Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā

    પુબ્બકરણનિદાનાદિવિભાગવણ્ણના

    Pubbakaraṇanidānādivibhāgavaṇṇanā

    ૪૦૫. પુબ્બકરણં કિંનિદાનન્તિઆદિપુચ્છાવિસ્સજ્જનં ઉત્તાનમેવ.

    405.Pubbakaraṇaṃ kiṃnidānantiādipucchāvissajjanaṃ uttānameva.

    ૪૦૬-૭. ‘‘પયોગો કિંનિદાનો’’તિઆદીસુ પુચ્છાદ્વયવિસ્સજ્જનેસુ હેતુનિદાનો પચ્ચયનિદાનોતિ એત્થ છ ચીવરાનિ હેતુ ચેવ પચ્ચયો ચાતિ વેદિતબ્બાનિ. પુબ્બપયોગાદીનઞ્હિ સબ્બેસં તાનિયેવ હેતુ, તાનિ પચ્ચયો. ન હિ છબ્બિધે ચીવરે અસતિ પયોગો અત્થિ, ન પુબ્બકરણાદીનિ, તસ્મા ‘‘પયોગો હેતુનિદાનો’’તિઆદિ વુત્તં.

    406-7. ‘‘Payogo kiṃnidāno’’tiādīsu pucchādvayavissajjanesu hetunidāno paccayanidānoti ettha cha cīvarāni hetu ceva paccayo cāti veditabbāni. Pubbapayogādīnañhi sabbesaṃ tāniyeva hetu, tāni paccayo. Na hi chabbidhe cīvare asati payogo atthi, na pubbakaraṇādīni, tasmā ‘‘payogo hetunidāno’’tiādi vuttaṃ.

    ૪૦૮. સઙ્ગહવારે – વચીભેદેનાતિ ‘‘ઇમાય સઙ્ઘાટિયા, ઇમિના ઉત્તરાસઙ્ગેન, ઇમિના અન્તરવાસકેન કથિનં અત્થરામી’’તિ એતેન વચીભેદેન. કતિમૂલાદિપુચ્છાવિસ્સજ્જને – કિરિયા મજ્ઝેતિ પચ્ચુદ્ધારો ચેવ અધિટ્ઠાનઞ્ચ.

    408. Saṅgahavāre – vacībhedenāti ‘‘imāya saṅghāṭiyā, iminā uttarāsaṅgena, iminā antaravāsakena kathinaṃ attharāmī’’ti etena vacībhedena. Katimūlādipucchāvissajjane – kiriyā majjheti paccuddhāro ceva adhiṭṭhānañca.

    ૪૧૧. વત્થુવિપન્નં હોતીતિ અકપ્પિયદુસ્સં હોતિ. કાલવિપન્નં નામ અજ્જ દાયકેહિ દિન્નં સ્વે સઙ્ઘો કથિનત્થારકસ્સ દેતિ. કરણવિપન્નં નામ તદહેવ છિન્દિત્વા અકતં.

    411.Vatthuvipannaṃ hotīti akappiyadussaṃ hoti. Kālavipannaṃ nāma ajja dāyakehi dinnaṃ sve saṅgho kathinatthārakassa deti. Karaṇavipannaṃ nāma tadaheva chinditvā akataṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૩. પુબ્બકરણનિદાનાદિવિભાગો • 3. Pubbakaraṇanidānādivibhāgo

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / પુબ્બકરણનિદાનાદિવિભાગવણ્ણના • Pubbakaraṇanidānādivibhāgavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / પુબ્બકરણનિદાનાદિવિભાગવણ્ણના • Pubbakaraṇanidānādivibhāgavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact