. Meghavaṇṇanti rattameghavaṇṇaṃ, sañjhāppabhānurañjitameghasaṅkāsanti attho. Paccagghanti abhinavaṃ ādito tathāladdhavohārena , anaññaparibhogatāya , tathā vā satthu adhiṭṭhānena so patto sabbakālaṃ ‘‘paccagghaṃ’’ tveva vuccati, silādivuttaratanalakkhaṇūpapattiyā vā so patto ‘‘paccaggha’’nti vuccati.
૪૦૭. અત્તનો રુચિવસેન સદ્ધમ્મટ્ઠિતિજ્ઝાસયવસેન, ન પરેન ઉસ્સાહિતોતિ અધિપ્પાયો. ‘‘અતિપ્પગભાવમેવ દિસ્વા’’તિ ઇદં ભૂતકથનં ન તાવ ભિક્ખાચારવેલા સમ્પત્તાતિ દસ્સનત્થં. ભગવા હિ તદા કાલસ્સેવ વિહારતો નિક્ખન્તો ‘‘વાસનાભાગિયાય ધમ્મદેસનાય પોટ્ઠપાદં અનુગ્ગણ્હિસ્સામી’’તિ. યન્નૂનાહન્તિ અઞ્ઞત્થ સંસયપરિદીપનો, ઇધ પન સંસયપરિદીપનો વિય. કસ્માતિ આહ ‘‘બુદ્ધાન’’ન્તિઆદિ. સંસયો નામ નત્થિ બોધિમૂલે એવ સમુગ્ઘાટિતત્તા. પરિવિતક્કપુબ્બભાગોતિ અધિપ્પેતકિચ્ચસ્સ પુબ્બભાગપરિવિતક્કો એવ. બુદ્ધાનં લબ્ભતીતિ ‘‘કરિસ્સામ, ન કરિસ્સામા’’તિઆદિકો એસ ચિત્તચારો બુદ્ધાનં લબ્ભતિ સમ્ભવતિ વિચારણવસેન પવત્તનતો, ન પન સંસયવસેન. તેનાહાતિ યેન બુદ્ધાનમ્પિ લબ્ભતિ, તેનેવાહ ભગવા ‘‘યન્નૂનાહ’’ન્તિ. પરિકપ્પને વાયં નિપાતો. ‘‘ઉપસઙ્કમેય્ય’’ન્તિ કિરિયાપદેન વુચ્ચમાનો એવ હિ અત્થો ‘‘યન્નૂના’’તિ નિપાતપદેન જોતીયતિ. અહં યન્નૂન ઉપસઙ્કમેય્યન્તિ યોજના. યદિ પનાતિ ઇદમ્પિ તેન સમાનત્થન્તિ આહ ‘‘યદિ પનાહન્તિ અત્થો’’તિ.
407.Attano rucivasena saddhammaṭṭhitijjhāsayavasena, na parena ussāhitoti adhippāyo. ‘‘Atippagabhāvameva disvā’’ti idaṃ bhūtakathanaṃ na tāva bhikkhācāravelā sampattāti dassanatthaṃ. Bhagavā hi tadā kālasseva vihārato nikkhanto ‘‘vāsanābhāgiyāya dhammadesanāya poṭṭhapādaṃ anuggaṇhissāmī’’ti. Yannūnāhanti aññattha saṃsayaparidīpano, idha pana saṃsayaparidīpano viya. Kasmāti āha ‘‘buddhāna’’ntiādi. Saṃsayo nāma natthi bodhimūle eva samugghāṭitattā. Parivitakkapubbabhāgoti adhippetakiccassa pubbabhāgaparivitakko eva. Buddhānaṃ labbhatīti ‘‘karissāma, na karissāmā’’tiādiko esa cittacāro buddhānaṃ labbhati sambhavati vicāraṇavasena pavattanato, na pana saṃsayavasena. Tenāhāti yena buddhānampi labbhati, tenevāha bhagavā ‘‘yannūnāha’’nti. Parikappane vāyaṃ nipāto. ‘‘Upasaṅkameyya’’nti kiriyāpadena vuccamāno eva hi attho ‘‘yannūnā’’ti nipātapadena jotīyati. Ahaṃ yannūna upasaṅkameyyanti yojanā. Yadi panāti idampi tena samānatthanti āha ‘‘yadi panāhanti attho’’ti.
૪૦૮. યથા ઉન્નતપ્પાયો સદ્દો ઉન્નાદો, એવં વિપુલભાવેન ઉપરૂપરિ પવત્તોપિ ઉન્નાદોતિ તદુભયં એકજ્ઝં કત્વા પાળિયં ‘‘ઉન્નાદિનિયા’’તિ વત્વા પુન વિભાગેન દસ્સેતું ‘‘ઉચ્ચાસદ્દમહાસદ્દાયા’’તિ વુત્તન્તિ તમત્થં વિવરન્તો ‘‘ઉચ્ચં નદમાનાયા’’તિઆદિમાહ. અસ્સાતિ પરિસાય. ઉદ્ધંગમનવસેનાતિ ઉન્નતબહુલતાય ઉગ્ગન્ત્વા ઉગ્ગન્ત્વા પવત્તનવસેન. દિસાસુ પત્થટવસેનાતિ વિપુલભાવેન ભૂતપરમ્પરાય સબ્બદિસાસુ પત્થરણવસેન. ઇદાનિ પરિબ્બાજકપરિસાય ઉચ્ચાસદ્દમહાસદ્દતાય કારણં, તસ્સ ચ પવત્તિઆકારં દસ્સેન્તો ‘‘તેસઞ્હી’’તિઆદિમાહ. કામસ્સાદો નામ કામગુણસ્સાદો. કામભવાદિગતો અસ્સાદો ભવસ્સાદો.
408. Yathā unnatappāyo saddo unnādo, evaṃ vipulabhāvena uparūpari pavattopi unnādoti tadubhayaṃ ekajjhaṃ katvā pāḷiyaṃ ‘‘unnādiniyā’’ti vatvā puna vibhāgena dassetuṃ ‘‘uccāsaddamahāsaddāyā’’ti vuttanti tamatthaṃ vivaranto ‘‘uccaṃ nadamānāyā’’tiādimāha. Assāti parisāya. Uddhaṃgamanavasenāti unnatabahulatāya uggantvā uggantvā pavattanavasena. Disāsu patthaṭavasenāti vipulabhāvena bhūtaparamparāya sabbadisāsu pattharaṇavasena. Idāni paribbājakaparisāya uccāsaddamahāsaddatāya kāraṇaṃ, tassa ca pavattiākāraṃ dassento ‘‘tesañhī’’tiādimāha. Kāmassādo nāma kāmaguṇassādo. Kāmabhavādigato assādo bhavassādo.
૪૦૯. સણ્ઠપેસીતિ સંયમનવસેન સમ્મદેવ ઠપેસિ, સણ્ઠપનઞ્ચેત્થ તિરચ્છાનકથાય અઞ્ઞમઞ્ઞસ્મિં અગારવસ્સ જહાપનવસેન આચારસ્સ સિક્ખાપનં, યથાવુત્તદોસસ્સ નિગૂહનઞ્ચ હોતીતિ આહ ‘‘સિક્ખાપેસી’’તિઆદિ. અપ્પસદ્દન્તિ નિસ્સદ્દં, ઉચ્ચાસદ્દમહાસદ્દાભાવન્તિ અધિપ્પાયો. નપ્પમજ્જન્તીતિ ન અગારવં કરોન્તિ.
409.Saṇṭhapesīti saṃyamanavasena sammadeva ṭhapesi, saṇṭhapanañcettha tiracchānakathāya aññamaññasmiṃ agāravassa jahāpanavasena ācārassa sikkhāpanaṃ, yathāvuttadosassa nigūhanañca hotīti āha ‘‘sikkhāpesī’’tiādi. Appasaddanti nissaddaṃ, uccāsaddamahāsaddābhāvanti adhippāyo. Nappamajjantīti na agāravaṃ karonti.
૪૧૦. નો આગતે આનન્દોતિ ભગવતિ આગતે નો અમ્હાકં આનન્દો પીતિ હોતિ. પિયસમુદાચારાતિ પિયાલાપા. ‘‘પચ્ચુગ્ગમનં અકાસી’’તિ વત્વા ન કેવલમયમેવ, અથ ખો અઞ્ઞેપિ પબ્બજિતા યેભુય્યેન ભગવતો અપચિતિં કરોન્તેવાતિ દસ્સેતું ‘‘ભગવન્તઞ્હી’’તિઆદિં વત્વા, તત્થ કારણમાહ ‘‘ઉચ્ચાકુલીનતાયા’’તિ, તેન સાસને અપ્પસન્નાપિ કુલગારવેન ભગવતિ અપચિતિં કરોન્તે વાતિ દસ્સેતિ. એતસ્મિં અન્તરે કા નામ કથાતિ એતસ્મિં યથાવુત્તપરિચ્છેદબ્ભન્તરે કથા કા નામ. વિપ્પકતા આરદ્ધા હુત્વા અપરિયોસિતા. ‘‘કા કથા વિપ્પકતા’’તિ વદન્તો અત્થતો તસ્સા પરિયોસાપનં પટિજાનાતિ નામ. ‘‘કા કથા’’તિ ચ અવિસેસચોદનાતિ યસ્સા તસ્સા સબ્બસ્સાપિ કથાય પરિયોસાપનં પટિઞ્ઞાતઞ્ચ હોતિ, તઞ્ચ પરેસં અસબ્બઞ્ઞૂનં અવિસયન્તિ આહ ‘‘પરિયન્તં નેત્વા દેમીતિ સબ્બઞ્ઞુપવારણં પવારેસી’’તિ.
410.Noāgate ānandoti bhagavati āgate no amhākaṃ ānando pīti hoti. Piyasamudācārāti piyālāpā. ‘‘Paccuggamanaṃ akāsī’’ti vatvā na kevalamayameva, atha kho aññepi pabbajitā yebhuyyena bhagavato apacitiṃ karontevāti dassetuṃ ‘‘bhagavantañhī’’tiādiṃ vatvā, tattha kāraṇamāha ‘‘uccākulīnatāyā’’ti, tena sāsane appasannāpi kulagāravena bhagavati apacitiṃ karonte vāti dasseti. Etasmiṃantare kā nāma kathāti etasmiṃ yathāvuttaparicchedabbhantare kathā kā nāma. Vippakatā āraddhā hutvā apariyositā. ‘‘Kā kathā vippakatā’’ti vadanto atthato tassā pariyosāpanaṃ paṭijānāti nāma. ‘‘Kā kathā’’ti ca avisesacodanāti yassā tassā sabbassāpi kathāya pariyosāpanaṃ paṭiññātañca hoti, tañca paresaṃ asabbaññūnaṃ avisayanti āha ‘‘pariyantaṃ netvā demīti sabbaññupavāraṇaṃ pavāresī’’ti.
અભિસઞ્ઞાનિરોધકથાવણ્ણના
Abhisaññānirodhakathāvaṇṇanā
૪૧૧. સુકારણન્તિ સુન્દરં અત્થાવહં હિતાવહં કારણં. નાનાતિત્થેસુ નાનાલદ્ધીસુ નિયુત્તાતિ નાનાતિત્થિકા, તે એવ નાનાતિત્થિયા ક-કારસ્સ ય-કારં કત્વા. કુતૂહલમેત્થ અત્થીતિ કોતૂહલા, સા એવ સાલાતિ કોતૂહલસાલા, તેનાહ ‘‘કોતૂહલુપ્પત્તિટ્ઠાનતો’’તિ. સઞ્ઞાનિરોધેતિ સઞ્ઞાસીસેનાયં દેસના, તસ્મા સઞ્ઞાસહગતા સબ્બેપિ ધમ્મા સઙ્ગય્હન્તિ, તત્થ પન ચિત્તં પધાનન્તિ આહ ‘‘ચિત્તનિરોધે’’તિ. અચ્ચન્તનિરોધસ્સ પન તેહિ અનધિપ્પેતત્તા, અવિસયત્તા ચ ‘‘ખણિકનિરોધે’’તિ આહ. કામં સોપિ તેસં અવિસયોવ, અત્થતો પન નિરોધકથા વુચ્ચમાના તત્થેવ તિટ્ઠતીતિ તથા વુત્તં. કિત્તિઘોસોતિ ‘‘અહો બુદ્ધાનુભાવો ભવન્તરપટિચ્છન્નં કારણં એવં હત્થામલકં વિય પચ્ચક્ખતો દસ્સેતિ, સાવકે ચ એદિસે સંવરસમાદાને પતિટ્ઠાપેતી’’તિ થુતિઘોસો યાવ ભવગ્ગા પત્થરતિ. પટિભાગકિરિયન્તિ પળાસવસેન પટિભાગભૂતં પયોગં કરોન્તો. ભવન્તરસમયન્તિ તત્ર તત્ર વુટ્ઠનસમયં અભૂતપરિકપ્પિતં કિઞ્ચિ ઉપ્પાદિયં વત્થું અત્તનો સમયં કત્વા. કિઞ્ચિદેવ સિક્ખાપદન્તિ ‘‘એલમૂગેન ભવિતબ્બં , એત્તકં, વેલં એકસ્મિંયેવ ઠાને નિસીદિતબ્બ’’ન્તિ એવમાદિકં કિઞ્ચિદેવ કારણં સિક્ખાકોટ્ઠાસં કત્વા પઞ્ઞપેન્તિ. નિરોધકથન્તિ નિરોધસમાપત્તિકથં.
411.Sukāraṇanti sundaraṃ atthāvahaṃ hitāvahaṃ kāraṇaṃ. Nānātitthesu nānāladdhīsu niyuttāti nānātitthikā, te eva nānātitthiyā ka-kārassa ya-kāraṃ katvā. Kutūhalamettha atthīti kotūhalā, sā eva sālāti kotūhalasālā, tenāha ‘‘kotūhaluppattiṭṭhānato’’ti. Saññānirodheti saññāsīsenāyaṃ desanā, tasmā saññāsahagatā sabbepi dhammā saṅgayhanti, tattha pana cittaṃ padhānanti āha ‘‘cittanirodhe’’ti. Accantanirodhassa pana tehi anadhippetattā, avisayattā ca ‘‘khaṇikanirodhe’’ti āha. Kāmaṃ sopi tesaṃ avisayova, atthato pana nirodhakathā vuccamānā tattheva tiṭṭhatīti tathā vuttaṃ. Kittighosoti ‘‘aho buddhānubhāvo bhavantarapaṭicchannaṃ kāraṇaṃ evaṃ hatthāmalakaṃ viya paccakkhato dasseti, sāvake ca edise saṃvarasamādāne patiṭṭhāpetī’’ti thutighoso yāva bhavaggā pattharati. Paṭibhāgakiriyanti paḷāsavasena paṭibhāgabhūtaṃ payogaṃ karonto. Bhavantarasamayanti tatra tatra vuṭṭhanasamayaṃ abhūtaparikappitaṃ kiñci uppādiyaṃ vatthuṃ attano samayaṃ katvā. Kiñcideva sikkhāpadanti ‘‘elamūgena bhavitabbaṃ , ettakaṃ, velaṃ ekasmiṃyeva ṭhāne nisīditabba’’nti evamādikaṃ kiñcideva kāraṇaṃ sikkhākoṭṭhāsaṃ katvā paññapenti. Nirodhakathanti nirodhasamāpattikathaṃ.
તેસૂતિ કોતૂહલસાલાયં સન્નિપતિતેસુ તિત્થિયસમણબ્રાહ્મણેસુ. એકચ્ચેતિ એકે. પુરિમોતિ ‘‘અહેતૂ અપ્પચ્ચયા’’તિ એવંવાદી. ય્વાયં ઇધ ઉપ્પજ્જતીતિ યોજના. સમાપત્તિન્તિ અસઞ્ઞભાવાવહં સમાપત્તિં. નિરોધેતિ સઞ્ઞાનિરોધે. હેતું અપસ્સન્તોતિ યેન હેતુના અસઞ્ઞભવે સઞ્ઞાય નિરોધો સબ્બસો અનુપ્પાદો, યેન ચ તતો ચુતસ્સ ઇધ પઞ્ચવોકારભવે તસ્સા ઉપ્પાદો, તં અવિસયતાય અપસ્સન્તો.
Tesūti kotūhalasālāyaṃ sannipatitesu titthiyasamaṇabrāhmaṇesu. Ekacceti eke. Purimoti ‘‘ahetū appaccayā’’ti evaṃvādī. Yvāyaṃ idha uppajjatīti yojanā. Samāpattinti asaññabhāvāvahaṃ samāpattiṃ. Nirodheti saññānirodhe. Hetuṃ apassantoti yena hetunā asaññabhave saññāya nirodho sabbaso anuppādo, yena ca tato cutassa idha pañcavokārabhave tassā uppādo, taṃ avisayatāya apassanto.
નન્તિ પઠમવાદિં. નિસેધેત્વાતિ ‘‘ન ખો નામેતં ભો એવં ભવિસ્સતી’’તિ એવં પટિક્ખિપિત્વા. અસઞ્ઞિકભાવન્તિ મુઞ્છાપત્તિયા કિરિયમયસઞ્ઞાવસેન વિગતસઞ્ઞિભાવં. વક્ખતિ હિ ‘‘વિસઞ્ઞી હુત્વા’’તિ. વિક્ખમ્ભનવસેન કિલેસાનં સન્તાપનેન અત્તન્તપો. ઘોરતપોતિ દુક્કરતાય ભીમતપો. પરિમારિતિન્દ્રિયોતિ નિબ્બિસેવનભાવાપાદનેન સબ્બસો મિલાપિતચક્ખાદિન્દ્રિયો. ભગ્ગોતિ ભઞ્જિતકુસલજ્ઝાસયો. એવમાહાતિ ‘‘એવં સઞ્ઞા હિ ભો પુરિસસ્સ અત્તા’’તિઆદિઆકારેન સઞ્ઞાનિરોધમાહ. ઇમિના નયેન ઇતો પરેસુ દ્વીસુ ઠાનેસુ યથારહં યોજના વેદિતબ્બા.
Nanti paṭhamavādiṃ. Nisedhetvāti ‘‘na kho nāmetaṃ bho evaṃ bhavissatī’’ti evaṃ paṭikkhipitvā. Asaññikabhāvanti muñchāpattiyā kiriyamayasaññāvasena vigatasaññibhāvaṃ. Vakkhati hi ‘‘visaññī hutvā’’ti. Vikkhambhanavasena kilesānaṃ santāpanena attantapo. Ghoratapoti dukkaratāya bhīmatapo. Parimāritindriyoti nibbisevanabhāvāpādanena sabbaso milāpitacakkhādindriyo. Bhaggoti bhañjitakusalajjhāsayo. Evamāhāti ‘‘evaṃ saññā hi bho purisassa attā’’tiādiākārena saññānirodhamāha. Iminā nayena ito paresu dvīsu ṭhānesu yathārahaṃ yojanā veditabbā.
આથબ્બણપયોગન્તિ આથબ્બણવેદવિહિતં આથબ્બણિકાનં વિસઞ્ઞિભાવાપાદનપયોગં. આથબ્બણં પયોજેત્વાતિ આથબ્બણવેદે આગતઅગ્ગિજુહનપુબ્બકં મન્તજપ્પનં પયોજેત્વા સીસચ્છિન્નતાદિદસ્સનેન સઞ્ઞાનિરોધમાહ. તસ્સાતિ યસ્સ સીસચ્છિન્નતાદિ દસ્સિતં, તસ્સ.
Āthabbaṇapayoganti āthabbaṇavedavihitaṃ āthabbaṇikānaṃ visaññibhāvāpādanapayogaṃ. Āthabbaṇaṃ payojetvāti āthabbaṇavede āgataaggijuhanapubbakaṃ mantajappanaṃ payojetvā sīsacchinnatādidassanena saññānirodhamāha. Tassāti yassa sīsacchinnatādi dassitaṃ, tassa.
યક્ખદાસીનન્તિ દેવદાસીનં, યા ‘‘દેવતાભતિયોતિપિ’’ વુચ્ચન્તિ. મદનિદ્દન્તિ સુરામદનિમિત્તકં સુપનં દેવતૂપહારન્તિ નચ્ચનગાયનાદિના દેવતાનં પૂજં. સુરાપાતિન્તિ પાતિપુણ્ણં સુરં. દિવાતિ અતિદિવા ઉસ્સૂરે.
Yakkhadāsīnanti devadāsīnaṃ, yā ‘‘devatābhatiyotipi’’ vuccanti. Madaniddanti surāmadanimittakaṃ supanaṃ devatūpahāranti naccanagāyanādinā devatānaṃ pūjaṃ. Surāpātinti pātipuṇṇaṃ suraṃ. Divāti atidivā ussūre.
એલમૂગકથા વિયાતિ ઇમેસં પણ્ડિતમાનીનં કથા અન્ધબાલકથાસદિસી. ચત્તારો નિરોધેતિ અઞ્ઞમઞ્ઞવિધુરે ચત્તારો નિરોધે એતે પઞ્ઞપેન્તિ. ન ચ અઞ્ઞમઞ્ઞવિરુદ્ધનાનાસભાવેન તેન ભવિતબ્બં, અથ ખો એકસભાવેન, તેનાહ ‘‘ઇમિના ચા’’તિઆદિ. અઞ્ઞેનેવાતિ ઇમેહિ વુત્તાકારતો અઞ્ઞાકારેનેવ ભવિતબ્બં. ‘‘અયં નિરોધો, અયં નિરોધો’’તિ આમેડિતવચનં સત્થા અત્તનો દેસનાવિલાસેન અનેકાકારવોકારં નિરોધં વિભાવેસ્સતીતિ દસ્સનત્થં કતં અહો નૂનાતિ એત્થ અહોતિ અચ્છરિયે, નૂનાતિ અનુસ્સરણે નિપાતો. તસ્મા અહો નૂન ભગવા અનઞ્ઞસાધારણદેસનત્તા નિરોધમ્પિ અહો અચ્છરિયં કત્વા કથેય્ય મઞ્ઞેતિ અધિપ્પાયો. ‘‘અહો નૂન સુગતો’’તિ એત્થાપિ એસેવ નયો. અચ્છરિયવિભાવનતો એવ ચેત્થ દ્વિક્ખત્તું વચનં, અચ્છરિયત્થોપિ ચેત્થ અહો-સદ્દો. સો યસ્મા અનુસ્સરણમુખેનેવ તેન ગહિતો, તસ્મા વુત્તં ‘‘અહો નૂનાતિ અનુસ્સરણત્થે’’તિ. કાલપુગ્ગલાદિવિભાગેન બહુભેદત્તા ઇમેસં નિરોધધમ્માનન્તિ બહુવચનં, કુસલ-સદ્દયોગેન સામિવચનં ભુમ્મત્થે દટ્ઠબ્બં. ચિણ્ણવસિતાયાતિ નિરોધસમાપત્તિયં વસીભાવસ્સ ચિણ્ણત્તા. સભાવં જાનાતીતિ નિરોધસ્સ સભાવં યાથાવતો જાનાતિ.
Elamūgakathā viyāti imesaṃ paṇḍitamānīnaṃ kathā andhabālakathāsadisī. Cattāro nirodheti aññamaññavidhure cattāro nirodhe ete paññapenti. Na ca aññamaññaviruddhanānāsabhāvena tena bhavitabbaṃ, atha kho ekasabhāvena, tenāha ‘‘iminā cā’’tiādi. Aññenevāti imehi vuttākārato aññākāreneva bhavitabbaṃ. ‘‘Ayaṃ nirodho, ayaṃ nirodho’’ti āmeḍitavacanaṃ satthā attano desanāvilāsena anekākāravokāraṃ nirodhaṃ vibhāvessatīti dassanatthaṃ kataṃ aho nūnāti ettha ahoti acchariye, nūnāti anussaraṇe nipāto. Tasmā aho nūna bhagavā anaññasādhāraṇadesanattā nirodhampi aho acchariyaṃ katvā katheyya maññeti adhippāyo. ‘‘Aho nūna sugato’’ti etthāpi eseva nayo. Acchariyavibhāvanato eva cettha dvikkhattuṃ vacanaṃ, acchariyatthopi cettha aho-saddo. So yasmā anussaraṇamukheneva tena gahito, tasmā vuttaṃ ‘‘aho nūnāti anussaraṇatthe’’ti. Kālapuggalādivibhāgena bahubhedattā imesaṃ nirodhadhammānanti bahuvacanaṃ, kusala-saddayogena sāmivacanaṃ bhummatthe daṭṭhabbaṃ. Ciṇṇavasitāyāti nirodhasamāpattiyaṃ vasībhāvassa ciṇṇattā. Sabhāvaṃ jānātīti nirodhassa sabhāvaṃ yāthāvato jānāti.
અહેતુકસઞ્ઞુપ્પાદનિરોધકથાવણ્ણના
Ahetukasaññuppādanirodhakathāvaṇṇanā
૪૧૨. ઘરમજ્ઝેયેવ પક્ખલિતાતિ ઘરતો બહિ ગન્તુકામા પુરિસા મગ્ગં અનોતરિત્વા ઘરાજિરેન સમતલે વિવટઙ્ગણે એવ પક્ખલનં પત્તા, એવં સમ્પદમિદન્તિ અત્થો. અસાધારણો હેતુ, સાધારણો પચ્ચયોતિ એવમાદિ વિભાગેન ઇધ પયોજનં નત્થિ સઞ્ઞાય અકારણભાવપટિક્ખેપત્તા ચોદનાયાતિ વુત્તં ‘‘કારણસ્સેવ નામ’’ન્તિ.
412.Gharamajjheyevapakkhalitāti gharato bahi gantukāmā purisā maggaṃ anotaritvā gharājirena samatale vivaṭaṅgaṇe eva pakkhalanaṃ pattā, evaṃ sampadamidanti attho. Asādhāraṇo hetu, sādhāraṇo paccayoti evamādi vibhāgena idha payojanaṃ natthi saññāya akāraṇabhāvapaṭikkhepattā codanāyāti vuttaṃ ‘‘kāraṇasseva nāma’’nti.
પાળિયં ‘‘ઉપ્પજ્જન્તિપિ નિરુજ્ઝન્તિપી’’તિ વુત્તં, તત્થ ‘‘સહેતૂ સપ્પચ્ચયા સઞ્ઞા ઉપ્પજ્જન્તિ, ઉપ્પન્ના પન નિરુજ્ઝન્તિયેવ, ન તિટ્ઠન્તી’’તિ દસ્સનત્થં ‘‘નિરુજ્ઝન્તી’’તિ વચનં, ન નિરોધસ્સ સહેતુસપ્પચ્ચયભાવદસ્સનત્થં. ઉપ્પાદો હિ સહેતુકો , ન નિરોધો. યદિ હિ નિરોધોપિ સહેતુકો સિયા, તસ્સ નિરોધેનાપિ ભવિતબ્બં અઙ્કુરાદીનં વિય, ન ચ તસ્સ નિરોધો અત્થિ. તસ્મા વુત્તનયેનેવ પાળિયા અત્થો વેદિતબ્બો. અયઞ્ચ નયો ખણનિરોધવસેન વુત્તો. યો પન યથાપરિચ્છિન્નકાલવસેન સબ્બસોવ અનુપ્પાદનિરોધો, સો ‘‘સહેતુકો’’તિ વેદિતબ્બો તથારૂપાય પટિપત્તિયા વિના અભાવતો. તેનાહ ભગવા ‘‘સિક્ખા એકા સઞ્ઞા નિરુજ્ઝતી’’તિ. (દી॰ નિ॰ ૧.૪૧૨) તતો એવ ચ ઇધાપિ વુત્તં ‘‘સઞ્ઞાય સહેતુકં ઉપ્પાદનિરોધં દીપેતુ’’ન્તિ.
Pāḷiyaṃ ‘‘uppajjantipi nirujjhantipī’’ti vuttaṃ, tattha ‘‘sahetū sappaccayā saññā uppajjanti, uppannā pana nirujjhantiyeva, na tiṭṭhantī’’ti dassanatthaṃ ‘‘nirujjhantī’’ti vacanaṃ, na nirodhassa sahetusappaccayabhāvadassanatthaṃ. Uppādo hi sahetuko , na nirodho. Yadi hi nirodhopi sahetuko siyā, tassa nirodhenāpi bhavitabbaṃ aṅkurādīnaṃ viya, na ca tassa nirodho atthi. Tasmā vuttanayeneva pāḷiyā attho veditabbo. Ayañca nayo khaṇanirodhavasena vutto. Yo pana yathāparicchinnakālavasena sabbasova anuppādanirodho, so ‘‘sahetuko’’ti veditabbo tathārūpāya paṭipattiyā vinā abhāvato. Tenāha bhagavā ‘‘sikkhā ekā saññā nirujjhatī’’ti. (Dī. ni. 1.412) tato eva ca idhāpi vuttaṃ ‘‘saññāya sahetukaṃ uppādanirodhaṃ dīpetu’’nti.
સિક્ખા એકાતિ એત્થ સિક્ખાતિ કરણે પચ્ચત્તવચનં, એક-સદ્દો અઞ્ઞપરિયાયો ‘‘ઇત્થેકે અભિવદન્તિ સતો વા પન સત્તસ્સા’’તિઆદીસુ (દી॰ નિ॰ ૧.૮૫ આદયો; મ॰ નિ॰ ૩.૨૧) વિય, ન સઙ્ખ્યાવાચીતિ આહ ‘‘સિક્ખા એકા સઞ્ઞા ઉપ્પજ્જન્તીતિ સિક્ખાય એકચ્ચા સઞ્ઞા જાયન્તી’’તિ. સેસપદેસુપિ એસેવ નયો.
Sikkhā ekāti ettha sikkhāti karaṇe paccattavacanaṃ, eka-saddo aññapariyāyo ‘‘ittheke abhivadanti sato vā pana sattassā’’tiādīsu (dī. ni. 1.85 ādayo; ma. ni. 3.21) viya, na saṅkhyāvācīti āha ‘‘sikkhā ekā saññā uppajjantīti sikkhāya ekaccā saññā jāyantī’’ti. Sesapadesupi eseva nayo.
૪૧૩. તત્થાતિ તસ્સં ઉપરિદેસનાયં. સમ્માદિટ્ઠિસમ્માસઙ્કપ્પવસેન પરિયાપન્નત્તા આગતાતિ સભાવતો ઉપકારતો ચ પઞ્ઞાક્ખન્ધે પરિયાપન્નત્તા સઙ્ગહિતત્તા તતિયા અધિપઞ્ઞાસિક્ખા સમ્માદિટ્ઠિસમ્માસઙ્કપ્પવસેન આગતા. તથા હિ વુત્તં ‘‘યા ચાવુસો વિસાખ સમ્માદિટ્ઠિ, યો ચ સમ્માસઙ્કપ્પો, ઇમે ધમ્મા પઞ્ઞાક્ખન્ધે સઙ્ગહિતા’’તિ (મ॰ નિ॰ ૧.૪૬૨) કામઞ્ચેત્થ વુત્તનયેન તિસ્સોપિ સિક્ખા આગતા એવ, તથાપિ અધિચિત્તસિક્ખાય એવ અભિસઞ્ઞાનિરોધો દસ્સિતો, ઇતરા તસ્સ સમ્ભારભાવેન આનીતા.
413.Tatthāti tassaṃ uparidesanāyaṃ. Sammādiṭṭhisammāsaṅkappavasena pariyāpannattā āgatāti sabhāvato upakārato ca paññākkhandhe pariyāpannattā saṅgahitattā tatiyā adhipaññāsikkhā sammādiṭṭhisammāsaṅkappavasena āgatā. Tathā hi vuttaṃ ‘‘yā cāvuso visākha sammādiṭṭhi, yo ca sammāsaṅkappo, ime dhammā paññākkhandhe saṅgahitā’’ti (ma. ni. 1.462) kāmañcettha vuttanayena tissopi sikkhā āgatā eva, tathāpi adhicittasikkhāya eva abhisaññānirodho dassito, itarā tassa sambhārabhāvena ānītā.
પઞ્ચકામગુણિકરાગોતિ પઞ્ચકામકોટ્ઠાસે આરબ્ભ ઉપ્પજ્જનકરાગો. અસમુપ્પન્નકામચારોતિ વત્તમાનુપ્પન્નતાવસેન અસમુપ્પન્નો યો કોચિ કામચારો યા કાચિ લોભુપ્પત્તિ. પુરિમો વિસયવસેન નિયમિતત્તા કામગુણારમ્મણોવ લોભો દટ્ઠબ્બો, ઇતરો પન ઝાનનિકન્તિભવરાગાદિપ્પભેદો સબ્બોપિ લોભચારો કામનટ્ઠેન કામેસુ પવત્તનતો. સબ્બેપિ હિ તેભૂમકા ધમ્મા કામનીયટ્ઠેન કામાતિ. ઉભયેસમ્પિ કામસઞ્ઞાતિનામતા સહચરણઞાયેનાતિ ‘‘કામસઞ્ઞા’’તિ પદુદ્ધારં કત્વા તદુભયં નિદ્દિટ્ઠં.
Pañcakāmaguṇikarāgoti pañcakāmakoṭṭhāse ārabbha uppajjanakarāgo. Asamuppannakāmacāroti vattamānuppannatāvasena asamuppanno yo koci kāmacāro yā kāci lobhuppatti. Purimo visayavasena niyamitattā kāmaguṇārammaṇova lobho daṭṭhabbo, itaro pana jhānanikantibhavarāgādippabhedo sabbopi lobhacāro kāmanaṭṭhena kāmesu pavattanato. Sabbepi hi tebhūmakā dhammā kāmanīyaṭṭhena kāmāti. Ubhayesampi kāmasaññātināmatā sahacaraṇañāyenāti ‘‘kāmasaññā’’ti paduddhāraṃ katvā tadubhayaṃ niddiṭṭhaṃ.
‘‘તત્થા’’તિઆદિ અસમુપ્પન્નકામચારતો પઞ્ચકામગુણિકરાગસ્સ વિસેસદસ્સનં. કામં પઞ્ચકામગુણિકરાગોપિ અસમુપ્પન્નો એવ મગ્ગેન સમુગ્ઘાટીયતિ, તસ્મિં પન સમુગ્ઘાટિતેપિ ન સબ્બો રાગો સમુગ્ઘાટં ગચ્છતિ, તસ્મા પઞ્ચકામગુણિકરાગગ્ગહણેન ન ઇતરસ્સ સબ્બસ્સ રાગસ્સ ગહણં હોતીતિ ઉભયસાધારણેન પરિયાયેન ઉભયં સઙ્ગહેત્વા દસ્સેતું પાળિયં કામસઞ્ઞાગ્ગહણં કતન્તિ તદુભયં સરૂપતો વિસેસતો ચ દસ્સેત્વા સબ્બસઙ્ગાહિકભાવતો ‘‘અસમુપ્પન્નકામચારો પન ઇમસ્મિં ઠાને વટ્ટતી’’તિ વુત્તં.
‘‘Tatthā’’tiādi asamuppannakāmacārato pañcakāmaguṇikarāgassa visesadassanaṃ. Kāmaṃ pañcakāmaguṇikarāgopi asamuppanno eva maggena samugghāṭīyati, tasmiṃ pana samugghāṭitepi na sabbo rāgo samugghāṭaṃ gacchati, tasmā pañcakāmaguṇikarāgaggahaṇena na itarassa sabbassa rāgassa gahaṇaṃ hotīti ubhayasādhāraṇena pariyāyena ubhayaṃ saṅgahetvā dassetuṃ pāḷiyaṃ kāmasaññāggahaṇaṃ katanti tadubhayaṃ sarūpato visesato ca dassetvā sabbasaṅgāhikabhāvato ‘‘asamuppannakāmacāropana imasmiṃ ṭhāne vaṭṭatī’’ti vuttaṃ.
સદિસત્તાતિ કામસઞ્ઞાદિભાવેન સમાનત્તા, એતેન પાળિયં ‘‘પુરિમા’’તિ સદિસકપ્પનાવસેન વુત્તન્તિ દસ્સેતિ. અનાગતા હિ ઇધ ‘‘નિરુજ્ઝતી’’તિ વુત્તા અનુપ્પાદસ્સ અધિપ્પેતત્તા, તેનાહ ‘‘અનુપ્પન્નાવ નુપ્પજ્જતી’’તિ.
Sadisattāti kāmasaññādibhāvena samānattā, etena pāḷiyaṃ ‘‘purimā’’ti sadisakappanāvasena vuttanti dasseti. Anāgatā hi idha ‘‘nirujjhatī’’ti vuttā anuppādassa adhippetattā, tenāha ‘‘anuppannāva nuppajjatī’’ti.
નીવરણવિવેકતો જાતત્તા વિવેકજેહિ પઠમજ્ઝાનપીતિસુખેહિ સહ અક્ખાતબ્બા, તંકોટ્ઠાસિકા વાતિ વિવેકજં પીતિસુખસઙ્ખાતા. નાનત્તસઞ્ઞાપટિઘસઞ્ઞાહિ નિપુણતાય સુખુમભૂતતાય સુખુમસઞ્ઞા ભૂતા સુખુમભાવેન, પરમત્થભાવેન અવિપરીતસભાવા. ઝાનં તંસમ્પયુત્તધમ્માનં ભાવનાસિદ્ધા સણ્હસુખુમતા નીવરણવિક્ખમ્ભનવસેન વિઞ્ઞાયતીતિ આહ ‘‘કામચ્છન્દાદિઓળારિકઙ્ગપ્પહાનવસેન સુખુમા’’તિ. ભૂતતાયાતિ વિજ્જમાનતાય. સબ્બત્થાતિ સબ્બવારેસુ.
Nīvaraṇavivekato jātattā vivekajehi paṭhamajjhānapītisukhehi saha akkhātabbā, taṃkoṭṭhāsikā vāti vivekajaṃ pītisukhasaṅkhātā. Nānattasaññāpaṭighasaññāhi nipuṇatāya sukhumabhūtatāya sukhumasaññā bhūtā sukhumabhāvena, paramatthabhāvena aviparītasabhāvā. Jhānaṃ taṃsampayuttadhammānaṃ bhāvanāsiddhā saṇhasukhumatā nīvaraṇavikkhambhanavasena viññāyatīti āha ‘‘kāmacchandādioḷārikaṅgappahānavasena sukhumā’’ti. Bhūtatāyāti vijjamānatāya. Sabbatthāti sabbavāresu.
સમાપજ્જનાધિટ્ઠાનાનિ વિય વુટ્ઠાનં ઝાને પરિયાપન્નમ્પિ હોતિ યથા તં ધમ્માનં ભઙ્ગક્ખણો ધમ્મેસુ, ન આવજ્જનપચ્ચવેક્ખણાનીતિ ‘‘પઠમજ્ઝાનં સમાપજ્જન્તો અધિટ્ઠહન્તો વુટ્ઠહન્તો ચ સિક્ખતી’’તિ વુત્તં, ન ‘‘આવજ્જન્તો પચ્ચવેક્ખન્તો’’તિ. તન્તિ પઠમજ્ઝાનં. તેનાતિ હેતુમ્હિ કરણવચનં, તસ્મા પઠમજ્ઝાનેન હેતુભૂતેનાતિ અત્થો. હેતુભાવો ચેત્થ ઝાનસ્સ યથાવુત્તસઞ્ઞાય ઉપ્પત્તિયા સહજાતાદિપચ્ચયભાવો કામસઞ્ઞાય નિરોધસ્સ ઉપનિસ્સયતાવ, તઞ્ચ ખો સુત્તન્તપરિયાયેન. તથા ચેવ સંવણ્ણિતં ‘‘તથારૂપાય પટિપત્તિયા વિના અભાવતો’’તિ. એતેનુપાયેનાતિ ય્વાયં પઠમજ્ઝાનતપ્પટિપક્ખસઞ્ઞાવસેન ‘‘સિક્ખા એકા સઞ્ઞા ઉપ્પજ્જતિ, સિક્ખા એકા સઞ્ઞા નિરુજ્ઝતી’’તિ એત્થ અત્થો વુત્તો, એતેન નયેન. સબ્બત્થાતિ સબ્બવારેસુ.
Samāpajjanādhiṭṭhānāni viya vuṭṭhānaṃ jhāne pariyāpannampi hoti yathā taṃ dhammānaṃ bhaṅgakkhaṇo dhammesu, na āvajjanapaccavekkhaṇānīti ‘‘paṭhamajjhānaṃ samāpajjanto adhiṭṭhahanto vuṭṭhahanto ca sikkhatī’’ti vuttaṃ, na ‘‘āvajjanto paccavekkhanto’’ti. Tanti paṭhamajjhānaṃ. Tenāti hetumhi karaṇavacanaṃ, tasmā paṭhamajjhānena hetubhūtenāti attho. Hetubhāvo cettha jhānassa yathāvuttasaññāya uppattiyā sahajātādipaccayabhāvo kāmasaññāya nirodhassa upanissayatāva, tañca kho suttantapariyāyena. Tathā ceva saṃvaṇṇitaṃ ‘‘tathārūpāya paṭipattiyā vinā abhāvato’’ti. Etenupāyenāti yvāyaṃ paṭhamajjhānatappaṭipakkhasaññāvasena ‘‘sikkhā ekā saññā uppajjati, sikkhā ekā saññā nirujjhatī’’ti ettha attho vutto, etena nayena. Sabbatthāti sabbavāresu.
૪૧૪. યસ્મા પનેત્થ સમાપત્તિવસેન તંતંસઞ્ઞાનં ઉપ્પાદનિરોધે વુચ્ચમાને અઙ્ગવસેન સો વુત્તોતિ આહ ‘‘યસ્મા પના’’તિઆદિ. ‘‘અઙ્ગતો સમ્મસન’’ન્તિ અનુપદધમ્મવિપસ્સનાય લક્ખણવચનં. અનુપદધમ્મવિપસ્સનઞ્હિ કરોન્તો સમાપત્તિં પત્વા અઙ્ગતો સમ્મસનં કરોતિ, ન ચ સઞ્ઞા સમાપત્તિયા કિઞ્ચિ અઙ્ગં હોતિ. વુત્તઞ્ચ ‘‘ઇદઞ્ચ સઞ્ઞા સઞ્ઞાતિ એવં અઙ્ગતો સમ્મસનં ઉદ્ધટ’’ન્તિ. અઙ્ગતોતિ વા અવયવતોતિ અત્થો, અનુપદધમ્મતોતિ વુત્તં હોતિ. તદેવાતિ આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનમેવ.
414. Yasmā panettha samāpattivasena taṃtaṃsaññānaṃ uppādanirodhe vuccamāne aṅgavasena so vuttoti āha ‘‘yasmā panā’’tiādi. ‘‘Aṅgato sammasana’’nti anupadadhammavipassanāya lakkhaṇavacanaṃ. Anupadadhammavipassanañhi karonto samāpattiṃ patvā aṅgato sammasanaṃ karoti, na ca saññā samāpattiyā kiñci aṅgaṃ hoti. Vuttañca ‘‘idañca saññā saññāti evaṃ aṅgato sammasanaṃ uddhaṭa’’nti. Aṅgatoti vā avayavatoti attho, anupadadhammatoti vuttaṃ hoti. Tadevāti ākiñcaññāyatanameva.
યતો ખોતિ પચ્ચત્તે નિસ્સક્કવચનન્તિ આહ ‘‘યો નામા’’તિ યથા ‘‘આદિમ્હી’’તિ એતસ્મિં અત્થે ‘‘આદિતો’’તિ વુચ્ચતિ ઇતરવિભત્તિતોપિ તો-સદ્દસ્સ લબ્ભનતો. સકસ્મિં અત્તના અધિગતે સઞ્ઞા સકસઞ્ઞા, સા એતસ્સ અત્થીતિ સકસઞ્ઞી, તેનાહ ‘‘અત્તનો પઠમજ્ઝાનસઞ્ઞાય સઞ્ઞવા’’તિ. સકસઞ્ઞીતિ ચેત્થ ઉપરિ વુચ્ચમાનનિરોધપાદકતાય સાતિસયાય ઝાનસઞ્ઞાય અત્થિભાવજોતકો ઈ-કારો દટ્ઠબ્બો, તેનેવાહ ‘‘અનુપુબ્બેન સઞ્ઞગ્ગં ફુસતી’’તિઆદિ. તસ્મા તત્થ તત્થ સકસઞ્ઞિતાગ્ગહણેન તસ્મિં તસ્મિં ઝાને સબ્બસો સુચિણ્ણવસીભાવો દીપિતોતિ વેદિતબ્બં.
Yato khoti paccatte nissakkavacananti āha ‘‘yo nāmā’’ti yathā ‘‘ādimhī’’ti etasmiṃ atthe ‘‘ādito’’ti vuccati itaravibhattitopi to-saddassa labbhanato. Sakasmiṃ attanā adhigate saññā sakasaññā, sā etassa atthīti sakasaññī, tenāha ‘‘attano paṭhamajjhānasaññāya saññavā’’ti. Sakasaññīti cettha upari vuccamānanirodhapādakatāya sātisayāya jhānasaññāya atthibhāvajotako ī-kāro daṭṭhabbo, tenevāha ‘‘anupubbena saññaggaṃ phusatī’’tiādi. Tasmā tattha tattha sakasaññitāggahaṇena tasmiṃ tasmiṃ jhāne sabbaso suciṇṇavasībhāvo dīpitoti veditabbaṃ.
લોકિયાનન્તિ નિદ્ધારણે સામિવચનં, સામિઅત્થે એવ વા. યદગ્ગેન હિ તં તેસુ સેટ્ઠં, તદગ્ગેન તેસમ્પિ સેટ્ઠન્તિ. ‘‘લોકિયાન’’ન્તિ વિસેસનં લોકુત્તરસમાપત્તીહિ તસ્સ અસેટ્ઠભાવતો. ‘‘કિચ્ચકારકસમાપત્તીન’’ન્તિ વિસેસનં અકિચ્ચકારકસમાપત્તિતો તસ્સ અસેટ્ઠભાવતો. અકિચ્ચકારકતા ચસ્સા પટુસઞ્ઞાકિચ્ચાભાવવચનતો વિઞ્ઞાયતિ. યથેવ હિ તત્થ સઞ્ઞા, એવં ફસ્સાદયો પીતિ. યદગ્ગેન હિ તત્થ સઙ્ખારાવસેસસુખુમભાવપ્પત્તિયા પકતિવિપસ્સકાનં સમ્મસિતું અસક્કુણેય્યરૂપેન ઠિતા, તદગ્ગેન હેટ્ઠિમસમાપત્તિધમ્મા વિય પટુકિચ્ચકરણસમત્થાપિ ન હોન્તીતિ. સ્વાયમત્થો પરમત્થમઞ્જુસાયં વિસુદ્ધિમગ્ગસંવણ્ણનાયં આરુપ્પકથાયં (વિસુદ્ધિ॰ ટી॰ ૧.૨૮૬) સવિસેસં વુત્તો, તસ્મા તત્થ વુત્તનયેન વેદિતબ્બો. કેચિ પન ‘‘યથા હેટ્ઠિમા હેટ્ઠિમા સમાપત્તિયો ઉપરિમાનં ઉપરિમાનં અધિટ્ઠાનકિચ્ચં સાધેન્તિ, ન એવં નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનસમાપત્તિ કસ્સચિપિ અધિટ્ઠાનકિચ્ચં સાધેતિ, તસ્મા સા અકિચ્ચકારિકા, ઇતરા કિચ્ચકારિકા વુત્તા’’તિ વદન્તિ, તદયુત્તં તસ્સાપિ વિપસ્સનાચિત્તપરિદમનાદીનં અધિટ્ઠાનકિચ્ચસાધનતો. તસ્મા પુરિમોયેવ અત્થો યુત્તો.
Lokiyānanti niddhāraṇe sāmivacanaṃ, sāmiatthe eva vā. Yadaggena hi taṃ tesu seṭṭhaṃ, tadaggena tesampi seṭṭhanti. ‘‘Lokiyāna’’nti visesanaṃ lokuttarasamāpattīhi tassa aseṭṭhabhāvato. ‘‘Kiccakārakasamāpattīna’’nti visesanaṃ akiccakārakasamāpattito tassa aseṭṭhabhāvato. Akiccakārakatā cassā paṭusaññākiccābhāvavacanato viññāyati. Yatheva hi tattha saññā, evaṃ phassādayo pīti. Yadaggena hi tattha saṅkhārāvasesasukhumabhāvappattiyā pakativipassakānaṃ sammasituṃ asakkuṇeyyarūpena ṭhitā, tadaggena heṭṭhimasamāpattidhammā viya paṭukiccakaraṇasamatthāpi na hontīti. Svāyamattho paramatthamañjusāyaṃ visuddhimaggasaṃvaṇṇanāyaṃ āruppakathāyaṃ (visuddhi. ṭī. 1.286) savisesaṃ vutto, tasmā tattha vuttanayena veditabbo. Keci pana ‘‘yathā heṭṭhimā heṭṭhimā samāpattiyo uparimānaṃ uparimānaṃ adhiṭṭhānakiccaṃ sādhenti, na evaṃ nevasaññānāsaññāyatanasamāpatti kassacipi adhiṭṭhānakiccaṃ sādheti, tasmā sā akiccakārikā, itarā kiccakārikā vuttā’’ti vadanti, tadayuttaṃ tassāpi vipassanācittaparidamanādīnaṃ adhiṭṭhānakiccasādhanato. Tasmā purimoyeva attho yutto.
પકપ્પેતીતિ સંવિદહતિ. ઝાનં સમાપજ્જન્તો હિ ઝાનસુખં અત્તનિ સંવિદહતિ નામ. અભિસઙ્ખરોતીતિ આયૂહતિ, સમ્પિણ્ડેતીતિ અત્થો. સમ્પિણ્ડનત્થો હિ સમુદયટ્ઠો. યસ્મા નિકન્તિવસેન ચેતનાકિચ્ચસ્સ મત્થકપ્પત્તિ, તસ્મા ફલૂપચારેન કારણં દસ્સેન્તો ‘‘નિકન્તિં કુરુમાનો અભિસઙ્ખરોતિ નામા’’તિ વુત્તં. ઇમા ઇદાનિ મે લબ્ભમાના આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનસઞ્ઞા નિરુજ્ઝેય્યું તંસમતિક્કમેનેવ ઉપરિઝાનત્થાય ચેતનાભિસઙ્ખરણસમ્ભવતો. અઞ્ઞાતિ આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનસઞ્ઞાહિ અઞ્ઞા. તતો થૂલતરભાવતો ઓળારિકા. કા પન તાતિ આહ ‘‘ભવઙ્ગસઞ્ઞા’’તિ. આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનતો વુટ્ઠાય એવ હિ ઉપરિઝાનત્થાય ચેતનાભિસઙ્ખરણાનિ ભવેય્યું, વુટ્ઠાનઞ્ચ ભવઙ્ગવસેન હોતિ. યાવ ચ ઉપરિ ઝાનસમાપજ્જનં, તાવ અન્તરન્તરા ભવઙ્ગપ્પવત્તીતિ આહ ‘‘ભવઙ્ગસઞ્ઞા ઉપ્પજ્જેય્યુ’’ન્તિ.
Pakappetīti saṃvidahati. Jhānaṃ samāpajjanto hi jhānasukhaṃ attani saṃvidahati nāma. Abhisaṅkharotīti āyūhati, sampiṇḍetīti attho. Sampiṇḍanattho hi samudayaṭṭho. Yasmā nikantivasena cetanākiccassa matthakappatti, tasmā phalūpacārena kāraṇaṃ dassento ‘‘nikantiṃ kurumāno abhisaṅkharoti nāmā’’ti vuttaṃ. Imā idāni me labbhamānā ākiñcaññāyatanasaññā nirujjheyyuṃ taṃsamatikkameneva uparijhānatthāya cetanābhisaṅkharaṇasambhavato. Aññāti ākiñcaññāyatanasaññāhi aññā. Tato thūlatarabhāvato oḷārikā. Kā pana tāti āha ‘‘bhavaṅgasaññā’’ti. Ākiñcaññāyatanato vuṭṭhāya eva hi uparijhānatthāya cetanābhisaṅkharaṇāni bhaveyyuṃ, vuṭṭhānañca bhavaṅgavasena hoti. Yāva ca upari jhānasamāpajjanaṃ, tāva antarantarā bhavaṅgappavattīti āha ‘‘bhavaṅgasaññā uppajjeyyu’’nti.
ચેતેન્તોવાતિ નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનજ્ઝાનં એકં દ્વે ચિત્તવારે સમાપજ્જન્તો એવ. ન ચેતેતિ તથા હેટ્ઠિમજ્ઝાનેસુ વિય વા પુબ્બાભોગાભાવતો પુબ્બાભોગવસેન હિ ઝાનં પકપ્પેન્તો ઇધ ‘‘ચેતેતી’’તિ વુત્તો. યસ્મા ‘‘અહમેતં ઝાનં નિબ્બત્તેમિ ઉપસમ્પાદેમિ સમાપજ્જામી’’તિ એવં અભિસઙ્ખરણં તત્થ સાલયસ્સેવ હોતિ, ન અનાલયસ્સ, તસ્મા એકં ચિત્તક્ખણિકમ્પિ ઝાનં પવત્તેન્તો તત્થ અપ્પહીનનિકન્તિકતાય અભિસઙ્ખરોન્તો એવાતિ અત્થો. યસ્મા પનસ્સ તથા હેટ્ઠિમજ્ઝાનેસુ વિય વા તત્થ પુબ્બાભોગો નત્થિ, તસ્મા ‘‘ન અભિસઙ્ખરોતી’’તિ વુત્તં. ‘‘ઇમસ્સ ભિક્ખુનો’’તિઆદિ વુત્તસ્સેવત્થસ્સ વિવરણં. ‘‘સ્વાયમત્થો’’તિઆદિના તમેવત્થં ઉપમાય પટિપાદેતિ.
Cetentovāti nevasaññānāsaññāyatanajjhānaṃ ekaṃ dve cittavāre samāpajjanto eva. Na ceteti tathā heṭṭhimajjhānesu viya vā pubbābhogābhāvato pubbābhogavasena hi jhānaṃ pakappento idha ‘‘cetetī’’ti vutto. Yasmā ‘‘ahametaṃ jhānaṃ nibbattemi upasampādemi samāpajjāmī’’ti evaṃ abhisaṅkharaṇaṃ tattha sālayasseva hoti, na anālayassa, tasmā ekaṃ cittakkhaṇikampi jhānaṃ pavattento tattha appahīnanikantikatāya abhisaṅkharonto evāti attho. Yasmā panassa tathā heṭṭhimajjhānesu viya vā tattha pubbābhogo natthi, tasmā ‘‘na abhisaṅkharotī’’ti vuttaṃ. ‘‘Imassa bhikkhuno’’tiādi vuttassevatthassa vivaraṇaṃ. ‘‘Svāyamattho’’tiādinā tamevatthaṃ upamāya paṭipādeti.